The ​Pillars of the Earth (Kingsbridge 1.) 33 csillagozás

Ken Follett: The Pillars of the Earth Ken Follett: The Pillars of the Earth Ken Follett: The Pillars of the Earth Ken Follett: The Pillars of the Earth Ken Follett: The Pillars of the Earth Ken Follett: The Pillars of the Earth Ken Follett: The Pillars of the Earth Ken Follett: The Pillars of the Earth Ken Follett: The Pillars of the Earth Ken Follett: The Pillars of the Earth Ken Follett: The Pillars of the Earth Ken Follett: The Pillars of the Earth Ken Follett: The Pillars of the Earth Ken Follett: The Pillars of the Earth Ken Follett: The Pillars of the Earth Ken Follett: The Pillars of the Earth Ken Follett: The Pillars of the Earth

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Follett risks all and comes out a clear winner,” extolled Publishers Weekly on the release of The Pillars of the Earth. A departure for the bestselling thriller writer, the historical epic stunned readers and critics alike with its ambitious scope and gripping humanity. Today, it is a beloved favorite of countless readers, standing as a testament to Follett's unassailable command of the written word and to his universal appeal. A spellbinding epic set in twelfth-century England, The Pillars of the Earth tells the story of Philip, prior of Kingsbridge, a devout and resourceful monk driven to build the greatest Gothic cathedral the world has known… of Tom, the mason who becomes his architect-a man divided in his soul… of the beautiful, elusive Lady Aliena, haunted by a secret shame… and of a struggle between good and evil that will turn church against state, and brother against brother.

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Pan Books, London, 2014
1076 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781447265443
>!
Penguin, London, 2010
734 oldal · ISBN: 9781101442197 · ASIN: B003TO5GXU
>!
Signet, New York, 2010
1008 oldal · ISBN: 9780451232816

14 további kiadás


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Jack Jackson


Kedvencelte 5

Most olvassa 7

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

entropic P>!
Ken Follett: The Pillars of the Earth

De jó, hogy vége.

Amikor először olvastam, úgy 5-6 éve, tök lenyűgözött, merthogy mennyire olvasmányos és letehetetlen már, és emlékszem, akkor mindennap alig vártam, hogy folytathassam.

Most viszont alig vártam, hogy végre a végére érjek, mert igen hamar meguntam, hogy itt minden kiszámítható, és hogy olvasás közben egyáltalán nem kell gondolkodni. Ami főleg idegesít és untat, az az, hogy nemcsak az események kiszámíthatók, hanem a könyv ritmusa is, vááá – hogy mondjuk ötvenoldalanként van egy kis szex, nyolcvanoldalanként egy kis vérontás, és százötvenoldalanként egy kis összefoglaló arról, hogy mi történt a szereplőkkel a megelőző oldalakon.

(Végül is ez akár jó is lehet, mert nyugodtan át lehet lapozni tucatnyi oldalakat, úgyis elmondja Follett később is még, hogy mi történt. Na nem mintha én átlapoznék oldalakat, mert marha kényszeres vagyok, és mindig minden betűt elolvasok. Csak maximum nem annyira figyelmesen.)

5 hozzászólás
Tutajos>!
Ken Follett: The Pillars of the Earth

Elég nagy várakozással néztem e könyv olvasása elé, de úgy 100 oldal elolvasása után meg kellett állapítanom magamban, hogy ezt a könyvet meg lehetett volna jobban is írni. Nálam (is) az csapta ki a biztosítékot, amikor az egyik főszereplő a felesége saját kezűleg történő elhantolása után néhány órával (még ki sem hűlhetett teljesen, és állítólag szerette) hagyta, hogy rámásszon egy nő, akit akkor látott életében másodszor… Elgondolkoztam, hogy ugyan mit gondolhatott Follett, amikor ezt a jelenetet belefűzte a történetbe?
Az olvasás során végig az az érzésem volt, hogy az író nem nagyon tudott bánni a fantáziájával – mintha kénye-kedvére dobálta volna egymás után a történéseket.
Nagy munka lehet megírni egy ekkora terjedelmű könyvet – mégis, nem értem, hogy ez a könyv miért lett ennyire népszerű.

6 hozzászólás
Doro>!
Ken Follett: The Pillars of the Earth

Korábban is szerettem a Katedrálist (olyannyira, hogy a magyar verzió a kedvenc könyvek közé került). Most azért olvastam el angolul, hogy fejlesszem kissé a nyelvtudásom és mert a folytatása (A World without end, magyarul Az idők végezetéig) eleve csak angolul van meg.
Azt gondolom, kimondottan magával ragadó, valós kutatásokat jól felhasználó munka ez, amely érzékletesen mutatja be a világ egy darabkáját a középkorból.
Az erotikus részek persze „kenfollettesek”, én biztos nem vettem volna ennyire bele a történetbe őket, de hát ha megnézem a borítót, nem az én nevem áll ott a szerző helyén, nem én találtam ki és dolgoztam vele jó sokat, úgyhogy erről ennyit.
Öt csillag a műnek és a nyelvgyakorlásnak is (ugyanis arra kimondottan jó.)

1 hozzászólás
Zsuzsanna_Sinka>!
Ken Follett: The Pillars of the Earth

Tényleg nagyon jó volt, sok szál, jól összeszőve, kiváló leírása a határtalan emberi butaságnak és mérhetetlen rosszindulatnak, de természetesen a végén a jónak kell győzedelmeskednie, mert túlságosan sokszor mérgelődtünk a könyv során az igazságtalanságok miatt. ;)

kovil>!
Ken Follett: The Pillars of the Earth

Érdekes történet a történelemből, rettenetesen szájbarágósan megírva. Egy-egy esemény felvezetésekor már előre lehet tudni, hogy mi mi a cél vele, és mi fog történni, szinte semmi meglepetés, semmi váratlan, semmi kiszámíthatatlan. A gonoszok néha kisebb győzelmet arathatnak, de aztán úgyis mindig a jó győzedelmeskedik.
Az elbeszélés stílusa szájbarágós, egyhangú, tele populáris, hatásvadász történet elemekkel, ami jellemzően erőltetett és életszerűtlen is.
Vezetés, mosogatás, rámolás közbeni audiokönyv hallgatásra elment, de az 1000 oldalt könyvben elolvasni kínszenvedés lett volna.

GáborVeress>!
Ken Follett: The Pillars of the Earth

Huh, ez a könyv lefárasztott. Többször abbahagytam, hogy már nagyon unom, de aztán csakazértis befejeztem. Nem tudom, hogy tudnám e jó szívvel másnak ajánlani. Az alapötlet szerintem az író képességeit jócskán meghaladta, a részletek meg végképp. Olvasás közben nem tudtam eldönteni, hogy most építészeti bevezetőt, fordulatos,kalandregényt, vagy politikai-közgazdasági pamfletet olvasok. Csatlakozok azokhoz, akik szerint a karakterek kicsit elnagyoltak, egysíkúak; vagy hogy a vége a sztorinak nagyon elkapkodott.
Ami a legjobban bántott, az a nyelvi, stílusbeli igényesség hiánya. A magyar fordítás kifejezetten szörnyű, ezért fogtam neki az angolnak. Az meg olyan, mint egy hétvégi magazin: színes, de sekélyes.
Egy pozitívuma van azért: felkeltette az érdeklődésemet a korszak történelme iránt.

worldtravellerinthemaking >!
Ken Follett: The Pillars of the Earth

Az Évszázad trilógia után belekezdtem ebbe a sorozatba is, és az elején egy kicsit megijedtem. Elolvastam 50 oldalt, elolvastam 100-at, és bár nem éreztem rossznak a könyvet, de mégsem ragadott úgy magával, mint a korábban olvasott Follett-kötetek. Aztán 200-250 oldalnyi kvázi bevezető után szerencsére beindultak az események, és onnantól fogva sokkal gyorsabban fogytak a lapok. Aki olvasott az Évszázad trilógiából valamennyit, az nagyjából ugyanarra számíthat itt is, Follett stílusa nem sokat változott szerintem az évek során. Én ezt személyszerint nem bánom, szeretem a tárgyias, nem túlbonyolított, ugyanakkor igényes fogalmazásmódját. Éreztem a könyvön, hogy sok kutatómunkát végzett Follett, nekem ez is hozzátett az élményhez, hogy szinte láttam magam előtt a korabeli Angliát és pl. azt is megtudtam, hogyan készültek akkoriban a gyapjú ruhadarabok. Ez a tárgyiasság és részletesség csak néhány helyzetben zavart egy picit, a középkorhoz illően vannak a történetben elég kegyetlen jelenetek, ott el tudtam volna viselni, ha kevésbé szókimondó a fogalmazásmód. A szereplőket emberinek éreztem, tudtam drukkolni annak, akinek kellett, bár talán egy picit egydimenziósabbak voltak, mint pl. a Fall of Giants karakterei, erről lehet, hogy a nagy időbeli távolság tehet. Vannak, akik szerint kiszámítható a történetvezetés, én ezzel annyiban vitatkoznék, hogy bár igaz, hogy konfliktus-megoldás-konfliktus-megoldás jelleggel van felépítve a könyv, más rendezőelvet szerintem nehéz is lenne alkalmazni egy ilyen mű esetében, továbbá a felmerülő problémák és megoldások azért elég eltérőek egymástól. Szóval én összességében nagyon szerettem ezt a könyvet is.

Ildiko_Lengyak>!
Ken Follett: The Pillars of the Earth

A korábbi értékeléseket olvasva az az érzésem támadt: nagy szerencsém, hogy hangoskönyv formájában fogyasztottam a „Pillars of the Earth”-t. Így nem futottam bele abba, hogy nézegessem, mennyi van még hátra belőle, hányadik oldalnál tartok és mikor árultak el vagy szexualizáltak meg utoljára valakit, ezért számomra igenis tartogatott fordulatokat a könyv, nem is keveset. Ez volt az első Follett könyvem, de kétlem, hogy az utolsó. Kicsit olyan érzésem volt, mintha Kinget és Martint bedobták volna egy mixerbe, hozzáadtak volna egy csipetnyi Camus-t, csomómentesre keverték és tálalták volna. És nekem bizony bejött ez a fogás.

BarbieB>!
Ken Follett: The Pillars of the Earth

Follett regényóriása egy nagyszabású történelmi-politikai tablót tár elénk a 12. század Angliájáról, felvázolja az akkori korszak technológiai-művészeti eredményeit, bepillantást enged az egyház saját különbejáratú világába, és mindeközben az emberi tényezőket sem téveszti szem elől. A bonyolult, szerteágazó történet szálai mind-mind egy katedrális megépülése köré rendeződnek, hiszen maga a regény emberi sorsok és érdekek szövedéke.
https://litfan.blog.hu/2013/08/07/ken_follett_the_pilla…

RelaxDorka>!
Ken Follett: The Pillars of the Earth

Nagyon szeretem ezt a történetet. Olvastam már magyarul régebben, megnéztem az ebből készült minisorozatot is. A sztori ezek után újat nem mondott. Nekem nehezen volt olvasható a nyelvezete, sok sok ismeretlen szóval, így azért jó pár mondatot nem is nagyon tudtam mit jelentett. Egy biztos: nem szívesen éltem volna a középkorban, ez nekem nagyon barbár. A főszereplők helyében pár embert biztos kiiktattam volna, amennyi bosszúságot okoztak :) Persze kell a „dráma” a könyvbe, de időnként tehetetlen düh fogott el olvasás közben :)


Népszerű idézetek

ℕnabella>!

Having faith in God did not mean sitting back and doing nothing. It meant believing you would find success if you did your best honestly and energetically.

ℕnabella>!

She loved him because he had brought her back to life. She had been like a caterpillar in a cocoon, and he had drawn her out and shown her that she was a butterfly.

ℕnabella>!

Nevertheless, the book gave Jack a feeling he had never had before, that the past was like a story, in which one thing led to another, and the world was not a boundless mystery, but a finite thing that could be comprehended.

ℕnabella>!

She wanted to say 'I love you like a thunderstorm, like a lion, like a helpless rage'…

ℕnabella>!

The duck swallows the worm, the fox kills the duck, the men shoot the fox, and the devil hunts the men.

ℕnabella>!

I imagined it. I wrote it. But I guess I never thought I'd see it.

ℕnabella>!

Jack was too absorbed in his work to hear the bell. He was mesmerized by the challenge of making soft, round shapes of hard rock. The stone had a will of its own, and if he tried to make it do something it did not want to do, it would fight him, and his chisel would slip, or dig in too deeply, spoiling the shapes. But once he had got to know the lump of rock in front of him he could transform it. The more difficult the task, the more fascinated he was. He was beginning to feel that the decorative carving demanded by Tom was too easy. Zigzags, lozenges, dogtooth, spirals and plain roll moldings bored him, and even these leaves were rather stiff and repetitive. He wanted to curve natural-looking foliage, pliable and irregular, and copy the different shapes of real leaves, oak and ash and birch.

Kapcsolódó szócikkek: Jack Jackson
1 hozzászólás
Tutajos>!

The most expensive part of a building is the mistakes.

575. oldal

Tutajos>!

A man who loses a battle with his king may be forgiven, but a man who wins such a battle is doomed.

1032. oldal

Ri_ver>!

Then he thought what a thrill it would be to create something from nothing; to see, one day in the future, a new church here where now there was nothing but rubble, and to say: I made this.

314. oldal


A sorozat következő kötete

Kingsbridge sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Julie Garwood: Mercy
Stephenie Meyer: The Chemist
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls
Dan Brown: The Da Vinci Code
Beth Flynn: Nine Minutes
Gail Carriger: Heartless
Steve Berry: The Templar Legacy
Joël Dicker: The Baltimore Boys
J. A. Redmerski: Killing Sarai
John Marrs: The One