Bekavarás (#suliLOVE 1.) 12 csillagozás

Kemény Kristóf: Bekavarás

Örök ​kérdés: létezik szerelem első látásra? Van olyan, hogy „perfect match”, azaz tökéletes pár?

A tizennégy éves Márkot semmi sem érdekli a jégkorongon kívül. Álma, hogy az amerikai profi jégkorongliga sztárja legyen, és mindent ennek rendel alá; hiába zsonganák körbe a lányok, ha egyszer lesz is barátnője, hozzá hasonlóan csakis sportoló lehet.
Lilu ötéves kora óta teniszezik, igazi őstehetség. Családja mindent feláldoz sportkarrierje érdekében, többek között lányuk gyerekkorát is. Lilu életéből kimaradtak az általános iskolai élet izgalmai, magántanulóként kortársaitól elszigetelve nő fel.
A kissé beképzelt serdülő fiú élete egyik pillanatról a másikra megváltozik, amikor a rejtélyes magántanuló megjelenik az iskolában. A normális gyerekkortól megfosztott lány előtt pedig egy teljesen új világ nyílik meg. Ha létezik szerelem első látásra, akkor az övék az. Egymásnak lettek teremtve. Vagy mégsem?
Suli, edzés, meccsek, zuhanás az ágyba, majd másnap… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Alexandra, Pécs, 2020
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634478584
>!
Alexandra, Pécs, 2020
224 oldal · ISBN: 9789634478591

Enciklopédia 5


Most olvassa 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Kemény Kristóf: Bekavarás

„Vannak dolgok, amiket nehéz meghatározni. Megmagyarázhatatlan. Ilyen a szerelem is.”

Valószínűleg elsődlegesen az a problémám a kötettel, hogy túlzó és néhol nagy erőlködéseket véltem felfedezni benne, pedig egyszerűbb érzelmi leírásokkal csodákat lehetett volna elérni.

Ma alapvetően sem vagyok túl jó hangulatba, de nem érzem, hogy befolyásolt volna olvasás terén. Mindig vadászom ilyenkor a vicces párbeszédeket, keresem a humort minden oldalon és sorban. Az olvasás számomra gyógyító egy nehéz nap után és igyekszem ilyenkor ifjúsági regényeket kézbe venni, mert többnyire szórakoztatóak.

A mostani olvasási élményem ettől függetlenül is valószínű hullámzó lett volna, mert nem találtam azt a bizonyos „közös nevezőt” köztem és a kötet között. Nagyon akartam szeretni és talán pont ezért is elsiklottam a lényeg felett.

Alapjaiban sem érzem jónak a történetet, de, hogy nincs egy kimondott fókusz benne, csak gondolatokon keresztül özönlik az olvasóra az információ, szinte fullasztóként hatott rám. Egyszerűen nem tudtam úgy nézni a karakterekre mint, „aranyos” kamaszokra. Kidolgozatlanok és rendkívül idegesítőek voltak számomra.

Hogy akkor miért adok három és fél csillagot rá?

Pontosan azért, mert egyszer én is voltam ennyi idős és fogalmam sincs, hogy ha akkor veszem kézbe a regényt, vajon tetszett volna vagy sem! Erre már nem fogom megtudni a választ, de úgy gondolom ez most így helyes.

Egy olvasásnak megfelelt.

>!
Alexandra, Pécs, 2020
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634478584
Molymacska P>!
Kemény Kristóf: Bekavarás

Nehéz erről a könyvről írnom, mert mint megírt könyv, nem jó, de mégis van egy varázsa, ami miatt lehet szeretni, és ami miatt a kamaszok (gondolom én) szívesen olvasnák. Szóval most minden tekintetben az ördög ügyvédje vagyok, és próbálok egy reális képet adni erről a könyvről.
A történet arról szól, hogy Lilu magántanuló a teniszedzései miatt, és egyszercsak be kell mennie az iskolába, ahol találkozik Márkóval, aki jéghokizik, majd mint egy jó romantikus könyvben, kipattan kettőjük között a szerelem szikrája, és jól összeismerkednek.
A legnagyobb probléma ezzel a könyvvel, hogy nincs igazán fókuszban semmi. Ez egy gondolatfolyam, csak nem olyan, mint a szépirodalomban, hanem érthető, és a tinik életéről szól. Bármely karakter szemszögéből nézzük a történetet, mindkettő olyan, hogy kipattan a fő történetirányból egy gondolat, majd abból egy másik, majd annak egy részéről egy harmadik, és így nagyon könnyen elterelődik az olvasó gondolata a fő sztoriról. Sőt, valójában a „lényeg” a könyvben a legkevesebb, szerintem a mellékágak nélkül maximum ötven oldal, és lehet, hogy még túlzok is.
Ez nem csak azért rossz, mert a mellékágak a gondolatban megzavarnak, és ha nem követed nagyon szorosan a sztorit, akkor képes vagy elfelejteni, mihez is kell kötni az adott mellékágat. Emellett viszont az is megjelenik, hogy a fő történetszálban megjelennek „felesleges” részek. Mondjuk Viktor. Az első kötetben konkrétan SEMMI szerepe nincs (de, szerepel a cuki sztorija, meg egyszer megszólal, de ha kihúznánk azokat a részeket, ahol ő szerepel, teljesen érthető maradna a sztori) Viktorral kapcsolatban szerintem a második részben lesz fontos szerepe hogy spoiler
Emellett az is igaz, hogy mint a rossz váltottszemszögű történeteknél, itt is egy adott történeti részt kétszer olvashatunk el. Ami roppant unalmas, mert másodjára kb semmi újat nem tud hozzárakni a szerző (vagy amit igen, azt máshogy is megoldhatta volna). Ilyen szempontból számomra nagyon amatőrnek tűnt a kötet.
Ha a szerelmi szálat nézzük, akkor az nagyon hektikus. Hetven oldal után még mindig csak egymásra néztek, majd hirtelen a semmiből előjön, hogy akkor sokat üzengettek egymásnak. Ebből kb semmit nem látunk, így az olvasó kicsit vakarja a fejét, hogy hogyan lehet az, hogy a könyv frelénél még semmi sincs, majd a könyv végén már randiznak. Nagyon furcsa volt szerintem. Az pedig, ami a végén történik spoiler
Ha ettől eltekintünk, akkor alapvetően egy érdekes tiniregény. Minden megvan benne, amit egy tinédzser átél, és sokszor túlzottan is igaz, mert vannak részek, amikre én nem igazán voltam kíváncsi (magömlés bocsi, de nem annyira izgat. Sőt, nekem ez túl személyes volt, amit nem alapozott meg igazán a könyv, hogy ilyen „érzékeny” témákról beszéljünk). Viszont azt az érzést nagyon jól hozza, amit ilyenkor egy tini átél.
Talán ezzel a tini életérzéssel az is a probléma, hogy nagyon másféle a két szereplő. Míg a fiú „vagány” és úgy viselkedik, mint egy normális 14-15 éves srác, addig a lány nagyon fura. Neki kellene az érettebbnek lennie, közben ő az, aki plüssállatokkal alszik, aki kis cuki védtelen, aki számomra (a leírás alapján) olyan 11-12 évesnek tippelném. Az is nagyon problémás volt számomra, hogy Márkó nagyon tolta a sztereptíp férfi dolgokat, amik néha eléggé sértőre jöttek ki. Például spoiler Ezzel szemben üdvözítő, hogy Lilu azért próbál erős nő lenni, bár a plüssállatok és a menstruáció mindenképpen nehezít a helyzetén.
Nagyon jól vezeti be a sportot is, látszik, hogy a szerző ezt ismeri, utánanézett. Az is valamennyire jó, ahogyan ezt az életformát megmutatja a karaktereken keresztül. Nem csak a sportot, hanem az életvitelt, a meccseket, konfliktusokat. Ez a része nem volt annyira rossz. Az is jó, hogy a suli leírásánál Márkó elmondja, hogy nem ő a legélesebb kés a fiókban, és hogy az osztálytársai se túlzottan okosak. Reális, nem mindenki okos, ezzel szerintem meglehet nyerni a nem jótanuló, de olvasni szerető srácokat is.
A narráció nagyon visszás nekem. Gördülékeny a szöveg, jól olvasható, nem siettem vele, de egy nap alatt kellemesen befejeztem, így valószínűleg a tininek se tart tovább ennél. Ami probléma volt vele, hogy néha túlzottan elszaladt a ló a szerzővel, túlságosan divatos, meg modern akart lenni. Néha pedig a mostani (2020-as helyzet) keveredett a pandémia előtti idővel. Én a szerkesztő helyében a koronavírusra utaló részeket simán kihúztam volna (hiszen a regényben nincs pandémia…). Másrészről az is látszik, hogy Márkó karakterét jobban tudta a szerző írni, míg Lilu helyenként sokkal kevesebb szöveggel szerepelt, és sokkal bénácskább volt.
Illetve az is igaz, hogy a szereplők szájába adva, vagy mellékszereplők elbeszélésében, de nagyon nagy butaságokat is ír. csajozási tippek a hokisoktól, te jó ég! Aztán Lilu, és a celebritások kérdése (avagy van mondanivalója a könyvnek, de annyira szájbarágós, hogy megáll az eszem). Ehhez képest viszont néha behoz olyan témákat, amiket nem feltétlen egy tinikönyvben kellene kibeszélni, például a korrupció vagy a füvezés kérdése.
A könyv hát… furcsa. Annak ajánlanám ezt a könyvet, aki már tini, de még nem szokott rendszeresen olvasni, és beetető könyvként ez talán jó lehetne. Ha sportoló akkor főleg. Ellenben ha már valaki olvasott három tinikönyvet, annak probléma lehet a tartalomnélküliség, ez az érzetek, és gondolatok felvillanásai, amik sehova se vezetnek. Felnőtteknek pedig még annyira se ajánlom, ez pont az a könyv, ami meghúzza a felső korhatárt, és nem élveztes felnőttként szerintem.

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Kemény Kristóf: Bekavarás

Nem bántam meg, hogy elolvastam a könyvet. Márk és Lilu története aranyos, tele olyan nehézségekkel és félreértésekkel, amik egy tini életében „mindennaposak” főleg, ha szerelemről van szó.

„Vannak dolgok, amiket nehéz meghatározni. Megmagyarázhatatlan. Ilyen a szerelem is.”

Másfél csillagot vontam le amiatt, mert én olvasás közben azt éreztem,hogy kicsit összecsapott a könyv (a szerző a karantén alatt írta). Nagyon sok olyan kitekintés van benne, ami az alapsztorihoz nem kapcsolódik, ettől nekem kicsit kusza lett az összkép. Tipikusan olyan szituációk, amikor van a jelenbe valami, egy történet vagy mondat, és ehhez kapcsolódóan felidéződik valamilyen múltban történt esemény. Ebből, ha van néhány az nem baj, de kb minden fejezetre jutott 1-2 ilyen, és viszonylag sok fejezet van.

Márk karatere állt hozzám közelebb. Tök jó lenne, ha középiskolás fiúk a kezükbe vennék a könyvet, mert szerintem Márkkal – és a történettel is – hamar tudnának azonosulni.

Hamarosan a kezembe veszem a második részét is, édekel a két fiatalunk sorsa :)

kratas P>!
Kemény Kristóf: Bekavarás

Ha 12-14 éves lennék, akkor nagyon örülnék egy ilyen könyvnek, mert olyan történet, ami akár meg is történhetne és olyan dolgokról szól, amik ebben a korban foglalkoztatja az embert. De igazából ez csak egy tini-ponyva, amiből értéket nem sokat kapunk. Konkrétan semmit. Van egy-két felvillanás, hogy „nekem elvették a gyerekkorom” meg „még nem volt magömlésem”, na de azért kérem. Valami mondanivalóért könyörgök, bármiről, barátságról, álmokról, ifjúságról, szeretetről, bármilyen mélyebb tartalomról, mint hogy mi van a gardróbszekrényben.
És elég idegesítő volt, hogy állandóan elkalandoztunk az eredeti mondanivalótól, vagyis elkezdi a fejezet elején, hogy elindultam az iskolába, izgulok, az izgulásról eszembe jutott, hogy a múltkor hogy izgultam, amikor a nagyimnál voltam, a nagyimról eszembe jut az unokatesóm, akit a múltkor lecsinált egy galamb, a galambról eszembe jut Budapest, ezt is elmondom, majd 2-3 oldallal később visszatérünk oda, hogy elindultam az iskolába…

gybarbii>!
Kemény Kristóf: Bekavarás

Igazi fiatalos, mai, modern, belevaló regény fiataloknak. A két főszereplő, Márk és Lilu nagyon szimpatikus, szerethető karakterek, teljesen beszippantott a történetük. Tetszett, hogy a jeleneteket mind a két oldalról megismerhetjük, a szerző remekül érzékeltette a két fiatal gondolatait, lelki világát. Végig fenntartja a figyelmet, együtt izgultam a szereplőkkel, szurkoltam nekik, hogy minden jól alakuljon. A lezárás tökéletes, garantált, hogy az olvasó azonnal akarja majd a következő részt!

Nagyon örülök, hogy az ifjúsági Merítés-díj zsűrijének tagja lehetek, mert a borító alapján magamtól nem biztos, hogy kézbe vettem volna a könyvet… Most viszont én is alig várom, hogy a második részre is sort kerítsek!! :)


Népszerű idézetek

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Elkezdődik az év, de te tudod, hogy bioszból már az is nagy szám, ha valahogy kettessel átcsúszol. Mert hát Elza vagy Piroska néni tuti, hogy rommá szívat. Kábé ez tartja életben. Őt aztán nem löki le a lábáról sem a koronavírus, se semmiféle Kínából importált dögvész. Neki küldetése van, az ő immunrendszerét nem a vitaminturmix, hanem a diákok kínzása teszi sebezhetetlenné.

Kapcsolódó szócikkek: koronavírus
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Vannak dolgok, amiket nehéz meghatározni. Megmagyarázhatatlan. Ilyen a szerelem is.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Van az a pillanat, amikor a világ megáll körülötted. Nem tudom, jártál-e már így. Totális sokk. Mintha Harry Potter küldött volna egy varázslatot a teremre, hogy mindenki, aki él és mozog, dermedjen meg egy időre.

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Hallottatok arról az esetről? Natascha Kampusch történetéről?
Az az őrült tízévesen rabolta el és zárta be nyolc évre a lányt. Tele volt vele a média, amikor végre el tudott szökni. Anyu mesélt nekem róla, mert olvasta a könyvét. Borzalmas thriller. Gyerekként ismerte meg azt a férfit, tiniként ugye csak vele találkozott, és tizennyolc volt, amikor meg tudott szökni. Az évek alatt mennyi minden játszódhatott le abban a szegény lányban? Nyilván rettegett először az embertől, aztán gyűlölte, szép lassan viszont muszáj volt megkedvelnie, hiszen ő volt az egyetlen élőlény a környezetében. Aztán bele is szeretett.
Értitek? Belezúgott abba a rohadékba, aki tönkretette az életét.
Így működnek az érzelmeink, sajna.

Kapcsolódó szócikkek: Natascha Kampusch
Chöpp>!

Bazsónak, Viktor bátyjainak, nagyapának és mindenkinek, aki kicsit is ért a nőkhöz, igaza lehet.
Új szelek fújnak. Az első lépést mindig a lány teszi meg.

144. oldal

2 hozzászólás
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Jól tudtam, hogy a mi sulinkban is próbálták már. A 8/A-sok közül többen még a nagyszünetben is kilógnak füvezni. Tehát olyan nagy truváj nem lehet. De azért izgultam.

3 hozzászólás
megnyuvasztusz>!

Őt aztán nem löki le a lábáról sem a koronavírus, sem semmiféle Kínából importált dögvész. Neki küldetése van, az ő immunrendszerét nem a vitaminturmix, hanem a diákok kínzása teszi sebezhetetlenné.

3 hozzászólás
Chöpp>!

Az amerikaiaknak ez lételemük. Igazodjanak hozzájuk a többiek.

77. oldal

Kapcsolódó szócikkek: amerikai
Chöpp>!

Manapság csomó minden nem is tesz igazán minket boldoggá. Sokkal inkább az okoz örömet, hogy többnek tudjuk magunkat, elérhetjük, hogy irigyeljenek.

127. oldal

megnyuvasztusz>!

Van az a tornagyakorlat, ő medvejárásnak hívja, fenék magasban, kezek és talpak a talajon, és úgy kell előrehaladni. Na, amikor elordítja magát, hogy: „Skacooook, medvejáráááás!”, akkor mindig arra gondolok, hogy ha ezt a mozdulatsort ő csinálná valahol a hegyek között, és arra járna egy erdész, tuti azt hinné, hogy egy defektes grizzlyvel került szembe… Talán még rá is célozna.


A sorozat következő kötete

#suliLOVE sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Tavi Kata: Táncvarázs
Erin Watt: Megtört herceg
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk
Papp Dóra: Tükörlelkek
Heniko Sakka: Édes tini élet
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka
A. M. Aranth: Oculus
Leiner Laura: Emlékezz rám
Leiner Laura: Mindig karácsony
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök