Led ​Zeppelin 1968–1980 5 csillagozás

Keith Shadwick: Led Zeppelin 1968–1980

A Led Zeppelint a Yardbirds ambiciózus gitárosa, Jimmy Page alapította 1968-ban. A vele, valamint Robert Planttel, John Bonhammel és John Paul Jonesszal felálló négyes egyetlen év leforgása alatt ismertté és elismertté vált Amerikában és Nagy-Britanniában, valamivel később pedig a világ többi táján is. Egészen 1980-as feloszlásáig a hard rock műfaj legnagyobbjai közé tartozott.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Legendák élve vagy halva

>!
Cartaphilus, Budapest, 2009
320 oldal · ISBN: 9789632661155 · Fordította: Wolf Péter

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

John Bonham


Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
vargarockzsolt P
Keith Shadwick: Led Zeppelin 1968–1980

Ezt egyszer már olvastam, akkor tetszett. Most untam, ezért félbe hagytam. Akit érdekel: rengeteg jó kép van benne, aztán az összes turné részletes leírása, és az is, hogyan írták a számokat. A Zep király, de ebben a könyvben most nem találtam rockandrollt.

2 hozzászólás
>!
Juhász_Peti
Keith Shadwick: Led Zeppelin 1968–1980

Rendkívül impozáns kiadvány, ami hatalmas információs értékkel bír, számos fekete-fehér fotóval megspékelve. Kellően részletesen végigmegy a Led Zeppelin megalakulásának körülményein, a Yardbirds éveken, miért lesz Jimmy Page a zenekarvezetője és egyben motorja, a kezdeti évek buktatóiból miként kovácsol tőkét és tapasztalatot a későbbi időkre ,majd hogyan csúszik szét a banda. Kronológiai sorrendben haladva eléggé olvasmányosan, talán túl részletesen is megkapja az olvasó az együttes történetét, illetve a szűk tucat jó évet, néhány olyan apró, kevésbé ismert infóval (Page hangolás,74-es filmforgatás pl.), ami segít rávilágítani a körülményekre. Egyáltalán nem szenzációhajhász a könyv, nem a sex, drugs & Rock’n Roll vonalára hegyezi ki a mondanivalót, sőt, a szőnyeg alá söpri inkább (ez baj szerintem, kicsit karcolgatni kéne ezt a vonalat), hanem a zenekari történetre a dalok „körülményein” keresztül próbál rávilágítani, ismeretet átadni áltudományosan. Hülyére elemzi az összes albumot.pl.0’42 vagy 0’55 nél taktust vált,erről v.arról szól,mi ihlette az író szerint Paget vagy Plantot…stb. Kitér az albumok kialakulására, névválasztásra, turnékra , stúdiózásra, és diszkográfiára a végén.Hiányosság azért akad ám, mert viszonylag olvasmányos mű, mint említettem,de ettől függetlenül kissé száraz. Jellegtelen,ócska fotókat, és számos olyan adatot, részletet közöl, aminek kevésbé van jelentősége, így elveszik a mondanivaló sűrűjében a felhasználó/olvasó. Ráadásul oldalakon át (negatívumként )szubjektív elemzéseket kapunk a megírt dalokról, ami sokszor csap át értelmetlen unalomba (hülyeségbe)"Aki az első Led Zeppelin albumot hallgatja, annak ilyen kérdések bizonyára nem járnak a fejében " – hogy magát Shadwick -ot, a szerzőt idézzem(49.oldal).Hát, tényleg nem!Pozitívumként meg kicsit bepillanthatunk az akkori korszak zenekari miliőbe – ebből kéne még – valamint nem premizálja egyik korszakot sem, ami jó. A sok adat és rideg, tárgyilagos stílus levon bőven az értékéből. A keményfedél és fényes lap a tartalom rovására ment… Olvasásra fanatikusoknak mindenképp ajánlom ettől függetlenül, mert jó könyv, de lehetne sokkal jobb is… Átlag olvasónak unalmas lesz szerintem.


Népszerű idézetek

>!
Juhász_Peti

A New York -i Singer Bowlban megrendezett FM F esztivál során, mialatt a Jeff Beck Group a ráadásban a Jailhouse Rock-ot játszotta a Ten Years After és a Led Zeppelin tagjai berohantak a színpadra. Ekkor már valamennyien elég részegek voltak ahhoz, hogy kötekedjenek. A legjobban Bonham volt berúgva. A kilenc fős jam azóta a rockfolklór része lett. Rod Stewart, aki Beckkel énekelt, később így kommentálta az eseményeket :"A színpad tele volt emberekkel -a Jailhouse Rock -ot játszottűk, kurvára hirtelen volt az egész. A végén már én is egy mikrofonállványt próbáltam feltolni John Bonham csupasz seggébe. Letartóztatták, a zsaruk levonszolták, én meg elrohantam. Mindannyian tökrészegek voltunk. A Vanilla Fudge meg nem tudott lépést tartani velünk "

78-79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: John Bonham · Led Zeppelin · mikrofonállvány · Rod Stewart
>!
Juhász_Peti

John Bonhamet senki sem fogta vissza időnként egészen váratlanul rátörő őrültségeiben – melyeknek jellemző példája az az eset, amikor állítólag a rajongók cipőjébe szart. Pedig ezek nemcsak durva tréfák voltak, hanem mélyebb problémákat jeleztek. ..

152. oldal

Kapcsolódó szócikkek: John Bonham
>!
LNB

Úgy gondolom, a zene az érzelmekről szól: tervezgetés nélkül kell megszületnie. Kipattan a fejünkből, lezuhan a padlóra, és ahogy ott pattog, szépen felszedjük. Mi így dolgozunk.
(Robert Plant)

Kapcsolódó szócikkek: zene
>!
LNB

Anger később többek között elmondta, hogy Page okkultizmus iránti érdeklődése „nem valami komoly. A gyűjtögetés érdekli, bármi is legyen az, de azzal, ahogy az egészet kezeli, előttem bebizonyította, hogy a Crowley iránti érdeklődése nem valami komoly. Ráadásul mindenét egy hatalmas széfben tartja”.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bob Dylan: Krónikák
Sebők János: Magya-rock 1.
Sebők János: Magya-rock 2.
Karel: Joy Division
Koltay Gábor: A koncert
Makai Máté: Koriolán dala
Csatári Bence: Az ész a fontos, nem a haj
Patti Smith: Kölykök
Bánosi György – Tihanyi Ernő – Horváth Endre: B mint Beatles
Molnár Imre – Molnár Gábor: Halhatatlan Beatles