Veszélyes ​gazdagság 147 csillagozás

Ken Follett: Veszélyes gazdagság Ken Follett: Veszélyes gazdagság

A világhírű Ken Follett legújabb regényét tartja most kezében az olvasó. A kiadónk által megjelentetett legutóbbi három Ken Follett könyvhöz hasonlóan ez is szinte letehetetlen.
Ezúttal egy bankár család története áll a cselekmény középpontjában, melynek tagjai a még több pénzért és hatalomért folytatott küzdelem során nem riadnak vissza semmitől sem. A könyv rendkívül olvasmányos, tele izgalommal és váratlan fordulattal, s persze van benne bőven kaland, ármány és szerelem, álnokság, forró ölelkezés és halálos veszedelem…

Eredeti megjelenés éve: 1993

GABO, Budapest, 2015
484 oldal · ISBN: 9789634061953 · Fordította: Losonci Gábor

Bur3sz>!
Ken Follett: Veszélyes gazdagság

Bevallom, nagyon nehezen rázódtam bele a történetbe. Sőt, az eleje kimondottan untatott. Ám, amikor felpörögtek az események, alig tudtam letenni. Augusta asszonyt a két kezemmel tudtam volna megfojtani.
Jó választás volt. :D

Esmeralda P>!
Ken Follett: Veszélyes gazdagság

Nem Zola társadalomelemző regénye, nem Agatha Christie krimije, nem a Buddenbrook család, de jóleső, kellemes, letehetetlen olvasmány, és mégiscsak kosztümös Anglia. S mivel vakációs könyv, a végén minden jóra is fordul…

Én bizony olvasok még Ken Follettet, hosszú még a nyár!

Lagos>!
Ken Follett: Veszélyes gazdagság

Nem írok értékelést, spoileres lenne.

Esetleg annyit: Follett „gonoszai” mindig olyanok, mint a fekete lovag volt a Gyalog Galoppban, már se kezük, se lábuk (átvitt értelemben), de még mindig támadnak, és támadnak :)

SophiaS25>!
Ken Follett: Veszélyes gazdagság

Ezt a kötetet a nővérem ajánlotta, amikor rákérdeztem, tudna-e kölcsönadni valami jó könyvet. A borító és a fülszöveg elsőre nem győzött meg, na meg az íróról sem hallottam még, így nem voltam biztos benne, hogy ezt én tényleg el akarom olvasni. Ahogy görgettem lefelé, egyszer csak egy könyvajánló bejegyzésébe botlottam, amely több kötetet is ajánlott egy írótól, aki történetesen nem volt más, mint Ken Follett. Úgy gondoltam, ennek egy jelnek kell lennie, hogy adjak egy esélyt a Veszélyes gazdagságnak. A történet tele volt váratlan fordulatokkal, a könyv minden sora lekötött annak ellenére is, hogy úgy éreztem, a bank és a pénz világa elég távol áll tőlem, nem különösebben foglalkoztat. Ennek ellenére nagyon szerettem olvasni, Hugh és Maisie párosa hamar belopta magát a szívembe, de a velejéig romlott negatív karakterek megalkotása is dicséretre méltó. Kellemeset csalódtam a könyvben, és úgy érzem, nem ez lesz az utolsó regény, amit az írótól olvasok (majd ha persze ismét kinyit a könyvtár, és el is jutok odáig).

csilla0923>!
Ken Follett: Veszélyes gazdagság

Egyszerűen lebilincselő, nagyon jól megírt, kerek történet.
Remélem még sok hasonlóan jó könyvet fogok olvasni életem során!

szangi >!
Ken Follett: Veszélyes gazdagság

(Augustát össze kéne ereszteni Jockey-val a Dallasból, az olyan lenne mintha valaki nullával osztana)
Tanulságos történet (érdekes dolgokat tudtam meg a kamatlábakról) és megtudjuk hogy akkoriban hátba tudták úgy szúrni egymást az emberek, hogy közbe eltartott kisujjal teát isznak, és egy harmadik kezükkel prostituáltak szoknyája alá nyúlkálnak.

Swoosh>!

Jaj Auguszta néni. spoiler

Ken bácsi hozta a formát. Azon gondolkozom kedvenceljem-e.
Nagyon jól tudja mennyi spoiler – t kell elhasználni egy jó sztorihoz.

És a kor az kell ehhez a sok intrikához. Csakis a kosztümös Angliában lehet ilyen cselekményt elképzelni :)

Régebbi könyve, s általában az újak jobban tetszettek, de ez kellemes csalódás volt.

Na irány az utolsó könyv a kihíváshoz.

dmmddm>!
Ken Follett: Veszélyes gazdagság

Ez volt a tökéletes szórakoztató regény, nagy csavarok,árulások, meglepetések, a viktoriánus korszak lefestése, a végén a gonoszok elbuknak,a jók győznek ! Néha ilyen is kell:)

allocco>!
Ken Follett: Veszélyes gazdagság

Még relatív az elején járok, de a ponyva, silány, gyatra kifejezések jutnak róla eszembe, Auguszta kifejezetten gyatrán van megjelenítve. A történet nem rossz, meg a korabeli élet bemutatása, de ahogy meg van írva, az gyenge. Majdnem mindent olvastam a szerzőtől, de ez igen gyenge mű.

Foximaxi>!

Hugh szeretettel nézte fiát, és arra gondolt, milyen fontosnak tűnik az iskola addig a pillanatig, amíg hátat nem fordít neki az ember.

Nokimaki>!

Soha ne beszélj arról, mennyibe kerül valami […], akármi történik, maradj nyugodt. Ha a kocsisod szívrohamot kap, a kocsi karambolozik, a szél elfújja a kalapodat vagy leesik az alsószoknyád, csak annyit mondjál: „Istenem, micsoda izgalmak” és intsd le az első konflist. Ne felejtsd el, vidéken élni jobb, mint a városban; henyélni jobb, mint dolgozni; az öreg jobb, mint a fiatal; a rang fontosabb, mint a pénz. Mindenről tudjál egy keveset, de semmiről se sokat.

szangi >!

Ahogy körbenézett, meglátta az egyetlen vendéget, aki nem volt boldog, sőt nyomorúságosan, kisemmizetten ült, mint eunuch az orgián.

Nokimaki>!

[…] az erőszak valahogy mindig a kudarc beismerését jelenti.

Tiger205>!

– Odahaza valószínűleg nem is lehet ilyen jó fegyvereket kapni.
– Ez igaz – válaszolta a papa. – Ez a Westley-Richards a legjobb puska, amivel valaha találkoztam.
Micky segített a papának a fegyverek kiválasztásában. Senor Miranda rövid csövű puskákat akart, amelyek nem akadályozzák a lovasokat a szabad mozgásban. Micky elvitte egy birminghami gyárba, ahol a papa megismerkedett a Westley-Richards karabéllyal.
– És milyen gyorsan gyártják őket! – tette még hozzá Micky.
– Azt hittem, beletelik fél évbe, míg mindet legyártják; ehelyett néhány nap is elég.
– Mert az új amerikai gépeket használják. – Régen, amikor a fegyverkovácsok egyenként készítették el a puskákat, valóban eltartott volna hat hónapig, mire kétezer fegyverrel elkészülnek, de a modern gépekkel az alkatrészek bármelyik fegyverbe beilleszthetőek voltak, s egy jól felszerelt gyár naponta több százat is elkészített: mintha gombostűket gyártana.
– És az a gép, amelyik naponta kétszázezer töltényt állít elő! – mondta papa Miranda, s hitetlenkedve rázogatta fejét. Hangulata azonban ismét borúsra váltott, és rosszkedvűen mondta: – De hogyan kérhetik a fegyverek árát, még mielőtt leszállították volna őket?
A papa nem tudott sokat a nemzetközi kereskedelemről.

ELSŐ FEJEZET - 1873. május

Foximaxi>!

– Milyen kedves öntől, hogy ilyen korán felkeres! – mondta, éreztetve Augustával, mennyire utálja, ha reggel háborgatják.

Foximaxi>!

– De mi az a tisztesség? – Annyit tesz, mint igazat mondani, megtartani az ígéreteket, és vállalni a felelősséget az elkövetett hibákért. A mindennapi életben ugyanúgy, mint az üzleti életben. Az legyél, amit állítasz magadról, és meg is tedd, amit ígérsz.

Nokimaki>!

[…] amikor az ember megragadja a boldogságot, időnként valami még értékesebb tulajdonságát engedi el: a tisztességét.

Tiger205>!

A szoba három lakója közül ketten kártyáztak; éppen csak föltekintettek egy pillanatra, aztán folytatták a játékot. A harmadik, Greenbourne, vagy közismertebb nevén a Dagadt süteményt majszolt édesanyja rendszeres süteménycsomagjainak egyikéből.
– Szervusztok – felelt jólelkűen. – Köll sütemény?
– Uramatyám, Greenbourne – mondta Micky –, úgy zabálsz, mint egy disznó.
Dagadt egykedvűen vállat vont, és folytatta a táplálkozást. Lévén zsidó is meg hájas is, elég gúnynak volt kitéve, mely azonban mind lepergett róla, mint kacsáról a víz. Micky szerint ennek sok köze lehetett azon tényhez, hogy a Dagadt papája volt a világ egyik leggazdagabb embere.

PROLÓGUS 1866

Tiger205>!

Hugh Pilaster új nyakkendőjét viselte. Remek kravat, égszínkék selyem, mely a nyakon kissé puffad, s tűvel erősítik meg. Ascot nyakkendő, a legújabb divat. Szó ami szó, új ruha is jó lenne már, de évi hatvannyolc fontos fizetés mellett meg kellett elégednie azzal, hogy régi ruháját új nyakkendővel frissítette. Az égszínkék viszont merész színválasztásnak számított. Augusta néni tükre előtt állva Hugh megállapította, hogy a fekete ruha és a kék selyem nyakkendő jól megy fekete hajához és égszínkék szeméhez; bízott benne, a nyakkendő világfias külsőt kölcsönöz neki.

ELSŐ FEJEZET - 1873. május