Mielőtt ​a kávé kihűl 273 csillagozás

Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Különös ​városi legenda terjed egy bizonyos Funiculi Funicula nevű kávézóról. Azt beszélik, ennek a kávézónak az egyik széke sokkal több, mint ülőalkalmatosság. Ha ráülsz, időutazásban lehet részed. Kívánságod szerint repíthet a jövőbe vagy a múltba. Te döntöd el, melyik irányt választod, de van néhány szigorú szabály, amit be kell tartanod.

1. Az időutazás során csak azokkal az emberekkel találkozhatsz, akik már jártak a kávézóban.
2. Bármit is csinálsz míg „odaát” vagy, a jelent nem változtathatod meg.
3. A kérdéses széken ül valaki. Mindenképpen meg kell várnod, amíg ő elhagyja a széket.
4. Nem ülhetsz át máshova, nem cserélhetsz széket.
5. Az utazás akkor kezdődik, amikor kitöltik a kávédat, és akkor végződik, amikor kihűl.

Ez még közel sem az összes szabály. Az emberek mégis késztetést éreznek rá, hogy ellátogassanak a Funiculi Funiculába, és kikérjék a hétköznapinak cseppet sem mondható feketéjüket. Ha tudnád, hol van ez a hely, te is… (tovább)

Eredeti cím: — コーヒーが冷めないうちに (Coffee ga Samenai Uchini)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2018
250 oldal · ISBN: 9789630993838 · Fordította: Béresi Csilla
>!
Kossuth, Budapest, 2018
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630993791 · Fordította: Béresi Csilla

Enciklopédia 1


Kedvencelte 47

Most olvassa 22

Várólistára tette 446

Kívánságlistára tette 437

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Nem egyszerű dolog erről a kisregényről írni, mert nagyon tetszettek külön-külön is és nagy egészként is a benne szereplő sztorik – sőt, totál elképesztőnek tartom, hogy valaki ennyire jól össze tudja fűzni a szálakat –, mégis úgy érzem, hogy a szívembe taposott az író a történeteivel….

A második történet konkrétan sokkoló volt a cuki módon tanulságos szerelmeses kezdés után, aztán mind jobban potyogtak a könnyeim, ahogy haladtam a könyv vége felé. Nem voltam felkészülve arra, hogy ez az időutazásnak helyet adó kávézó ennyire közel kerül hozzám az ott dolgozó és kávézó emberkékkel együtt. Érdekes és megható kirándulás volt… csak fájt.

Bónusz pont a kiadónak, amiért ennyire szép kívül-belül a kiadvány! Öröm kézbe fogni is, forgatni is!

Blogon…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/12/mielott-a…

>!
Kossuth, Budapest, 2018
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630993791 · Fordította: Béresi Csilla
7 hozzászólás
>!
Niitaa P
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/12/kavagucsi-tosik…

"Lassan kihűl a kávém, ideje leütnöm az utolsó karaktereket, mielőtt letelik az időm. A laptop az ölemben, mellettem pedig a könyv foglal helyet, miközben ezeket a sorokat rovom. Nézem a borítót, kortyolom a kávém, koppintom a betűket és közben arra gondolok, mennyire sok bizonyosságot szilárdított meg bennem ez a remek kis könyv. Nincsenek benne világmegrengető dolgok. Egyszer emberek egyszerű álmairól, vágyairól szól, mégis nagy hatást vált ki az olvasóból. Olvasás közben éreztem a köröttem terjengő kávéillatot, az asztal kopott felületét. Láttam a dolgozók ténykedését, hallottam a beszélgetésüket. A félhomályban, fejem fölött a régóta forgó lapátokkal én is ott voltam a díszletben. A hátsó sarokban ülve figyeltem a szemem előtt kibontakozó eseményeket.
Sokan távol tartják maguktól a szépirodalmi alkotásokat. Úgy gondolják, hogy ezek valami magasztos, megfoghatatlan dolgok, melyek elvontságukból fakadóan nem lehetnek igazán élvezetes, kikapcsoló olvasmányok. Ezeknek az embereknek adnám gyengéden a kezükbe Kavagucsi Tosikadzu könyvét. Pontosan magába foglalja azt, ami naggyá teszi a kortárs világirodalmat.
Emellett ajánlanám azoknak, akik egy könnyed, gondolatébresztő olvasmányra vágynak. Végezetül pedig egy jó tanács: mindig tedd félre azelőtt, mielőtt a kávé kihűl. "

>!
beasechoes P
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Nem gondoltam volna, hogy fél nap alatt el is olvasom. Könnyen olvasható volt (a japán nevek ellenére). Egy kávézó, szabályok, 4 sors, 5 időutazás. Amennyire egyszerűnek tűnik a történet, annyira nem az. Nekem tetszett, és egyáltalán nem bántam meg. Volt benne párszor ismétlés, ami szerintem elhanyagolható lehetett volna, ezért csak 4.5 csillag. Ettől függetlenül téneg egy letehetetlen könyv. :)

>!
kratas P
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Ó, jajj nekem. Bár nem úgy nyomtam a végén a témát, mint anno az Édes november c. film első megtekintésénél, amikor az egész család felébredt a bőgésre, de azért a top 100-ban ez a produkcióm is benne volt.
Éljenek a szívet apró cafatokra tépő könyvek!
Pláne akkor, ha egy csodálatosan egyedi elgondolás képezi alapjukat. Megy a kedvencek közé és jó gondolkodást mindenkinek, hogy be szeretnétek-e ülni a székbe bármilyen okból. Én nem.

6 hozzászólás
>!
Mariann_Czenema P
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Adok én erre 5 csillagot, mert egyet kell értenem az ismerös könyves bloggerekkel: különleges, egyedi hangulatú egy kötet.
Mind a négy történet másképpen sajátos, kivételes, de hát mit is várhatnánk egy olyan néptöl, aki hàromféle írásjeggyel éldegél, söt négyfélével, ha a romanjit is beleszámítom?
;)
Igazi slow élmények a novellák, színmüvek, engem nem zavartak az ismétlödések sem – a tradicionális rituálék adják a mágikus realizmus alapját.

A fanyalgóknak abban igaza van, hogy nem logikus a kötet, de hát az élet sem, miért kell annak lennie az irodalomnak?
Én azt hiszem, hogy az alapvetö gond a hagyományos japán kultúra és a nyugati, ésszel felfogható világ különbözösége.
Nem kell mindent száz százalékban megérteni ahhoz, hogy élvezni lehessen, – ez éppen úgy igaz a versekre, festményekre, zenére, mint a japán irodalmi müvekre.
De érdemes idöt szánni rájuk, lelassítani az óra körül forgó, idönként lelketlen nyugati életünket, és engedni, hogy újra gyerekek lehessünk, hihessünk a mágiában, városi legendákban :)

7 hozzászólás
>!
Sister
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Egy igazi kis gyöngyszem ez a kötet, amit már a borítója is sejtet. Az ember csak úgy legelteti a szemét az apró részleteken – a kávéban kavargó számok, a bambuszágak, illetve a színek harmóniája fantasztikus összhangban van a kivitelezéssel.

Négy különböző történet bontakozik ki előttünk, ami kezdetben egymástól független elbeszélésnek tűnhet, a végére mégis összeáll a kép – minden mindennel összefügg. Az időutazás eleve egy izgalmas keretet ad a meséknek, csakhogy az igazi cselekmény a lélek mélyén játszódik le. Valamennyi szereplőnk komoly változásokon megy keresztül, és egy-egy utazás után sorsok, életek értékelődnek át. Mindegyiket teljes szívemből átéreztem, drukkoltam, és szorítottam, hogy minden jól alakuljon. A Funiculi Funicula kávézó pedig annyira kedvessé vált számomra, hogy szabályosan nehezemre esett az utolsó oldalakat is elolvasni, nem akartam elszakadni ettől a miliőtől, a hangulattól, a szereplőktől…

A ki nem mondott szavak súlya végig ott lappang a háttérben, ahogy a japán szokások, tradíciók is megelevenednek néhány rövid bekezdés formájában. Olykor úgy fest, a távol-keleti emberek lelkivilága merőben eltér a miénktől, mégis megannyi érzés kavarog most bennem, amit ezek a röpke, ám annál szívbe markolóbb történetek váltottak ki belőlem.

Minden oldala élmény volt, az év egyik legnagyobb meglepetése számomra!

4 hozzászólás
>!
Morpheus
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Igazán megható történetek, maga a téma is ötletes, ráadásul japán. Látszik, hogy az író inkább színdarabokat ír, talán jobb élmény lenne megnézni kamaradarabként, mint olvasni. Irodalmi szempontból nem annyira erős, ezért a négy csillag.

>!
gab001 P
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Ilyen címmel muszáj volt kézbe vennem ezt a könyvet. Négy rövid történetet tartalmaz, melyek látszólag csak a helyszín és a szereplők miatt kapcsolódnak egymáshoz, de a vége felé kiderül, hogy mégis együttesen adnak ki egy egészet. Egy kávéház, ahol lehet az időben utazni. Persze csak szigorú szabályok mellett, melyből az egyik az, hogy az utazás nincs hatással a jelenre. Akkor vajon mégis miért vállalkoznak az emberek arra, hogy ellátogassanak az általuk fontosnak ítélt időpontra? Bizony mindenkinek meg van a maga indoka, s nem mindig azt kapják, amit várnak. Érdemes velük tartani, s megismerni a sorsukat. A stíluson eleinte kicsit éreztem, hogy eredetileg egy színdarab lett átírva, de hamar hozzászoktam, sőt szinte láttam a szemem előtt az előadást. Beülnék én is abba a bizonyos székbe.

>!
Kossuth, Budapest, 2018
250 oldal · ISBN: 9789630993838 · Fordította: Béresi Csilla
>!
Bélabá P
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Úgy tűnik, hogy a modern távol-keleti irodalom a misztikus, fantasy-szerű irányba indult el. Az elmúlt három könyv, amit olvastam, ezt a vonalat képviselte. Ez a regény egy időutazásra „szakosodott” kávézóban játszódik ahol családias hangulat uralkodik és négy személy történetét ismerhetjük meg. Kellemes kikapcsolódás, lazulásra tökéletes könyv. Körülbelül azt a szintet éri el, mint a nemrég befejezett macskás könyv vagyis 4,5 csillagot (4,4) ér meg nekem.

>!
Lanore P
Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Akár a múltba, akár a jövőbe utazik valaki, a dolog lényege, hogy a jelen semmiképpen nem változhat meg. Kérdés ezek után, mi értelme beülni abba a bizonyos székbe?

Az az értelme, hogy bár a jelenre nincs hatással, amit teszünk, az ember maga igenis megváltozhat attól a pár perctől, amíg egy csésze kávé kihűl az asztalon… az érzései, a gondolatai, a hozzáállása mind átalakulhatnak, egy aprócska változás is lehet sorsdöntő, akár mások életére nézve is. Furcsa volt megszokni a könyv stílusát, a neveket, a szabályok folyamatos ismétlését, de mind a négy történet megérintett a maga módján. Kimondatlan szavakról, félreértésekről, mi lett volna, ha kérdésekről, válaszkeresésről szóltak a lapok. Fumiko spoiler, Fuszagi és felesége az spoiler, Hirai a saját spoiler, Kei pedig a spoiler. Imádtam a Funiculi Funicula Kávézó hangulatát, az ódon félhomályt, a hűvös levegőt, az órákat a falon, a berendezést, a széket a fehér ruhás nővel, és az ott dolgozó embereket, akik részesei lehettek ennek a különleges atmoszférának. A végén összeértek a szálak, és a könyvet befejezve arra gondoltam, mennyi lehetőséget, mennyi utazást rejthetne még magában ez a kávézó, a szabályok ellenére. Olvastam volna még többszáz oldalon keresztül.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Niitaa P

Ritkán ugyan, de megesik, hogy valaki annyira elmerül egy könyvben, hogy megfeledkezik a környezetéről.

35. oldal

3 hozzászólás
>!
Niitaa P

A víz a magas helyekről az alacsonyabbak felé folyik, a gravitáció törvényének engedelmeskedve. Az érzelmeknek is van súlyuk, rájuk is hat egyfajta nehézségi erő. Például nehéz hazudnunk annak, akivel szoros érzelmi kötelék fűz össze bennünket.

176. oldal

2 hozzászólás
>!
Niitaa P

Elvégre is a könny a nő fegyvere, ez volt az életfilozófiája.

19. oldal

>!
AniTiger MP

– Mindez nem változtatja meg a jelent, ugye?
– Ahogy mondja.
– Mi van azonban a későbbiekkel?
– Nem értem, mire akar kilyukadni.
– Úgy értem… úgy értem… mi a helyzet a jövővel? – tette föl a kérdést Fumiko.
Kadzu egyenesen a szeme közé nézett.
– Nos, az még előttünk van. Szerintem csak magán múlik… – Ezt mondván most először mosolyodott el.

70. oldal

>!
shadowhunter1975 P

A kávé az Edo-korban, nagyjából a tizenhetedik század végén érkezett az országba. Kezdetben nem nyerte el a japánok tetszését. Fekete színe és keserű íze miatt sokáig nem is tekintették élvezeti cikknek.

75. oldal, A házaspár (Kossuth, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: kávé
>!
shadowhunter1975 P

A múltba való visszatérés nincs kihatással a jelenre. A jövőbe menni pedig egyszerűen elfecsérelt idő. Értem már miért nevezte „értelmetlennek” az a cikk az itteni időutazást.

204. oldal, Anya és gyermeke (Kossuth, 2018)

>!
Belle_Maundrell

A másság rendszerint óhatatlanul felébreszti egyesek ellenszenvét (…)

208. oldal, Anya és gyermeke

>!
theodora

A kávézó neve Funicula Funicula. Valamikor hosszú sorokban álltak előtte azok, akik utazni szerettek volna az időben. Ennek ellenére egyetlen szerencsés embert sem tudtak találni, akinek ez sikerült. Ez pedig azért van, mert fölöttébb bosszantó szabályok kötik meg a leendő időutazókat.

25. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never never – Soha, de soha 2.
Anna Gavalda: Együtt lehetnénk
Isabel Allende: Kísértetház
David Levithan: Nap nap után
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Kresley Cole: A sötétség démona
Gail Carriger: Changeless – Változatlan
Charlaine Harris: Inni és élni hagyni
Nicholas Sparks: Az utolsó dal
Tomor Anita: Most már együtt álmodunk