A ​megfagyott világ (Évszázad-trilógia 2.) 338 csillagozás

Ken Follett: A megfagyott világ Ken Follett: A megfagyott világ

A ​VÉRES ÉS GYÖNYÖRŰ HUSZADIK SZÁZAD TÖRTÉNETE ÚGY, AHOGY AZT CSAK KEN FOLLETT TUDJA ELMESÉLNI.

A megfagyott világ ott veszi fel a történet fonalát, ahol az 1. kötet abbamaradt: az öt – amerikai, német, orosz, angol és walesi – család egymásba fonódott életét ismerhetjük meg a Harmadik Birodalom felemelkedésével kezdődő, majd a spanyol polgárháborúval és a második világháború nagyszabású drámáival folytatódó, az amerikai és az orosz atombombák felrobbantásáig tartó időszakban. Vagyis az 1930-as évek elejétől 1946-ig.

A német apától és angol anyától született Carla von Ulrich egyszeriben úgy érzi, maga alá temeti a náci árhullám; óriási bátorságról tanúskodó és szomorú következményekkel járó tettre szánja el magát… Woody és Chuck Dewar, a titkokat rejtegető két amerikai fivér is ki akarja venni részét a fasizmus elleni harcban, egyikük Washingtonban, a másikuk pedig a Csendes-óceán véráztatta dzsungeljeiben… Lloyd Williams, az angol diák a spanyol… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Ken Follett

>!
GABO, Budapest, 2012
930 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636896126 · Fordította: Bihari György, Sóvágó Katalin
>!
GABO, Budapest, 2012
930 oldal · ISBN: 9789636899684 · Fordította: Bihari György, Sóvágó Katalin

Enciklopédia 4


Kedvencelte 74

Most olvassa 42

Várólistára tette 137

Kívánságlistára tette 101

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Rodwin
Ken Follett: A megfagyott világ

A Megfagyott világ majdnem ott folytatja, ahol az előző generáció könyve véget ért. A Titánok bukása volt az első könyvem az írótól, nagyon szerettem minden sorát így nem volt kérdés, hogy valamikor folytatom. Mondhatjuk a könyveire, hogy ponyva, és eltúlozza sokszor a szexjeleneteit, de mindemellett hatalmas kutatómunkát is fektet beléjük.
1933-ban kezdjük el megismerni könyvünk hőseit, akik jórészt a már az előzőekből megismert szereplők leszármazottai. Ismét több országban élhetjük át a családok boldogságait, és szörnyűségeit. Inkább az utóbbi lesz túlnyomórészt a szemünk előtt, mert ’33-ban egy bizonyos Adolf Hitler jut hatalomra Németországban, és lépésről lépésre építi fel a Birodalmát.
A középpontban a II. Világháború, és annak borzalmai állnak, de előtte még a Spanyol polgárháborúba is kitekinthetünk.
Szereplőket lehetetlen lenne felsorolni, de többen azért még közülük is kiemelkednek. Lloyd Williams angol diák, aki spoiler mindkét háború kiemelkedő hőse lesz. Vagy Daisy Peshkov, aki ugyan Amerikában született, de igen hatékony segítség lesz a háborúban, ő se gondolta volna, hogy ennyi mindent meg tud csinálni ha szükség úgy hozza. Daisy az egyik kedvenc szereplőm lett Carla mellett, aki a von Ulrich család, helyesebben Maud leánya. Szemtanúja lehetett Németország felemelkedésének, majd bukásának, ő is nem kevés önfeláldozásról tett tanúbizonyságot.
A férfiak közül pedig talán Vologya volt akit legjobban kedveltem, neki leginkább a kémkedésben volt nagy szerepe.
Follett aprólékosan írja le a cselekményeket, persze azért jórészt fikciókkal. De minden fontosabb eseményt övezett, a Pearl Harbor-i támadástól kezdve a D-napig, melyről azért olvastam volna bővebben. Vagy akár az atombombák fejlesztésének, majd éles bevetéséről. Láttam borzalmakat, hogy mire volt képes a Gestapo, és a Vörös hadsereg hogyan is szabadította fel Németországot, mikor már csak jórészt nők voltak a városokban. A Szovjetek is ugyanolyan állatok voltak, ha nők megerőszakolására láttak lehetőséget.
Történelmünk egyik legvéresebb időszakáról ír Follett igazán olvasmányosan.Egészen 1949-ig eljutunk, mikor már csillapodtak a kedélyek.
Nem igazán akarom tovább ragozni, ez a rész is nagyon tetszett. Biztos, hogy nem holnap de a közeljövőben belevágok a harmadik generáció történetébe.

>!
GABO, Budapest, 2012
930 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636896126 · Fordította: Bihari György, Sóvágó Katalin
>!
tgorsy
Ken Follett: A megfagyott világ

Rakosgatom, pakolgatom a gondolataimat a fejemben, de mindig odajutok, hogy ez bizony egy remekmű.
Follettet eddig egy jó tollú bestseller írónak tartottam, aki tudja mi kell ahhoz, hogy jól fogyjon a mű. Ez mind igaz, de itt most remekművet alkotott. Az első részt kicsit untam, ez viszont beszippantott és nem engedett. Ami az első részben zavart (az angol-német-orosz-amerikai család összegabalyítása), az itt szükségszerűvé vált. A történetek megtörténtek, megtörténhettek. Hihető, ahogy a szereplők a nagy politika közelébe kerülnek, de mégis kellő távolságra.
Tetszik a nőbarátsága. Finoman, okosan, érző tollal mutatja meg, ha nőkre lenne bízva, szebb, békésebb, jobb lenne a világ.

3 hozzászólás
>!
SoulShine P
Ken Follett: A megfagyott világ

E nagyszabású trilógia második része egy valóban véres korszak, a több fronton zajló II.világháború és annak következményei valóságát tárja fel előttünk. Antiszemitizmus, a SS, a SA ,NKVD, Blitzkrieg ,a kémhálózat , titkos kódok stb….mind olyan fogalmak amik meghatározták, befolyásolták és alakították az akkori világ sorsát.
Valós események vonulnak át a lapokon -Lengyelország megtámadása, az atomkísérletek, Pearl Harbour- i támadás 41- ben,a 75000 halálos áldozatot követelő Hirosimai atomrobbantás, a Normandiai partraszállas és még sorolhatnám…
A valós személyek- Roosevelt, Churchill, Hitler, Sztálin és mások mellett az előző részben már felvonultatott öt család sorsán keresztül élhetjük bele magunkat a kor eseményeibe, hangulatába.
Akinek egy csepp beleérző képessége és igazságérzete van , lehetősége van olvasás közben elszörnyülködni a spoiler Schutzstaffel önkényuralmán és hatalomra törekvési módszerein , az olyan véres eseményeken, kínzásokon, bebörtönzéseken amin keresztül a régmúlt valóságot hűen bemutatja nekünk Ken Follett- ahogyan csak ő tudja.

A háborúban bizony a nők is tevékenyen részt vettek, ugyanoly bátorságot tanusítva mint a férfiak a fronton, tetszik az író nőbarát hozzáállása. Konkrét személyekről itt olvashatunk még:https://www.google.hu/amp/s/www.nlcafe.hu/ezvan/2016030…
Ez a rész engem még jobban lenyűgözött mint az első, örömmel ugrok fejest a 3. kötetbe, hogy “végigússzam” az 1960-tól a 80- as évekig terjedő sodráson.

1 hozzászólás
>!
h_orsi P
Ken Follett: A megfagyott világ

Nem tudom, hogy miért utálják ennyire sokan Ken Follettet, mindenesetre én kifejezetten szeretem a könyveit. Igaz, hogy még csak két trilógiát olvastam Tőle, de szerintem zseni a pasas. Félelmetes, hogy mennyire valóságosnak írja le a dolgokat. Igen, a legszörnyűbb dolgokat is. Rendkívül tájékozott, és akár simán azt hiheti az ember, hogy Ő maga is jelen volt az eseményeknél.
Nagyon szeretem azt is, hogy különböző családokon keresztül mutatja be a nagy történelmi eseményeket. Az, hogy a karakterekről mit gondolok, mindig változik, ahogyan az Ő személyiségük is fejlődik az események előrehaladtával.
Az előző könyv jobban tetszett, de itt sincs semmiben sem hiány. Ugyanannyira megrázó, fordulatok, és izgalmas. Nem lehet kihagyni :)

>!
diamondfox P
Ken Follett: A megfagyott világ

Hjaj már! Emlékszem egyszer valahol egy lesújtó véleményt olvastam vagy hallottam Ken Follettről. Akkor még híre sem volt ennek a trilógiának. Most, hogy már a második kötetet olvastam el, azt mondom: Follett megalkotta azt a majd' 1000 oldalas kötetekkel rendelkező sorozatot, amit kötelező olvasmánynak jelölnék ki középiskolákban. De tényleg! Itt a világtörténelem egyik legmeghatározóbb időszaka került terítékre, ismét rengeteg szereplőkkel, de úgy fest megedződtem Lawrence bácsin, mert itt egész könnyen tudtam azonosítani és megjegyezni a szereplőket – akik természetesen hullottak, ahogy az kellett.
Kegyetlen, nyers, őszinte. Élveztem ezt a könyvet olvasni még akkor is, ha egyáltalán nem egy mézesmázos köntösbe bújtatott vádló könyv volt. Valamiért még mindig idegenkednek (szerintem) ettől a témától nagyon sokan. Szégyenfolt a történelemben, ez tény. Mégis, itt nem voltak igazából vádak, amiért nekem nagyon tetszett. Nem volt egyértelműen rossz és jó, nem voltak bűnösök (egyedüli bűnösök), senki sem volt feddhetetlen. Az a baj, hogy a helyi könyvtárnak (még) nincs meg a harmadik kötet, így kénytelen leszek magam beruházni rá a végén… Már kíváncsian várom, hogy mit alkotott Follett a hidegháborúval!

>!
mazsolafa
Ken Follett: A megfagyott világ

Na ez már igen, ez már sokkal jobb és pörgősebb volt, mint az előző rész, bár tény, hogy ez a korszak engem is jobban érdekel.
Ami zseniális ebben a könyvben, hogy bár úgy gondolom elég széles ismerettel rendelkezem a második világháború témakörében, mégis kaptam olyan plusz adalékokat és olyan nézőpontokat, amik segítettek átfogóbb képet kapni a háború hátteréről is, és szépen rávilágítottak azokra az összefüggésekre, amik a korszak és államhatalmak tetteinek mozgatórugójainak globális megértéshez szükségesek.
Kötelező olvasmánnyá tenném a gimnáziumokban!

>!
Roszka 
Ken Follett: A megfagyott világ

Érdekes történet a második világháborúról, és családokról, akiket az előző történetből már megismerhettünk. A történet elején van egy jelenet, amikor valakit széttépetnek kiéheztetett kutyákkal, no ettől kissé megrémültem, de szerencsére nem ilyen borzalmakkal teli a könyv. Nem mondom, van benne egy háborúnyi szenvedés, több életre is elegendő.
Szerintem nem olyan jó, mint az első rész. Túl sok család, túl sok szereplő, túl sok ország, túl sok kém, túl sok háború.
Inkább olyan férfias könyv.

>!
ilovai_noémi
Ken Follett: A megfagyott világ

Mivel az első rész elképesztően elnyűgözött, örömmel fogtam neki a második résznek. Nos, nem csalódtam. Láttam, hogy mi lett az első részben megismert Billyből például, teljesen felnőtt. De ugyanez igaz a többi szereplőre. Nagyon élveztem a háborúhoz kapcsolódó részeket, szintén/ismét lekötöttek.
Rendkívül élvezetes, elgondolkodtató, szórakoztató, megnevettető könyv (ez is).

1 hozzászólás
>!
LuPuS_007 P
Ken Follett: A megfagyott világ

Előszó: az értékelések száma igencsak csak megcsappant és előrenézve a kötet befejezésénél, ez a folyamat nem állt meg (132; 76; 58)

Egy újabb ernégyzetszorozva PÍper360szorozvaalfa a történelem tortájából. Már az első könyvnél is szerettem volna megemlíteni, hogy a történelem nem ismerete nem mentesít semmi alól. Ám a sorok között néhol olyan egyszerű, szinte kisiskolás* szinten szúr oda az olvasónak, hogy azt csak a NAGYÍRÓKVAGYUNK klubbjában tanítják. Ilyen példa ez is:
https://moly.hu/idezetek/784636 **

S rengeteg ilyen vagy hasonló van/lesz még. Ezért külön pacsi.
A történetben a már megismert családok és az őket követő generációk találkoznak fő- és melléksodrásban a történelem megállíthatatlan folyamában. A múlt nem veszik a ködbe, hanem folyamatosan beleszól a jelenbe és alakítja átformálja a jövőképét is. Elsőre írtam ,hogy nagyképű, ami itt is igaz, de most kezdem igazán látni, ahogyan az egészet előtte ki kellett találni. No nem a történelemet, hanem a történet amit a történelembe kell elrejteni és az olvasó elétárni. A legnagyobb erénye és remélhetőleg továbbra is így marad, hogy a történelmet gondolnák a cselekmény fővonalának, de ezt nem láttam legelőször***. Maga a családok élete a főszál és történelem csak bekapcsolódik a mindennapokba és kiabál a lapokról, hogy én is itt vagyok vegyetek számításba. Ezen kettő szál dinamikája teszi remek olvasmánnyá a második könyvet is.

* azért sikerül neki egyetemi vagy éppen kisdoktori szinten is….

**Itt kell kiemelném, persze teljes mértékben nem ideillő, hogy a Robin Hood a tolvajok fejedelme témát, sokan feldolgozták- hogy is jön ez ide- , de mind sz@rul. Kivéve Kevin Costnert, igen most jöhet minden filmszakértő, de olyan kor és történelem hűséget mutatott a film ,amit előtte nem csináltak ebben a témában. S csak ez az egy jelenet elegendő elmondani, hogy mi is mennyire nem tudjuk/ismerjük a történelmünket. https://www.youtube.com/watch… .Na ezért került ide, mert itt a példa, hogy aki éppen a Világ urának hiszi magát, egyszerű, mint a faék. Az aktuális korban Sztálin volt, így a fizikával és sok mással. amit nem értett az nem létezett.

*** mínuszos dióptria

>!
Nihilchan
Ken Follett: A megfagyott világ

Elképesztő, mennyi szereplőt és cselekményszálat mozgat egyszerre Follett úgy, hogy az olvasó agyában mégsem keveredik össze semmi.
Ebben a kötetben szerintem hangsúlyosabb volt a szereplők magánélete, mint a konkrét történelmi események és a politika, de nekem pont így tetszett, mert olvastatta magát. Szeretem a karakterei árnyaltságát, a jellemfejlődéseket, a családok és generációk előrehaladását az idők során. A cselekménybeli fordulatok igazából nem kiszámíthatatlanok (és bár itt is vannak veszteségek, még mindig nagyon érzem a happy endre törekvést), de még így is érdekesek. Kicsit tartottam attól, fogom-e kedvelni az új generációt (hiszen olyan jól elvoltam az előzővel), de megtaláltam a magam kedvenceit. Folyt. köv.


Népszerű idézetek

>!
Algernon +SP

Részemről úgy képzelem el a poklot, hogy jazz band húzza több száz részeg egyetemistának a talpalávalót.

164. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pokol
4 hozzászólás
>!
Algernon +SP

– Az újságoknak az igazat kell írniuk! – mondta Woody a felháborodástól éles hangon. – Nem írhatnak hazugságokat!
– Dehogynem – mondta az anyja.
– De hát ez nem tisztességes!
– Isten hozott a való világban – bólintott az anyja.

141. oldal

>!
Algernon +SP

– Tényleg mindenki utálja? – kérdezte Greg.
– Ó, nem – felelte Mike. – Csak azok, akik találkoztak vele.

658. oldal

>!
Algernon +SP

– Kosarat adsz?
– Igen, a leghatározottabban. Nem akarok olyan fiúval járni, aki három évvel fiatalabb nálam.
– Megismételhetném a kérést három év múlva? Akkor már egykorúak leszünk.

132. oldal

3 hozzászólás
>!
Algernon +SP

Amikor Winston született, tündérek röppentek oda a bölcsőjéhez, és ajándékot hoztak: képzeletet, ékesszólást, leleményt, tehetséget – azután jött egy tündér, aki azt mondta: „Senkinek nincs joga ennyi ajándékhoz”, azzal fölkapta, és kegyetlenül kirázta belőle a józan észt és a bölcsességet.

367. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Winston Churchill
>!
Algernon +SP

Jobb szenvedni a gonosztól, mint félreállni és semmit sem tenni.

88. oldal

>!
Algernon +SP

– Hogy megy az iskola, Chuck? – kérdezte nagymama.
– Borzalmasan, nagymama, mint azzal tökéletesen tisztában tetszik lenni. Én vagyok a család kreténje, atavisztikus visszaütés csimpánz őseinkre.
– Tapasztalataim szerint a kretének nem használnak olyan kifejezéseket, hogy „csimpánz őseink”. Biztos, hogy a dologban nem játszik szerepet a lustaság?

118. oldal

>!
Algernon +SP

– Mindenesetre fölfedeztem az irodalmat – mondta Daisy. – Az itteni könyvtár csodálatos. Néhány ritka és értékes kötetet elpakoltak, de szinte minden más még a polcokon van. Kezdem megszerezni a tudást, amit olyan kemény munkával elkerültem az iskolában.

340. oldal

>!
SoulShine P

– A négerek alsóbbrendű faj- mondta kihívóan.
– Kétlem- felelte apa türelmesen.- Ha egy néger fiú szép házban nő fel könyvek és festmények között, és drága iskolába járatják, ahol jók a tanárok, még kiderülhet, hogy okosabb nálad.

17. oldal

>!
Light_House

– De az árja faj felsőbbrendű! Nekünk kell a világ urainak lennünk! – felelte Erich.
– Náci barátaidnak fogalmuk sincs a történelemről – mondta apa. – Az ókori egyiptomiak piramisokat építettek, amikor a germánok barlangban laktak. A középkorban az arabok voltak a világ urai. A muszlimok algebrával foglalkoztak, amikor a német hercegek még a nevüket se tudták leírni.

17. oldal


A sorozat következő kötete

Évszázad-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Veljko Kovačević: Gavro megpróbáltatásai
Jean M. Auel: A Barlangi Medve népe
Steven Saylor: A hét csoda
Steve Berry: A templomosok öröksége
Bernard Cornwell: Az ördöglovas
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Alvilág
Kristin Hannah: Fülemüle
Salman Rushdie: Az éjfél gyermekei
Sebastian Faulks: Madárdal
Fábián Janka: Emma évszázada