Mielőtt ​a kávé kihűl 376 csillagozás

Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Különös ​városi legenda terjed egy bizonyos Funiculi Funicula nevű kávézóról. Azt beszélik, ennek a kávézónak az egyik széke sokkal több, mint ülőalkalmatosság. Ha ráülsz, időutazásban lehet részed. Kívánságod szerint repíthet a jövőbe vagy a múltba. Te döntöd el, melyik irányt választod, de van néhány szigorú szabály, amit be kell tartanod.

1. Az időutazás során csak azokkal az emberekkel találkozhatsz, akik már jártak a kávézóban.
2. Bármit is csinálsz míg „odaát” vagy, a jelent nem változtathatod meg.
3. A kérdéses széken ül valaki. Mindenképpen meg kell várnod, amíg ő elhagyja a széket.
4. Nem ülhetsz át máshova, nem cserélhetsz széket.
5. Az utazás akkor kezdődik, amikor kitöltik a kávédat, és akkor végződik, amikor kihűl.

Ez még közel sem az összes szabály. Az emberek mégis késztetést éreznek rá, hogy ellátogassanak a Funiculi Funiculába, és kikérjék a hétköznapinak cseppet sem mondható feketéjüket. Ha tudnád, hol van ez a hely, te is… (tovább)

Eredeti cím: — コーヒーが冷めないうちに (Coffee ga Samenai Uchini)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2018
250 oldal · ISBN: 9789630993838 · Fordította: Béresi Csilla
>!
Kossuth, Budapest, 2018
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630993791 · Fordította: Béresi Csilla

Enciklopédia 2


Kedvencelte 57

Most olvassa 18

Várólistára tette 506

Kívánságlistára tette 514

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Bár a fülszöveg mindent elmond a történet fő vázáról, a könyv ennél sokkalta több. Négy megkapó történet, egy különleges helyszín, lenyűgöző időutazások és sok-sok érzelem – ez mind egy csodás könyvbe zárva. Olyan kötet, amit bármikor szívesen újraolvasnék. Elgondolkodtatott, önmagammal való szembenézésre késztetett, megmosolyogtatott és megborzongatott. Jó szívvel ajánlom mindenkinek!

>!
Kossuth, Budapest, 2018
250 oldal · ISBN: 9789630993838 · Fordította: Béresi Csilla
4 hozzászólás
Molymacska P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Nagyon szerettem volna elolvasni, mert japán, mert időutazós, és mert érdekesnek tűnt. Nagyjából tudtam, mi vár rám, és azt pontosan hozta is a kötet.
A történet szerint van egy kávézó, ahol van egy szék, amin keresztül visszamehetünk a múltba, de bármit teszünk, az nem változtatja meg a jelent. Nagyon érdekes, filozofikus gondolatok jöttek fel azzal kapcsolatban, ez mennyire ésszerű egy ilyen utazás, mennyi értelme lehet, vagy éppen mi az értelme, ha visszautazunk. Szerintem a történetek jól megmutatják, hogy sokszor nem az a lényeg, hogy hatalmas változásokat okozzunk, hanem hogy megismerhetjük egymást és magunkat is jobban.
Bár fejezetekre van osztva a könyv, valószínűnek tartom, hogy eredetileg részletekben jöhetett ki a könyv (a későbbi történetekben a sokszori önismétlés, és nem csak a szabályokkal kapcsolatban, de az előző történetek fordulatainak az ismétlése is). Ez igazából picit döcögősebbé teszi az olvasást, de valamilyen szinten hangsúlyoz is, így annyira nem nagy problémának éreztem.
Szintén érdekes, hogy egy fejezet valamilyen szinten tényleg csak egy történetre koncentrál, de közben a többi fejezetből át-át folynak a történések. Nem lehet egy fejezetet önállóan olvasni, hiszen a többi szereplő ugyanúgy részese az egésznek, mint a fejezetben lévő főszereplő.
A könyv nagyon egyszerű, gyorsan olvasható, kellemes kikapcsolódás. Ha valakit érdekel a japán kultúra, akkor ez a könyv nagyon jól átadja ezt a hangulatot, a japán életérzést. Ha valaki ezt nem szereti, a könyvet sem fogja szeretni. Ellenben én csak ajánlani tudom ezt a könyvet, számomra annyira kellemes olvasmány volt.

2 hozzászólás
AniTiger P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Nem egyszerű dolog erről a kisregényről írni, mert nagyon tetszettek külön-külön is és nagy egészként is a benne szereplő sztorik – sőt, totál elképesztőnek tartom, hogy valaki ennyire jól össze tudja fűzni a szálakat –, mégis úgy érzem, hogy a szívembe taposott az író a történeteivel….

A második történet konkrétan sokkoló volt a cuki módon tanulságos szerelmeses kezdés után, aztán mind jobban potyogtak a könnyeim, ahogy haladtam a könyv vége felé. Nem voltam felkészülve arra, hogy ez az időutazásnak helyet adó kávézó ennyire közel kerül hozzám az ott dolgozó és kávézó emberkékkel együtt. Érdekes és megható kirándulás volt… csak fájt.

Bónusz pont a kiadónak, amiért ennyire szép kívül-belül a kiadvány! Öröm kézbe fogni is, forgatni is!

Blogon…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/12/mielott-a…

>!
Kossuth, Budapest, 2018
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630993791 · Fordította: Béresi Csilla
7 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Egy ideje már szemeztem ezzel a könyvecskével, mert a figyeltjeim dícsérték, és mert japán. Ez a hangulatában vissza is köszön.
Ők nem az az érzelgős fajta, nem szeretik kimutatni az érzéseiket. Az első történetben is pont ez okozta a bajt, először csak eddig, a szerelmespár történetéig jutottam, aztán letettem a könyvet. Pedig innentől kezdődik az, amit én igazi szívbemarkoló történetnek hívok. Ezek közül is legjobban Kei története hatott meg. Nem a múlt megváltoztatása a fontos (ami amúgy lehetetlen is), hanem, hogy az utazó milyen érzésekkel tér vissza a jelenbe. A végére csak elő kellett vennem a zsebkendőt.

Niitaa P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/12/kavagucsi-tosik…

"Lassan kihűl a kávém, ideje leütnöm az utolsó karaktereket, mielőtt letelik az időm. A laptop az ölemben, mellettem pedig a könyv foglal helyet, miközben ezeket a sorokat rovom. Nézem a borítót, kortyolom a kávém, koppintom a betűket és közben arra gondolok, mennyire sok bizonyosságot szilárdított meg bennem ez a remek kis könyv. Nincsenek benne világmegrengető dolgok. Egyszer emberek egyszerű álmairól, vágyairól szól, mégis nagy hatást vált ki az olvasóból. Olvasás közben éreztem a köröttem terjengő kávéillatot, az asztal kopott felületét. Láttam a dolgozók ténykedését, hallottam a beszélgetésüket. A félhomályban, fejem fölött a régóta forgó lapátokkal én is ott voltam a díszletben. A hátsó sarokban ülve figyeltem a szemem előtt kibontakozó eseményeket.
Sokan távol tartják maguktól a szépirodalmi alkotásokat. Úgy gondolják, hogy ezek valami magasztos, megfoghatatlan dolgok, melyek elvontságukból fakadóan nem lehetnek igazán élvezetes, kikapcsoló olvasmányok. Ezeknek az embereknek adnám gyengéden a kezükbe Kavagucsi Tosikadzu könyvét. Pontosan magába foglalja azt, ami naggyá teszi a kortárs világirodalmat.
Emellett ajánlanám azoknak, akik egy könnyed, gondolatébresztő olvasmányra vágynak. Végezetül pedig egy jó tanács: mindig tedd félre azelőtt, mielőtt a kávé kihűl. "

Mariann_Czenema P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Adok én erre 5 csillagot, mert egyet kell értenem az ismerös könyves bloggerekkel: különleges, egyedi hangulatú egy kötet.
Mind a négy történet másképpen sajátos, kivételes, de hát mit is várhatnánk egy olyan néptöl, aki hàromféle írásjeggyel éldegél, söt négyfélével, ha a romanjit is beleszámítom?
;)
Igazi slow élmények a novellák, színmüvek, engem nem zavartak az ismétlödések sem – a tradicionális rituálék adják a mágikus realizmus alapját.

A fanyalgóknak abban igaza van, hogy nem logikus a kötet, de hát az élet sem, miért kell annak lennie az irodalomnak?
Én azt hiszem, hogy az alapvetö gond a hagyományos japán kultúra és a nyugati, ésszel felfogható világ különbözösége.
Nem kell mindent száz százalékban megérteni ahhoz, hogy élvezni lehessen, – ez éppen úgy igaz a versekre, festményekre, zenére, mint a japán irodalmi müvekre.
De érdemes idöt szánni rájuk, lelassítani az óra körül forgó, idönként lelketlen nyugati életünket, és engedni, hogy újra gyerekek lehessünk, hihessünk a mágiában, városi legendákban :)

7 hozzászólás
beasechoes P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

https://www.beasechoes.hu/kavagucsi-tosikadzu-mielott-a…

Nem gondoltam volna, hogy fél nap alatt el is olvasom. Könnyen olvasható volt (a japán nevek ellenére). Egy kávézó, szabályok, 4 sors, 5 időutazás. Amennyire egyszerűnek tűnik a történet, annyira nem az. Nekem tetszett, és egyáltalán nem bántam meg. Volt benne párszor ismétlés, ami szerintem elhanyagolható lehetett volna, ezért csak 4.5 csillag. Ettől függetlenül téneg egy letehetetlen könyv. :)

kratas P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Ó, jajj nekem. Bár nem úgy nyomtam a végén a témát, mint anno az Édes november c. film első megtekintésénél, amikor az egész család felébredt a bőgésre, de azért a top 100-ban ez a produkcióm is benne volt.
Éljenek a szívet apró cafatokra tépő könyvek!
Pláne akkor, ha egy csodálatosan egyedi elgondolás képezi alapjukat. Megy a kedvencek közé és jó gondolkodást mindenkinek, hogy be szeretnétek-e ülni a székbe bármilyen okból. Én nem.

6 hozzászólás
Papírra_vetett_gondolataim>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Számomra ez a kötet üdítő újdonság volt az időutazás témájában. Igazán szerettem benne azt, hogy az időutazás mellett négy szívszorító élettörténetet ismerhettünk meg, ami sokat adott az olvasmányélményemhez. Csak ajánlani tudom ezt a kötetet, én nagyon szerettem olvasni!

https://youtu.be/ZqtzyFPM_v4

Sister>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Egy igazi kis gyöngyszem ez a kötet, amit már a borítója is sejtet. Az ember csak úgy legelteti a szemét az apró részleteken – a kávéban kavargó számok, a bambuszágak, illetve a színek harmóniája fantasztikus összhangban van a kivitelezéssel.

Négy különböző történet bontakozik ki előttünk, ami kezdetben egymástól független elbeszélésnek tűnhet, a végére mégis összeáll a kép – minden mindennel összefügg. Az időutazás eleve egy izgalmas keretet ad a meséknek, csakhogy az igazi cselekmény a lélek mélyén játszódik le. Valamennyi szereplőnk komoly változásokon megy keresztül, és egy-egy utazás után sorsok, életek értékelődnek át. Mindegyiket teljes szívemből átéreztem, drukkoltam, és szorítottam, hogy minden jól alakuljon. A Funiculi Funicula kávézó pedig annyira kedvessé vált számomra, hogy szabályosan nehezemre esett az utolsó oldalakat is elolvasni, nem akartam elszakadni ettől a miliőtől, a hangulattól, a szereplőktől…

A ki nem mondott szavak súlya végig ott lappang a háttérben, ahogy a japán szokások, tradíciók is megelevenednek néhány rövid bekezdés formájában. Olykor úgy fest, a távol-keleti emberek lelkivilága merőben eltér a miénktől, mégis megannyi érzés kavarog most bennem, amit ezek a röpke, ám annál szívbe markolóbb történetek váltottak ki belőlem.

Minden oldala élmény volt, az év egyik legnagyobb meglepetése számomra!

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Niitaa P>!

Ritkán ugyan, de megesik, hogy valaki annyira elmerül egy könyvben, hogy megfeledkezik a környezetéről.

35. oldal

3 hozzászólás
Niitaa P>!

A víz a magas helyekről az alacsonyabbak felé folyik, a gravitáció törvényének engedelmeskedve. Az érzelmeknek is van súlyuk, rájuk is hat egyfajta nehézségi erő. Például nehéz hazudnunk annak, akivel szoros érzelmi kötelék fűz össze bennünket.

176. oldal

2 hozzászólás
Niitaa P>!

Elvégre is a könny a nő fegyvere, ez volt az életfilozófiája.

19. oldal

AniTiger P>!

– Mindez nem változtatja meg a jelent, ugye?
– Ahogy mondja.
– Mi van azonban a későbbiekkel?
– Nem értem, mire akar kilyukadni.
– Úgy értem… úgy értem… mi a helyzet a jövővel? – tette föl a kérdést Fumiko.
Kadzu egyenesen a szeme közé nézett.
– Nos, az még előttünk van. Szerintem csak magán múlik… – Ezt mondván most először mosolyodott el.

70. oldal

shadowhunter1975 P>!

A kávé az Edo-korban, nagyjából a tizenhetedik század végén érkezett az országba. Kezdetben nem nyerte el a japánok tetszését. Fekete színe és keserű íze miatt sokáig nem is tekintették élvezeti cikknek.

75. oldal, A házaspár (Kossuth, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: kávé
shadowhunter1975 P>!

A múltba való visszatérés nincs kihatással a jelenre. A jövőbe menni pedig egyszerűen elfecsérelt idő. Értem már miért nevezte „értelmetlennek” az a cikk az itteni időutazást.

204. oldal, Anya és gyermeke (Kossuth, 2018)

Belle_Maundrell>!

A másság rendszerint óhatatlanul felébreszti egyesek ellenszenvét (…)

208. oldal, Anya és gyermeke

Ligeia>!

Kei időről időre presszókávét is főzött. A kávéfőző gépen egyetlen gomb nyomogatásával lehetett különböző ízű főzeteket előállítani. Mivel Kei nem volt a kávéfőzés mestere, inkább erre a módszerre hagyatkozott. Ezért a kényesebb ízlésű törzsvendégek csak akkor rendeltek kávét, amikor Nagare is az üzletben volt. Elvégre ugyanazon az áron kapták a kávét, függetlenül attól, ki készítette: Nagare vagy Kei.

147. oldal (A nővérek)

Kapcsolódó szócikkek: kávé
Garbai_Ildikó P>!

Kadzu azonban a mai napig hisz abban,hogy bármilyen nehézségekkel szembesülnek is az emberek a jelenben,mindig lesz elég erejük legyőzni azokat.

250. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Anna Gavalda: Együtt lehetnénk
Aimee Bender: A citromtorta különös szomorúsága
Sarah J. Maas: Empire of Storms – Viharok birodalma
Isabel Allende: Kísértetház
Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége
David Levithan: Nap nap után
Alice Hoffman: Galambok őrizői
Natsuo Kirino: Kín
Viola Shipman: Az emlékkarkötő
Julia Lewis Thomson: Többek között