Víziboszorkány 8 csillagozás

Kemény János: Víziboszorkány Kemény János: Víziboszorkány Kemény János: Víziboszorkány Kemény János: Víziboszorkány Kemény János: Víziboszorkány

A tragikumában tipikus sorsú erdélyi író életrajzi és fejlődésregényében az erdélyi nép nagy és erős asszonyai egyikének állít emléket. Erdély legszegényebb és legvadregényesebb vidékén, a Máramarosi Havasokban bontakozik ki Jolka élete, aki a korai, 19. századi kapitalista vállalkozó ritka példáját testesíti meg a Kárpát-medencében. A regény új kiadása nem csekély újdonságot jelent majd a mai olvasók számára. Hiszen a téma, a helyszín és az ábrázolás módja egyaránt egyéni és újszerű, ugyanakkor magán viseli a sokat próbált Kemény János élettapasztalatát és emberi humánumát. „A Víziboszorkány nem a teljességre törekvő társadalomrajznak vagy a jellemábrázolás mélységeinek, hanem a jóízű, anekdotikus elbeszélésmódnak (Jókai, Mikszáth), a friss, érzékletes tájleírásoknak, jellemzéseknek kőszönhetően érdekfeszítő regény. S válik nemcsak az életmű fontos állomásává, de a két világháború közötti erdélyi irodalom más darabjai felé átcsábító,szerethető olvasmánnyá is" (Vallasek Júlia).

Eredeti megjelenés éve: 1965

>!
Pallas-Akadémia, Csíkszereda, 2013
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789736653582
>!
Mundus, Budapest, 2007
244 oldal · ISBN: 9789639501577
>!
Kriterion, Bukarest, 1990
290 oldal · ISBN: 9732601426

2 további kiadás


Kedvencelte 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
Jaina
Kemény János: Víziboszorkány

Kedvenc könyvtárosom ajánlására vettem ki ezt a könyvet, szerintem magamtól a borítója alapján soha nem emelem le a polcról. Néhány oldal után magával ragadott Jolka története, alig tudtam letenni. Nagyon szerettem :)

>!
DTimi
Kemény János: Víziboszorkány

Erről a könyvről nehezen tudok értékelést írni. Ki vagyok én, hogy csak úgy belerondítsak a prózai mondatokkal. Ahogy a szerkesztő is írta ez egy regény-ballada. A havasok világa, havasi emberek kemény, kegyetlen harca az élettel, világgal.

>!
eriksa
Kemény János: Víziboszorkány

Kemény János nagyon szépen ír az erdélyi tájakról,hasonlóan Wass Alberthez.(de mégsem olyan szépen) Szerettem ezt a könyvet, szerintem nagyon szép olvasmány!

>!
nyolcadikutas
Kemény János: Víziboszorkány

Kevésbé ismert, de zseniális remekmű, mely számomra leginkább Wass Albert munkásságához közelít. Egy használt kereskedésben bukkantam rá, gondoltam, teszek vele egy próbát. Megérte. Maradandó emlék.

>!
Téglagyári_Megálló
Kemény János: Víziboszorkány

„Lesz, ami lesz” alapon vettem le a könyvtár polcáról, de nagyon jól tettem. Nagyon jó regény, sokkal jobban bejött, mint Wass stílusa.


Népszerű idézetek

>!
Bece

Amikor a hóolvadás után, tavasz jöttén a Sztézseris szélén felcsilingelt az égbe az első furulyaszó, mint lépszállító méhész nyomán a méhek, úgy indultak el a Havas minden tája felől a legények az erdészleány után.


Hasonló könyvek címkék alapján

Hajdú Farkas-Zoltán: Ki ez az ipse?
Wass Albert: A funtineli boszorkány
Wass Albert: Kard és kasza
Szilágyi István: Kő hull apadó kútba
Bálint Tibor: Zokogó majom
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Méhes György: Gina
Tompa Andrea: Fejtől s lábtól
Bleeding Bride: A téboly kertje
Lőrincz György: Áldozatok