Mielőtt ​a kávé kihűl (Mielőtt a kávé kihűl 1.) 1735 csillagozás

Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Különös ​városi legenda terjed egy bizonyos Funiculi Funicula nevű kávézóról. Azt beszélik, ennek a kávézónak az egyik széke sokkal több, mint ülőalkalmatosság. Ha ráülsz, időutazásban lehet részed. Kívánságod szerint repíthet a jövőbe vagy a múltba. Te döntöd el, melyik irányt választod, de van néhány szigorú szabály, amit be kell tartanod.

1. Az időutazás során csak azokkal az emberekkel találkozhatsz, akik már jártak a kávézóban.
2. Bármit is csinálsz míg „odaát” vagy, a jelent nem változtathatod meg.
3. A kérdéses széken ül valaki. Mindenképpen meg kell várnod, amíg ő elhagyja a széket.
4. Nem ülhetsz át máshova, nem cserélhetsz széket.
5. Az utazás akkor kezdődik, amikor kitöltik a kávédat, és akkor végződik, amikor kihűl.

Ez még közel sem az összes szabály. Az emberek mégis késztetést éreznek rá, hogy ellátogassanak a Funiculi Funiculába, és kikérjék a hétköznapinak cseppet sem mondható feketéjüket. Ha tudnád, hol van ez a hely, te is… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, 2024
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630993791 · Fordította: Béresi Csilla
>!
Kossuth / Mojzer, Budapest, 2023
ISBN: 9789636360597 · Fordította: Béresi Csilla · Felolvasta: Ónodi Eszter
>!
Kossuth, Budapest, 2023
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630993791 · Fordította: Béresi Csilla

3 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Fuszagi · Jaeko Hirai · Kei Tokita · Nagare Tokita · törzsvendég


Kedvencelte 200

Most olvassa 95

Várólistára tette 849

Kívánságlistára tette 971

Kölcsönkérné 17


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Bár a fülszöveg mindent elmond a történet fő vázáról, a könyv ennél sokkalta több. Négy megkapó történet, egy különleges helyszín, lenyűgöző időutazások és sok-sok érzelem – ez mind egy csodás könyvbe zárva. Olyan kötet, amit bármikor szívesen újraolvasnék. Elgondolkodtatott, önmagammal való szembenézésre késztetett, megmosolyogtatott és megborzongatott. Jó szívvel ajánlom mindenkinek!

>!
Kossuth, Budapest, 2018
250 oldal · ISBN: 9789630993838 · Fordította: Béresi Csilla
7 hozzászólás
Csilla‿ P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Négy önálló történetből áll ez az olvasmány. A helyszin, egy fura kis kávézó a maga sejtelmes hangulatával, a rengeteg szabályával, azzal a bizonyos székével valamint a szereplőivel mindig ugyanaz. De minden történetben más szereplő(k) kerül(nek) a középpontba.
Az első történetünk egy szerelmespárról szól,akik éppen szakítanak egymással. A lány vígasztalhatatlan és minden lehetőséget megragad, hogy kapcsolatukat helyrehozza. Most ő az első, aki kiváncsi a kávézóról szóló legenda valódiságára. Ő a múltba utazást választja.
A következő történet egy házaspárról és a férj emlékeinek elvesztéséről szól. Itt az időutazás a feleség számára a férj betegségének elfogadását segíti. A feleség utazik egy évet vissza a múltba a megerősítésért, hogy jól cselekszik. Engem ez a történet érintett meg a legjobban.
Aztán egy testvérpárról olvasunk, akik a szüleik elvárásai miatt tizenhárom éve kerülik egymást, elhidegűltek egymástól.spoiler
Majd pedig egy anya és gyermeke nem mindennapi kapcsolatát láthatjuk – a jövőben.
A történeteknek külön-külön is, de a regénynek összességében is különleges hangulata van.
Nehéz megfogalmazni, hogy tulajdonképpen miről is szól ez a kis gyöngyszem. Az időutazásról (persze) és a veszteségek feldogozásáról. A könyvben az író az időutazást eszközként használja arra, hogy szereplői az érzelmi válságokon túljuthassanak.
Szó van itt a szeretetről, a betegség miatti veszteség feldolgozásáról, az anyai szeretetről, az egymás iránti tiszteletről, az egymásra figyelésről – amolyan japánosan.Tapintatosan, kicsit távolságtartóan,de mégis a legmélyebb részletekig egymásra figyelően, egymást tisztelően.
Érdekes volt egy távoli ország számomra eléggé ismeretlen kúltúrájából ízelítőt kapni.
„-Ritkán ugyan, de megesik, hogy valaki annyira elmerül egy könyvben, hogy megfeledkezik a környezetéről."
Pedig mos, ezt az érzést élheted át, ha belemerülsz a Funiculi Funicula kávézó történeteibe. Kellemes utazást kívánok!

2 hozzászólás
Málnika P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

„… bármilyen nehézségekkel szembesülnek is az emberek a jelenben, mindig lesz elég erejük legyőzni azokat.”

A Mielőtt a kávé kihűl sorozat nyitó kötete négy igazán különleges időutazásra invitál, amelyekben központi szerepet játszik a helyszín, egy rendhagyó kávézó. A Funiculi Funicula ugyanis nincs tömve vendégekkel, azonban sajátos varázsa, hogy egy bizonyos székre ülve vissza lehet utazni a múltba, sőt akár a jövőbe is be lehet tekinteni, egy csésze kávé elfogyasztásának erejéig. Az utazás azonban a jelent nem változtatja meg, és tényleg csupán annyi ideig tarthat, míg a szertartásosan kitöltött kávé ki nem hűl. Azonban számos egyéb szabályt is be kell hozzá tartani, így nem véletlen, hogy nem tolonganak egymás lábát taposva az érdeklődők. A szívhez szóló történetek nem teljesen különállóak, hiszen a kávézó törzsvendégei és alkalmazottai mindegyikben visszaköszönnek. Az is közös bennük, hogy nemcsak egy varázslatos atmoszféra lengi körül őket, hanem fontos üzeneteket is közvetítenek az olvasók felé. Számomra a legfontosabb tanulság az volt, hogy sokszor elhamarkodottan vonunk le következtetéseket az emberi kapcsolatainkat illetően is, a legjobb példa erre A szerelmesek és A nővérek.

Maminti9 P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Egy sajátos hangulatú írás, mely egy kis időutazásra hív bennünket. A Funiculi Funicula japán kávézó egyik székén ülve ugyanis kalandozhatunk egy kicsit az időben, habár elég sok szabályt be kell tartanunk hozzá. A legfontosabb, hogy meg kell igyuk a kávéscsészénk tartalmát, mielőtt az kihűl, különben komoly következményekkel kell számolnunk. A borítót külön kiemelném, hívogató zöld árnyalata, valamint az illusztráció tökéletesen passzol a kisregényhez.
Négy történetet ismerhetünk meg, melyekben ugyanazon szereplők jelennek meg, viszont hol egyikük, hol másikuk belsőséges és több esetben keserédes történetét ismerhetjük meg. Engem nem zavart az, hogy egy-egy körülményt, illetve a szereplők nevét, egymáshoz való viszonyukat többször taglalja az író, kifejezetten segített a megértésben, főleg az idegen, japán nevek miatt.
A fő kérdés, hogy van-e értelme visszamenni a múltba, vagy elrepülni a jövőbe tudván azt, hogy az a jelenre egyáltalán nincsen kihatással, mert azt az időutazás által megváltoztatni nem tudjuk.
Azt gondolom, hogy van, hiszen nem is ez a cél, hanem bizonyos kérdések, fel nem tárt ügyek, belső vívódások tisztázása, melyek a szereplőink életébe végeredményben megnyugvást hoznak. Lélekutazások ezek, melyet Kavagucsi Tosikadzu azzal hangsúlyoz – lehet, hogy akaratlanul –, hogy az ominózus székről felállni nem lehet, így kizárólag az érzelmekre, lelki folyamatokra koncentrál.
Érdekes és gondolatokat ébresztő ez a kisregény, hiszen különböző életkorú és eltérő problémákkal rendelkező emberek kérik ki a varázserővel bíró széken a csésze kávéjukat és merülnek el az idő forgatagában. Jelenthetnek ugyanis a múltban zajló események reményt egy boldogabb jövőre, erősíthetik két ember között az őszinte szerelmet, helyrehozhatnak családi kapcsolatokat, a jövőből visszatekintve pedig igazolhatnak egy nehéz döntést. Szívbemarkoló sorsok tárulnak fel előttünk kicsit visszafogott módon, a megoldások azonban megnyugtatóak, így felüdülés volt olvasni minden egyes történetet, és becsöppeni a pici kávézó és a szereplők életébe.
Az olvasóban a végén csak egy kérdés marad, mégpedig, hogy a valóságban van-e olyan pont az életében, ahova vissza – vagy éppen előre menne, és bele merne-e ülni egy olyan székbe, mely ehhez a konkrét időpillanathoz elrepíti, de onnan vissza kell térnie mielőtt a kávéja kihűl.

7 hozzászólás
nibooklett P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Egy könyvajánlóban találkoztam ezzel a könyvvel, és már elsőre elnyerte a tetszésemet, főleg, hogy imádom a kávét, és a fülszövegben is látható, hogy fontos szerepet játszik. Szomorú voltam, mert sehol nem volt kapható a könyv, és boldog voltam mikor megtudtam, hogy újra kiadják.
Mind a négy történet szívmelengető volt számomra, imádtam a szereplőket off, mindegyik végén bekönnyeztem, pedig nem szoktak ennyire meghatni a könyvek, de neki sikerült! Egy új kedvencet avattam, és remélem egyszer én is eljuthatok Funiculi Funicula-ba♥

Szösszenet P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Nagyon tetszett a könyv hangulata, és a történet-történetek különösen.
Egy régi kis kávézó, ahol van egy szék és egy szellem, és máris utazhatnak a betérők az időben, csak a szabályokat kell betartani.
A 4 történet egyedi, szívbemarkoló és néhol megkönnyezi az olvasó, így nehéz kiválasztani azt, amelyik a kedvenc. Ami engem a legjobban megérintett, a testvérek története.
Nagyon tanulságos a többi történet is, pl. az Alzheimer- kórban szenvedő férj és az ápolónő feleség története.
Olvasás közben azon gondolkodtam, kortyolgatva a kávém, hogy ha leülhetnék a székre, a múltba szeretnék visszamenni, és apukámmal még beszélgetni, kérdezni tőle…legalább még egyszer láthatnám és hallhatnám…-míelőtt a kávém kihűl.

4 hozzászólás
Karinthy>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

„Ritkán ugyan, de megesik, hogy valaki annyira elmerül egy könyvben, hogy megfeledkezik a környezetéről."

Velem is ez történt. Nagyon szerettem olvasni: a hangulata megfogott , a szereplőket megkedveltem és közel éreztem magamhoz, részese lehettem ennek a történetnek, mintha én magam is egy vendég lettem volna a kávéházban,aki csak kívülről figyeli az eseményeket de kivétel nélkül mélyen együttérez mindenkivel.
Ónodi Eszter előadásában is tervezem újra átélni az élményt. Szívből ajánlom az olvasását a regénynek!

Nikolett0907 P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Vannak azok a történetek, melyeket azért veszünk kézbe, hogy egy időre kiszakítsanak a hétköznapok megszokott malom őrléséből és vannak azon olvasmányok, amelyek formálnak a lelkünkön. Hogy ez tudatos, vagy tudatalatti nem tudom pontosan, de nem egyszer éreztem, hogy más vagyok egy-egy kötet olvasása után. A mostani regényt már egy ideje nézegettem a polcomon, de mindig volt fontosabb. Pedig kimondottam szeretem a keleti kultúra alkotóit, különösen a japán írókat, mert kevés érzelemből táplálkozva, elképesztő műveket képesek létrehozni. Pontosan ezzel találkoztam a mostani olvasási élményemben is. És bár sokáig nem nyúltam a könyvhöz, most mégis úgy gondoltam, hogy pont jókor vettem kézbe. Eredetileg nem akartam értékelést írni hozzá, de már az első történetnél éreztem, hogy különleges és mindenképpen érdemes felhívni rá a figyelmeteket!

Kavagucsi Tosikadzu – Mielőtt a kávé kihűl című kisregénye csupán 250 oldal, mégis felölel olyan fontosabb témákat, melyekről beszélnünk kell!

A kötet négy fő részre osztható. Nézzük is sorra őket!

Szerelmesek címmel kezdődik a könyv, melyben egy férfi és egy nő találkozik a szokott módon. Semmi különleges nincsen ebben csupán az alkalom körülményei. Nem a szokásos kellemes, akár idilli társalgás folyik le köztük, melynek eredményeként a hölgy magára marad. Az ezután való események kissé kaotikussá teszik a történet megértését, de ha figyelmesen olvasunk, rá fogunk jönni mi is a lényege. A főszereplő hölgynek van lehetősége visszatérni ahhoz a bizonyos beszélgetéshez és bár a jelene nem változik meg, a jövőjére bizony kihatással lesz, mely különlegessé teszi ezen események láncolatát.

A második fejezet, A házaspár címet kapta. Amikor olvastam úgy éreztem, talán a legmegrázóbb események elevenednek meg szemeim előtt. Adott egy férj és feleség, az egyik kertész a másik ápolónő. Míg a férfi szeret utazni, addig a nő a vele töltött időt kedveli. Ez a rész az emlékekről szól és arról, hogy a szeretet bármilyen nehézségen át is kitart és számunkra sokszor csak az a fontos, hogy a másik fél jól érezze magát és boldog legyen. A múltba való visszatérés nem változtatja meg a jelent, de feltölti a jövőt. Talán ekkor sírtam először a könyvön, mióta elkezdtem az olvasást és akkor úgy éreztem elevenembe talált a történet üzenete. Hiszek a szerelemben, még akkor is, ha hidegebb a személyiségem és tudom, hogy amikor társat választottam, akkor hasonlóan gondolkodtam, mint a fenti szerelemesek. Van egy párom és pont ezért értem és átérzem az üzenet mélységét. Rendkívül megrázó volt a számomra….

Bővebb értékelés a blogomon:
https://konyvelvono.hu/2020/11/23/kavagucsi-tosikadzu-m…

>!
Kossuth, Budapest, 2018
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630993791 · Fordította: Béresi Csilla
Molymacska>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Nagyon szerettem volna elolvasni, mert japán, mert időutazós, és mert érdekesnek tűnt. Nagyjából tudtam, mi vár rám, és azt pontosan hozta is a kötet.
A történet szerint van egy kávézó, ahol van egy szék, amin keresztül visszamehetünk a múltba, de bármit teszünk, az nem változtatja meg a jelent. Nagyon érdekes, filozofikus gondolatok jöttek fel azzal kapcsolatban, ez mennyire ésszerű egy ilyen utazás, mennyi értelme lehet, vagy éppen mi az értelme, ha visszautazunk. Szerintem a történetek jól megmutatják, hogy sokszor nem az a lényeg, hogy hatalmas változásokat okozzunk, hanem hogy megismerhetjük egymást és magunkat is jobban.
Bár fejezetekre van osztva a könyv, valószínűnek tartom, hogy eredetileg részletekben jöhetett ki a könyv (a későbbi történetekben a sokszori önismétlés, és nem csak a szabályokkal kapcsolatban, de az előző történetek fordulatainak az ismétlése is). Ez igazából picit döcögősebbé teszi az olvasást, de valamilyen szinten hangsúlyoz is, így annyira nem nagy problémának éreztem.
Szintén érdekes, hogy egy fejezet valamilyen szinten tényleg csak egy történetre koncentrál, de közben a többi fejezetből át-át folynak a történések. Nem lehet egy fejezetet önállóan olvasni, hiszen a többi szereplő ugyanúgy részese az egésznek, mint a fejezetben lévő főszereplő.
A könyv nagyon egyszerű, gyorsan olvasható, kellemes kikapcsolódás. Ha valakit érdekel a japán kultúra, akkor ez a könyv nagyon jól átadja ezt a hangulatot, a japán életérzést. Ha valaki ezt nem szereti, a könyvet sem fogja szeretni. Ellenben én csak ajánlani tudom ezt a könyvet, számomra annyira kellemes olvasmány volt.

2 hozzászólás
dontforgettosmileandread P>!
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Fogalmam sincs, hogy kerülhetett el engem ez a regény eddig. Túl sokat vártam az elolvasására. Nagy élmény volt. A fülszövege nagyjából vázolja a cselekményt,ám engem meglepett , hogy mind a négy rész milyen kidolgozott, pontos és érdekes. Hihetetlenül érzelmes,a második történetet megkönnyeztem. Hátborzongatóan jó érzés volt olvasni. Amikor kinyitottam és olvastam , valahogy úgy éreztem magam,mint azon a bizonyos széken a vendégek. Megszűnt tér és idő, tükröt tartott elém de kellemesen el is szórakoztatott. És tényleg nem kell egy- egy történethez több idő, el tudod olvasni, mielőtt a kávé kihűl. ☕️
.
A kérdésre a válasz természetesen igen! Szívesen ellátogatnék a Funiculi Funiculába , ha tudnám merre induljak.
A sikeres drámaíró regénye engem is megihletett . Élmény volt és várom a következőt, amit már el is kezdtem olvasni!✨️
.
https://www.instagram.com/p/CgHrSFxt_6j/…


Népszerű idézetek

Niitaa P>!

Ritkán ugyan, de megesik, hogy valaki annyira elmerül egy könyvben, hogy megfeledkezik a környezetéről.

35. oldal

3 hozzászólás
Niitaa P>!

A víz a magas helyekről az alacsonyabbak felé folyik, a gravitáció törvényének engedelmeskedve. Az érzelmeknek is van súlyuk, rájuk is hat egyfajta nehézségi erő. Például nehéz hazudnunk annak, akivel szoros érzelmi kötelék fűz össze bennünket.

176. oldal

2 hozzászólás
AniTiger P>!

– Mindez nem változtatja meg a jelent, ugye?
– Ahogy mondja.
– Mi van azonban a későbbiekkel?
– Nem értem, mire akar kilyukadni.
– Úgy értem… úgy értem… mi a helyzet a jövővel? – tette föl a kérdést Fumiko.
Kadzu egyenesen a szeme közé nézett.
– Nos, az még előttünk van. Szerintem csak magán múlik… – Ezt mondván most először mosolyodott el.

70. oldal

Belle_Maundrell>!

A másság rendszerint óhatatlanul felébreszti egyesek ellenszenvét […]

208. oldal, Anya és gyermeke

Maminti9 P>!

Kohtake egyszer megnézte a jegyzeteit. Azoknak az úti céloknak a listáját tartalmazta, ahol díszkerteket lehetett látni. Kohtake feltételezte, hogy e foglalatosság a munkája iránti szeretetéből maradt vissza. Tévedett. A hasonló helyeken mindig vele együtt járt. Ez volt Fuszagi róla megőrzött emlékeinek az utolsó maradéka.

Niitaa P>!

Elvégre is a könny a nő fegyvere, ez volt az életfilozófiája.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könny
Szösszenet P>!

Ha tehát a szék megváltoztathatja valakinek a szívét, a dolog máris elérte célját.

250. oldal

Garbai_Ildikó P>!

Kadzu azonban a mai napig hisz abban,hogy bármilyen nehézségekkel szembesülnek is az emberek a jelenben,mindig lesz elég erejük legyőzni azokat.

250. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nehézség
Barbcsie P>!

Ha az időutazás igaz volna, ez a hely tele lenne emberrel.


Népszerű triviák

Suba_Csaba P>!

A könyvből 2018-ban filmfeldolgozás készült.

[snitt.hu]

Kapcsolódó könyvek: Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Kapcsolódó alkotók: Kavagucsi Tosikadzu

Suba_Csaba P>!

A könyvben szereplő kávézó erről a dalról kapta nevét: Funiculi Funicula

[youtu.be]

Kapcsolódó könyvek: Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Kapcsolódó alkotók: Kavagucsi Tosikadzu


A sorozat következő kötete

Mielőtt a kávé kihűl sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Murakami Haruki: 1Q84
Gillian Flynn: Holtodiglan
Murakami Haruki: A kurblimadár krónikája I–III.
Murakami Haruki: Kafka a tengerparton
Istók Anna: Semmiért egészen
Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége
Guillaume Musso: Most!
Papp Csilla: Szerelem újraírva
Colleen Hoover: Verity
Ken Follett: Egy új korszak hajnala