Értetek ​teszem 34 csillagozás

Kemény Zsófi – Kondor Vilmos: Értetek teszem

„Sokszor ​gondolok arra, hogy abba kéne hagyni, mert értetek nem érdemes gürizni!”
Gürizni – valójában gyilkolni.

Ez normális esetben is vérlázítóan hangzik, ám a helyzet minden, csak nem normális.
Kitört a forradalom.
Budapest káoszban fuldoklik.
A levegőt drónok uralják, az utcákat meg fegyveresek és az őket megállítani igyekvő maroknyi rendőr. Ebben a zűrzavarban ered Ferenczy Tibor százados a gyilkos nyomába, akit eleinte szimpla őrültnek tart, ám hamarosan kiderül: pontos és tudatos terv alapján szedi áldozatait. Egyedül társára, az egyetemista Lengyel Rékára számíthat. A hajtóvadászat forradalmi fészkekben, politikusok búvóhelyein és sötét zugkocsmákban folyik, mialatt Budapest utcáin katasztrófaturisták mulatoznak partibuszokban. Ráadásul egyedül Ferenczy tudja: hacsak nem sikerül megállítaniuk a nagypofájú és hidegvérű gyilkost, a fővárosra – és az országra – senki sem fog ráismerni.
„Ez volt a kezdet, és ha kíváncsiak vagytok arra,… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2018
528 oldal · ISBN: 9789634335412
>!
Libri, Budapest, 2018
528 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634334217

Most olvassa 3

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

blankaveronika IP>!
Kemény Zsófi – Kondor Vilmos: Értetek teszem

Ez most nekem nem csúszott.
Egynek elmegy, de semmi több. A lezárás meg…
Talán az volt a baj, hogy túl sokat akart markolni a történet de keveset fogott.
Gyilkosság, sorozatgyilkos, forradalom, drónok, politika, rendőrségi hierarchia, volt itt minden amiről szó esett beletuszkolva egy olyan sztoriba, ami 300 oldalt még csak-csak elbír, de az 500 alatt már jócskán összenyomódott.

Alvarando P>!
Kemény Zsófi – Kondor Vilmos: Értetek teszem

Kondor Vilmos neve garancia a lebilincselő olvasmányra, Kemény Zsófival közösen írt regényére ez duplán igaz. Egyik előzményt sem olvastam, valószínű ez pótolva lesz valamikor.
A nem túl távoli jövőben egy forradalom által sújtott, apokaliptikus Budapest a helyszín, amely Kondorhoz hűen itt is rendkívül élethűen van bemutatva. A forradalomban különböző bandák harcolnak egymás ellen, az ország vezetői pedig bujkálnak. A bandák tagjait és mellette politikusokat is egy titokzatos egyén elkezdi különféle módszerekkel gyilkolászni. Egyetlen közös benne, hogy egy blogon mindig kiposztolja az eseteket, megjegyezve, hogy a népért teszi mindezt, ennek köszönhetően nagyon sok követője akad. Ennek a titokzatos pszichopatának ered a nyomába a detektív Ferenczy Tibor, aki az emberhiány miatt egy éppen az egyetemről szabadult rendőrlányt kap maga mellé, hogy elkapják a tettest…
A főhős vélhetően Doktor House rendőrségi alteregója, aki iszik, gyógyszert szed és bunkó, trágár stílusban beszél a környezetében élőkkel. A trágár szóhasználat kicsit szokatlan volt egy Kondor-regényben, de a történethez teljesen illet ez a karakter, mondhatni már szórakoztató volt. A kissé visszafogott rendőrlánnyal nagyon jó párost alkottak, a már-már amerikai akciófilmeket is idéző párbeszéd pedig élvezhetőbbé tette a cselekményt, amely egy percre se ül le a könyv lapjain. Ez a könyv ajánlható bárkinek, aki szeretne egy rendkívül izgalmas krimit olvasni, illetve szereti a Kondor-könyveket!

Gyetvai_Éva>!
Kemény Zsófi – Kondor Vilmos: Értetek teszem

Nem tudom, hol lehet a baj. Talán ott, hogy Kemény Zsófitól nem olvastam az előzmény regényt. Mondjuk mást se. Kondortól viszont olvastam. Az előzményt is, meg mást is. Igaz a kondori előzményregény se kerüt be a kedvenceim közé, de jó volt. Ehhez képest mindenképpen. Milyen forradalom volt ez? Nekem egy forradalomban tüntetnek a népek valami ellen, és a nép áll szemben a hatalommal. Itt hol volt a hatalom? Semmi érzékelhetőt nem tett a rend helyre-, vagy visszaállításáért. Igaz a forradalmárok sem csináltak semmit. Lopták a napot konkrétan. Meg szembenálltak egymással. Számomra az sem igazán derült ki, hogy mire föl volt ez a forradalom, ki vagy mi robbantotta ki? Mi volt a cél? Még szerencse, hogy gyilkosunkról – akit hajkurásznak a könyvben – kiderül, hogy a forradalmat kihasználva kezdi leszedni áldozatait. Nem is értem, hogy mi lett volna a könyv mondanivalója, számomra ugyanis nem volt. A történet is alaposan leült, vontatott, már-már unalmas volt, igaz, az utolsó 100-150 oldal az pörgött, amikor már tényleg történt valami nyomozósdi is, de addig… Semmi igazi agymunka, vagy bevett nyomozói attitüd nincs a regényben. Találgatások, próbálkozások, azok is gyengék és kidolgozatlanok.
Az alapötlet amúgy kiváló lenne, de ez így gyenge volt. Ebből sokkal jobb krimit is ki lehetett volna hozni, kár érte. Kondor biztosan tud ennél ezerszer jobbat is. Legalábbis remélem, hogy nem darálta be a siker. Így is 3,5-re értékeltem. Félek, hogy csak Kondor eddigi könyvei (na nem mindegyik) miatt.

ap_small>!
Kemény Zsófi – Kondor Vilmos: Értetek teszem

Én ilyet magyar szerzőtől még nem olvastam, sorozatgyilkost, kemény (!) is volt, meg néha rettentő vicces. Amúgy nem durva, csak ijesztő, hogy miylen lenne Pest egy forradalom alatt. Biztos nem ilyen, de akkor is. És a gyilkos meg, nem tudom, igaza volt-e. De a könyvet nagyon élveztem, sokszor röhögtem is a metrón.

bmgrapes I>!
Kemény Zsófi – Kondor Vilmos: Értetek teszem

Röviden: Nem tetszett.Bővebben: Nagyon nem tetszett.Régen szenvedtem ennyit egy könyvvel. Nehéz a történetbe beilleszkedni, nehéz felvenni a ritmusát. A 150. oldalnál azon filóztam, hogy félbehagyjam-e, de azután csak elolvastam, mert szerettem a Bűnös Budapest sorozatot, és még a Koronaőr második tévedése se riasztott el, ami részemről az első tévedés volt Kondor Vilmossal kapcsolatban, na de itt a második, az Értetek teszem. A történet főhőse, Ferenczy csak annyiban hasonlít Gordon Zsigmondra, hogy folyton dohányzik, és egyfolytában járja Budapest utcáit. A humora viszont….maradjunk annyiban, hogy sokszor fárasztó. sajnos néha fertőző is, mert másokra is átragad. Ezzel a fiktív forradalommal kapcsolatban örültem volna egy-két magyarázó mondatnak. Tudom, hogy nagyon elterjedt a hétköznapokban a trágár beszéd, de meglettem volna nélküle (főleg a 24. fejezetben leírtak nélkül).
Ami tetszett: a regény címe, a belső borító, két formában megírt „felszólítás” és a politikai-társadalmi mondani való, vagyis az, amit talán mindannyian érzünk most Magyarországon, nevezetes az, hogy mit tesz, vagy tehet velünk ez az ország, hova juthatunk minden erőfeszítésünk ellenére.

mojo68>!
Kemény Zsófi – Kondor Vilmos: Értetek teszem

Voltak jó pillanatai a könyvnek. (Lehet nem ezzel a kötettel kellett volna kezdenem.)

M_orzsa>!
Kemény Zsófi – Kondor Vilmos: Értetek teszem

Hát közepesen izgi volt, de kábé ennyi, a végkifejlet kissé laposka, mintha egy kicsit már elunták volna addigra a szerzők. Kemény Zsófi előzmény könyve jobban tetszett, érdekesebb volt a nyelvezete és a szereplők is. A Kondor Vilmos-féle kötetet nem olvastam, lehet, hogy majd egyszer, de biztosan nem mostanában kerítek rá sort.

Varga_Zsófia>!
Kemény Zsófi – Kondor Vilmos: Értetek teszem

Néhány jó poén miatt végigolvastam.
De nem fognék bele még egyszer.


Népszerű idézetek

Alvarando P>!

-A Parlament előtt egy részeg állítólag fegyverrel hadonászik.
-És ez mióta ügy? Hetek óta részegek hadonásznak fegyverrel a Parlament előtt. Olyan is volt, aki nemcsak hadonászott vele, hanem lőtt is – jegyezte meg Ferenczy.
-A köztársasági elnököt akarják megölni.
-Azt akarjátok, mondjam meg neki, hogy rossz helyen jár, és a Várba kellene felugrania?

31. oldal

Alvarando P>!

-Én még két esetről tudok, a város két különböző pontján, amikor valaki, aki közénk tartozott, különös körülmények között halt meg.
-Mivel forradalmat tetszettek csinálni! – vágta oda az őrmester, mondása akár egy tenyér, úgy csattant – Hát ez jár vele.
-És forradalmak alatt, ugyebár, emberek halnak meg – folytatta Lengyel semlegesnek szánt hangon – A forradalom attól forradalom. A meghalástól.
-Ezt hol találta? – nézett Ferenczyre Váli, szemében derűs megvetéssel – Valami rendőrleárazáson vette? Ha megvan a blokk, talán még kicserélik, mielőtt kárt tesz magában

29. oldal

Alvarando P>!

– Fegyverem van, és nem félek használni! – közölte a könyvtáros fenyegetőnek szánt hangon.
– Fegyvere csak annak legyen, aki nem fél használni, – bólintott Ferenczy. – Remélem is, hogy nem fog habozni, amikor a helyzet úgy hozza, de higgyen nekem, ez most nem az a helyzet

141. oldal

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
N. Nagy Zoltán: Keselyű
Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton
Jud Meyrin: A múlt bűnei
Szántó Dániel: Egy pap vallomása
Lakatos Levente: Bomlás
Szántó Dániel: Revans
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Réti László: Kaméleon