A ​mohácsi veszedelem okairól 3 csillagozás

Kemény Zsigmond: A mohácsi veszedelem okairól

Nemzeti életünk közelebb lefolyt néhány százada nem volt a közjólét, öntudat, körülmények teljes ismeretéből származott józan számítás, polgári erény és dicsőség korszaka." Ezzel a mondattal kezdi tanulmányát a fiatal Kemény Zsigmond, jelezve, hogy a dolgozat nem csupán a mohácsi veszedelem okait kutatja – miként későbbi regényeiben és tanulmányaiban is – csupán ürügy, hogy kifejthesse véleményét kora aktuális problémáiról. Amikor Kemény a XVI. századi oligarchák viszályairól, morális felelősségéről beszél, valójában a harmincas évek széthúzó erdélyi ellenzékét ostorozza, figyelmezteti. Hogy ne lehessen több Mohács.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gondolkodó magyarok Magvető

>!
Magvető, Budapest, 1983
58 oldal · ISBN: 9631400301

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

kaporszakall>!
Kemény Zsigmond: A mohácsi veszedelem okairól

Inkább röpirat mint történelmi esszé, 1838-ból. A nemesi réteg, illetve az egykori oligarchák felelősségét boncolgatja, tömören, oktató jelleggel. A Dózsa-féle felkelésről szót sem ejt.

Ezzel együtt érdekes feudális közjogi szempontú összefoglaló az egykori eseményekről, elsősorban azok számára, akik képesek elviselni a nyelvújítás sokkjából éppen csak felocsúdott magyar irodalmi nyelven kerekített iszonyú körmondatokat, melyek zamatos passzív szerkezetekkel is meg vannak tűzdelve.

Akik csupán az egykori eseményekre kíváncsiak, azoknak inkább Nemeskürty trilógiáját (Krónika Dózsa György tetteiről, Ez történt Mohács után, Elfelejtett évtized) ajánlanám. Jóllehet, az terjedelmesebb, mint ez a kis szinopszis.

Anton_Gorogyeckij>!
Kemény Zsigmond: A mohácsi veszedelem okairól

Még szerencse, hogy a bevezetésben volt egy rövid elemzése a műnek, mert amúgy az archaikus nyelvezet miatt alig értettem valamit. Csak azért olvastam el, mert rövid és növeli az olvasott könyvek számát. Ja, meg anno vateráról vettem 1 forintért :-D


Népszerű idézetek

Mpattus>!

Fenébe a siránkozással, lelkünket ajnározó sajnálkozással, temetéssel, gyásszal, siránkozás helyett cselekedjünk. Amit lehet, amíg lehet!
(Széchenyi)

Előszó

Mpattus>!

A birtokszerzés, hatalomgyarapítás mocskos, de boldogító öröme elvakítja a hatalmasok tekintetét.

Előszó

Mpattus>!

Arra figyeljünk, ami tőlünk függ; gondolkodjunk arról: mit kell tennünk, mit tehetünk, hogy életben maradjunk, hogy legyünk!

Előszó


Hasonló könyvek címkék alapján

Gulácsy Irén: Fekete vőlegények
Bán Mór: A Csillagösvény hídja
Kodolányi János: Pogány tüzek
Angyal Dávid: Erdély politikai érintkezése Angliával
Jankovich Ferenc: Hulló csillagok
R. Várkonyi Ágnes: Europica varietas – Hungarica varietas
Féja Géza: Dózsa György
Szabó Dezső: Küzdelmeink a nemzeti királyságért 1505–1526
Móricz Zsigmond: Fortunátus
Takáts Sándor: Régi magyar nagyasszonyok