Ken Wilber kultikus szerző lelkes méltatóinak egyike szerint könyvei jelentik azt a gyógyszert, melyre szükségünk van a XXI. században, de nevezték már a tudat Einsteinjének is. Koncepciójának egyik legjellemzőbb vonása a nyugati tudomány és a keleti spiritualitás ötvözése, s miközben valóban terítékre kerülnek az embert mindig is foglalkoztató nagy kérdések (ha nem is minden, de legalábbis a minden tartalma avagy üressége) a világ felépítése az atomoktól a kozmikus tudatig, az anyagi-szellemi folyamatok történelmi és személyes dinamikája, a társadalmi változások mozgatórugói, a férfi-nő kapcsolatok változása a történelem folyamán, az emberi psziché fejlődési szakaszai, a lelki patológiák gyökerei, az evolúciós elmélet jelentősége és korlátai stb. , Wilber igen eredeti módon, egyszerre buddhista szemlélettel és a nagy nyugati gondolkodók Platón, Plótinosz, Kant, Hegel, Schopenhauer, Feuerbach, Russell, Freud és mások elméleteit átgondolva tárgyalja az emberi szellem… (tovább)
A Működő Szellem rövid története 24 csillagozás

Eredeti cím: A brief history of everything

„Ez az a hely, ahol az elme megszűnik.
Ott kezdődik az egész, ahol az elme kiszáll. Mikor az én túljut az elmén, transzracionálissá, transzperszonálissá, transzmentálissá válik, akkor kezdődnek az újfajta megélések, utak.“
…ritkán írhatok ilyet, viszont e könyv esetében a szerző rendesen levett a lábamról pontos és teljes mértékben ködösítés mentes, széleskörű eszmefuttatásaival, melyekben a hasonló filozófiai művektől eltérően, sokkal világosabban és sokkalta befogadhatóbban ábrázolja az anyagi-, illetve szellemi folyamatokat. Különösen tetszettek a parapszichológiai jelenségek hiteles ábrázolásai, illetve a hegeli utalások. Ezesetben negatívumot – természetesen – nem tudok említeni…
Biztos vagyok benne, hogy sokat fogok még olvasni a szerzőtől, így szinte mondanom sem kell, hogy mindenkinek ajánlom.

Értékelni ezt a könyvet? Nos, nem könnyű. Olyan újszerű nézetet ír le, amelyet egyértelműen lesznek, akik nem tudnak befogadni spoiler. Nekem is kellett némi idő, jó hosszan is olvastam, de nem azért, mert ellenkeznék, csak le kellett ülepednie, mert tömény. De nemcsak befogadtam a benne foglaltakat, hanem számos érzésemnek, amiket nem tudtam megfogalmazni, fogalmakat adott. Látom már, mi az, amit magam mögött hagytam, ennek mi a felelőssége off, mi vár a folytatásban, milyen eszközökkel érdemes próbálkoznom, és a “kiáradás” maga is off e könyv óta még több jelentéssel bír számomra off. Pszichológia és filozófia kéz a kézben. Az én “aha” élményem. Ahogy rácsodálkozom mindezekre, úgy látom meg, mennyire szépen rezonál együtt. Minden.

Az első találkozásom Wilberrel. Az Integrál Meditáció című könyve már az elmélet továbbfejlesztése. Érdemesebb inkább azt olvasni, ha csak egy Wilbert olvas valaki. De ez a könyv mégis fontos mérföldkő volt. Ezernyi információ volt a fejemben fiatal huszonévesként, amiket nem igazán tudtam helyretenni magamban, de ez után a könyv után elrendeződtek és sokkal nyugodtabb lettem.

Érdekes elméletek, bár egy kicsit sokszor ismétli önmagát. Érdemes egyszer elolvasni.

S ha végre-valahára gondosan lesikáltuk a Kozmoszról a tudat, az erény és az érték ráragadt maradványait, ne lepődjünk meg, ha saját életvilágunk is egyre kiüresedettebbnek hat. Aki panaszkodik emiatt, olyan, mint a kannibálgyerek, aki megeszi a szüleit, aztán jajveszékel, hogy árva.