Az ​1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyei I. 1 csillagozás

Események és helyszínek
Katona Tamás – Ráday Mihály: Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyei I.

Merre ​néz Jellačić Zágráb főterén, miért dobta a hóba a keresztet Imre atya Branyiszkónál, hol sebesült meg Görgey Artúr, mi történt Nagyenyednél, hogyan kerültek elő a vízaknai csata holt honvédei a sóbányából? Megannyi érdekes ember és történet! Tizennégy éven át jelentkezett a Magyar Televízió képernyőjén „Ráday Mihály és Katona Tamás műsora” hogy megismertesse és megszerettesse 1848/49 történetét, hőseit, s arra buzdítson, hogy minél többen érezzék fontosnak a meglévő emlékhelyek, sírok jókarbantartását, gondozását határainkon innen és túl, beleértve olyan helyeket is, mint Szicília, Törökország, Anglia, vagy éppen az Egyesült Államok. A több könyvre tervezett mű – részben követve az egykor volt televíziós műsort, részben, amikor kell, eltérve attól – bemutatja az emlékhelyek sokaságát, továbbá a 48-as nemzedék katonai és diplomáciai tevékenységével, majd az emigrációval kapcsolatos helyszíneket is, a legnagyobbak élettörténetét, munkásságát is sorban, történetről történetre,… (tovább)

>!
Corvina, Budapest, 2013
224 oldal · ISBN: 9789631361551

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Peske>!
Katona Tamás – Ráday Mihály: Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyei I.

Sajnos kicsit csalódás volt a könyv. Bookline-os kívásnságlistámról kaptam ajándékba, így nem tudtam milyen a beltartalom, mikor feltettem oda. Az ötlet szerintem hiánypótló, és az kiderül a könyvből, hogy a szerzők széles körű ismeretekkel rendelkeznek a témában. Csak az olvasónak nem jut sok belőle. A két szerző lényegében egymással beszélget (mint a könyv alapját adó TV műsorban) de ez nyomtatásban nem működik. Rengeteg mindenről akarnak beszélni, de erre nincs hely, már csak azért sem, mert a kép:szöveg arány erősen eltolódik a képek irányába. A szöveggel viszont nincs mindig szoros kapcsolatban a képi világ. Olyan festményekről, helyszínekről beszélnek néha hosszú mondatokon keresztül, melyek nincsenek megjelenítve a könyvben. Marad a Google vagy az olvasó fantáziája. Máskor meg a képek lógnak a levegőben, egy fél mondatos említéssel. Sok életrajznál fordul elő események nagyon rövid említése, ami nem gond, ha az olvasó tisztában van a korszak történelmével ilyen mélységben. Ha nem, akkor csak a vágy marad, hogy meséljetek már még erről…

A helyszínek összevisszasága miatt a könyv felépítése nem alkalmas arra, hogy pl. egy kirándulás előtt fellapozva kiderüljön, van e a környéken látogatásra érdemes emlékhely. Ezt egy belső borítóra helyezett áttekintő térképpel könnyen meg lehetett volna oldani.

Ennek ellenére, a téma feldolgozatlansága miatt biztosan megveszem a második részt is, ha lesz, mert nincs jobb. Legalábbis tudtommal nincs.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kapa Mátyás: Izzik a parázs
Kossuth Lajos: Fel mindnyájan a hon védelmére!
Ungváry Zsolt: Talpra, magyar!
Babós Lajos: Az első aradi vértanú
Somlay Szabó József: A státusfogoly
Dubayné Bozsó Éva: Lepecsételt otthonok – megpecsételt sorsok
Hermann Róbert: Nagy csaták 16.
Kovács István: „Egy a lengyel a magyarral”
Csikány Tamás: Honvédtüzérség az 1848-49-es szabadságharcban
Rosonczy Ildikó: Orosz fegyverekkel Ferenc Józsefért