A ​Modigliani-botrány 103 csillagozás

Ken Follett: A Modigliani-botrány Ken Follett: A Modigliani-botrány Ken Follett: A Modigliani-botrány Ken Follett: A Modigliani-botrány

Ez a könnyed, szórakoztató, briliánsan megkomponált, szellemesen szórakoztató krimi a londoni művészvilágba kalauzol el bennünket. Egy fiatal angol művészettörténész lány, Dee Sleign párizsi vakációja során eddig ismeretlen Modigliani-festmény nyomára bukkan, és barátjával, a műalkotásokkal üzletelő, nagymenő Mike-kal a kép felkutatására indul.
Kiderül, hogy Modigliani ezt a képet állítólag kábítószer hatása alatt festette, majd egy livornói rabbinak ajándékozta, aki egy aprócska olasz faluba, Poglióba vonult vissza, és 1920 körül bekövetkezett halála óta senki sem tudja pontosan, mi lett a sorsa a maga nemében páratlan remekműnek. Dee és Mike a festmény után vetik magukat – persze nem csupán a műélvezet kedvéért, hanem azért is, mert természetesen megfordul a fejükben, hogy egy eredeti Modigliani eladásával óriási vagyont szerezhetnének…

Eredeti megjelenés éve: 1976

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Albatrosz könyvek, Világsiker, Ken Follett

>!
GABO, Budapest, 2012
330 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636895150 · Fordította: Ladányi Katalin
>!
GABO, Budapest, 2005
330 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637318518 · Fordította: Ladányi Katalin
>!
JLX, Budapest, 1993
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637822593 · Fordította: Ladányi Katalin

1 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 7

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
Annamarie P
Ken Follett: A Modigliani-botrány

Teljesen kihagyható könyv, semmi olyan pozitív dolgot nem tudok említeni, ami miatt érdemes lenne belenézni.
Gyerekkoromban anyukámat mindig ilyen könyv fölé hajolva láttam, krimiket, albatroszos könyveket és hasonlókat olvasott Ezt a könyvet is az ő polcáról emeltem le, és mindvégig vártam a nagy fordulatot, a gyilkosságot, a nyomozást, de ebből az albatrosz könyvből ez teljesen hiányzik.

>!
graphoman ISMP
Ken Follett: A Modigliani-botrány

Az első könyvem tőle (mit tesz néhány irodalmi ügyekben hiteles barát ajánlása!), és lehet, hogy nem az utolsó. A stílushoz (ponyva) nem vagyok szokva, de a történet pazar.

1 hozzászólás
>!
UniCorn444
Ken Follett: A Modigliani-botrány

Merőben más mint az eddig olvasott Ken Follett könyvek. Krimi, nyomozós, fordulatos, de nagyon érezni az idő múlását rajta. A ma születő krimik között, sajnos ez labdába sem rúghat. De hát persze ez valahol normális. Nem várhatjuk el egy 70-es években írt regénytől, hogy a mai ízlésnek teljesen megfelelő legyen. Ahogy fordítva sem várhatjuk el, hogy az elmúlt 30-40 évben ne változzon a közízlés… Szóval négy csillag. A „nekem tetszett” és a „must read” fiókokba teszem a művet.

>!
AgiJovi
Ken Follett: A Modigliani-botrány

Hát nem a legjobb Follett könyv, örülök, hogy csak most olvastam, és tudom, hogy ennél sokkal de sokkal jobb könyvei is vannak.
Szórakoztató krimi, tényleg az. Gyorsan olvasható, vannak benne jó fordulatok, de ennyi. Talán az volt a gond, hogy a könyv nagy része a karakterek bemutatásával telik el, és olyan összecsapottnak tűnik a vége.

>!
kate101 P
Ken Follett: A Modigliani-botrány

Ez a Follett könyv tetszett eddig a legkevésbé, de azért volt benne egy-két csavar amire nem számítottam. Julian valamint Samantha története nekem lezáratlan maradt, magáról Modigliani-ról nem tudtam meg túl sokat. Nagyon zavartak az óriási művészettörténeti tudással rendelkező fiatal karakterek is. Aki ezzel a könyvvel kezdene Follett-et olvasni, ne tegye, inkább válassza a hosszabbakat, megéri.

>!
Roana
Ken Follett: A Modigliani-botrány

Nem ez volt a legkiemelkedőbb Ken Follett könyv, amit olvastam, viszont – lehet, hogy pont jó pillanatomban kezdtem el – nagyon tetszett. Laza volt, olvasmányos. Kicsit több művészettörténeti információra számítottam, de a hangulatomhoz teljesen megfelelt.

>!
Dávid_Wágner
Ken Follett: A Modigliani-botrány

Lassan kezdek elmélyedni Ken Follett írásaiban is és tényleg jók! Ez a korai mű is egy egyszerűen olvasható, szórakoztató darab. Itt azért még érezhető, hogy nincs mögötte 10-20 könyv ( amit azóta szerencsére bőven bepótolt ), mégis sikerült egy könnyed olvasmányt faragnia. Nagyjából azt kaptam, amit vártam. Összességében jó volt!

>!
Zsuzsi_Korándi
Ken Follett: A Modigliani-botrány

izgalmas volt…. nem egyengető… de egynek teljesen tökéletes…

>!
bond
Ken Follett: A Modigliani-botrány

Bele sem kellett volna vágnom, de a felénél is még reménykedtem, talán kisül valami a sztoriból vagy legalább érdekes lesz. Sajnos nem lett. Meg sem közelíti az Egy férfi Szentpétervárról c. regényét.

>!
Amapola P
Ken Follett: A Modigliani-botrány

Semmi igazán rosszat nem tudok róla mondani, de nagyon nehezen ment, számos megszakítással (egyszer még vissza is kellett olvasnom, mert elfelejtettem ki kicsoda :)) spoiler
Summa summarum nem volt az a letehetetlenül izgalmas krimi.


Népszerű idézetek

>!
latinta SP

„Az ember nem lép frigyre a művészettel, hanem megerőszakolja.”
EDGAR DEGAS
impresszionista festő

7. oldal (Az első rész mottója)

Kapcsolódó szócikkek: ember, emberiség · művészet
>!
kate101 P

Nem az sért, hogy kérnem kell, hanem a bizonyosság, hogy visszautasít.

64. oldal

>!
latinta SP

„Miki egér nem nagyon hasonlít egy valódi egérhez, az emberek mégsem írnak felháborodott leveleket az újságoknak a farka hosszáról.”
E. H. GOMBRICH
művészettörténész

101. oldal (A második rész mottója)

>!
latinta SP

Julian a reggelizőpulthoz vitte a bögrét, és fölült egy magas székre. Körülnézett a konyhában: mosogatógép, hipermodern tűzhely, amelyen csak lágy tojást főznek, mosogatógép, mélyhűtő és seregnyi kisebb elektromos háztartási vicik-vacak. Őrjítő ekkora vagyon közelében élni, anélkül, hogy javamra fordíthatnám, gondolta.

138. oldal

1 hozzászólás
>!
latinta SP

„Azt hiszem, tudom, milyen érzés Istennek lenni.”
PABLO PICASSO
halott festő

261. oldal (A negyedik rész mottója)

>!
latinta SP

A modern krimihős általában megváltja a világot.

(első mondat)

>!
latinta SP

    A taxi begördült az ügynökség belső udvarára, és Lampeth belépett az épületbe. Egy alkalmazott lesegítette a felöltőjét, amit a csípős szeptemberi szél ellen viselt.
    Lipsey az irodájában várta; már kikészítette az asztalra az elmaradhatatlan sherryt. Lampeth leparkolta terjedelmes testét az egyik karosszékben, s belekortyolt a sherrybe, hogy átmelegedjen.

291. oldal

>!
Dénes_Gabriella P

A festőt ugyanúgy gyötri a vágy, hogy festhessen, ahogyan a dohányos kívánja a cigarettát (…)

>!
Dénes_Gabriella P

Bólogatva helyeselt az éppen beszélő férfinak. Ennyi két lábon járó hulla egy rakáson…

>!
Amapola P

Éppen egy nemrégiben befejezett vásznat nézegetett, amikor Peter belépett.
– Mit szólsz hozzá? – kérdezte Peter.
– Rossz kérdés – felelte Mitch. – Arra ösztönöz, hogy rád zúdítsak egy rakás baromságot a vonalvezetésről, ecsetkezelésről, koncepcióról és érzelmekről. Jobb lenne, ha azt firtatnád, kiakasztanám-e a lakásom falára.
– Kiakasztanád?
– Nem. Ütik egymást a szalongarnitúrával…

47. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dick Francis: Visszatérés
Dick Francis: Tétre, helyre, befutóra
Dick Francis – Felix Francis: A zsoké halála
Dick Francis: A tét az életed
Elizabeth Adler: Nyár Capri szigetén
Elizabeth Adler: Gyilkosság a tengeren
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Carrie Cooper: Ügynök tűsarkúban
Borsa Brown: A maffia gyermekei
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa