Three ​Dark Crowns (Three Dark Crowns 1.) 20 csillagozás

Kendare Blake: Three Dark Crowns Kendare Blake: Three Dark Crowns Kendare Blake: Three Dark Crowns Kendare Blake: Three Dark Crowns Kendare Blake: Three Dark Crowns Kendare Blake: Three Dark Crowns

Every ​generation on the island of Fennbirn, a set of triplets is born: three queens, all equal heirs to the crown and each possessor of a coveted magic. Mirabella is a fierce elemental, able to spark hungry flames or vicious storms at the snap of her fingers. Katharine is a poisoner, one who can ingest the deadliest poisons without so much as a stomachache. Arsinoe, a naturalist, is said to have the ability to bloom the reddest rose and control the fiercest of lions.

But becoming the Queen Crowned isn’t solely a matter of royal birth. Each sister has to fight for it. And it’s not just a game of win or lose…it’s life or death. The night the sisters turn sixteen, the battle begins. The last queen standing gets the crown.

If only it was that simple. Katharine is unable to tolerate the weakest poison, and Arsinoe, no matter how hard she tries, can’t make even a weed grow. The two queens have been shamefully faking their powers, taking care to keep each other, the… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
HarperTeen, New York, 2018
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780062385444
>!
Macmillan, London, 2016
410 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781509804559
>!
HarperCollins, London, 2016
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 0062385437

2 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Katharine · Arszinoé · Pietyr Renard · Bree Westwood · Joseph Sandrin · Juillenne Milone (Jules) · Natalia Arron · William Chatworth Jr. (Billy)


Kedvencelte 1

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Morcant>!
Kendare Blake: Three Dark Crowns

Ezzel a könyvvel nem indult teljesen rózsásan a kapcsolatom. Amikor elkezdtem olvasni, egyből megtetszett a történet, viszont ahogy haladtam előre, úgy kérdőjeleződött meg minden. Annyira lassan haladt az elején, konkrétan be lettem dobva a mély vízbe, és csak sokára érkezett meg a mentősereg. Rengeteg olyan információt későn adagolt az írónő, amiket szerintem inkább az elején kellett volna leírnia. Emiatt voltam egy darabig összezavarodva, de aztán szép lassan nagyjából minden kitisztult. Amikortól pedig átlendültem a holtponton, nem volt megállás, mivel olyan izgalmas volt, hogy nehezemre esett letennem.

A történet Fennbirn szigetén játszódik. A három királynő más, és más helyeken él, mióta gyerekkorukban elválasztották őket. Mirabella, a legidősebb a sziget északi részén, Rolanth-ben él, az egyház vigyázó szeme alatt. Arsinoe Wolf Springben tengeti mindennapjait, ahol egy elég laza családhoz került. Míg a legkisebb királynő, Katharine, a sziget uralkodói kastélyában él, ugyanis már nagyon régóta a méregkeverők az uralkodók.

Katharine személyiségét imádtam a kezdetben – a hányattatott sorsú legkisebb gyermek, aki megérdemelné végre a boldogságot. Azonban amikor bekerül a képbe egy fiú, onnantól az ő szemszögéből nem is történik más, csak az insta love.

Arsinoe-nál pedig pont fordítva éreztem – ő az elején igencsak unszimpatikus volt, néhány ostoba húzása miatt, viszont minél előrébb haladtam a történetben, és minél többet bizonyított, annál inkább került közelebb hozzám. Imádtam, hogy bemutatták az ő és Jules, illetve Joseph közötti barátságot, amely gyerekkoruk óta fennmaradt, viszont sajnáltam, hogy egyre inkább Jules és Joseph agonizálása került központba. Amit a Wolf Springről még megemlítenék, mivel tetszetős egy részlet, az Jules familiarje, Camden, egy puma. A familiar olyan állat, ami a természeti mágiával rendelkező embereknek van, és szinte a részét képezi az illetőnek. Volt olyan rész például, amikor Jules nem tudott aludni, akkor Camden is járkált fel-alá.

Mirabella alakja kicsit kliséssé sikeredett. Őt tartják a legesélyesebbnek, a legerősebbnek, ennek ellenére szerintem az ő személyisége a leggyengébb, legegysíkúbb. Neki csak a támogatói az erősek, hiszen az egyház még akár a Fekete Tanácsnál is nagyobb befolyással tud lenni a népre. Nagyon unszimpatikusak voltak a papnők, főleg Rho – mondjuk ő nagyon is beleillett ebbe a dark fantasy képbe, amilyen kegyetlen (ugyanúgy, mint Genevieve, aki Katharine életét nehezítette meg).

Ha már dark fantasy – nagyon sokáig nem is éreztem, hogy sötét lenne ez a történet, viszont amikor beindultak a dolgok, akkor már tényleg fenyegető hangulat lengte be az egészet, így végül is nem panaszkodhatok. S úgy érzem, hogy a folytatás még inkább ilyen lesz, főleg a vége miatt gondolom így, és már nagyon várom, hogy végre bebizonyítsa az a bizonyos illető, hogy ő bizony nem egy gyenge nádszál.

Az írásmódot szoknom kellett, ugyanis jelen idejű E/3-ban íródott, aminek nem vagyok nagy fanatikusa. A történet viszont teljes mértékben kárpótolt érte, olyan fordulatokat vetett be, amikre nem számítottam, és csak úgy lestem, sőt, szívem szerint felordítottam volna párszor, ha nem éppen éjjel lett volna.

Összességében abszolút megvett magának a történet! Érdekesnek találtam a sziget felépítését, tetszettek a váltott nézőpontú fejezetek. Mindegyik karakterről szívesen megtudnék még többet, mivel ebben a részben még nem sok minden derült ki, főképp a régi királynők múltjára lennék kíváncsi. Ezen kívül pedig örülnék, ha a következő rész még inkább ráfókuszálni a politikai történésekre, ahelyett, hogy szerelmi háromszögek bontakoznak ki. Rengeteg potenciál van a sötétebb karakterekben is, ők mindig tudnak meglepetést okozni. Én már tűkön ülve várom, hogy megérkezzen hozzám a One Dark Throne, ugyanis miután befejeztem, muszáj voltam megrendelni. A második részen kívül még kettőt tervez az írónő, nagyon kíváncsi vagyok, hogy miként tudja elhúzni ennyire, főleg, hogy eredetileg ez csak egy duológia lett volna.

7 hozzászólás
hpatrik97>!
Kendare Blake: Three Dark Crowns

Nehéz eldönteni, hogy állok ezzel a könyvvel. Az biztos, hogy egyáltalán nem volt egy erős regény, semmilyen tekintetben sem. A világfelépítés konkrétan nem létezik, csak apróbb részleteket kapunk, hogy hogyan néz ki a karakterek környezete, nagyon hasonló mind a három főbb helyszín a történetben, és helyszínileg talán egy-két helynél több megemlítésre való nincs is. Ugyan így a karakterek. Szinte mind sablonkarakter, még a királynőket sem mondanám teljesen egyedinek. A romantikus kapcsolatok pedig egyszerűen rémesek voltak. Oké, hogy YA, de az, hogy konkrétan pár óra leforgása alatt mélyen beleszeret egyik karakter a másikba, és olyan szintekre lépnek a kapcsolatukban, ami már nevetséges, azt én egyszerűen nem bírom olvasni. Konkrétan mikor ez első ilyen jelenetek voltak, azt hittem leteszem, és DNF-elem a könyvet, annyira nevetséges és gagyi volt. Itt elveszítette nálam a komolyságát a regény. A cselekményről nem is beszélve. Elméletileg ebben a könyvben egymással a trónért küzdő királynőket kéne látnunk, erre az egész könyvben szinte semmi nem történik. A könyv feléig még az a minimális cselekmény sincs, csak ezt-azt csinálnak a karakterek, semmi érdemlegeset a főbb cselekmény szempontjából. A második felében kezdd úgy ahogy beindulni a történet, bár akkor meg – ahogy említettem – a romantikus szálak miatt vált keserűvé az olvasás.

Az egyedüli dolog, amiért nem csak 3 csillagot adok erre a regényre, az az utolsó 50 oldal. Itt éreztem azt, hogy végre történik valami, végre beindul a történet. Pluszban a befejezésben van egy hatalmas csavar, ez is tetszett. Igazából összességében nem volt egy rossz könyv, csupán én már egy kicsit „kinőttem” ebből a YA műfajból. Ettől függetlenül kíváncsi vagyok a folytatásra, valószínűleg hamarosan el is fogom olvasni.

heysunny>!
Kendare Blake: Three Dark Crowns

Nagyon jó a koncepció, az ötlet, bár ne lenne a kivitelezés ilyen pocsék! Értem ezt úgy, hogy az első 80%-ban tényleg semmi nem történik, a királynők unalmasak, szó szerint 0 izgalom. Hallottam, hogy a végén nagyon beindul, ez valóban meg is történt, ha ez nem lett volna, illetve ha nem érdekelne, merre fut ki ez a szuper koncepció, nem is olvasnám tovább valószínűleg. Én a csavarra nem jöttem rá, úgyhogy még meg is lepett. :D

A könyvben lévő szerelmi háromszög miatt majdnem levontam még egy fél pontot, de végül jófej voltam és nem tettem, pedig igazán megérdemelné. Rég olvastam már ennyire ellenszenves és „el-akarom-hajítani-a-könyvet” háromszöget, nagyon remélem, hogy az egyik fél (mind tudjuk, kire gondolok) meghal a következő részben, mert különben végig idegesíteni fog, hogy egyáltalán létezik… a nevét se akarom látni, hát még olvasni róla.

Remélem, a következő részekben hozza az utolsó 20% színvonalát, mert ha igen, akkor jóban leszünk mi, csak nyírja ki az írónő spoiler. :D:D:D

Sabinomi>!
Kendare Blake: Three Dark Crowns

Nem tudtam, hogy mit várjak ettől a könyvtől, mivel elég mix értékeléseket olvastam róla. Reméltem, hogy tetszeni fog, mert minden annak tűnt, de végül nem gondoltam, hogy ennyire magával varázsol a három testvér története. Igazából még október utolsó napjaiban elkezdtem a könyvet hallgatni, de nem tudtam rá figyelni, és újrakezdtem november 1-én… Aztán annyira magával ragadott a könyv, hogy egész nap inkább takarítottam, és hallgattam Nekem a világ nagyon tetszett, imádtam a testvéreket. Rájöttem, nagyon szeretem a politikai fantasy-ket… Az egyetlen dolog, amit egyszerűen nem tudtam hova tenni az a szerelmi háromszög egyik fele… Egyszerűen nem értem, hogy az hogy jött… Derült égből villámcsapás volt, semmi alapja nem volt az egésznek… Végig reménykedtem, hogy valami varázslat alá került, mert más értelmet nem láttam benne… Ezenkívül mindent imádtam, és az az igazság, hogy a végén a fordultra én nem számítottam… Lehet, elég egyértelmű volt, de én nem számítottam rá, ezért nagyon meglepődtem

Naira>!
Kendare Blake: Three Dark Crowns

Úúúgy tudtam. Komolyan, így legyen lottó ötösöm, hogy az utolsó oldalon derült ki, hogy a legeslegelején jól következtettem ki a történetet. De akkor is lekaparom a falat a következő rész olvasásáig!
Azt hiszem, az Owlcrate egyik havi dobozában láttam meg instagrammon a regényt, tudtam, hogy ezt biztosan olvasni fogom. Egyetlen problémám annyi volt, hogy baromi nehéz néha 16 éves főszereplőkkel azonosulni, főleg ha szerelmi kérdéseken agonizálnak. De mindezt leszámítva olyan volt, mint egy fantasy világba helyezett szappanopera, ahol mindenki szemszögéből belepillanthatunk egy kicsit a történet alakulásába. Nem volt kedvenc szálam, mindet egyformán vártam, egyformán kíváncsi voltam a lányok személyiségének alakulására. Azért az írónő derekasan megszivatta a szereplőket, tetszettek az események, főleg amikor kezdett eldurvulni a vége felé. :D

Flór>!
Kendare Blake: Three Dark Crowns

Időnként rám jön valami YA-olvashatnék-viszketegség, és ez odáig fajult, hogy nem csak bele kezdtem ebbe a regénybe, de végig is olvastam, sőt megfogott annyira, hogy még a második kötetig is eljutottam. Igen érdekes a világa és az alapötlete, talán ha évekkel korábban találom meg, még tetszett is volna. De már kinőttem ezekből.


Népszerű idézetek

havrillas P>!

Three dark queens
are born in a glen,
sweet little triplets
will never be friends

Three dark sisters
all fair to be seen,
two to devour
and one to be Queen

áfonyamuffin>!

'You know if I make it through this Ascension Year, I'd like a shark as my centerpiece.'
'A shark?'
'A great white. Don't be cheap when it comes to my crowning, Jules.'

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arszinoé · Juillenne Milone (Jules)
áfonyamuffin>!

'Arsinoe, I've never been so scared.'
'Don't be,' the queen says. 'I have a plan.'
'Why does this frighten me?' Billy mutters, and follows them off the docks.

191. oldal

bubblejoo>!

She wonders often whether her sisters would break down similarly. If underneath their skin they are all the same. Not one poisoner, one naturalist, and one elemental.

Kapcsolódó szócikkek: Katharine
áfonyamuffin>!

No one really wishes to be a queen.

108. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bree Westwood
áfonyamuffin>!

If she dips her letter opener into her brandy, she can stab him in the neck. It will be a race to see whether he dies of the poision or the blood loss.

267. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Natalia Arron
áfonyamuffin>!

'Only a king-consort is fool enough to love a queen,' he says quietly.

158. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Pietyr Renard
áfonyamuffin>!

'Do no sisters care for each other in this island?' he asks, and Arsinoe snorts.

287. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arszinoé · William Chatworth Jr. (Billy)
bubblejoo>!

„We are not the same,” Jules says. „But I don't want us to have changed.”
„But we have, Jules,” Joseph says softly. „We've grown up. I loved you when I was a child. The way a child loves his friend. But I fell in love with you, for real, while I was away. Things can't stay the way they were before.”

Kapcsolódó szócikkek: Joseph Sandrin
áfonyamuffin>!

'It is so black,' Katharine says.
'Yes,' says Pietyr. 'But you ought to know what black is, being a queen.'

307. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Katharine · Pietyr Renard

A sorozat következő kötete

Three Dark Crowns sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Renée Ahdieh: The Rose & the Dagger
Holly Black: The Queen of Nothing (angol)
Katherine Arden: The Girl in the Tower
Soman Chainani: The Last Ever After
Jen Calonita: Mirror, mirror
Sarah J. Maas: Empire of Storms
Tomi Adeyemi: Children of Virtue and Vengeance
Victoria Aveyard: War Storm
Rick Riordan: The Red Pyramid
Mary E. Pearson: Vow of Thieves