A ​középkor története 22 csillagozás

Katus László: A középkor története

Katus László a 3. század közepétől, a Római Birodalom Válságától a 15. század végéig tárgyalja a középkor történetét. Azét a korét, amelyben a sajátos európai civilizáció megszületett és felnövekedett.

>!
Pannonica, 2001
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639252042

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

lovag


Kedvencelte 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

abstractelf>!
Katus László: A középkor története

Nagyszerű könyv volt, nagyon sokat segített a középkori egyetemes vizsgámon, aminek meg is lett az eredménye. Szóval I <3 this book :)

Lunemorte P>!
Katus László: A középkor története

Ez elég jó könyv, mindenkinek ajánlani tudom. Korrekt, nem unalmas, sőt! :)

5 hozzászólás
Boglarina>!
Katus László: A középkor története

Vizsga miatt vettem kézbe, jó könyv, de azért persze nem terjed ki mindenre, ha a tanárok tudnak olyat is kérdezni, ami nincs benne. Csehek például nincsenek benne. De azért pozitív, mert a viszonyunk, mert az egyik legnehezebb, és egyik leginkább boldoggá tevő vizsgám miatta lett meg.:)

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Inimma>!

1339-ben kitört a százéves háború, melynek tétje köztudottan a francia trón volt. Az angolok annak rendje és módja szerint támadást indítottak a franciák ellen, akik büszke lovagságukkal kívánták az ellenfél útját állni. Crecy-nél kiderült, hogy az angolok „szabálytalanul” küzdenek, vagyis nem a hagyományos lovagi normáknak megfelelően. Ugyanis az angol királyok minden 16 és 60 év közötti szabad embert hadba szólítottak, s a hadra foghatókat zsoldosvezérek irányítása alá rendelték. Így ezeknek az embereknek a háború szabályos foglalkozássá vált, emiatt a „foglalkoztatottak” a befektetésért cserébe nyereségre vágytak, vagyis vállalkozássá minősült át a háború. Győztes csata után elengedhetetlen volt a zsákmányszerzés, s még nagyobb üzleti haszonnal kecsegtetett az előkelő foglyok ejtése, hiszen a fogságba ejtett lovagokért hatalmas hadisarcot remélhettek. Ezt nehezen viselték a lovagi erényekre büszke franciák.

Kapcsolódó szócikkek: 1339 · háború · középkor · lovag

Hasonló könyvek címkék alapján

Brian Bates: Az igazi Középfölde
Eperjessy Géza – Gunst Péter – Makkai László (szerk.): Történelmi olvasókönyv 2. – Forrásszemelvények az egyetemes történelem (476-1640) és Magyarország története (1526-ig) tanításához
Siegfried Epperlein: Nagy Károly
Csuday Jenő – Schönherr Gyula: A középkori intézmények bomlása és a renaissance
Felipe Fernández-Armesto: A középkor története
John Boswell: Christianity, Social Tolerance and Homosexuality
Kiss Sándor: Elfeledett évszázadok
Mika Sándor: A hűbériség és a keresztes hadjáratok kora
Barta Gábor – Hegyi Klára – Kertész István: Emberek és századok
Bárány Attila: Britek, angolszászok, vikingek