Megjelenésének várható időpontja: 2021. január 26.

Mielőtt ​a kávé kihűl 419 csillagozás

Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Különös ​városi legenda terjed egy bizonyos Funiculi Funicula nevű kávézóról. Azt beszélik, ennek a kávézónak az egyik széke sokkal több, mint ülőalkalmatosság. Ha ráülsz, időutazásban lehet részed. Kívánságod szerint repíthet a jövőbe vagy a múltba. Te döntöd el, melyik irányt választod, de van néhány szigorú szabály, amit be kell tartanod.

1. Az időutazás során csak azokkal az emberekkel találkozhatsz, akik már jártak a kávézóban.
2. Bármit is csinálsz míg „odaát” vagy, a jelent nem változtathatod meg.
3. A kérdéses széken ül valaki. Mindenképpen meg kell várnod, amíg ő elhagyja a széket.
4. Nem ülhetsz át máshova, nem cserélhetsz széket.
5. Az utazás akkor kezdődik, amikor kitöltik a kávédat, és akkor végződik, amikor kihűl.

Ez még közel sem az összes szabály. Az emberek mégis késztetést éreznek rá, hogy ellátogassanak a Funiculi Funiculába, és kikérjék a hétköznapinak cseppet sem mondható feketéjüket. Ha tudnád, hol van ez a hely, te is… (tovább)

Eredeti cím: — コーヒーが冷めないうちに (Coffee ga Samenai Uchini)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2021
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630993791 · Fordította: Béresi Csilla · Megjelenés időpontja: 2021. január 26.
>!
Kossuth, Budapest, 2018
250 oldal · ISBN: 9789630993838 · Fordította: Béresi Csilla
>!
Kossuth, Budapest, 2018
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630993791 · Fordította: Béresi Csilla

Enciklopédia 4


Kedvencelte 64

Most olvassa 24

Várólistára tette 526

Kívánságlistára tette 549

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Bár a fülszöveg mindent elmond a történet fő vázáról, a könyv ennél sokkalta több. Négy megkapó történet, egy különleges helyszín, lenyűgöző időutazások és sok-sok érzelem – ez mind egy csodás könyvbe zárva. Olyan kötet, amit bármikor szívesen újraolvasnék. Elgondolkodtatott, önmagammal való szembenézésre késztetett, megmosolyogtatott és megborzongatott. Jó szívvel ajánlom mindenkinek!

>!
Kossuth, Budapest, 2018
250 oldal · ISBN: 9789630993838 · Fordította: Béresi Csilla
4 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Vannak azok a történetek, melyeket azért veszünk kézbe, hogy egy időre kiszakítsanak a hétköznapok megszokott malom őrléséből és vannak azon olvasmányok, amelyek formálnak a lelkünkön. Hogy ez tudatos, vagy tudatalatti nem tudom pontosan, de nem egyszer éreztem, hogy más vagyok egy-egy kötet olvasása után. A mostani regényt már egy ideje nézegettem a polcomon, de mindig volt fontosabb. Pedig kimondottam szeretem a keleti kultúra alkotóit, különösen a japán írókat, mert kevés érzelemből táplálkozva, elképesztő műveket képesek létrehozni. Pontosan ezzel találkoztam a mostani olvasási élményemben is. És bár sokáig nem nyúltam a könyvhöz, most mégis úgy gondoltam, hogy pont jókor vettem kézbe. Eredetileg nem akartam értékelést írni hozzá, de már az első történetnél éreztem, hogy különleges és mindenképpen érdemes felhívni rá a figyelmeteket!

Kavagucsi Tosikadzu – Mielőtt a kávé kihűl című kisregénye csupán 250 oldal, mégis felölel olyan fontosabb témákat, melyekről beszélnünk kell!

A kötet négy fő részre osztható. Nézzük is sorra őket!

Szerelmesek címmel kezdődik a könyv, melyben egy férfi és egy nő találkozik a szokott módon. Semmi különleges nincsen ebben csupán az alkalom körülményei. Nem a szokásos kellemes, akár idilli társalgás folyik le köztük, melynek eredményeként a hölgy magára marad. Az ezután való események kissé kaotikussá teszik a történet megértését, de ha figyelmesen olvasunk, rá fogunk jönni mi is a lényege. A főszereplő hölgynek van lehetősége visszatérni ahhoz a bizonyos beszélgetéshez és bár a jelene nem változik meg, a jövőjére bizony kihatással lesz, mely különlegessé teszi ezen események láncolatát.

A második fejezet, A házaspár címet kapta. Amikor olvastam úgy éreztem, talán a legmegrázóbb események elevenednek meg szemeim előtt. Adott egy férj és feleség, az egyik kertész a másik ápolónő. Míg a férfi szeret utazni, addig a nő a vele töltött időt kedveli. Ez a rész az emlékekről szól és arról, hogy a szeretet bármilyen nehézségen át is kitart és számunkra sokszor csak az a fontos, hogy a másik fél jól érezze magát és boldog legyen. A múltba való visszatérés nem változtatja meg a jelent, de feltölti a jövőt. Talán ekkor sírtam először a könyvön, mióta elkezdtem az olvasást és akkor úgy éreztem elevenembe talált a történet üzenete. Hiszek a szerelemben, még akkor is, ha hidegebb a személyiségem és tudom, hogy amikor társat választottam, akkor hasonlóan gondolkodtam, mint a fenti szerelemesek. Van egy párom és pont ezért értem és átérzem az üzenet mélységét. Rendkívül megrázó volt a számomra….

Bővebb értékelés a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2020/11/kavagucsi-tosi…

>!
Kossuth, Budapest, 2018
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630993791 · Fordította: Béresi Csilla
Molymacska P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Nagyon szerettem volna elolvasni, mert japán, mert időutazós, és mert érdekesnek tűnt. Nagyjából tudtam, mi vár rám, és azt pontosan hozta is a kötet.
A történet szerint van egy kávézó, ahol van egy szék, amin keresztül visszamehetünk a múltba, de bármit teszünk, az nem változtatja meg a jelent. Nagyon érdekes, filozofikus gondolatok jöttek fel azzal kapcsolatban, ez mennyire ésszerű egy ilyen utazás, mennyi értelme lehet, vagy éppen mi az értelme, ha visszautazunk. Szerintem a történetek jól megmutatják, hogy sokszor nem az a lényeg, hogy hatalmas változásokat okozzunk, hanem hogy megismerhetjük egymást és magunkat is jobban.
Bár fejezetekre van osztva a könyv, valószínűnek tartom, hogy eredetileg részletekben jöhetett ki a könyv (a későbbi történetekben a sokszori önismétlés, és nem csak a szabályokkal kapcsolatban, de az előző történetek fordulatainak az ismétlése is). Ez igazából picit döcögősebbé teszi az olvasást, de valamilyen szinten hangsúlyoz is, így annyira nem nagy problémának éreztem.
Szintén érdekes, hogy egy fejezet valamilyen szinten tényleg csak egy történetre koncentrál, de közben a többi fejezetből át-át folynak a történések. Nem lehet egy fejezetet önállóan olvasni, hiszen a többi szereplő ugyanúgy részese az egésznek, mint a fejezetben lévő főszereplő.
A könyv nagyon egyszerű, gyorsan olvasható, kellemes kikapcsolódás. Ha valakit érdekel a japán kultúra, akkor ez a könyv nagyon jól átadja ezt a hangulatot, a japán életérzést. Ha valaki ezt nem szereti, a könyvet sem fogja szeretni. Ellenben én csak ajánlani tudom ezt a könyvet, számomra annyira kellemes olvasmány volt.

2 hozzászólás
AniTiger P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Nem egyszerű dolog erről a kisregényről írni, mert nagyon tetszettek külön-külön is és nagy egészként is a benne szereplő sztorik – sőt, totál elképesztőnek tartom, hogy valaki ennyire jól össze tudja fűzni a szálakat –, mégis úgy érzem, hogy a szívembe taposott az író a történeteivel….

A második történet konkrétan sokkoló volt a cuki módon tanulságos szerelmeses kezdés után, aztán mind jobban potyogtak a könnyeim, ahogy haladtam a könyv vége felé. Nem voltam felkészülve arra, hogy ez az időutazásnak helyet adó kávézó ennyire közel kerül hozzám az ott dolgozó és kávézó emberkékkel együtt. Érdekes és megható kirándulás volt… csak fájt.

Bónusz pont a kiadónak, amiért ennyire szép kívül-belül a kiadvány! Öröm kézbe fogni is, forgatni is!

Blogon…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/12/mielott-a…

>!
Kossuth, Budapest, 2018
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630993791 · Fordította: Béresi Csilla
7 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Egy ideje már szemeztem ezzel a könyvecskével, mert a figyeltjeim dícsérték, és mert japán. Ez a hangulatában vissza is köszön.
Ők nem az az érzelgős fajta, nem szeretik kimutatni az érzéseiket. Az első történetben is pont ez okozta a bajt, először csak eddig, a szerelmespár történetéig jutottam, aztán letettem a könyvet. Pedig innentől kezdődik az, amit én igazi szívbemarkoló történetnek hívok. Ezek közül is legjobban Kei története hatott meg. Nem a múlt megváltoztatása a fontos (ami amúgy lehetetlen is), hanem, hogy az utazó milyen érzésekkel tér vissza a jelenbe. A végére csak elő kellett vennem a zsebkendőt.

Nikolett_Kapocsi P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Ez a könyv olyan, mint egy hatalmas bögre kapucsínó finom tejhabbal és egy pici fahéjjal a tetején. Négy, látszólag különálló kis novellából áll, melyeket kezdetben úgy tűnik, hogy csak a különös kávézói helyszín köt össze, azonban a könyv végére rádöbben az olvasó, hogy valójában szinte minden mindennel összefügg. Egytől – egyig megható, igazi lélekmelengető történetek. Az időutazásos szál miatt egy kicsit tartottam attól, hogy ez nem igazán az én könyvem lesz, de szerencsére az író nem a szokásos, elcsépelt kliséket alkalmazta. A témaválasztások miatt könnyedén átcsaphatott volna egy középszerű romantikus, giccses regénybe, azonban Kavagucsi Tosikadzu megmaradt a japán művekre jellemző finom, távolságtartó és rendkívül udvarias stílus mellett. Ez egy szép könyv, kívül és belül is. Bár legszívesebben egy szuszra végigolvastam volna, de az első rész után úgy döntöttem, hogy inkább történetenként olvasom, hogy minél tovább átjárjon az a keserédes hangulat, ami a könyvből árad.

Mariann_Czenema P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Adok én erre 5 csillagot, mert egyet kell értenem az ismerös könyves bloggerekkel: különleges, egyedi hangulatú egy kötet.
Mind a négy történet másképpen sajátos, kivételes, de hát mit is várhatnánk egy olyan néptöl, aki hàromféle írásjeggyel éldegél, söt négyfélével, ha a romanjit is beleszámítom?
;)
Igazi slow élmények a novellák, színmüvek, engem nem zavartak az ismétlödések sem – a tradicionális rituálék adják a mágikus realizmus alapját.

A fanyalgóknak abban igaza van, hogy nem logikus a kötet, de hát az élet sem, miért kell annak lennie az irodalomnak?
Én azt hiszem, hogy az alapvetö gond a hagyományos japán kultúra és a nyugati, ésszel felfogható világ különbözösége.
Nem kell mindent száz százalékban megérteni ahhoz, hogy élvezni lehessen, – ez éppen úgy igaz a versekre, festményekre, zenére, mint a japán irodalmi müvekre.
De érdemes idöt szánni rájuk, lelassítani az óra körül forgó, idönként lelketlen nyugati életünket, és engedni, hogy újra gyerekek lehessünk, hihessünk a mágiában, városi legendákban :)

7 hozzászólás
Niitaa P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/12/kavagucsi-tosik…

"Lassan kihűl a kávém, ideje leütnöm az utolsó karaktereket, mielőtt letelik az időm. A laptop az ölemben, mellettem pedig a könyv foglal helyet, miközben ezeket a sorokat rovom. Nézem a borítót, kortyolom a kávém, koppintom a betűket és közben arra gondolok, mennyire sok bizonyosságot szilárdított meg bennem ez a remek kis könyv. Nincsenek benne világmegrengető dolgok. Egyszer emberek egyszerű álmairól, vágyairól szól, mégis nagy hatást vált ki az olvasóból. Olvasás közben éreztem a köröttem terjengő kávéillatot, az asztal kopott felületét. Láttam a dolgozók ténykedését, hallottam a beszélgetésüket. A félhomályban, fejem fölött a régóta forgó lapátokkal én is ott voltam a díszletben. A hátsó sarokban ülve figyeltem a szemem előtt kibontakozó eseményeket.
Sokan távol tartják maguktól a szépirodalmi alkotásokat. Úgy gondolják, hogy ezek valami magasztos, megfoghatatlan dolgok, melyek elvontságukból fakadóan nem lehetnek igazán élvezetes, kikapcsoló olvasmányok. Ezeknek az embereknek adnám gyengéden a kezükbe Kavagucsi Tosikadzu könyvét. Pontosan magába foglalja azt, ami naggyá teszi a kortárs világirodalmat.
Emellett ajánlanám azoknak, akik egy könnyed, gondolatébresztő olvasmányra vágynak. Végezetül pedig egy jó tanács: mindig tedd félre azelőtt, mielőtt a kávé kihűl. "

beasechoes P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

https://www.beasechoes.hu/kavagucsi-tosikadzu-mielott-a…

Nem gondoltam volna, hogy fél nap alatt el is olvasom. Könnyen olvasható volt (a japán nevek ellenére). Egy kávézó, szabályok, 4 sors, 5 időutazás. Amennyire egyszerűnek tűnik a történet, annyira nem az. Nekem tetszett, és egyáltalán nem bántam meg. Volt benne párszor ismétlés, ami szerintem elhanyagolható lehetett volna, ezért csak 4.5 csillag. Ettől függetlenül téneg egy letehetetlen könyv. :)

kratas P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Ó, jajj nekem. Bár nem úgy nyomtam a végén a témát, mint anno az Édes november c. film első megtekintésénél, amikor az egész család felébredt a bőgésre, de azért a top 100-ban ez a produkcióm is benne volt.
Éljenek a szívet apró cafatokra tépő könyvek!
Pláne akkor, ha egy csodálatosan egyedi elgondolás képezi alapjukat. Megy a kedvencek közé és jó gondolkodást mindenkinek, hogy be szeretnétek-e ülni a székbe bármilyen okból. Én nem.

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

Niitaa P>!

Ritkán ugyan, de megesik, hogy valaki annyira elmerül egy könyvben, hogy megfeledkezik a környezetéről.

35. oldal

3 hozzászólás
Niitaa P>!

A víz a magas helyekről az alacsonyabbak felé folyik, a gravitáció törvényének engedelmeskedve. Az érzelmeknek is van súlyuk, rájuk is hat egyfajta nehézségi erő. Például nehéz hazudnunk annak, akivel szoros érzelmi kötelék fűz össze bennünket.

176. oldal

2 hozzászólás
AniTiger P>!

– Mindez nem változtatja meg a jelent, ugye?
– Ahogy mondja.
– Mi van azonban a későbbiekkel?
– Nem értem, mire akar kilyukadni.
– Úgy értem… úgy értem… mi a helyzet a jövővel? – tette föl a kérdést Fumiko.
Kadzu egyenesen a szeme közé nézett.
– Nos, az még előttünk van. Szerintem csak magán múlik… – Ezt mondván most először mosolyodott el.

70. oldal

Niitaa P>!

Elvégre is a könny a nő fegyvere, ez volt az életfilozófiája.

19. oldal

shadowhunter1975 P>!

A kávé az Edo-korban, nagyjából a tizenhetedik század végén érkezett az országba. Kezdetben nem nyerte el a japánok tetszését. Fekete színe és keserű íze miatt sokáig nem is tekintették élvezeti cikknek.

75. oldal, A házaspár (Kossuth, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: kávé
shadowhunter1975 P>!

A múltba való visszatérés nincs kihatással a jelenre. A jövőbe menni pedig egyszerűen elfecsérelt idő. Értem már miért nevezte „értelmetlennek” az a cikk az itteni időutazást.

204. oldal, Anya és gyermeke (Kossuth, 2018)

Belle_Maundrell >!

A másság rendszerint óhatatlanul felébreszti egyesek ellenszenvét (…)

208. oldal, Anya és gyermeke

Garbai_Ildikó P>!

Kadzu azonban a mai napig hisz abban,hogy bármilyen nehézségekkel szembesülnek is az emberek a jelenben,mindig lesz elég erejük legyőzni azokat.

250. oldal

theodora P>!

A kávézó neve Funicula Funicula. Valamikor hosszú sorokban álltak előtte azok, akik utazni szerettek volna az időben. Ennek ellenére egyetlen szerencsés embert sem tudtak találni, akinek ez sikerült. Ez pedig azért van, mert fölöttébb bosszantó szabályok kötik meg a leendő időutazókat.

25. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Anna Gavalda: Együtt lehetnénk
Cat Clarke: Entangled – Összekuszálva
Aimee Bender: A citromtorta különös szomorúsága
Nicholas Sparks: Az utolsó dal
Fredrik Backman: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk
Papp Csilla: Ha/mar
Isabel Allende: Kísértetház
Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége
John Green: Csillagainkban a hiba