Elvadulás (#suliLOVE 2.) 7 csillagozás

Kemény Kristóf: Elvadulás

Meddig tart és mit bír ki az első nagy szerelem?

Márk és Lilu végre egymásra találtak, dúl a szerelem köztük, csakhogy a ballagás utáni nyár mindent felborít: hiába tervezgették, hogy a szünidőt együtt töltik, végül a világ ellentétes pontjain vakációznak.
Márk a kanadai rokonokkal Balira utazik, ahol az idősebb unokatestvérek oldalán belekóstol a vad és átgondolatlan tinédzserlétbe, és olyan kalandokba keveredik, amiket eddig csak filmekben látott. Durva bulikba csöppen bele, bevállalós csajok környékezik meg, és egy halálos kórral is szembekerül.
Nem elég, hogy Lilunak friss szerelmétől külön kell töltenie a nyarat, szülei válnak, őt pedig Amerikába küldik. A lányt nagyon megviseli a család szétesése, most lenne igazán szüksége barátja támogatására – ő azonban távol van, és mintha nem is érdekelné annyira a bánata…
Tomboló érzelmek, bizonytalan jövő, egymás agyának húzása, összeveszések és kibékülések végeláthatatlan köre:
Ez a #suliLOVE!

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Alexandra, Pécs, 2020
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634479123
>!
Alexandra, Pécs, 2020
240 oldal · ISBN: 9789634479130

Most olvassa 2

Várólistára tette 6


Kiemelt értékelések

Molymacska P>!
Kemény Kristóf: Elvadulás

Az előző könyv problémáit kicsit sikerült csiszolnia, és javítania, de sokkal nagyobb problémákat hozott be a szerző, amitől égnek áll a hajam.
Ott vesszük fel a fonalat (másodpercre pontosan) ahol az elsőt abbahagytuk. Kiderült, hogy ez a dolog mégse olyan nagy szám, és maximum tíz oldallal később már arról van szó, hogy nyáron ki és hova fog utazni. Így a kötet két narratív szála gyakorlatilag minden szempontból kettéválik, és így történnek a dolgok a karakterekkel.
Az előző résznél mondtam, hogy a szerző nagyon nehezen tudta vezetni a fő sztoriszálat, és itt ez kevésbé volt gond. Lehet, ebben azért az is közrejátszott, hogy az elsőben minden nagyon fontos témát ellőtt, így itt kevésbé tudott elkalandozni (de amikor elkalandozott, hát az fúj. Na mindegy, olvassátok el, és meglátjátok). Szóval ebben mindenképpen javult a szerző.
Ami viszont sokkal rosszabbul ment, az a két szereplő kapcsolatának tartása, emiatt pedig nem egy sztorit élnek meg ketten, hanem két sztorit élnek meg külön-külön, miközben néha történik valami közös. Szerintem ez baromi nagy különbség, mert az olvasó a kapcsolatra kíváncsi, nem pedig arra, hogyan próbálják ennek a kapcsolatnak a határait feszegetni a szereplők.
Mert igazából ez az egyedüllét (ami nem is egyedül van), gyakoratilag mindkét szereplőnél ezt váltotta ki. Márkó vagánykodik, eleinte nem érdekli semmi, Lilu még annyira sem, majd spoiler amikor nem tud írn,és a végén megvilágosodik, hogy akkor ő mégis de nagyon szereti Lilut. Csak hogy ez a cselekedeteiben nem látszik. Ha meghátrál valamiért egy helyzettől, akkor nem azért hátrál meg, mert jaj, édes Lilu, én szívszerelemem, szeretlek, hanem mert 1. valami téves baromságot mondanak, és fél 2. mert úgy alakul a sztori, hogy hupsz, akkor mégse csinálhatja meg. Bár vannak részek, amikor Lilura gondol, de Márkó „party” nyaralása igazából a legkisebb mértékben szól Liluról.
Másrészről Lilu karakterútja gyakorlatilag két téma között pörög: hogy mi van a szüleivel (ezt megértem, tényleg strapás dolog)m, illetve hogy mi van Márkóval. Mert ugye Márkó baba pont lesz*rta, mi történik Liluval, így Lilu (valamilyen szempontból kikényszerített) határfeszegetését láthatjuk.
És igazából ezzel nem is lenne annyira gond, hogyha nem lennék vérfeminista, és nem látszódna, hogy a két karakternél mennyire asszimetrikusan ítéli meg a szerző is a tetteiket. A vége helyzete röviden: spoiler Másrészről az is igaz, hogy ezt én nem tenném be ifjúsági kategóriába, hiszen spoiler már nem igazán illik ebbe a bele. Ha én a szerkesztő helyében lettem volna (mint ahogy nem voltam) én tuti a felnőttesebb részeket kihúztam, vagy finomításra visszaküldtem volna.
Mivel a srácok nyaraltak, így a legnagyobb vonzereje a könyvnek (a sport) nem kapott túl sok szerepet. Volt benne néhány rész, de most nagyon másfele terelődött az egész, így pedig hiányoltam az első kötet igazi erejét.
Van benne potenciál, harmadik (negyedik-tizedik) kötetre még szépíthet, de ez a második rész… Nos kertben elkaparós, labilis pillanataimban felgyújtós élmény volt. Ettől függetlenül nem tudom azt mondani, hogy rossz, mert bár a történet tényleg rossz, de a szöveg még mindig visz magával, könnyű olvasni, és még mindig tartom, hogy jó behúzókötet lehet az olvasáshoz. Csak jobban örülnék, ha a szerző jobban átgondolná a sztorit is…

3 hozzászólás
Kicsibogár P>!
Kemény Kristóf: Elvadulás

Tinidráma hajmeresztő kalandokkal. Könnyű esti olvasmánynak megfelelő.


Népszerű idézetek

Chöpp P>!

Egy szinte darabokban lévő könyv feküdt a kisasztalon, celluxszal volt összefogva a gerince.
Szerb Antal: Utas és holdvilág.

70. oldal

Chöpp P>!

Az Utas és holdvilág már az első fejezettől belém bújt, átjárt és magával ragadott.

199. oldal

Chöpp P>!

– Aludj jól, Csillagom. És ne feledd, tedd be a könyvet, amit a múltkor adtam. Tetszeni fog.

164. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Turbuly Lilla: Viszlát, kosársuli!
Tavi Kata: Szívkeringő
Heniko Sakka: Édes tini élet
Leiner Laura: Emlékezz rám
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Jenny B. Jones: Tiéd leszek!
Joachim Masannek: Fábi, a világ leggyorsabb jobbszélsője
Joss Stirling: Misty
Kasie West: Szerelem karnyújtásnyira