The ​Girl Who Drank the Moon – A lány, aki holdfényt ivott 109 csillagozás

Kelly Barnhill: The Girl Who Drank the Moon – A lány, aki holdfényt ivott

„A csillagfényben természetesen varázserő lakozik. Ezt mindenki tudja. De a holdfény, az egészen más. A holdfény maga a varázslat. Erről bárkit megkérdezhetsz.”

A Protektorátus lakói minden évben egy csecsemőt hagynak az erdőben, hogy feláldozzák az ott élő boszorkánynak. Ám Xan valójában jó boszorkány. Megmenti a kisbabákat, és az erdőn keresztül elviszi őket egy szerető családhoz, s hogy útközben ne éhezzenek, csillagfényt ad nekik táplálékul.

Az egyikükkel azonban csillagfény helyett holdfényt itat, ezzel pedig rendkívüli varázserővel ruházza fel a gyereket. Xan elhatározza, hogy magához veszi a kislányt, és a Luna nevet adja neki. Luna tizenharmadik születésnapjának közeledtével a lány varázsereje fokról fokra a felszínre tör, ami számos veszélyes és izgalmas következménnyel jár.

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575863 · Fordította: Pulai Veronika

Enciklopédia 2


Kedvencelte 17

Most olvassa 12

Várólistára tette 191

Kívánságlistára tette 228

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Chöpp P>!
Kelly Barnhill: The Girl Who Drank the Moon – A lány, aki holdfényt ivott

Hogy én milyen csoda meséket találtam karantén idejére! Komolyan érdemes volt ezekért az utolsó pillanatban könyvtárba rohanni (ad1, ad2, ad3) és ez a gyönyörűség!
Nagyon sokat jelentettek nekem most ezek a csodálatos mesék! Mindegyik rengeteg pozitív gondolatot és örömöt adott. Sok-sok szeretet és kaland, vágyak, álmok, célok és ki-ki elnyeri méltó jutalmát. Ők az én jutalmam voltak. :)
Luna, aki teljesen véletlenül bevarázsozódott, Xan, a boszorkányok legnagyszerűbbike, Glörk, a négykezű szörnyKöltő és Fyrián, a legmelegebb szívű óriás sárkány, aki egyben a legpöttömebb. Valami elképesztő aurát teremt az író, igazán nem csodálom, hogy mindenféle díjat elnyert már. Nagyon várom a következő magyarul megjelenő könyvét is!

Navi P>!
Kelly Barnhill: The Girl Who Drank the Moon – A lány, aki holdfényt ivott

Egy végtelenül bájos, szívfacsaró mese a szeretet és a bánat erejéről.
Rég pityeregtem ennyit könyvön, mint most. Sajnáltam Xant, Lunát, Antént, Glörköt, Adarát, még Ignáciát is valahol. Etin erős nő, Anténban is van tartás.
Luna bájos, igazi lány, akinek végigkövethetjük felnőtté válását, kamaszodását. Amikor az ember kénytelen elfogadni az élet nehézségeit.

Niitaa P>!
Kelly Barnhill: The Girl Who Drank the Moon – A lány, aki holdfényt ivott

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/12/kelly-barnhill-…

"Minden felnőtt lelkében ott lapul egy gyermek, aki csendben várja azokat a perceket, mikor átveheti az irányítást és egy kis gondtalanságot csempészhet a mindennapi elfoglaltságok mókuskerekébe. A Lány, aki holdfényt ivott című regény pont ezt az érzést hozza el az olvasó számára. Gyönyörű nyelvezete mellett a kellemes történetvezetés is elősegíti a kikapcsolódást. Luna és a falu lakói élete egyáltalán nem jellemezhető a mindennapi jelzővel. A szerző varázslatos világot alkotott meg, amibe egyszerre fér bele egy papírmadár hadsereg surrogó hangja és egy tökéletesen aprócska sárkány ezerszínű szárnycsapkodása is. Kedvtelve olvastam a sorokat és miközben haladtam előre a történetben, úgy éreztem, az én lelkemben is új életre kell a szeretteim iránt érzett szeretet.
Azért halkan megjegyezném, hogy bár a szerző a jó és rossz közötti egyensúlyt végig fenntartotta, kicsit negatívan éltem meg a bánat iránt való erős tiltakozást. Senki nem lehet folyamatosan boldog, elcsépelt, de igaz mondás, hogy szükség van ahhoz szomorúságra, hogy az ember értékelje a jót is. Xan és a többiek erőteljes módon próbálták magukba elfojtani a negatív érzelmi hullámokat, amikre bár a szerző végül erőteljes magyarázatot ad, mégis úgy éreztem, hogy akadályozzák a könyv mondanivalóját. Néhol túlságosan sok volt a felejtés a történetben, a ködös elhatárolások, amik által úgy éreztem, egy helyben toporognak a szereplők. Mindenesetre nem ez volt a könyv javára jellemző, így könnyedén ki tudtam vele békélni és a továbbiakban is kedvtelve forgatni ezt a csodálatos olvasmányt.
Jó szívvel merem ajánlani, akár saját célra, akár felolvasásra is. Luna története csodálatos, papírmadár szárnyakon a holdig repíti az olvasót."

AniTiger P>!
Kelly Barnhill: The Girl Who Drank the Moon – A lány, aki holdfényt ivott

„A hazugságaik csörömpölve hullottak a földre az ajkukról, és mint az apró üvegszilánkok, csillogva gurultak szanaszét.”

Az elejétől a végéig imádtam olvasni. Xan, Glörk és Fyrián már a legelején a szívembe lopták magukat, majd hozzájuk csatlakozott Luna, Antén és Etin is. Igazi mese – olyan, amilyet régen olvastam, és amilyet bármikor tudnék. Szívet melengető, érdekfeszítő és olyan megható, hogy én bizony sírtam a végén… Még egy utolsó gondolat: mind a nyelvezete, mind a fordítása jól sikerült, tele van szép gondolatokkal és mondatokkal. (Ld. az idézeteket!)
Kedvenc rész: Amikor Antén mesél a fecskének az erdőben élő boszorkányról és bármelyik rész, amiben a pici sárkány megszólalt.

Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/11/a-lany-ak…

Boglinc P>!
Kelly Barnhill: The Girl Who Drank the Moon – A lány, aki holdfényt ivott

A csodaszép borító, és az ismerőseim pozitív méltatásai által fogtam bele ebbe a kötetbe. Olyan fajta, amit szívesen olvasol fel a csemetédnek is, de a felnőtt szíveket is meglágyítja.

Ez egy igazi tündérmese, tele bánattal, örömmel, szeretettel, varázslattal, és megannyi fontos témával. Maga a cselekmény is izgalmas, képes folyamatosan fenntartani az érdeklődést, de a legjobb benne, az a rengeteg szeretet, ami csak úgy árad mind oldalról.

Nagyon szerettem, és igazán jól esett a lelkemnek egy ilyen kedves történet. Ó, és Fyriánt szívesen befogadnám a kabátzsebembe! :D

Bővebben itt írtam róla:
https://booktasticboglinc.blogspot.com/2020/09/kelly-ba…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575863 · Fordította: Pulai Veronika
wzsuzsanna P>!
Kelly Barnhill: The Girl Who Drank the Moon – A lány, aki holdfényt ivott

(…)Kicsit olyan volt olvasni ezt a történetet, mintha egy álomban járnék. Nem csak a már-már szürreálisan gyönyörű fogalmazásmód és nyelvezet miatt, hanem mert magát a cselekményt is átjárja valami finom, fátyolos atmoszféra, amiben ugyanakkor rengeteg bölcsesség és szeretet lakozik. Furcsa, de nekem sokszor olyan érzésem volt, mintha egy Miyazaki-mesébe csöppentem volna, a mondanivaló és a képi világ miatt egyaránt. Érdekes volt számomra, hogy egy amerikai szerzőtől egy ennyire más regényt kapok, mint amit a nyugati ifjúsági fantasy irányvonalában megszokhattam. Talán ez a másság szokatlan lesz sokaknak, amikor elkezdik olvasni a történetet, de ha adunk magunknak időt ráhangolódni, olyan élményben lesz részünk, amit nem felejtünk el könnyen. (…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2019/11/the-girl-who-dr…

Bogi_könyveskuckója>!
Kelly Barnhill: The Girl Who Drank the Moon – A lány, aki holdfényt ivott

Elolvadtam ettől az aranyos kis „mesétől”. Minden egyes lapja melengedte a szívemet.
A történetről igazából semmit sem tudtam – a csodaszép borító volt az, ami teljesen elvarázsolt és ami miatt végül a polcomon landolt.
Nem csalódtam azonban a tartalomban sem.
Nagyon megszerettem az összes karaktert – belopták magukat a szívembe. A történet is hihetetlenül szívmelengető volt. Telis-tele volt csodával, varázslattal és önzetlen szeretettel.
Én bátran ajánlom akár esti meseként is gyerkőcöknek kb. olyan tízéves kortól.

Aurinko>!
Kelly Barnhill: The Girl Who Drank the Moon – A lány, aki holdfényt ivott

Hú, ez nem semmi mese volt! Az elején olyan keveset tudtunk, és ez egy kicsit zavart is, de rá kellett jönnöm, hogy ez nem véletlen volt így felépítve.

Nagyon tetszett az a világ, amit felépített az írónő, és nagyon szívesen olvasnék még ebből a világból történeteket.

A szereplők is imádnivalók voltak, Fyrián volt az abszólút kedvencem :D De mindenki más is remek és összetett szereplő volt, és nagyon élveztem olvasni a történetüket. Bár azt hiszem ezt már mondtam.

KönyvekkelSuttogó>!
Kelly Barnhill: The Girl Who Drank the Moon – A lány, aki holdfényt ivott

Egy nagyon hangulatos, fantáziadús middle-grade regényről van szó A lány, aki holdfényt ivott kapcsán. Könnyedén rabul ejtett olykor lírai nyelvezetével, érdekes és fontos gondolataival valamint nagyon szerethető szereplőivel. Elvégre egy olyan történetet csak imádni lehet, amiben egy cuki beszélő sárkány a főszereplő legjobb barátja, nem igaz?
Mellesleg meg ez is egy olyan könyv, aminél lépten-nyomon belebotlottam akaratlanul is az anyaság, a szülő-gyermek kapcsolatok valamint a felnövés/elengedés témájába hol egyenesen kimondva, hol pedig kicsit burkoltan, a történet szimbólumaiba csomagolva. Ilyenkor szoktam azt érezni, hogy a történet nem véletlenül talált meg engem. Bár nem tudom, hogy a célközönséget ezek a témák mennyire fogják meg vagy mennyi csapódik le számukra, de az tény, hogy Kelly Barnhill regénye nem fél olyan dolgokról beszélni nekik, amikről talán a legtöbb nekik szóló regény hallgat. Például az elmúlásról, a halálról, hogy mennyire nehéz végignézni, ahogy az, akit teljes szívünkkel szeretünk, lassan elfogy mellőlünk.

Persze, ebből talán azt gondolhatnátok, hogy egy kissé depresszív hangulatú történetről beszélünk, de erről szó sincs. Tény, nem kifejezetten vidám történet: jó és rossz pillanatok váltják egymást a lapokon, akárcsak az életben. Mondják, hogy nincs nappal sötétség nélkül, és ez valóban igaz erre a történetre. Keserűség, boldogság, szomorúság, félelem és szeretet kézen fogva járnak itt vagy legalábbis szorosan egymás nyomában. Rendkívül érzékeny regény ez, ami nem fél a látszat mögé nézni. Legyen szó akár a hatalomról, vagy éppen az emberekről.
Bővebben: https://konyvekkelsuttogo.blogspot.com/2020/01/a-lany-a…


Népszerű idézetek

Chöpp P>!

A felét sem értem annak, amit az emberek tesznek, és a másik felén is csak a fejemet csóválom.

26. oldal

Niitaa P>!

A türelem nem siet.
Nem liheg, nem szalad, nem botlik el.
A türelem olyan, mint az óceán hullámzása;
a türelem olyan, mint a hegyek sóhajtása;
a türelem olyan, mint a láp sistergése;
a türelem olyan, mint a csillagok kórusának
végtelen éneke.

127. oldal

Niitaa P>!

A kíváncsiság a bölcsek átka. Vagy talán a bölcsesség a kíváncsiak átka.

114. oldal

Odett>!

– A szeretetem nem oszlik meg közöttetek – mondta neki. – Megsokszorozódik.

342

Chöpp P>!

– Kár – mondta a varjú, de valójában úgy értette: szerintem forduljunk vissza.

236. oldal

Chöpp P>!

Nem minden tudásunk az agyunkból indul ki. Van, ami a testedből, a szívedből, a megérzéseidből.

336. oldal

Niitaa P>!

– Az, hogy nem látod, nem jelenti azt, hogy nincs is ott. A világ legcsodálatosabb dolgai közül sok egyáltalán nem látható. De ha hiszel bennük, az még erősebbé és csodásabbá teszi őket. Majd meglátod.

162. oldal

Niitaa P>!

A szeretetem kimeríthetetlen. A szívem határtalan. És a boldogságom csak nagyobb és egyre nagyobb.

341. oldal

Chöpp P>!

Etin tudta, hogy a történetek néha igazat mondanak, de van olyan is, hogy hazudnak. Könnyű elferdíteni, kifacsarni, elmaszatolni, elmaszatolni őket. Aki a történetek fölött rendelkezik, annak hatalma van.

280. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kendare Blake: A rémálmok lánya
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege
Csóti Lili: Hetedvérig
Naomi Novik: Rengeteg
Danielle Paige: Dorothynak meg kell halnia
Alice Hoffman: A tizenharmadik boszorkány
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal