A ​gyűlölet kora (World of Warcraft 1.) 61 csillagozás

Keith R. A. DeCandido: A gyűlölet kora

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Lángoló Légió legyőzetett. Kalimdor keleti részén két nemzet osztozik: Durotar orkjai nemes hadfőnökük, Szolga vezérletével – és az emberek népe Theramorban, abban a birodalomban, melynek életét a legnagyobb hatalmú élő mágusok egyike, Büszkemocsár Jaina úrnő igazgatja.
Ám az orkok és emberek közti béke hirtelen összeomlani látszik; a Durotar lakói és területét érő támadások arra utalnak, hogy az emberek el akarják üldözni az orkokat. Jainának és Szolgának meg kell előznie a katasztrófát, mielőtt a régi gyűlölködés újra erőre kap és Kalimdor szövetségét pusztító háború söpri el.
Jaina kutatni kezdi a támadások mögött rejlő igazságot és megdöbbentő felfedezést tesz. Találkozik egy legendás, eltűntnek vélt mágussal, aki megrendíti az írott történelembe vetett hitét és fényt derít annak néhány titkos részletére.

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Szukits, Debrecen, 2007
230 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634971481 · Fordította: Habony Gábor

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Jaina Proudmoore


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 59


Kiemelt értékelések

rex501>!
Keith R. A. DeCandido: A gyűlölet kora

Annyira nem volt rossz. Egynek elmegy, de azért lehetett volna jobb is. Sok utalás van benne a korábbi kötetekben történt eseményekre és szereplőkre. Ezért néha nem igazán voltam tisztában dolgokkal, mivel még nem olvastam el mindegyik részt. Önálló kötetként is megállja a helyét, mivel lényegében rendesen felvázolja az emberek és az orkok közötti konfliktus okait. A főbb karaktereket részletesebben is megismerhetjük, így van időnk eldönteni, hogy kivel is szimpatizálunk. A cselekménye valóban kiszámítható, de azért akad egy-egy meglepetés is.

Veronika_Dienes>!
Keith R. A. DeCandido: A gyűlölet kora

Érdekes volt a történet. A világhoz kapcsolódó könyvek közül már elolvastam párat, és még tervezek is olvasni. Jó történet volt, rövid, de érdekes. Ami nem tetszett, és az össze eddig és valószínűleg ezutáni olvasásaimban is így lesz, az az, hogy a nevek is le vannak fordítva. Mivel a játékot ismerem így egy-egy név magyarosítása kiborít. Nem értem erre miért van szükség. Ez természetesen nem a könyv értékéből vesz el, hanem az olvasási élményemet „károsítja”. Az alapján szoktam csillagozni, hogy egy könyv milyen hatással van rám. Itt a nevek miatt vontam le fél csillagot.

Lord_Azeroth>!
Keith R. A. DeCandido: A gyűlölet kora

Ez az alkotás a harmadik World of WarCraft regény, amit elolvastam. Egy kicsit csalódott vagyok ezzel a regénnyel kapcsolatosan. Valahogy olyan felszínes, kapkodó. Nincs mélysége a dolgoknak. Hullámzó a minősége. Sokszor éreztem azt, hogy mire pont kezdene érdekes lenni egy-egy jelenet, addigra már vége is a fejezetnek. A történet ezerrel száguld és nincs idő megállni szinte semmire. Így maga az alapkonfliktus sem érintett meg nagyon.
Ráadásul a szereplőket se igen van időnk megismerni. Mindenkiből kapunk valami keveset. Ráadásul amit kapunk, az alapján meg nem feltétlen lesz szimpatikus az adott illető.
Ez egy tipikusan olyan regény, amire fél év után már alig fogok emlékezni.
Úgyhogy nem ez az a mű, ami miatt megszerettem a warcraft világát!

Roland_Rahl>!
Keith R. A. DeCandido: A gyűlölet kora

Nem volt rossz, de maga az írás (vagy a fordítás) néha kicsit „gagyibbnak” egyszerűnek tűnt. Legyen az az írás módja vagy stílusa. Amin nagyot nevettem amikor a démon üvöltését konkrétan leírta a szerző: "- AAAAAAAAAAAAAAAARRRRRRRHHHHGGGG!
Nem viccelek komolyan. :D
Ettől függetlenül, még úgy is, hogy nem vagyok egy nagy Warcraft játékos, engem lekötött a sztori és kicsit mélyítettem az e világbeli tudásomat!
Rajongóknak viszont kötelező! :)

6 hozzászólás
Kriszta789>!
Keith R. A. DeCandido: A gyűlölet kora

Régen játszottam a játékkal, azt szerettem. A könyv sem volt rossz, de nem hiszem, hogy nagy rabjává fogok válni. Azért lehet megpróbálkozok a többivel is. :)

Mikulinszki>!
Keith R. A. DeCandido: A gyűlölet kora

Nem rossz, talán lehetett volna kicsit tartalmasabb.Egyszer el lehet olvasni.

Antiserver>!
Keith R. A. DeCandido: A gyűlölet kora

Hát, hát… egyik kedvenc fantasy világom a warcraft univerzum, de ez a könyv véleményem szerint a leggyengébb az összes közül. Olyan szálakat vesz elő, amelyek jobb lett volna, ha elvarratlanok maradnak, és néhány fejezetben szinte pontosan lehet tudni, hogy milyen esemény fog következni… érdemei közé tartozik, hogy néhány dolgot megmagyaráz, amelyekkel majd a WoW játékban találkozhatunk, illetve jól ábrázolja Thrall és Jaina viszonyát.

SteaMie>!
Keith R. A. DeCandido: A gyűlölet kora

A könyv nagyon jól világít rá az egyébként is tudni vélt tényre, hogy a múltbéli sérelmek azok iránt hajlamosak vagyunk feledni, akit nem látunk. De ott ahol a szálkát nap, mint nap mélyebbre tolja egy kéz, azt nagyon nehéz. Ahogyan a köny borítòjának hátulja is beszámol róla, a történet a Lángoló Légió bukását követően, de még a játék cselekménye előtt veszi fel a fonalat. Rengeteg érdekes apróságra világít rá, ami felett a többi elbeszélés játszi könnyedtséggel suhan át. A karakterek leírása jól illik az egészbe, mind e mellett a bemutatott szereplőket részletesen van szerencsénk megismerni. Ha meg kell magyarázzam azt az oda nem ítélt egyetlen csillagot. Azt a helyenként igen kiszámítható „fordulatoknak", illetve annak pár pongyola megfogalmazásnak rónám fel, amivel a könyv lapjain találkoztam. De ez egy kiérdemelt 4 csillag.


Népszerű idézetek

beitghanima>!

A bölcsesség ezzel kezdődik: nem tudom. Aki ezt nem képes kimondani, az soha semmiből nem tanulhat.

Hetedik fejezet

beitghanima>!

A világ akkor tanít meg nekünk valamit, amikor készen állunk arra a tudásra, és nem előbb. Ez a dolgok rendje.

Második fejezet

beitghanima>!

A hülyeség többször oka a bajnak, mint a rosszindulat.

Ötödik fejezet

kemiviki>!

A háromfelől dombokkal körülvett várost magas fallal erősítették meg a negyedik oldalon. Az óriási farönkökkel megtámogatott építmény egységét csak az épp nyitva álló nagy fakapu szakította meg, illetve a fából felhúzott két őrtorony. A fal tetején még több farönköt halmoztak fel, kihegyezve, hogy elbátortalanítsa a kapukat esetleg megostromló ellenfelet. A Horda karmazsin zászlaja ott függött mindkét őrtornyon és a rönkök némelyikén is.

Kilencedik fejezet

kemiviki>!

Az orkok nemes népét elszakították otthonától, s rabszolgasorba vetették a démonok és az emberek is. Az ork rabszolgák mindig mocskosak és szakadtak voltak. Mint a nagy harcos, Szolga uralma alatt álló Durotar egyik szabad orkja, Bolik fontosnak érezte, hogy a lehető legkevésbé tűnjön rabszolgának. Ehhez ápolt külső kellett, ami az orkok többsége számára némileg idegen elképzelés, de ő megkövetelte a legénységétől is.
Az Orgath’ar egész legénységéből nyilvánvalóan Rabin teljesítette a legpontosabban az efféle parancsokat. Ura vaskos szemöldökét kifésülte, agyarait és fogait tisztán tartotta, körmeit élesre csiszolta, és díszeit az ízléses minimum határán tartotta. Bolik csak egy orrgyűrűt és egy tetoválást viselt.

Második fejezet

kemiviki>!

A sziklatorony szélére állva végignézett a dombság tövében álló ork falun. Jól védhető kunyhók pettyezték a nyersbarna látképet – az orkok még békeidőben is biztosították, hogy otthonaikat ne lehessen könnyen bevenni. Néhányan a kunyhók között sétálgattak, megálltak beszélgetni, vagy köszöntek egymásnak, és továbbmentek.

Harmadik fejezet

kemiviki>!

A járművet méretes propeller hajtotta, és a vásznat szimbólumok díszítették – némelyikben felismerte a régi ork nyelv egy-egy ábráját. Az egyikről tudta, hogy Szolga családját, a Fagyfarkas klánt jeleníti meg. Leginkább ez különböztette meg az orkok légihajóit azoktól, amelyeket Jaina népe használt: Theramor goblinoktól bérelt légihajói sokkal jellegtelenebbek voltak. A varázslónő eltűnődött, hogy esetleg az orkok csinálják jobban: élettelen szállítóeszközeiket is egyéniséggel ruházzák fel, akárcsak az élő hátasokat.

Harmadik fejezet

kemiviki>!

Szolga azonban ledobta láncait, és felszabadította az orkokat, azután lehetővé tette, hogy majdnem úgy éljenek, ahogyan a démonok előtt, ahogyan a saját világukon éltek.
Jaina öröme ezúttal nem talált viszonzásra. A szokatlanul kék tekintetben harag villant.

Harmadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Jaina Proudmoore
rex501>!

Davin kábultan döbbent rá, hogy imája másodszor is meghallgattatott, és egyre szilárdabban hitte, hogy lehet valami ebben az egész imádkozás-dologban.

220. oldal

kemiviki>!

Byrok azonban nem akart olyan halat, amit az emberek fogtak. Semmit sem akart az emberektől. Ó, igen, az emberek és az orkok vállvetve küzdöttek meg a Légióval, de az kényszerű szövetség volt. Az emberek viszont szörnyetegek, és ő nem kívánt közösködni ezekkel a barbár teremtményekkel.

Ötödik fejezet


A sorozat következő kötete

World of Warcraft sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Richard A. Knaak: Démonlélek
Christie Golden: Warcraft – A kezdetek
Jeff Grubb: Az utolsó Őrző
Katherine Arden: A boszorkány éjszakája
Michael J. Sullivan: Kardok kora
R. A. Salvatore: Kristályszilánk
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
John Gwynne: Az istenek árnyéka
Claire Robins: Ősi utakon
S. A. Chakraborty: Rézkirályság