Megmarva (Bitten 1.) 157 csillagozás

Kelley Armstrong: Bitten – Megmarva

Elena Michaelsnek fogalma sincs arról, hogy Clay, a kedvese, vérfarkas, amíg az meg nem marja, és ezzel mindörökre megváltoztatja az életét. Elárulva érzi magát és feldühödik: képtelen tudomásul venni az átalakulását, és nem tervez semmilyen kapcsolatot a Falkájával – karizmatikus vérfarkas társainak csapatával, akik azt állítják, segíteni akarnak.
Amikor azonban a Falkát brutális gyilkosságsorozat fenyegeti, Elena képtelen választásra kényszerül. Sorsára hagyja-e az egyedüli embereket, akik valóban megértik újonnan szerzett természetét, vagy segítsen nekik régi kedvesének a megmentésében, aki nemcsak tönkretette az életét, de még mindig vissza akarja szerezni Elenát, mindenáron.

Eredeti megjelenés éve: 2001

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sötét örvény Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
524 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633990858 · Fordította: Godó Klára

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Clayton "Clay" Danvers · Elena Michaels · Jeremy Danvers · Nicholas "Nick" Sorrentino · Antonio Sorrentino · Peter

Helyszínek népszerűség szerint

Stonehaven


Kedvencelte 15

Most olvassa 5

Várólistára tette 157

Kívánságlistára tette 139

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Kelley Armstrong: Bitten – Megmarva

Ez egy egyedülálló történet a vérfarkasos történetek között. Sokkal reálisabban ábrázolja őket, mint a legtöbb urban fantasy. Főhősunk, Elena az egyetlen női vérfarkas az egész világon. Nem mintha olyan sokan lennének, mert az összlétszámuk kétjegyű szám. Viszont a vérfarkasgének apáról fiúra szállnak csak. A falka többnyire született vérfarkasokból áll. Ők vigyázznak a rendre, hogy a titkuk biztonságban legyen, és az úgynevezett korcsok (egyedülálló, többnyire megmart egyedek) ne okozzanak túl sok galibát. Elena a cselekmény kibontakozása közben elmeséli a saját történetét. Hogy került a falkába, mi történt vele. Ha a misztikus szálat kivonjuk, akár lehetett volna egy jó kis thriller is. Izgalmas történet felnőtt szereplőkkel, nem csak női olvasóknak.

24 hozzászólás
_Eriii P>!
Kelley Armstrong: Bitten – Megmarva

Fjúhhh, utálok félbehagyni egy könyvet, de ezt egy jó párszor majdnem félbehagytam. Lehet én leszek a kakukktojás, de ez nekem nem tetszett, és csupán Elena miatt. Egy jó kicsit Rachel Vincent – Stray – Kóborok (Vérmacskák.) szaga volt, és már az sem tetszett, pedig én szeretem az alakváltós történeteket. Itt a történet tetszett, sőt Elena és Jeremy kivételével a karakterekkel is rendben voltak, de Elenat nagyon utáltam. Egyszerűen nem tudtam megkedvelni. Én Clayt úgy sajnáltam. Jó volt a krimi szál, a nyomozás, a farkasok alakváltása, a vadászat. Sajnálom, hogy Elena miatt nem tudtam szeretni. Ne tántorítson el ez az értékelés mert, akiknek tetszettek a Vérmacskák, azok tuti szeretni fogjak.

9 hozzászólás
deen>!
Kelley Armstrong: Bitten – Megmarva

Azt hiszem, a maga nemében egyedülálló könyvről van szó. Elena az egyetlen női vérfarkas. Nem annak született, ilyenné tették, nem kapott választási lehetőséget. Megváltozott az élete, de képtelen volt elfogadni, hogy nem ő irányítja a sorsát, így elhagyta a falkát, Stoneheavent, az otthonát, hogy emberi felének életét élje újságíróként. A múltját és farkas természetét azonban nem hagyhatja hátra. Így mikor hazahívják, kelletlenül, de elindul, hogy segítsen megtalálni a kóbor farkast, aki a területükön kószál és veszélyezteti az inkognitójukat. A visszatéréssel azonban újra felszabadulnak a régi érzések, és egyre jobban elszakad az emberi életétől és ottani társától, Philiptől. A történet eleje egy kicsit lassú tempójú, mert Elena elmeséli a történetét és bemutatja a falkát. Ezt követően azonban az események viharos egymás utánban követik egymást, és a falka rövidesen arra ébred, hogy igazi veszélyben vannak. A vérfarkas vonalat leszámítva egy nagyon jó kis krimi bontakozott ki a történetből, ami tényleg izgalmas volt és az utolsó pillanatig megtartotta az írónő magának a titkokat. Nagyon jó kis csavarokat épített bele, élvezettel olvastam minden sorát. Elena nem egy könnyen megszerethető karakter, de teljesen érthető a kettősség, ami a lelkét marcangolja: hiszen pont az árulta el, akit a világon a legjobban szeretett. Képtelen megbocsátani, de nem is tud távol maradni szerelmétől. szerencsére a végén jó döntést hoz. Remélem tényleg jön a folytatás.

2 hozzászólás
Greylupus>!
Kelley Armstrong: Bitten – Megmarva

Farkasok.. hogy én mennyire imádom őket, azt elmondani sem lehet. Ebből kifolyólag az alakváltó farkasok / vérfarkasok sem állnak messze az imádatomtól. Eddig sajnos azonban csak tinédzser alakváltókkal volt szerencsém találkozni (Nightshade például) vagy pedig hosszabb-rövidebb mellékszereplőként sorozatokban (például Anita Blake). De már nagyon régóta vágytam egy olyan sorozatra, ahol felnőtt vérfarkasok szerepelnek és ők a FŐSZEREPLŐK. Angolul persze már volt hozzájuk szerencsém – a The Mating című regény, majd később lesz róla értékelés is, de magyarul először a Bitten volt az a regény, amiben főszerepet játszottak.
Illetve az olvasást megelőzte nálam a tévésorozat. Még Andi (ki más?:))) hívta rá fel a figyelmemet és az első évadot valami rekordidő alatt ledaráltam. Imádtam a vagány főhősnőt, a családjául szolgáló falkát és az őket körülvevő misztikumot. Persze egy sorozat általában csak a képi világot adja vissza, a valódi regény az esetek többségében ennél jóval részletesebb, így izgatottan vártam, hogy végre könyv formában is hozzájussak a vérfarkasaimhoz.
A regény főhősnője Elena, egy vérfarkas, aki saját akaratán kívül lett az alakváltó társadalom tagja. Keservesen ragaszkodik az emberi életéhez, így a falkáját otthagyva az emberek világát választja több-kevesebb sikerrel, hisz ha a belső farkasa hívja, akkor kénytelen átváltozni és vadászni. Az élete nem túl rózsás, hiszen az ember kedvesét nem óhajtja ebbe a világba belerángatni, viszont végleg megszabadulni sem tud a farkas énjétől és ez a kettősség lelkileg eléggé megviseli. De a körülményekhez képest elég jól viseli ezt a „problémát”, egészen addig, ameddig az Alfa haza nem hívja. A hívásnak nem tud ellenállni, így kénytelen hazatérni a „valódi” családjához és az otthagyott párjához, Clayhez. Clay egy feltörekvő, fiatal, „alfanövendék”, ő volt az, aki azért, hogy a lányt magához kösse, szándékosan csinált vérfarkast Elenából, amit a lány azóta sem tudott megbocsátani neki. Így azon felül, hogy egy brutális gyilkosságsorozatot kell megoldaniuk, Elenának szembe kell néznie a múltjával is…

A történet lassan indul be, de mégsem mondhatnám unalmasnak, mert Elena (az ő szemszögéből olvashatjuk a regényt) izgalmasan és érdekesen avat be minket abba, hogy mit is jelent vérfarkasnak lenni – mennyire zavarják őt az emberi környezet hatásai, hogyan és mikor kell átalakulnia, mit érez és lát farkasként. És én nagyon élveztem ezt a részét is a történetnek. Jó volt belelátni, hogy milyen is lehet „vérfarkasként élni”, mik az előnyei és hátrányai. Mert persze van mind a kettő bőven. Természetesen a mesélés közben megismerhetjük Elenát is, akit ez alapján egy nagyon kemény, vagány, harcos, nagyszájú és elég nehéz természetűnek gondolnék. Nagyon kíváncsi lettem volna arra, hogy azelőtt, hogy vérfarkas vált belőle, mennyire voltak ezek a belső jellemzői és mennyit hozott ki belőle a „farkas”. Szerettem a narrációját és azt, ahogyan az élethez és a kapcsolatokhoz hozzáállt, megpróbálva kihozni belőle a legjobbat.

Ahogy hazaérkezik, úgy megismerhetjük a valódi családját is. Családot mondtam, mert egy vérfarkas falka tényleg olyan, mint egy család. Persze rengeteg szabály köti őket össze és a megszegésük akár az életükbe is kerülhet, de mégis összetartás, szeretet, hűség és bajtársiasság jellemzi őket. Különleges élmény lehet egy ilyen falkába tartozni! A Stonehavenben élő falka tagjai között pedig megismerhetjük a nyugodt, okos alfát, Jeremyt. Ő pont olyan, mint egy valódi farkasfalka alfája. Nem biztos, hogy a legerősebb, a legvadabb, de ő az, aki bármilyen körülmények között is képes ésszerűen és a falka jólétét és biztonságát figyelembe véve dönteni. Itt a könyvben, olyan, mintha a szerető és szigorú apja lenne a kis csapatnak. Ide tartozik még az előbb már említett Clay, aki szenvedélyes, okos, de elég kirobbanó személyiség, Nick, a csapat fiatal, szexi és flörtre bármikor kész szépfiúja, Logan, aki Elenát támogatja abban, hogy próbáljanak meg az emberek között élni, Peter, Elena másik jó barátja és persze Antonio, Nick apja.

A gyilkosságok és a nyomozás pedig véres. Milyen is lenne ebben a világban? Itt hatalmasok a tétek, a vérfarkasok nagyban játszanak. Falkák felügyeletéért, a nőstényekért, területekért és a hatalomért folyik a csatározást. Elena pedig ebbe a világba kerül vissza, ami – szerintem – inkább az ő területe, mint a civil élete a nagyvárosban. Pedig valamilyen szinten az is vonzó, mert Elena ott is olyan partnert és társakat talál magának, akik minden téren próbálják támogatni. A választás pedig nem könnyű – én is sokat gondolkodtam rajta, hogy mi is lenne a jobb. Mert Elena Philiphet, az ember társát is szereti, de Clayt, élete nagy szerelmét se tudja feledni. Persze a kémia előbb-utóbb megmutatja, hogy ki is az igazi társa, de ez maradjon egyelőre titok:).
A történet vége pedig nem kifejezetten függővég, de ha megkedvelted a szereplőket és a kis falkát együtt és kíváncsi vagy, hogy mi fog velük történni a továbbiakban, akkor érdemes továbbolvasni a sorozatot (mert ez valójában egy nem túl rövid sorozat).

Összességében a történet tetszett, izgalmas volt, a szerelmi jelenetek forróak (hű, de mennyire:), a vérfarkasok világa pedig még mindig izgat annyira, hogy egy jól megírt vérfarkasokról szóló regény lekössön. És Kelley Armstrong képes volt ilyen világot és ilyen szereplőket alkotni.
Biztos sokatokat érdekel, hogy mennyire hasonlít a film és a könyv egymáshoz. Szerintem eléggé könyvhű lett a sorozat, bár ha engem kérdeztek, akkor a filmben több a véresebb rész és a szex. És ott ugye egy olyan kemény függővéget kreáltak az első évad végén, hogy bevonzzák a nézőket a második évadra is, ami a könyvből itt hiányzik.

3 hozzászólás
Lanore P>!
Kelley Armstrong: Bitten – Megmarva

A Sötét erő trilógia után igencsak meglepődtem az írónő stílusán, nem szoktam meg tőle az erotikával fűtött lapokat, de ezen hamar túltettem magam, és összességében egy nagyon jó kis történetet kaptam. Valami mégis hiányzott… a főszereplő Elena-t és a falkatagokat is megkedveltem, de maga az alaptörténet nem volt annyira izgalmas-menekülős-körömrágós, mint a sorozatnál, hiába volt benne sok csavar, nem volt az igazi. Ami viszont nagyon tetszett, az a bepillantás a vérfarkasok életébe, ezt nagyon jól tálalta az írónő, és annak is örültem, hogy nem függővéges, akár önálló könyvnek is elmenne, de ha jól tudom, több rész is van. Kíváncsian várom a folytatást, hátha jobban felpörögnek az események.

21 hozzászólás
doriis_and_herbooks>!
Kelley Armstrong: Bitten – Megmarva

Őszintén szólva, egy kicsit azért ennél jobbra számítottam, de összességében nem volt rossz. Én szerintem többet is ki lehetett volna hozni ebből a történetből. Igazából én csak azért kezdtem bele ebbe a sztoriba, mert hogy rajta van a romantikus címke is. Amúgy nem szoktam Sötét örvény könyveket olvasni. Hát kissé több romantikára számítottam. Meg a főszereplő csajjal, Elenával sem voltam teljesen kibékülve. Idegesített, hogy egyszerűen képtelen eldönteni, hogy most normális életet akar, vagy a falkával élje az életét. A végére nagy nehezen csak rájött. Clay viszont nagyon bejött. *-* Csakis miatta adom meg a 4 csillagot a könyvre. Örültem volna az ő szemszögéből is néhány fejezetnek. Tetszett, hogy mindent megtesz azért, hogy visszaszerezze Elenát, pedig a lány nem könnyítette meg a dolgát. Én megértettem Elenát is azért, csak néha már kicsit bosszantott. Magában a történetben több izgalomra, és bonyoladomra számítottam, de egynek elment.
Még nem tudom, hogy a folytatást elolvassam-e, de mivel nem szeretek félbehagyni sorozatokat, ezért van rá némi esély, hogy el fogom olvasni a következő részt is. Hátha az valamivel jobb lesz. :)

Tamlilla>!
Kelley Armstrong: Bitten – Megmarva

Nagyon megszerettem ezt a könyvet. Szép lassan a bőröm alá kúszott és nem eresztett.
Sokkal valóságközelibb ábrázolása a vérfarkas világnak, mint az eddig olvasott hasonló történetek. Valamilyen módon könnyebben beleéltem magam, és a hangulatát és élveztem. Pedig elég könyörtelenül írja le mit kell tennie a falkának a fennmaradásért, mégis szerettem minden sorát.
Clayton imádnivaló figura, Elenát néha ki nem álhattam, de a többiek is nagyon szerethető szereplői a könyvnek.
Ami zavart már az elején is, később pedig még inkább, az, hogy olyan kicsinek éreztem a falka létszámát. Ezzel nehezen békéltem meg, de elfogadtam, mint szükséges rosszt.
És imádom, hogy teljes egész, befejezett történet.

8 hozzászólás
ggizi P>!
Kelley Armstrong: Bitten – Megmarva

Sejtettem, hogy tetszeni fog a történet, mert alapból csípem az alakváltókat, de nem gondoltam, hogy ilyen különleges könyvet fogok kézbe venni. Nagyon érdekes volt, hogy ennyire részletesen és alaposan elmélyedhettünk a vérfarkasok mibenlétében Elena történetén keresztül. Beleláttunk a falkán belüli és az azon kívüli életbe, a született farkasok és az azzá váltak mindennapjaiba, a nyers és könyörtelen létbe. és még egy jó kis bűnügyet is kaptunk, amivel a kislétszámú falkának kellett megküzdenie. Egy kicsit zavart Elena nyüglődése a két világ és a két férfi között – de erősen átérezhető volt elveszett vágyai és reményei miatti bizonytalansága és keserűsége.
Szívesen olvasnám a folytatásokat is.

3 hozzászólás
catilde>!
Kelley Armstrong: Bitten – Megmarva

Az elején voltak kétségeim, a könyvel kapcsolatban. De mivel Rachel Vincent Kóborjaival is így indultam ezért nem adtam fel, és milyen jól tettem. Miután megismerkedhettem jobban Elenával és a falkának a történetével utána már csak úgy pörögtek a lapok. Persze kaptam egy nagyon is védelmező farkast Clay személyében. Aki persze nagyon hamar a szívembe zártam.
Mindenkinek ajánlom, aki kicsit is szerette Stray. Remélem, hamar olvashatjuk majd a folytatást. van egy pár része angolul. :)

Dawnofmyth P>!
Kelley Armstrong: Bitten – Megmarva

Maga a történet tetszett, bár a főszereplőt nem igazán kedveltem meg. Oké, hogy nem a saját döntése miatt lett különleges élete, de valahogy nem bírtam az agóniát, hogy a normális életét akarja visszakapni, de ugyanakkor még mindig erőteljesen vonzódik ahhoz aki elvette azt tőle. Ez a szál nekem nagyon erőltetett volt. Viszont tetszett a falka összetartása, igazából minden olyan rész tetszett ahol a farkasok voltak főszerepben.


Népszerű idézetek

Diana_L I>!

– És most össze kell varrnod a lábam! – mondta.
(…)
– Ne kéresd már magad, Elena! Nem harap! Fogd a tűt, és láss neki! Ne is gondolj bele! Csak igyekezz lehetőleg egyenes vonalban csinálni!
– Egyszerűen hangzik, de soha nem láttad a technikaórán beadott munkáimat!
– Nem, de volt szerencsém megtapasztalni a hajvágásodat!…
– Mindig egyenesen vágtam le a hajad!
– Ha a fejemet egy bizonyos szögben tartottam, akkor valóban tökéletesen egyenes volt.

288. oldal

Gothic01>!

Karácsonyi zenéket hallgattunk, megnéztük a Grincset, és kikölcsönöztük Az élet csodaszépet, bár Clay ez utóbbin elaludt…na, jó, mind a ketten elaludtunk.

472. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Clayton "Clay" Danvers · Elena Michaels · karácsony
Gothic01>!

– Nem ülhetsz itt, csak úgy!
– Miért nem? Ó, hadd találjam ki! A normális emberek nem üldögélnek utcai padokon! Ne aggódj, kicsim! Amint meglátok egy rendőrt, átülök a túloldalra!

399. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Clayton "Clay" Danvers · Elena Michaels
Gothic01>!

– Legalább csinálj valamit! Olvass egy könyvet, újságot vagy folyóiratot!
– Persze, és hagyjam, hogy valami korcs elsurranjon mellettem, amíg a napi keresztrejtvényt töltöm?

399. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Clayton "Clay" Danvers · Elena Michaels
Gothic01>!

Amint ez megvan, visszajövök Stonehavenbe. Többé már nem volt kérdés, hol az otthonom. Talán sohasem volt kérdés.

511. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elena Michaels · Stonehaven
Gothic01>!

Muszáj lesz.
Egész éjjel küzdöttem ellene, de sajnos nem nyerhetek. Az ellenkezés éppoly hiábavaló, mint a nőé, aki az első gyötrelmes fájások után úgy dönt, most mégsem akar szülni.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elena Michaels
Gothic01>!

Tudtam, hogy szeretne még valami mást is mondani, szívesen bemondana egy „hívj fel, különben” parancsot, de nem tehette. Megegyeztünk. Nem jöhet ide, és a többieket sem küldheti el hozzám. Visszafojtottam az ingert, hogy ráöltsem a nyelvem a rögzítőre. Ná-ná-ná-ná-ná, nem tudsz elkapni! A felnőtté válást néha igencsak felértékelik.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elena Michaels · Jeremy Danvers
Gothic01>!

Megrezzentem, és láttam, hogy Clay vigyorog felettem. Víz csöpögött a kezéről, és az alkarján is az csillogott. Még mindig meztelen volt, előző éjjel nem foglalkoztunk azzal, hogy visszamenjünk a ruhánkért, egyrészt, mert nem is tudtuk biztosan, hol hagytuk, még kevésbé pedig azt, hogy még viselhető állapotban vannak-e.
– Engem keresel? – kérdezte, ahogy lehuppant mellém.
– Már azt hittem, hogy elkapott az a vadkutyafalka!
– Mintha aggódtál volna.
– Aggódtam is. Isten tudja, miféle gyomorrontásuk lenne tőled szegényeknek!
Felnevetett, négykézlábra támaszkodva visszanyomott a földre, és csókolni kezdett.

237. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Clayton "Clay" Danvers · Elena Michaels
Gothic01>!

– Ne kéresd már magad, Elena! Nem harap! Fogd a tűt, és láss neki! Ne is gondolj bele! Csak igyekezz lehetőleg egyenes vonalban csinálni!
– Egyszerűnek hangzik, de soha nem láttad a technikaórán beadott munkáimat!
– Nem, de volt szerencsém megtapasztalni a hajvágásodat! Ahogy mondtam, próbálj egyenes vonalat húzni!
– Mindig egyenesen vágtam le a hajad!
– Ha a fejemet egy bizonyos szögben tartottam, akkor valóban tökéletesen egyenes volt!
– Vigyázz! Nálam van a tű!
– Akkor, ha eléggé feldühítelek, belém szúrod, és hozzálátsz végre, mielőtt elvérzek?

288. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elena Michaels · Jeremy Danvers
Gothic01>!

– (…) Összezavarodtam. Nem találom önmagam.
– De hol? A házban? Egy rakás tégla és habarcs közt?
– Azon a helyen – feleltem fogcsikorgatva. – Abban a világban, és mindenben, ami hozzá tartozik, téged is beleértve! Nem akarom, hogy ez történjen, de ha ott vagyok, nem tudok ellenállni. A hely átveszi a hatalmat felettem.
Harsányan felnevetett.
– Marhaság! Nincs semmi ebben a világban, vagy akármelyik másikban sem, amivel te ne vennéd fel a harcot! Tudod, mi az a bűbájos varázslat, amivel az a hely levesz a lábadról? Boldoggá tesz! Persze, te ezt nem ismered be, mert számodra az egyetlen elfogadható boldogság csak a „normális” világban válhat valóra, „normális” barátok és egy „normális” férfi mellett! Kötelességednek érzed, és úgy döntöttél, ebben az életben teszed magad boldoggá, még akkor is, ha beledöglesz!

387-388. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Clayton "Clay" Danvers · Elena Michaels
1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carriger: Szívtelen
Kresley Cole: A gyönyör sötét hercege
Kiersten White: Endlessly – Végtelenül
Laurell K. Hamilton: Ezüstgolyó
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Charlaine Harris: Holtak klubja
Chloe Neill: A lányok olykor harapnak
J. R. Ward: Halhatatlanság