A ​Titánok bukása (Évszázad-trilógia 1.) 406 csillagozás

Ken Follett: A Titánok bukása

A ​VÉRES ÉS GYÖNYÖRŰ HUSZADIK SZÁZAD TÖRTÉNETE ÚGY, AHOGY AZT CSAK KEN FOLLETT TUDJA ELMESÉLNI.

A titánok bukása a század történelmének első húsz, felkavaró éve, amely nemzetek bukását és felemelkedését hozta. A cselekmény középpontjában egy angol arisztokrata, Fitzherbert gróf áll, akinek Elisaveta orosz hercegnő a felesége. Miközben a gróf a walesi szénbányákban szipolyozza ki a bányászokat, kastélyában uralkodókat és diplomatákat lát vendégül.
Ezen diplomaták egyike a rejtélyes Walter von Ulrich gróf, a német követség attaséja, aki beleszeret a gróf szabadgondolkodású húgába. A vendégek közt több különös alak is felbukkan. Egyikük Wilsonnak, az Egyesült Államok elnökének személyi titkára. Amerikában pedig él egy orosz üzletember, Vyalov, akiről mindenki tudja, hogy a szesztilalmat kihasználva tett szert roppant vagyonára. Vyalov szolgálatába szegődik, majd elcsábítja annak lányát Lev Peskov lovász, aki hamis útlevéllel vándorolt ki Petrográdból. Bátyja, Grigorij… (tovább)

Eredeti mű: Ken Follett: Fall of Giants

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
GABO, Budapest, 2010
968 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636894306 · Fordította: Bihari György, Sóvágó Katalin

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Ethel Williams · Grigorij Peskov · Maud Fitzherbert · Walter von Ulrich · Fitzherbert gróf (Fitz) · Dupuys ezredes · Gallieni tábornok · Otto von Ulrich


Kedvencelte 87

Most olvassa 69

Várólistára tette 246

Kívánságlistára tette 146

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
tgorsy
Ken Follett: A Titánok bukása

Elkezdtem jegyzetelni, hogy melyik jelenet honnan van. Pl.: Otto von Ulrich látogatása Maudnál = Kaméliás hölgy (165. o.), Grigorij, Lev, Kátya kapcsolata = Hiúság vására. De egy idő után meguntam. Mindenesetre nem akárhonnan merítget Follett (Keresztapa, III. Richard, Háború és béke)
Kicsit untam. Ami szíven ütött az a Béketárgyalások Trianonban. Senki nem vádolhat múlton való merengéssel, nagy-magyarkodással, de azért, hogy Magyarország a futottak még kategóriában sincs. Az azért fájt.

>!
Rodwin P
Ken Follett: A Titánok bukása

Nos ez tisztes iparos munka volt. Egész véletlen akadtam az íróra és erre a trilógiára is. De milyen jó, hogy ráakadtam, első könyvnek remek volt.
Eleinte tartottam a sok szereplőtől, hogy jaj nekem, de egy idő után nem okozott fejben tartani őket. Adva van több család akiken keresztül követhetjük a háború viszontagságait, borzalmait.
Betekinthetünk emberi sorsokba, testvéri szeretetbe, szerelmek, barátságok szövődnek és mennek tönkre.
A könyv olvastatja magát,remekül meg van írva, bár vannak benne unalmasabb részek is, de egy ekkora könyvnél ezt elnézhetjük. Csaták is jól megírtak, véresek, amilyen a háború maga.
Nagyon beleéltem magam a háború szörnyűségeibe, hogy mennyit éheztek, fáztak ezek az emberek. Olykor a hideg rázott pl. 1914. karácsonyánál, mikor a Britek és a Németek önkényesen letették a fegyvert, kimásztak a lövészárkokból és átjárta őket a szeretet, ajándékot cseréltek, fociztak. Remek film is készült ebből a Fegyverszünet karácsonyra címmel, mikor ezt olvastam a film pergett előttem.
Nem lehetett könnyű ebben a korban élni sem hazánkban, sem Európában.
Egy, két szereplő több száz oldalra eltűnt, ezt nem néztem jó szemmel mert Lev sorsára is kíváncsi lettem volna olykor.
Nem egy könnyű téma, de aki szereti ezt a kort az nem fog csalódni. Walestől, Oroszországig, Német és Francia földeken egészen Amerikáig utazhatunk.
Mindenképp beszerzem a folytatást is, mert nagyon kíváncsi vagyok mi történik majd az utódokkal.

3 hozzászólás
>!
smetalin
Ken Follett: A Titánok bukása

Atyaég!!jó hosszú egy könyv, de milyen tartalmas! nem voltak unalmas részek, de nem ám!!! Négy nemzetből ismerhetünk meg különböző társadalmi rangú embereket, kik barátok voltak, de a háború ellenséget csinált belőlük! Részletesen megismerhetjük a családok életét, és hogy milyen hatással volt rájuk a háború. Voltak akik felemelkedtek, és voltak akik elbuktak, de egy biztos, mindenki megszenvedte. Izgultam a szereplőkért, és igaz tudtam mit lesz a vége a háborúnak, hisz tanultuk, de ettől függetlenül érdekes volt olvasni, és tanulságos is!
Kérem a következő részét!!!!

7 hozzászólás
>!
labe
Ken Follett: A Titánok bukása

Grandiózus ponyva, gigantikus történet.
Mesterien összefont sorsok, bár mégsem ekkora világfalu a világfalu :)
Nem tudom, mennyire alátámasztott a történelmi háttér, de számomra működött, legjobban azt élveztem a könyvben, ahogy összekapcsolja a nagyvilág eseményeit a szereplők magánéletével, hogyan dől el milliók sorsa néhány ember döntésével. Érzékletes a háború és a szex leírásában is, egyformán jól ábrázolja a csatában szétcsattanó testeket és a szaftos légyottokat.
Szerettem, mert nagyon olvastatta magát.
Ez volt az első Follett könyvem, kár volt ennyire ódzkodni tőle :).

>!
ilovai_noémi
Ken Follett: A Titánok bukása

Eléggé meglepett először Ken Follett stílusa, de pár oldal után megszoktam. Nagyon tetszett, hogy sok történelmi vonatkozást használ. A háború előzményeit, a háborút, és a háború utáni időszakot is megismertem, ami segített az események alakulásának megértésében.
Tetszett, hogy a fiatalok nyelvén szólt hozzánk, olvasókhoz, ez főképp a +18-as részeknél mutatkozik meg.
Nagyon örültem, hogy sok szerelmi szálat rakott bele. :)
Megunhatatlan, szeretni való könyv (a másik kettővel együtt).

>!
LuPuS_007
Ken Follett: A Titánok bukása

Már az egyik értékelés írta ezen jelzőt: Tisztes Ipari Munka
Kezdjük az elején 2010-ben kijött a könyv és mint oly sokszor itt is elhatároztam, hogy csak együtt vagyok hajlandó olvasni… és persze nem volna rossz , ha könyvek meg is lennének írva mielőtt KF meghal, de nem ő akkor kezdi/kezdte a történet mesélést…kissé nagyképű .
Öt – amerikai, német, orosz, angol és walesi – család egymásba fonódó életébe kapunk betekintést, a Világ nagy eseményein keresztül*.
Az író már a könyvben is leszögezi, mereven ragaszkodik a történelmi tényekhez, s ebben történészek is segítik a történetvezetését.
Összetett kis lépésekben haladó jelentősebb családi konfliktusokon, drámákon keresztül a történelem eseményeihez, hiszen a maga a történelem sem egy száraz adathalmaz valamivel ki kell tölteni, ám néha ez a hiba is, mivel átesik a négylábú páratlan patás ellentétes oldalára.
A könyv első részéből még egy keveset elvesz, hogy a BIG FOUR** féle tárgyalásnál és úgy az egész könyvben nincsenek megemlítve az olaszok. Értem, hogy nincs hatodik család … na majd a folytatásban már szerintem vagy két sor erejéig feltűnnek majd

*-… a nagy Forrest Gump család lehetne mondani
**https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/…

3 hozzászólás
>!
Light_House
Ken Follett: A Titánok bukása

Érdekes és jó hosszú könyv. Ken Follett nagyot alkotott ezzel a trilógiával, ezt már most, az első rész elolvasása után is nyugodtan kijelenthetem.
Az I. világháború eseményei elevenednek meg, és mennyivel közelebb hozta a történelmet Follett így, hogy 5 szereplő és családja által mutatta be.
A kedvenc szereplőim Gus, Maud és Walter lettek, az ő sorsuk jobban érdekelt.
Nemsokára jöhet a folytatás :)

2 hozzászólás
>!
Virágszépe
Ken Follett: A Titánok bukása

Lendületes, olvasmányos regény arról, hogy a különböző országok különböző életszínvonalon élő családjaira hogyan hat a nagy háború, hogyan sodródnak háborús játékszerként. Érdekes volt az orosz, angol, amerikai, német háborús diplomáciáról olvasni párbeszédes formában. Olvasás közben rájöttem, hogy mindegy melyik háború adja a hátteret, a vezérkar csapatokról, csapatmozgásokról beszél, mintha nem emberekről lenne szó. A fronton harcoló katona pedig szinte nem is tudja mit csinál, kizárólag a túlélésért küzd, teljesen kiszolgáltatott. Ken Follett inkább a hitelesség kedvéért ollózta bele a történetbe a háborús háttér információkat, így számomra sok újdonságról is olvashattam. A történetben pedig végül szinte mindenki találkozik mindenkivel, és az író furcsa módon egyik főszereplőt sem ölte meg a háborúban. Kíváncsi vagyok, hogyan bonyolítja a családok életét a folytatásokban.

>!
Nihilchan
Ken Follett: A Titánok bukása

Tartottam ettől a könyvtől, mert nagy is és családregény is, de kellemesen csalódtam. Follett stílusa olvasmányos és könnyed, egyszerűen és gyorsan megszeretteti a szereplőit és eléri, hogy izguljunk értük.

Elsőre kicsit szokatlan volt a szerteágazó történet és a rengeteg szereplő; az első pár száz oldalon nem egyszer lapoztam vissza a könyv elején található három oldalas szereplőlistához, hogy ellenőrizem, ki kicsoda. Gyorsan meglettek a kedvenceim és azok is, akikről reméltem, hogy elnyeli őket az első világháború. Van itt minden, szerelem és háború, szó szerint kontinenseken ível át a sztori, mindezt nagyon könnyedén.

Igazán kíváncsi vagyok a második részre, de picit talán pihentetem a témát, mert azért nagy falat. Kicsit sajnálom, hogy nem hordozóbarátabb a formátuma; ekkora könyv csak akkor fér el a táskámban, ha semmi mást nem rakok bele, súlyos is, és kényelmetlen elővenni bármilyen tömegközlekedési eszközön. Illetve picit nehezményeztem azt is, hogy mintha az író mindenképpen valamiféle happy endre törekedett volna…

1 hozzászólás
>!
Lisie87 P
Ken Follett: A Titánok bukása

És vége..! Legalábbis az első kötetnek! :)
Kicsit hosszú ideig tartott elolvasni, de nem azért, mert nem tetszett, hanem mert egy fél tégla a könyv! :D
Komolyabbra fordítva a szót, érdekes, felkavaró és lenyűgöző alkotás volt számomra. Amikor az ember történelem órán tanul erről az időszakról, akkor úgy gondolkodik, hogy van „Amerika”, meg „Anglia”, „Németország, és "Oroszország”. Mintha egyetlen személy lenne egy ország, pedig nem. Nagyon jól érzékeltette, hogy az emberek hogyan élték meg a háborút, akár győztesként, akár vesztesként kerültek ki belőle. A katonák, a kisemberek, akik talán a legtöbbet szenvedtek ez alatt, és az arisztokrácia körei; a sok kegyetlenség, igazságtalanság…és mindez minek a nevében?
Lehet, hogy nem voltak nagy csavarok a történetben és néhol kicsit hosszabban, vagy kevésbé időzött a szerző, de úgy gondolom, hogy itt most nem ezen volt a hangsúly, hanem, hogy belelássunk abba az időszakba.
Köszönöm az élményt! :)


Népszerű idézetek

>!
Algernon +SP

Egy gyermek olyan, mint egy forradalom, gondolta Grigorij: az ember elindítja, de nem szabályozhatja, mi lesz belőle.

758. oldal

Kapcsolódó szócikkek: forradalom · Grigorij Peskov · gyerek
2 hozzászólás
>!
csillagka P

– Apus az szokta mondani, hogy ha a cár más körülmények közé születik, egy kis erőfeszítéssel egész alkalmas postás lehetett volna.

664. oldal

>!
Goofry P

A kis elméket a kis dolgok szórakoztatják.

68. oldal

>!
csillagka P

– A legutolsó őrület a csárdás. Ez egy maragyar paraszttánc. Talán megtaníthatnám önnek.
– Gondolod, hogy ebből nem lesz diplomáciai incidens? – kérdezte Fritz.

263. oldal

>!
Algernon +SP

– Letartóztatnak egy embert, mert azt mondta: „Miklós hülye.” Mondja a rendőrnek: „Én egy másik Miklósra gondoltam, nem a mi szeretett cárunkra!” Mire a rendőr: „Hazudsz! Ha azt mondtad, hogy hülye, csakis a cárra gondolhattál!”

678. oldal

>!
Goofry P

… a népnek mindig kell valaki, akit gyűlölhessen, és a sajtó mindig kész kiszolgálni ezt az igényt.

861. oldal

>!
Algernon +SP

Van egy mondás: ha száz dollárral tartozol, akkor a bank parancsol neked, ha egymillióval, akkor te parancsolsz a banknak.

867. oldal

>!
Irasalgor

Az emberek elhamarkodottan cselekszenek, ha sebet kap a büszkeségük.

505. oldal, 1916. Június vége

>!
bmgrapes I

…mindig van valami ürügy, amivel az elit megmagyarázza különleges kiváltságait.

952. oldal

1 hozzászólás
>!
Goofry P

A szertartás a városi könyvtár olvasótermében volt. Carnegie Könyvtárnak hívták, az előcsarnokban lévő tábla szerint egy amerikai emberbarát alapítvány adományából alapították. Lev tudott olvasni, de nem igazán értette azokat, akiknek boldogsága ez a tudás. Az újságokat súlyos fatartókra erősítették, hogy ne lehessen ellopni őket, és mindenfelé CSENDET KÉRÜNK feliratú táblák lógtak. Hol a boldogság egy ilyen helyen?

401. oldal

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Évszázad-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Douglas Scott: Szemtől szemben
Tim Severin: A viking – Odin gyermeke
David Benioff: Tolvajok tele
Benkő László: Táltosidők
Trux Béla: A templomos lovag
Juliette Benzoni: A farkasok ura
Umberto Eco: Baudolino
Umberto Eco: A prágai temető
Veljko Kovačević: Gavro megpróbáltatásai
David Gilman: A harc mestere