Life ​– Élet 34 csillagozás

Keith Richards: Life – Élet Keith Richards: Life – Élet

Hölgyeim ​és uraim, íme: Keith Richards.

Keith Richards, a Rolling Stones szíve-lelke, mindenki „Keef”-je, akinek dalain egész nemzedékek nőttek fel, s akiről tényszerűen tudjuk, hogy kimaxolta a rock and roll életérzést. És még mindig életben van!
A szakma nagy öregje, az elpusztíthatatlan legenda, a rocknagyapa. Tanúja a régi időknek, egy letűnt kornak, melyben a rock még messze több volt egyszerű kikapcsolódásnál, a szórakozás háttérhangjánál – együtt lüktetett a fiatalok szívével, fellázadt és fellázított, őserővel robbant be a kispolgári mindennapokba.
Keith Richards mégsem valami megfoghatatlan mitikus hős – lefegyverzően és kéretlenül őszinte fickó, aki belemondja egyenest a szemünk közé. Hiteles, olykor megejtően egyszerű és esendő: ember. Aki csak mesél és mesél. Arról, hogyan hatott rá Chuck Berry, Elvis és Muddy Waters. Arról, hogyan ismerkedett meg Mick Jaggerrel és Brian Jonesszal.
Mesél a Rolling Stones születéséről, felemelkedéséről és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Legendák élve vagy halva Cartaphilus

>!
Cartaphilus, Budapest, 2019
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632666709 · Fordította: Babits Péter
>!
Cartaphilus, Budapest, 2019
592 oldal · ISBN: 9789632667072 · Fordította: Babits Péter
>!
Cartaphilus, Budapest, 2011
620 oldal · ISBN: 9789632661971 · Fordította: Fencsik Tamás, Bus András

Enciklopédia 4


Kedvencelte 7

Most olvassa 6

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 43


Kiemelt értékelések

kissakos I>!
Keith Richards: Life – Élet

Keith Richards, az ötcsillagos rocksztár megírta ötcsillagos életrajzát. Nincs is rajta mit magyarázni, olvasd, és közben aláfestésnek tegyél fel egy pár Stones lemezt….ha már benne vagy rá fogsz jönni hogy ez sokkal több mint egy öreg rocker visszaemlékezése: például gondoltad volna, hogy a gyereknevelésről a legjobb dolgokat itt olvashatod (Vekerdy Tamás ehhez képest smafu, és ezt úgy mondom hogy szociálpedagógus vagyok, és kétgyerekes apuka)

>!
Cartaphilus, Budapest, 2011
620 oldal · ISBN: 9789632661971 · Fordította: Fencsik Tamás, Bus András
Őri_András>!
Keith Richards: Life – Élet

Oké, szóval itt van Keith, írt, vagy iratott egy jó könyvet. Ez végig nem eldönthető, mert van társszerző, de közben a faszi egyénisége annyira kisüt a lapokból, hogy el is felejted a társszerzőt. Ami vagy azt jelenti, hogy Keith Richards ekkora figura, vagy azt, hogy James Fox, a társszerző is $@!%. Rendezzük le az elején azt, ami nem jött be, ami kifejezetten csak a könyvet illeti.
Nincs rendes vége. Azért, mert Keithnek sincsen még, ami persze jó, csak a könyv lezáratlan. Azt se írja, hogy hahó még nincs vége az életnek, még jön új lemez, új projekt, de azt se, hogy ennyi volt, innentől csak a jól megérdemelt pihenés következik. Egyszerűen elejtik a fonalat az anyja halálával, megpróbálják keretesen, de nem sikerül még se, mert a keret az elejéről hiányzik, mindegy. Ez az egész szétesés amúgy nem csak az utolsó oldalra igaz, hanem az utolsó másfél-két fejezetre. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy az utolsó lemezek, a nagy kibékülés Jaggerrel, a jövőbeli tervek miatt Richards visszafogta magát és nem tálalt ki a ’90 utáni évekről, mert lehet, hogy az veszélyeztette volna a terveiket. De ez csak az én elméletem,. az is lehet, hogy az utóját a könyvnek a leadás előtti estén és éjjelen írták, a sztorik alapján ez $@!% nem elképzelhetetlen.
Oké, ennyi volt a baja a könyvnek. Ezért vontam le egy csillagot az ötből az értékelésénél a molyon. Viszont kiderül, hogy Richards egy állati szimpatikus fazon. Egy olyan csóka, akit nem tett padlóra, az, hogy ő Keith Richards, nem szállt el az önmaga bálványozásában, sőt még a haverját is nyilvánosan cikizi miatta. Nagyon érdekes az, ahogy végig csodálkozva figyeli, hogy mitől ilyen rohadt ismert ő. Hisz ő csak zenél, csak azt csinálja, amit szeret. Állandóan visszatérő elem, hogy megtalálják mindenféle legendás zenészek, hogy dolgozzanak közösen és ő meg oda és vissza van a megtiszteltetéstől. Szerény. Végig kurva szerény a saját eredményeivel kapcsolatban és láthatóan irritálja, amikor Jagger meg nem bír szerény maradni.
Mindemellett nagyon nehéz ember lehet. Önfejű, öntörvényű. Elég őszintén ír a drogos dolgairól, dehát ő is ember, érezhetően kicsinyíti a drogok negatív hatását a munkájára, főleg a zenekarral kapcsolatban. A könyv mellett olvasgattam a netes interjúkat, meg rajongói oldalakat és ott azért elég szépen kijön, hogy mennyit kellett elviselnie a bandának Tőle is. Nem lehetett egyszerű.
Számomra érdekes volt az is, ahogy átjárkáltak a sztorin olyan alakok, mint a Beatles zenészei, Warhol, és ezek csak úgy megtörténtek Richardsszal, aki kedélyesen és érdeklődve fogadta őket.
Sokat ír a zenéről is, hogy miként alakította ki a saját hangzását, és bár folyamatosan használ valami szakzsargont, de ügyesen meg is magyaráz mindent, és úgy tűnik, mintha ez kurva egyszerű lenne. Pedig az egész könyvben az a legegyértelműbb, hogy ez a faszi nem áll meg, állandóan dolgozik és, hogy úgy ír dalokat, hogy megáll, leül, elfekszik valahol, kezébe kap egy gitárt és elkezd játszani, teljesen összevissza, amiből pár percen-órán belül olyan dalok születnek, mint a Jumping Jack Flash. Áll, hadovál, penget, aztán elindul egy dallam, ahhoz szavak jönnek, a szavakból mondatok, a dallamok témákká állnak össze. Gyakorlatilag egy közvetítő egység. Milyen $@!% lehet ez! Zenélni nagyszerű lehet!
Mindig szerettem a Rolling Stonest, de komplett albumom asszem csak három volt, egyébként rengeteg válogatás lemezről szedtem össze a dalokat. Na, most a könyv miatt leszedtem a netről egy komplett diszkográfiát. És nagyon érdekes hallgatni évről évre az egyre újabb albumokat. Nincs rajta rossz szám. Olyan, mintha ezek csak slágereket írtak volna.
Az Élet egy alapmű, annak aki szereti a bluest és a rockot. Ezt el kell olvasni aztán rátenni a fejedre a fülhallgatót, beletolni Keith cuccait és csak örülni. Mi más kell még a világon?
http://blog.creativslave.hu/2011/08/29/keith-richards-l…

Jancsó_Péter>!
Keith Richards: Life – Élet

Olvastam már sok rockzenei önéletrajzot, tényleg nagyon sokat. Voltak nagyon szórakoztatóak, voltak kevésbé kacagtatóak, de a legtöbbször az volt a benyomásom, hogy egy imázst akarnak közvetíteni az olvasónak. Tudod, mint amikor a kocsmában hallgatot, hogy egy nagymenő sztorizik. Talán néha még igazat is mond. Na, ez az érzés Keith Richards kötetét olvasva valahogy nem jött elő. Egyszerűen süt erről a figuráról az, hogy tisztában van a saját jelentőségével, de a hibáival, ballépéseivel is. Nem haverkodik, nem akar lenyűgözni, csak elmeséli, hogy mitől is lett olyan a Stones, amilyen. (Önjelölt) rocksztároknak kötelező olvasmány!

Nyevszkij_Proszpekt>!
Keith Richards: Life – Élet

Kicsit nehézkesen indul, de utána hozzáragad az ember kezéhez. Egyetlen hátrány, hogy nehéz cipelni. (:

Juhász_Peti >!
Keith Richards: Life – Élet

Nehéz szavakba önteni az egyik legnagyszerűbb zenei entitás önéletrajzának rövid recenzióját. Abszolút hiteles példaképünkké vált laza hozzáállásával az élethez. A Rock'n'Roll Püspökeként könnyed, szókimondó személyes stilusban hozza a történetét végig, hogyan lett azzá, aki, plusz megpróbál átadni némi Keef-féle zenei&rnr tudást az olvasónak. A másik, Victor Bokris-féle róla írodott életrajzi könyve is hibátlan, de ez messze jobb. Persze van párhuzam,de mégis! Itt jóval mélyebb a merítés zenekaros szinten,napló részletek, no meg bepillanthatunk a Stones kezdeti éveibe,az első dalok,szerelmekbe is saját elmondása alapján. Lehet hogy a társszerző vetett papirra néhány oldalt,de sehol nincs olyan érzés, hogy ki lóg a lóláb. Szép kronológiával végig követhetjük Richards bátyó huncut, néhol féktelen-veszett életútját fel-fellebbentve számos legendás eset valós sztoriját,de a végére kezd kifogyni a szufla a tartalom gyanánt. Tanit, mesél, szerényen dicsekszik, trágárkodik, miközben Ő maga az igazi Rakenroll. Zseniális, érdekfeszítő olvasmány. Ha volna 5* -ös, akkor ez az volna.Kötelező irodalom. Talán a legjobb zeneikönyv,de mindet nem olvastam…"Hiszed, vagy nem, ez itt az élet."

Sagara>!
Keith Richards: Life – Élet

Eszméletlen jól sztorizik a rocklegenda :D imádtam olvasni!


Népszerű idézetek

morin5>!

Nagyon közel álltam a csajhoz, nagyon szerettem, kis híján emlékszem a nevére is.

371. oldal

Kapcsolódó szócikkek: név
Drakulandor>!

A szakadatlan tanulás. Nem az ismeretekre vágytunk, inkább rà akartunk érezni a dolgokra. Aztán persze rájöttünk, mint akármelyik fiatal, hogy a bluest nem kolostorokban tanulják. Ki kell menned a világba, hogy összetörjék a szíved, azután visszajössz, és mindjárt el tudod énekelni.

118. oldal

Kapcsolódó szócikkek: blues
Juhász_Peti>!

Zenekarban játszani sok szempontból olyan, mint ketrecbe zárva élni,és minél híresebb az ember, annál inkább börtönben érzi magát. Az elhajlásokra azért van szükség, hogy kiszabaduljunk magunkból pár órára.

Juhász_Peti>!

Ha már együtt hálok valakivel, megvan a jogom ahhoz, hogy a ruháit hordjam.

231. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ruhanemű
hedgehog_in_the_fog>!

Ezek a dalok fonalak, amelyek összekötnek mindannyiunkat. Mindegyik egy döfés a szívbe. Néha úgy érzem, a dalszerzés arról szól, hogy a lehető legtovább feszítsük a húrokat anélkül, hogy szívrohamot okoznánk.

289. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dal

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry
Fieldy – Laura Morton: KoRn
Bruce Springsteen: Amerikában születtem
Fencsik Tamás – Ganxsta Zolee: Döglégy a világ körül
Jon Wiederhorn – Scott Ian: A gitáros faszi az Anthraxből
Rex Brown – Mark Eglinton: A Pantera igaz története
Max Cavalera – Joel McIver: My Bloody Roots – A Sepulturától a Soulfly-ig és azon túl
Jann S. Wenner – John Levy (szerk.): Rolling Stone – Interjúk
Kiss Sándor – Lerch István: 30 év zene – Lerch István feketén-fehéren
Gary Cooper – John Beecher – Marsha Hanlon: Új képes rockenciklopédia