Egy ​maréknyi fűszer 2 csillagozás

Kecsmár Szilvia: Egy maréknyi fűszer

Megosztom
Egy ​maréknyi fűszer
Kecsmár Szilvia

Egy maréknyi fűszer leírása

“Túl a káprázaton, az érzékek megtévesztésén, minden egyes fűszerdarab egy mozzanatot jelenített meg a múltból. Lehetett az karmikus gát, ami hátráltatta az előrehaladást, vagy félelem, fájdalom, betegség, meg nem élt pillanat, visszatartott szó, elfojtott lélegzet… És ki tudja, mi minden még. […]

Emmi tekintete lassan siklott a többiek arcáról a szőnyeg alig látható mintái felé, és egyszerre ezernyi kavargó hang, illat és szín zúdult elő, hogy mielőtt a belső szoba ajtaja kitárulna, még egyszer szembe nézhessen velük. Hogy lássa, honnan jött, mi formálta azzá, aki lett. Ült a félhomályban, körülötte Budapest, Párizs és Brüsszel fényei. Az álmok, a vágyak, a nevetés és a könnyek tanúi. Egy magyar lány találkozása a Nyugattal a távoli Keleten.”

“Érdekes élmény olvasni Emmi történetét, mert egy idő után kézen fog, és ha átvitt értelemben is, de bizony,… (tovább)

>!
Magánkiadás, Szeged, 2018
206 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150018102

Most olvassa 3

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
szofisztikáltmacska
Kecsmár Szilvia: Egy maréknyi fűszer

Szerintem mindenkinek megfordul a fejében életében legalább egyszer, hogy milyen lenne csak úgy elvonulni a saját életünkből és se szó, se beszéd, világgá menni. Bevallom, nekem az Ízek, imák, szerelmek óta motoszkál a fejemben valami hasonló, de sosem voltam elég bátor hozzá. Kecsmár Szilvia könyve egy kicsit visszahozta bennem ezt az érzést, és ha világgá nem is, de egy indiai ashramba simán elmennék.
Nem túl hosszú könyvről van szó, így akár egy délután is elegendő az elolvasásához, azonban nagyon sok minden történik benne. Úgy sejtem, hogy erősen önéletrajzi ihletésű a történet, ez a szerző életrajzának ismerete nélkül is érezhető a sorokból. Betekintést nyerhetünk Emmi gyermekkorába, hogy hogyan szeretett bele a fényképezés mellett a francia nyelvbe és kultúrába. A könyv ugyan nem gasztroregény, a francia rész mégis telis tele van ínycsiklandó ételekkel, ízekkel, illatokkal… nagyon hangulatos volt. Brüsszel már nem varázsolt el ennyire, bár ott is akadt olyan szereplő, aki nagyon szerethetővé tette a részeket.
Bővebben:
https://szofisztikaltmacska.blog.hu/2019/01/21/kecsmar_…

>!
shabagram
Kecsmár Szilvia: Egy maréknyi fűszer

Tavaly nyáron két nap alatt kiolvastam a könyvet. Ami nekem nagyon tetszett benne, az a sok hangulati elem: ízek, illatok, helyszínek. Lenyűgözött a nyelvezete, a szófordulatok, a választékos szóhasználat. Annyira szép az egész. Bár én cselekménycentrikus olvasónak vallom magamat, ez a könyv beszippantott. Egyszerre utazhattam lelki és fizikai síkon. Kicsit olyan érzésem volt, mintha egy hosszúra nyújtott novellát olvasnék. Vártam, hogy az idősíkok mikor váltanak, hová csöppenünk majd. Kicsit a mellékszereplőkről olvastam volna többet, akár a lakótársakról, akár az útitársakról. De így is kerek és tökéletes művet kaptam. Remélem hamarosan újabb regénnyel örvendeztet meg a szerző.


Népszerű idézetek

>!
Kecsmár_Szilvia I

A világból ne azt vedd észre, amire a felnőttek tanítanak, hanem, amire az éppen csak elhagyott gyerekkorodból még emlékszel. Az apró mozzanatok, jelentéktelennek tűnő részletek ruházzák fel a képet valódi tartalommal, és ha hiszed, ha nem, a lelked legbelsőbb rezdüléseire reflektálnak. Ehhez még fiatal vagy, de egyszer majd megérted…

19. oldal

>!
Kecsmár_Szilvia I

Rendelkezett már némi ismerettel, de messze volt még attól, hogy megértse az ösztönök és a tapasztalás közötti finom összjátékot, és merjen őszintén, szívből nevetni saját magán is, még csak véletlenül sem véve semmit túl komolyan többé.

100. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Richard C. Morais: Madame Mallory és kis indiai konyhafőnöke
Nina George: Levendulaszoba
Nicolas Barreau: A nő mosolya
Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek
Hugo Claus: Belgium bánata
Peter Mayle: Bon appétit!
Peter Mayle: Egy év Provence-ban
Colette Rossant: Sárgabarackok a Níluson
Julia Child: Életem Franciaországban
Marlena de Blasi: Ezer nap Toszkánában