Katona Tamás (szerk.)

A ​leány meg az isten 2 csillagozás

Görög szerelmes novellák
Katona Tamás (szerk.): A leány meg az isten

Csaknem egy évezred elbeszélésirodalmának java termését gyűjtötte össze ebbe a kötetbe Révay József, a tudós fordító. Az anyag válogatásánál Boccaccio Dekameronját tartotta mintájának, s akárcsak a nagy olasz író mesegyűjteményében, itt is számtalan szórakoztató történetben, számos műfaj kis remekeiben gyönyörködhet az olvasó – igazi novellák mellett mesékben, anekdotákban, csattanós, elmés mondásokban, szellemes visszavágásokban, humoros vagy csiklandósan erotikus históriákban, tanulságos példázatokban, regényepizódokban, novellisztikus levelekben. S ha nem is pontosan tíz nap száz elbeszélését tartalmazza a kötetünk, de Herodotos, Xenophon, Aischines, Chares, Aristobulos, Timaios, Parthenios, Dion Chrysostomos, Plutarchos, Lukianos, Appianos, Phlegon, Aelianus, Alkiphron, Anoninus Liberalis, Heliodoros, Achilleus Tatios, Aristaneitos és Kallisthenes kis remekeinek gyűjteménye így sem méltatlan utódja (vagy inkább elődje) a mintaképnek, Boccaccio mesterművének.

A művek szerzői: Appianos, Achilleus Tatios, Hérodotosz, Lukianosz, Xenophón, Plutarkhosz, Héliodórosz

Tartalomjegyzék

>!
Helikon, Budapest, 1982
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632076664 · Illusztrálta: Reich Károly
>!
Helikon, Budapest, 1968
352 oldal

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Vörös_Édua IP>!
Katona Tamás (szerk.): A leány meg az isten

Oké, még csak a kötet felénél tartok, de… Az alcìm: „Görög szerelmes novellák”… Na, most vagy nekem, vagy a szerkesztő(k)nek van fogalomzavara, merthogy számomra a szerelem arról szól, mikor két ember kölcsönösen szereti a másikat. Ehhez képest eddig a novellák megerőszakolásról, megcsalásról, kényszerházasságról, vérfertőző kapcsolatról, prostitúcióról, gyilkosságról, furfangos liliomtiprásról szóltak. Számomra ezek nem egyenlőek a szerelemmel, vagy én lennék teljesen eltévelyedve?
Némelyik novellát nem is értem, mit keres a kötetben, mert tematikailag nem sok köze van hozzá, csak úgy bele vannak erőltetve: Pl a történet a lerészegedett fiatalokról, akik kidobálják a berendezést a szálláshelyükről; egy másik meg hogy egy apa mennyire félti a fiát, ugyanis álmában látta, hogy dárda végez majd vele; Arión története, akit kifosztanak, megpróbálnak megölni, majd mégis megmenekül és a fosztogatók bitóra jutnak; megint egy másik, hogy egy tolvaj hogy lopja el a testvére holttestét.. ja, elnézést, ebben van egy prostituált, akkor ez máris „szerelmes” novella. :D
Nem mintha nem tetszenének az eddig olvasottak, csak az alcìm megtévesztő, nyilván korabeli olcsó marketingfogás volt. spoiler
SZERK.: No, akkor be is fejeztem. A fenti felsoroláshoz még jött egy kis zoofília is, de szerelemnek híre-hamvát nem találtam a könyvben. :) (Na, jó, ez így nem igaz, Odatis története tényleg az volt, de az már ezek szerint elég snassz. :DD)
Összességében jó kis összeállítás, de aki „szerelmes” novellát keres, az ne ebben keresse. :)


Hasonló könyvek címkék alapján

A boldog vadászok
Révay József (szerk.): A szerelmes delfin
Réz Ádám (szerk.): Huszonöt év – huszonöt novella
Andréasz Pannátosz (szerk.): A tűz titka
A paraszt panaszai
Domokos János – Görög Lívia (szerk.): Világirodalmi dekameron I-III.
Zakaria Tamer: Fekete haj halála
Serao Matild: Az apáca
Alekszej Tolsztoj – G. A. Becquer – Jakumo Kojszumi: A vurdalak család / A kísértethegy / Mimi-Nasi Hojcsi legendája