Az ​istenekkel nem lehet végezni 3 csillagozás

Ken Liu: Az istenekkel nem lehet végezni

A ​papírsereglet és más történetek című, több irodalmi díjjal kitüntetett gyűjtemény szerzőjének új novelláskötete.

Ken Liu a szépirodalom eszköztárát használó, modern science fiction egyik legnagyobb hatású alkotója. Művei számos nyelvre lettek lefordítva, és már több novelláját adaptálta Hollywood. Legújabb, Az istenekkel nem lehet végezni című kötetében tizennyolc lenyűgöző történet olvasható, melyek korunk legfontosabb kérdéseivel foglalkoznak, legyen szó migrációról, klímaváltozásról vagy emberi mivoltunk megértéséről. Liu rendre elmélkedik a haza és otthon, a család és szeretet fogalmain, írásainak általános célja, hogy tőlünk távolinak, idegennek tűnő közegbe helyezzen nagyon is létező, jól ismert dilemmákat, kérdéseket. A novellák megjelenítik a 21. századi ember világát, mindennapjait, vágyait és küszködését, sokszor a technológiához való kapcsolatán keresztül. Noha sok történet a jövőben játszódik – vagy holnap, vagy évszázadokkal később –, az… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634198383 · Fordította: Ballai Mária, Benkő Ferenc, Farkas Veronika, Juhász Viktor, Molnár Berta Eleonóra, Orosz Anna, Pék Zoltán, Sárpátki Ádám

Most olvassa 8

Várólistára tette 106

Kívánságlistára tette 182

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

RandomSky>!
Ken Liu: Az istenekkel nem lehet végezni

Ken Liu egy kortárs zseni, szerintem szépirodalomban is, de sci-fiben biztos, sőt, fantasyben sem utolsó. Ez a novelláskötete is változatos, bár van egy nagyon erős központi téma, amely számos íráson és évezreden keresztül vonul. Ott kezdi, hogy leírja a mát-holnapot, hogy mi lesz az emberből, aztán ez önmagában épp elég kiakasztó, de van itt más is. Liu nagy koponya, nagy gondolkodó, de az emberrel, az emberivel foglalkozik, így elkerüli a ridegség csapdáját, melybe sok SFF író beleesik.
Bővebben: http://ekultura.hu/2020/11/17/ken-liu-az-istenekkel-nem…

2 hozzászólás
snowwolf>!
Ken Liu: Az istenekkel nem lehet végezni

Egyértelműen öt csillagos.
Gyömöszölöm, veszekedek vele, gyönyörködök benne, és hagyja. Sőt: elvárja.

Folyamatosan teszek fel részolvasásokat:
https://moly.hu/konyvek/ken-liu-az-istenekkel-nem-lehet-vegezni/en-es-a-konyv/snowwolf

Carsus>!
Ken Liu: Az istenekkel nem lehet végezni

Ken Liunak második novelláskötetével is sikerült hoznia azt az elképesztően magas színvonalat amivel a Papír sereglet oldalain megismerkedhettünk. Számomra ízlésformáló erőként hatott, ahogy fantasztikus történeteit szépirodalmi szinten adta elő, az olvasó legbelső énjéhez szólva; Olyan húrokat sikerült megpengessen bennem, amikről eddig talán nem is tudtam.
Nincs ez másképp az idei kötettel sem. Olvasás közben annak ellenére is éreztem a sodrást, hogy az itt közölt történetek közül egyiket sem illetném pörgős vagy akció dús jelzővel. Nem is annyira a cselekmény ragadott el általában, hanem inkább azok a hatalmas érzelmi hullámok amik a karakterekből áradtak és bennem csapódtak le. És ezek a hullámok, kifejezetten bánatosak voltak.
Az egymásután fűzött novellák hangulati görbéjét végig egyenesnek érzékeltem, mintha a bánat és a szomorúság hullámhosszán íródott művek válogatása volna. Bús, ködös novemberi estékre tökéletes olvasmány volt így is, de azért reménykedtem benne, hogy a remény hangjai is megszólalnak majd.
Ken Liu művei mindig emlékeztetnek arra, hogy milyen fontosak az embernek a gyökerei és az azokkal való kapcsolat ápolása, legyen szó Istenről, családról vagy hazáról. Hitre és kitartásra buzdítanak sorai amiket jó újra és újra elolvasni, hogy megtaláljuk a reményt az elénk táruló borús világban.
Köszönet az írói életmű gondozásáért az Agave könyveknek. Az év egyik legsokatmondóbb válogatása volt.


Népszerű idézetek

Kkatja P>!

Minden olvasónak egyedi értelmezési kerete van, amely magába foglalja a valóságról alkotott feltételezéseit, a világ jelenlegi és vágyott működéséről való háttértudását. Ezeket tapasztalás útján sajátítja elő, hisz minden egyénnek sajátos találkozástörténete van a megmagyarázhatatlan valósággal. A történetek cselekményének hitelessége ezekkel harci sérülésekkel kerül szembe; a karakterek mélységét ezekhez a tünékeny árnyakhoz mérik; a történetetek igazságtartalmának a szívekben lakó félelem és remény ad súlyt.

7. oldal Előszó

Kkatja P>!

Tapasztalataim szerint a prózairodalom művészetének középpontjában egy paradoxon áll: míg a próza közege a nyelv, egy olyan tudomány, amelynek elsődleges célja a kommunikáció, kielégítő irodalmat csak úgy írhatok, ha lemondok a kommunikációs szándékról.
    Íme egy példa. Szerzőként szavakból formálom alkotásaimat, de a szavak csak az olvasó tudata által kelnek életre és nyerik el jelentésüket. A történetet közösen meséli el a szerző és az olvasó, és minden történet félkész, míg az olvasó meg nem érkezik, hogy értelmezze azt.

(első mondat)

7 hozzászólás
snowwolf >!

– Mindent megkaphatunk, amire vágyunk – közölte Adam –, cserébe csak a testünkről kell lemondanunk. Testetlen létezés, gondolta Maddie. Élet az egyáltalán?
– De ez nem valódi – mondta ki hangosan. – Csak illúzió. – Felidézte az apjával játszott játékokat, a látszólag határtalanul elnyúló fűtengereket, a végtelen ráközelítést ígérő, csörgedező csermelyeket és a lenyűgöző lényeket, amelyek ellen vállvetve harcoltak Apával.
– Az eszmefuttatásod szó szerinti értelmezése alapján a tudat önmagában illúzió – mondta Adam. – Ha az ember a kezébe vesz egy paradicsomot, az érzékei makacsul állítják, hogy szilárdat fog. De a paradicsom nagy része az atomok sejtmagjai közötti üres térből áll, amelyek egymáshoz képest részarányosan ugyanolyan távolságra vannak, mint a csillagok. Mi a szín? Mi a hang? Mi a hő és a fájdalom? Nem többek a tudatunkat alkotó elektromos impulzusoknál, és nem számít, hogy az impulzus egy paradicsom érintéséből vagy számításokból származik.
– Csakhogy számít – közölte Köd hangja.

snowwolf >!

Vajon ez összehozná az embereket, hogy a szűkölködéstől való félelem nélkül osztozzanak ugyanazon az univerzumon? Vagy eltávolodnának, és mindenki a saját világában, a végtelen tér királyaként élne?

snowwolf >!

Vajon ebben a fájdalomtól a kapzsiság által elzárkózó világban képes lenne ez a bizalom rést ütni a falon, hogy beáramolhasson a remény?

snowwolf >!

Végül is nyílt titoknak számított, hogy a nemzetközi irodákkal rendelkező, igazán nagy amerikai emberbaráti szervezetek az amerikai külügy nem hivatalos képviseletei.

snowwolf >!

Az Öröklét Társaság bejelenti a Digitális Ádám-projektet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ken Liu (szerk.): Láthatatlan bolygók
Ted Chiang: Érkezés és más novellák
Ted Chiang: Életed története és más novellák
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017
Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről
Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők
Frank Herbert: Frank Herbert teljes science fiction univerzuma 1.
Boza Anita – Demeter Attila – T. H. Brown – Suba Zsolt – J. A. A. Donath – Szemán Zoltán: Új világ hajnalán
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
Alexandra Bracken: Sötét idők