A ​katedrális (Kingsbridge–trilógia 1.) 1180 csillagozás

Ken Follett: A katedrális Ken Follett: A katedrális Ken Follett: A katedrális Ken Follett: A katedrális Ken Follett: A katedrális Ken Follett: A katedrális Ken Follett: A katedrális

A világszerte népszerű Ken Follett legsikeresebb regénye. A cselekmény a középkorban, a XII. századi Angliában játszódik. A könyv oldalain középkori világ kel életre, mely színes, mint egy festmény, és mozgalmas, mint egy jó film. Olvasása közben belemerülünk a háború borzalmaiba, átélhetjük a zsarnokok önkényeskedéseit, a hideg kőpadlókon zajló forró ölelkezéseket, kínzást, gyilkosságot és a szerzetesi élet keserveit. A cselekmény egy katedrális építése körül bonyolódik, melyért Benedek-rendi szerezetesek küzdenek szinte az egész világgal és még saját, féltékeny egyházukkal is. Mindez egy polgárháború közepén; körülöttük vér, ármány és szerelem.

Eredeti mű: Ken Follett: The Pillars of the Earth

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
GABO, Budapest, 2017
974 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634065289 · Fordította: Kézdy Beatrix, Recski Ágnes, Szabó Mária, Szíjj Zsuzsanna
>!
GABO, Budapest, 2013
ISBN: 9789636897833
>!
GABO, Budapest, 2010
972 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636893569 · Fordította: Kézdy Beatrix, Recski Ágnes, Szabó Mária, Szíjj Zsuzsanna

9 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Jack Jackson · Walerand Bigod püspök

Helyszínek népszerűség szerint

Kingsbridge


Kedvencelte 383

Most olvassa 140

Várólistára tette 522

Kívánságlistára tette 239

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
bptoth
Ken Follett: A katedrális

A történet egy megindítóan szép jelenetsorozattal indul, amelyben Tamás építőmester megígéri haldokló feleségének, hogy az emlékére egy katedrálist fog építeni, majd még ugyanazon az estén meghágja az első szembejövő nőt. Aktus előtt természetesen közösen elhantolják az elhunytat.

Az igen erős kezdés után a folytatásban hamar megállapíthatjuk, hogy valószínűleg szerencsésnek vallhatjuk magunkat, amiért Tamás építőmester a szóban forgó estén nem egy nőstény kecskével találkozott először, mivel a szerző láthatóan komoly hangsúlyt fektetett arra, hogy lehetőség szerint a könyv minél több szereplője és minél gyakrabban kerüljön szexuális interakcióba egymással. Helyenként alacsony költségvetésű pornófilmeket (*) meghaladó részletességgel értesülhetünk arról, amint az egyik szereplő éppen orálisan elégíti ki a másikat, miközben a szomszéd helyiségben a harmadik análisan szereti a negyediket (**) usw.

A könyv mindenképpen ajánlott olvasmány azok számára is, akik szeretik a plasztikus leírásokat arról, hogy melyik szereplőnek milyen körülmények között ontották ki a beleit, tolták ki a szemét vagy kasztrálták üzemi hőmérsékletre hevített metszőollóval. Ezen kívül még sok más minden érdekes is történik, például az életben maradt szereplők többek között felépítenek egy katedrálist is.

(*) én nem nézem ezeket, csak mások mesélték hogy állítólag vannak ilyen filmek is
(**) az említett filmekben állítólag ehhez hasonló jelenetek is vannak

35 hozzászólás
>!
vicomte MP
Ken Follett: A katedrális

Baromi nagy csalódás volt, főleg, mivel szinte minden ismerősöm egekig magasztalta.
Nem vagyok szakértő, de még nekem is feltűnt, hogy a történelmi hűség erősen kérdéses. A szereplők hiteltelenek és anakronisztikusak, mivel motiváció és cselekvés szinten süt belőlük, hogy az író nem bírt megszabadulni a XX. századi gondolkodási sémáktól, s csak annyit tett, hogy megpróbálta azokat (sikertelenül) átültetni a középkori díszletbe.
A történet kiszámítható, a fordulatok sablonosak, laposak és gyakran nincs rájuk jobb magyarázat, mint hogy egyébként végképp leült volna a cselekmény. A regényen végigvonuló rejtély és a megoldása meg egyenesen nevetséges. A könyv nagy intrikusai jaaaajjjjj kategóriásan ostobák, akárcsak a Katedrális építése ellen ágáló nemes.
Az eredetit nem olvastam, de a magyar verzióban roppant mód bosszantott az a fajta finomkodás, ami szöveget jellemezte. (A "lenyisszantom a kobakodat"* szintű mondatok után nagyon mély levegőket kellett vennem.)
Tizenöt évvel ezelőtt talán tetszett volna, most inkább elajádékoztam az elolvasása után, de nem barátnak, csak kollégának, aki nagyon vágyott rá…

* nem pontos idézet, de a lényeget megragadja. :)

37 hozzászólás
>!
Levandra P
Ken Follett: A katedrális

Ken Follett kegyetlen és őszinte világa egy pillanat alatt beszippantott. Mintha egy tanulmányi kiránduláson lettem volna, úgy követtem végig a regény minden egyes mozzanatát, megfigyelőként, rajongóként és kíváncsi olvasóként. Nem szívesen reflektálok más olvasók értékelésére, de most felteszem a kérdést azoknak, akik a brutalitás és a szex túlzott jelenlétére hivatkozva húzták le a könyvet: mégis mit gondoltok, milyen lehetett a XII. században élni? Tudjátok, abban az időben még nem volt tévé, internet, ipod, sem óraátállítás, télen korán sötétedett, a gyertyák nem adtak túl sok fényt, hát szexeltek. A cselédlánnyal, a hűbérúr lányával, a szomszéd özvegyasszonnyal, és a nem egészen özveggyel. Ha önként nem adta magát egy nő, a férfi elvette, ami kellett neki. Focimeccsek helyett lovagi tornákat tartottak, esetleg megtette egy kocsmai verekedés is sport gyanánt, egy-két betört koponya igazán belefért, annál magasabb volt az est színvonala, minél több tört be belőlük. Ez volt a középkor. Sötét, brutális, sok iskolázatlan emberrel, akik a nevüket sem tudták leírni, és még ennél is több állatias tettel. Hatalmas túlélési ösztön a nehéz körülmények miatt és ennek arányában jóval kevesebb erkölcsösség.
http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2017/08/ken-follett-ka…

>!
ppeva P
Ken Follett: A katedrális

Egyrészt nem gondoltam volna, hogy gyakorlatilag egy hét alatt befalom, másrészt ahhoz képest, mennyire olvastatta magát, a végére egyre több dolog zavart.
A nagyon gonosz gonoszak és a nagyon jó jók között szinte nem volt átmenet szereplő, legfeljebb a közömbös mellékszereplők. Sokallottam a „csodálatos” elemeket. Besokalltam az aprólékos részletességgel, 20. századi nézőpontból megírt szexjelenetektől (azért gondolkozzunk már, ez itt a XII. század!!!). A fordító (nem tudom, ki volt, a könyv kiadási adataiból nem derült ki) felbosszantott azzal, hogy lefordítgatta magyarra az angol keresztneveket – ráadásul nem volt következetes (pl. a William-nek is lenne magyar megfelelője), és néha el is tévesztette, így egy váratlan elszólásból kiderült számomra, hogy Jancsit tulajdonképpen Jacknek hívják. Még jó, hogy Aliena-t nem keresztelte el mondjuk Arankának… A kiadó meg az olvasón próbált megspórolni vagy háromszáz oldalnyi papírt, a mikroszkopikus betűméretével.
Nyári könnyű olvasmánynak elment, kicsit felkeltette az érdeklődésemet, hogy utánaolvasgassak az angol történelemnek, de nem hozta meg a kedvemet további Follett-könyvek olvasásához.

>!
Dark
Ken Follett: A katedrális

Befejeztem :-)
Sose gondoltam volna, hogy én egy ilyen hosszú, ráadásul történelmi regényt elolvassak. Sose érdekeltek, meg különben is hosszú és unalmas és minek az nekem.
De aztán megnéztem a könyv alapján készült sorozatot… Elvesztem. Eldöntetett, nekem ezt olvasnom kell. A kapcsolódó kihívás pedig megadta a végső lökést is, lett még egy motiváló tényező, ha saját magam és a méret miatti ellenérzéseim legyőzése nem lett volna épp elég.
A film miatt a történetet ismertem. Vagyis elég naiv módon azt hittem. Pedig más. Nagyon más. Ha filmes élmény után olvasom a könyvet, a szereplők a filmbéli színészek képében jelennek meg lelki szemeim előtt. De itt nem. Nagyon másképp képzeltem el az egyes embereket, a helyeket, az épülő katedrálist… Fura volt és borzongató. Follet bácsi tud valamit.
Teljességgel magával ragadott a történet, ott drukkoltam Jancsinak és Alienának, amikor kerülgették egymást, Fülöpnek, amikor bajban volt a perjelség, elpityeredtem, mikor meghalt Ágnes… Sok-sok számomra ismeretlen szót is tanultam, annyira nem vagyok tisztában az egyházi szakszavakkal, nem tudtam például mi is az a miniátor, de legelőször a perjel kifejezés is ismeretlenül hangzott.
Jó könyv ez, szegényebb lenne az életem enélkül az élmény nélkül. Örülök, hogy rátaláltam, és sikerült rávennem magam, hogy belefogjak. Kedvenc könyv lett, pedig ilyen elég kevés van.

10 hozzászólás
>!
Lazacc
Ken Follett: A katedrális

Nekem nagyon tetszett. Négy nap alatt befaltam :-)
Jöhet a folytatás!

>!
eme P
Ken Follett: A katedrális

Jaj. Hatalmas ez a könyv, mint egy katedrális – alig bírtam tartani. Minden bizonnyal nehezen épült fel, bennem is nehezen alakulgatott, miközben olvastam. Csakhogy az én katedrálisomon is repedések jelentek meg, végül az egész építmény összeomlott. Újjáépítésre ezúttal nincs remény.

>!
Eva62
Ken Follett: A katedrális

A történet nem lett volna rossz. Angliában vagyunk a 12. században. A belső viszályok, hatalomért folyó harcok és az egyház nagy uralmának kora ez. Központi téma a katedrális újjáépitése Kingsbridge-ben valamint az épitőmester, Tamás családjának élettörténete. Bár volt történelmi alapja a regénynek,mégsem tudtam úgy olvasni, mint más történelmi regényt. Olyan részek voltak benne, melyeket elég nehezen tudtam megemészteni, úgy éreztem, sok a „hatásvadász” kép benne. Gondolok itt a sok aprólékosan leirt szerelmi jelenetekre vagy például a medve harcára a kutyákkal és hasonlókra. Viszont arra ösztönzött, hogy kicsit utánaolvassak az angol történelemnek.

3 hozzászólás
>!
Tilla
Ken Follett: A katedrális

Ken Folletttől ez az egyetlen könyv, amit olvastam, de nem is hozott kedvet elmélyülni írói munkásságában.
Nem győzött meg a korhűség. Igaz, hogy az író elvileg történelmi kutatásokat végzett e könyv megírása előtt, de az a sanda gyanúm, hogy nem szentelt neki annyi figyelmet, mint amennyit a téma elvárt volna. Persze, eseménydús és izgalmas, de ha valaki a középkorról akar írni, ez azért nem elég.
Az erotikus jelenetek egyenesen vulgárisak és egyáltalán nem szükségesek. Ezeket a részeket olvasva ütött meg nagyon, hogy közel sem történész ez a Follett, hanem egy ponyvaféle író, Daniel Steellel egykutya. A végéhez érve pedig, hogy még Szent Tamás is megjelenjen a történetben, végképp kiverte a biztosítékot.
Ha viszont ilyen sokaknak tetszett ez a téma (középkoros, katedrálisépítős), akkor melegen ajánlom Ildefonso Falcones: A tenger katedrálisa címü könyvét. A helyszín Spanyolország, Barcellona, 14. század. A Santa Maria del Mar katedrális építése körül folyik a történet, de itt az író nem engedi meg magának, hogy a főszereplője a főépítész legyen, hanem csak egy egyszerű kőhordó munkás. Izgalmas, letehetetlen, a történelmi hitelesség utánozhatatlan.
Ha elolvassátok ezt a könyvet, garantáltan megváltozik a véleményetek Ken Follett ezen művéről.

16 hozzászólás
>!
Timi79
Ken Follett: A katedrális

Másodszor futottam neki, és milyen jól tettem, hogy nem hagytam magam legyőzni. Hatalmas élmény volt olvasni, de rettentő fárasztó volt a könyvet tartani. Ken Follett klasszikusa engem is lenyűgözött, kicsit visszajöttek azok az érzések, amelyek a Trónok harca olvasásakor kerítettek hatalmukba. Pedig nem sok közös van bennük, csupán a középkori hangulat. A katedrális megépítéséért, a kolostorban élő szerzetesek békéjéért, és a kingsbridge-i lakosok nyugalmáért folytatott küzdelem szinte szélmalomharcnak tűnik, de a remény sose hal meg.
Továbbiak:
http://napisorok.blogspot.hu/2017/07/raadas-katedralis.html


Népszerű idézetek

>!
Mircsi

Nem sok ember akad, aki kimondja azt, amit gondol, és azt teszi, amit mond.

430. oldal

>!
Izolda +SP

A konyha olyan mocskos volt, hogy felgyújtatta, és újat építtetett.

946. oldal

Kapcsolódó szócikkek: konyha
2 hozzászólás
>!
csillagka P

Legkorábban a gyerekek jöttek el, hogy lássák az akasztást.

(első mondat)

5 hozzászólás
>!
Mircsi

…feladni a boldogságot, az olyan, mintha kincseket szórnál a tengerbe. Sokkal rosszabb, mint bármilyen bűn.

14. fejezet

>!
padamak 

A túlzott büszkeség nagyon elterjedt bűn, de egy ember túlzott alázatossággal is meggátolhatja Isten akaratának megvalósulását.

141. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alázatosság · büszkeség
>!
Maya

A rajzolás mindig csodának tetszik azok szemében, akik nem értenek hozzá.

429. oldal

>!
padamak

Miért kellemetlenkednek az emberek, amikor anélkül is annyi baj van a földön?

392. oldal

>!
Enola87 P

Az embernek mindig haszna van abból, ha megért valamit.

719. oldal

>!
Maya

Ha az embereknek nincs elég dolguk, olyan lustákká válnak, hogy azt a kevés munkát, amit elvégeznek, azt is csak gányolják.

121. oldal

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Kingsbridge–trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány
Rejtő Jenő (P. Howard): Csontbrigád
Vavyan Fable: Mesemaraton
Lesley Pearse: A múlt nyomában
Cornelie C. G.: Érzelmi vírusveszély
George Mann: Mechanikus London
Agatha Christie: A barna ruhás férfi
Agatha Christie: Úti célja ismeretlen
Agatha Christie: Úticélja ismeretlen
Edgar Wallace: A titokzatos ház