Kinek ​a lánya? 13 csillagozás

Kelly Rimmer: Kinek a lánya?

Téged örökbe fogadtunk.

Három rövid szó, s az életem szilánkokra hullt. Még nem fogtam fel egészen, de egy vastag, fekete törésvonal szakította ketté az idővonalamat: eztán már mindig így lesz. Lesz egy előtt és egy után.

*
Sabina, aki maga is várandós, nem érti, hogyan hagyhatja el egy anya a gyermekét, és szülei miért titkolták el előle a származását harmincnyolc éven át. Úgy érzi, fel kell kutatnia vér szerinti anyját, és miután fellebben a fátyol a születése körüli, megdöbbentő titokról, az örökre megváltoztatja nemcsak kettejük életét, de a nőét is, aki az apjának vélt férfival együtt szeretetben felnevelte.
A valós eseményeken alapuló, megrázó történet egy család személyes tragédiáján át mutatja be az úgynevezett kényszer-örökbeadási ügyek hátterét.

*
Szívfájdítóan megindító regény, amelynek olvastán az édesanyák még szorosabban ölelik magukhoz gyermekeiket.

Eredeti mű: Kelly Rimmer: The Secret Daughter

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
I.P.C., Budapest, 2017
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636356248 · Fordította: Sinka Erika

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Bleeding_Bride ISP
Kelly Rimmer: Kinek a lánya?

Éjfél múlt, aludni nem tudok, dolgom semmi. Olvasás alatt lévő könyvekből egy sem csúszik, ennek meg annyira aranyos a borítója. Lapozzunk bele. Hangos madárcsicsergés, pirkad, hajnal 5, elfogytak a lapok, pzs-t felcserélte a wc papír, nem látok semmit.

Van az a jóféle metálos mondás, hogy hatalmas buli volt, annyit hánytunk. Átalakítanám: hatalmas könyv volt, annyit bőgtem. Nem csak a végén, ahogy illik, akkor már csak kacagva, hanem úgy közbe, egy- egy fejezetnél, de akkor szörcsögősen.
Valamikor régen láttam egy filmet, aminek hasonlóan ehhez a regényhez, az erőszakkal örökbeadás, a leányanyák elzárása volt a témája, azon is pont ennyit sírtam. Talán a legborzasztóbb az egészben, hogy ez egy valós jelenség volt – nem zárkózom el, hogy van hely, helyzet, amikor ma is az.
Borzasztó volt olvasni egy fiatal lány leveleit, aki hiába egy ártatlan naiva, hiába imádja a gyermekét, mint egy rab létezik és tudja, nincs mit tenni, el fogják tőle rabolni, mihelyt megszületik. Levélről- levélre érződik, hogy az idő teltével hogyan veszíti el a hitét és a reményt és már- már feladja.
Az egymásra találás, minden titok és kérdés felderítése adott valami megnyugvást, de a jelenséget nem tette jóvá, az elveszett idő, az elrabolt gyerekek, megtiporták anyáknak ez nem adott feloldozást.

Ha lehet könyvre azt mondani, hogy megindító, kicsit kitépi a szívedet, majd a végén a darabokra hullt lelked összelegózza, akkor ez az. Ha van könyv, aminek az ajánlása telitalálat, akkor ez az. Ahogy a végére értem fogtam a nem túl könnyű, de annál hangosabban horkoló lányom és gyorsan bepakoltam magam mellé és még kicsit szipogtam mellette.

2 hozzászólás
>!
Mariann_ P
Kelly Rimmer: Kinek a lánya?

A történet ugyan Ausztráliában játszódik, de bárhol megtörténhetett volna.
Kiskorú fiatalok szeretik egymást.
Tele tervekkel, csakhogy a lány észreveszi, hogy terhes, még a fiúnak el sem tudta mondani.
Szülei anyaotthonba viszik, ott dolgozik, mikor eljön az idő megszül , majd örökbe adásra kényszerül.
Így határoznak helyette a szülei.
Szívszaggatóak a lány levelei, hogy jöjjön már érte a fiú, ő várja,várja, nem tudja , hogy a szülei aláírták a papírokat, szülésig szinte börtönben van.

A másik oldal : többszöri sikertelen terhesség után adott egy gyermek, akinek segítségre van szüksége. Egy esély, hogy lehet nekik is gyermekük.
Mindent megadnak neki, amit az igazi szülők sosem tudtak volna.
Hibásak-e ők ezért ?
Hiszen a tőlük telhető legjobban nevelték fel a kicsit.
Aztán ott a harmadik fél, a gyermek.
Aki 38 évesen tudja meg az igazságot.
Miért fordul rögtön ellenségesen azok felé, akik eddig voltak a szülei?
Miért gondolja azt, hogy a kiskorú szülei jobban nevelték volna fel ?
Munkám során sok-sok csalódott emberrel találkoztam, akik a csillagokat is lehozták volna az égről, ha egy kisbabát kapnak.
Nem tudok egyik, vagy a másik oldalra állni, hiszen mint sok más, ez is kétoldalú. És szerintem nem úgy rabolták el, hiszen ismerték egymást, és csak addig szerette volna a fiatal lány elhelyezni a kisbabát, amíg pár év alatt el nem rendeződik a helyzetük.
De arra már nem lehet nem kötődni egy gyerekhez, akkor is, ha a kezdet roppant nehezen ment.
Nagyon sok gondolat kavarog bennem, de úgy érzem a végére megbékéltem.
Ajánlom olvasásra, rendívül kevés emberhez jutott el eddig .

2 hozzászólás
>!
Dori08
Kelly Rimmer: Kinek a lánya?

Rettenetesen megrázó volt. Az a többszázezer anya, akiktől elszakították a gyermekeiket, és sosem kaphatták vissza, még ha meg is ismerkedhetnek (ami mint azt meg is említette ritka), az emlékek, az évek örökre elvesztek, sosem élhették át együtt. Ehhez a bocsánatkérés édeskevés. spoiler

>!
Angellin
Kelly Rimmer: Kinek a lánya?

Nem is tudom, valahogy ez a történet nagyon nem volt kerek! Néhol nagyon megható volt, főleg ahol Lilly mesélte, mennyit szenvedett. Máskor pedig azt éreztem, hogy csak szenvedek, és azt várom, mikor lesz már vége. Egy-két rész rémesen nyögvenyelősre sikeredett. (A csöpögős, valószerűtlen epilógusról nem is beszélve!!) Tulajdonképpen már alapból az írónő stílusa sem tetszett. Sokkal-sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből a történetből, nagyon kár érte :(


Hasonló könyvek címkék alapján

Tereza Boučková: A kakas éve
Emily Giffin: Láthatatlan kötelék
Saroo Brierley: Oroszlán
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
Sinéad Moriarty: Babablues
Shilpi Somaya Gowda: Az eltitkolt lány
Randy Susan Meyers: Kényelmes hazugságok
Pomázi Adél: Holnap hétfő
Colleen Hoover: Hopeless – Reménytelen
Tóth Krisztina: Akvárium