Akira ​1. (Akira 1.) 16 csillagozás

Katsuhiro Otomo: Akira 1.

Katsuhiro ​Otomo's stunning science-fiction masterpiece, Akira! Regarded by many as the finest comic series ever produced, Akira is a bold and breathtaking epic of potent narrative strength and astonishing illustrative skill. Akira is set in the post-apocalypse Neo-Tokyo of 2019, a vast metropolis built on the ashes of a Tokyo annihilated by an apocalyptic blast of unknown power that triggered World War III. The lives of two streetwise teenage friends, Tetsuo and Kaneda, change forever when dormant paranormal abilities begin to waken in Tetsuo, who becomes a target for a shadowy government operation, a group who will stop at nothing to prevent another catastrophe like that which leveled Tokyo. And at the core of their motivation is a raw, all-consuming fear: a fear of someone – or something – of unthinkably monstrous power known only as…Akira. And Akira is about to rise! Collected in six massive volumes, Akira has been reproduced in its original, black-and-white majesty as… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1982

>!
講談社 (Kodansha), Tokió, 2009
352 oldal · ISBN: 9781935429005

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

TiaManta>!
Katsuhiro Otomo: Akira 1.

Az a bizonyos film magasra teszi a lécet. Érdekes hogy a rendező Katsuhiro Otomo, az eredeti alkotó is. Kihagyott rengeteg felesleges dolgot, és jól összerázta, ami jó tett a végeredménynek. Nem hiába lett a neve éppúgy kultikus státuszú, mint a műve.
Ahhoz képest ez a manga még kiforratlannak tűnik, de ez csakis az egész estés movie miatt. Bár mivel hogy ez még csak az első kötet, bármi előfordulhat. Kíváncsi leszek mennyire más lesz még az alapmű. Egyszer mindenképp el kéne olvasni mindenkinek, és látnia az adaptációt is.

atomarcú P>!
Katsuhiro Otomo: Akira 1.

Ez magas színvonalú képregényművészet, ráadásul a japán kiberpunk-irányzat elindítója (két évvel megelőzve William Gibson Neurománcát!). Az animét valamikor régen láttam, sok mindenre nem emlékszem már belőle, úgyhogy a történet nagyja újként hatott. Valószínű, hogy az csak zanzája ennek a gigantikus képfolyamnak. (És ez még csak a hatból az első!)
Fontos tudni, hogy az eredeti japán képregényt jobbról balra kellett olvasni, ezért az angol nyelvű kiadáshoz Otomo maga fordította meg a képeket, helyenként újra is rajzolva őket, hogy könnyebb legyen a szöveg olvasása az amerikai olvasók számára. Az USA-ban kezdetben színezve jelent meg, az újrakiadásoknál azonban visszatértek a fekete-fehérhez, csupán néhány nyitóképet hagyva meg a kötetekben színesben.
Engem személy szerint a változtatások ellenére is zavart, hogy nem mindig egyértelmű, mikor ki beszél. Ráadásul az impresszum szerint külön „hangeffekt-stábot” alkalmaztak a hanghatások nyelvének fordítására, akiknek munkája azonban annyira formabontóra sikeredett, hogy az angol nyelvű képregények hagyományait semmibe véve összevissza használják a jelöléseket, így időnként nehéz megállapítani, hogy épp lőnek, becsapnak egy ajtót, vagy csak valakinek hangosabban ver a szíve.
Mindazonáltal riszpekt, kőkemány sztori ez fiatalkorú bűnözőkkel, drogokkal és rengeteg pusztítással. Kérem a következőt!

Kellegykávé>!
Katsuhiro Otomo: Akira 1.

Régóta tartozom magamnak ezzel a mangával és… ez valami zseniális!
Engem teljesen megfogott a történet és a rajzolás is. Szerintem tökéletesen illik ehhez a történethez, hangulathoz ez az ábrázolásmód. Végig dinamikus és minden kis vonal a helyén van, a környezetábrázolás pedig kifejezetten tetszett. Megérdemli az 5 csillagot. :)

Leah P>!
Katsuhiro Otomo: Akira 1.

Egy igazi klasszikus . Kíváncsi voltam hogy mangában milyen.
Csak az első részét tudtam elolvasni így nem tudtam meg többet a történetről.:\

A rajzolása jó . Csak a fejeken látszik hogy régi.

beitghanima>!
Katsuhiro Otomo: Akira 1.

Lehet, hogy a kedvemtol van, de most valahogy nem jon be ez a manga. Valahogy olyan nehezen ragtam at magam rajta, pedig igazabol egesz jo manga. Maga a grafika sem tetszik annyira.


A sorozat következő kötete

Akira sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tsutomu Nihei: Abara 2.
Hajime Isayama: Attack on Titan 1.
Tsutomu Nihei: Blame! Master Edition 1.
Tsutomu Nihei: Biomega 1.
Yukito Kishiro: Battle Angel Alita 1.
Yoshiyuki Sadamoto: Neon Genesis Evangelion 12.
Masakazu Katsura: Video Girl Ai 1. (angol)
Shirow Miwa: Dogs: Bullets & Carnage 10.
Yuu Kuraishi: Fort of Apocalypse 10.
Tsugumi Ohba: Death Note 1. – Boredom