Mennyi ​időnk van? 66 csillagozás

Katona André: Mennyi időnk van? Katona André: Mennyi időnk van?

Két huszonöt éves gyermekkori barát vívja harcát az ellenük dolgozó idővel. Bence, a tettek embere még csak ismerkedik a szabad akarattal, és a szívére hallgatva próbálja megtalálni önmagát. Noel, a gondolatok embere sosem akart megfelelni senkinek, és kamaszkora óta nyíltan vállalja másságát.

A közös múltból merítve táplálják közös jelenüket. De vajon lesz-e közös jövő?

A szívbe markoló, érzelmileg túlfűtött, feledhetetlen szerelmi történet az ígéretes fiatal szerző első regénye.

Noel és Bence címmel is megjelent.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
484 oldal · ISBN: 9789632547497
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
484 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633831779
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
484 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632546391

Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Noel


Kedvencelte 15

Most olvassa 3

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

ggizi P>!
Katona André: Mennyi időnk van?

Végig erős érzelmi feszültséggel teli a történet, tele félelemmel, bizonytalansággal és megfelelési kényszerrel. Egy szimpla hetero kapcsolatban is rengeteg nehézséggel szembesülhetnek az érintettek, amik az egyneműek közti kapcsolatokban csak halmozódhatnak. Nagyon nehéz lehet szembemenni az elvárásokkal és felvállalni az átlagtól való eltérést. Ez az élet minden területére igaz, de talán a nemi identitásban rejlő különbözőségek elfogadása és elfogadtatása lehet a legnehezebb.
Nagyjából ezt a folyamatot követhettük végig 3 konkrét nap és rengeteg visszaemlékezés és álomkép formájában. Végig keserédes a könyv hangulata, még a boldog pillanatok is szomorkás légkörben telnek, mintha bármikor kipukkanhatna az egész, akár egy léggömb. Érzelmileg elég megterhelő volt még csak olvasni is. Szinte kézzel fogható volt az az erős kapocs, ami Noel és Bence között találkozásuk pillanatától kezdve folyamatosan fennállt – még ha épp nem is álltak szóba egymással.
Noellel egy kicsit hadilábon álltam. Bár átérezhető volt az összes kételye és bizonytalansága, mégis úgy tűnt, mintha túlzásba esne és túlkomplikálna mindent. Mintha élvezné ezt az önmarcangolós, önfeláldozós szerepet.
Többszemszöges történet volt, sokak véleményét és hozzáállását is megismerhettük. Örülök, hogy olvashattam.

4 hozzászólás
tündérrózsa>!
Katona André: Mennyi időnk van?

Hogy ez a Noel mekkora idióta!

Egyelőre ez az egyetlen épkézláb mondat, ami eszembe jut, pedig annyi minden mondanivalóm lenne. Nem is olyan könnyű erről a könyvről bármit is írni. Kicsit nehezen haladtam vele, letettem, aztán nem volt kedvem újra kézbe venni, így pihentettem pár napot, majd megint pár oldal olvasás, és megint pihentetés. Ez így ment egy darabig, de a gondolataim mindig visszatértek a cselekményhez, nem hagyott nyugodni, kíváncsi voltam már a végére, habár egy blogbejegyzésnek köszönhetően már tudtam, hogy nem azt kapom, amit várok. A könyvet végigkíséri egy mélabús hangulat, amit néha soknak éreztem, talán ezért is kellett néhányszor letennem. Pedig egyébként tetszik a stílusa, a történetvezetés. Engem abszolút nem zavar az időben ugrálás, és azt is kifejezetten szeretem, hogy több ember gondolataiba is bepillantást enged a szerző. Eleinte azt hittem, Noelt jobban fogom kedvelni, de a könyv vége felé haladva ennek pont az ellenkezője bizonyult igaznak. Bence lett szimpatikusabb, Noelre meg nagyon mérges vagyok. spoiler
Nem értem a végét sem. Vagyis, persze értem, de mégis… csak az jár a fejemben, hogy ez a Noel mekkora idióta!

spoiler

11 hozzászólás
ƨɔɴом P>!
Katona André: Mennyi időnk van?

Az egyik legfajdalmasabb, ugyanakkor az egyik legszebb tortenet is, amit mostanaban olvastam.
Tipikus peldaja ez a konyv annak, hogy bar tudod, hogy a tortenet semmikeppen sem vegzodhet jol, megis vegigolvasod, mert benned van az a halovany kis „de mi van ha megis?!”.
A fiuk sokszor csaltak mosolyt az arcomra, konnyeket a szemembe, es abszolutte hozzamnottek mind a ketten. Es ha meg ez nem is tortent volna meg, akkor az idoben ugralas es a valtott szemszogek mar eleve megvettek volna maguknak.

gabriellaeld IP>!
Katona André: Mennyi időnk van?

Ez a könyv annyira jó lett volna, HA mondjuk telepakoljuk angol vagy multikulti nevekkel és helyekkel. NA, CSAK KIMONDTAM. spoiler
spoiler.
Summa summarum 500 forintért vágtam magamhoz ezt a könyvet, mondván, hogy kipróbálok valami újat – a coming out irodalom nem a szívem csücske spoiler, a magyar realitit nem állhatom, attól, ha meg megcsalás és dráma történik egy regényben, konkrétan iszonyú ideges leszek. spoiler.
Tehát jogosan merül fel a kérdés, miért nyúltam hozzá ehhez a regényhez?
Nos őszintén, kíváncsi voltam, mit tudnak a magyarok mutatni az LMBTQI coming out irodalomban, amire azt tudom mondani, hogy: Ja, ez már valami. spoiler
Megkönnyebbülésként ért, hogy Katona André érti a lényeget, NAGYJÁBÓL tudja, mi a helyzet, MILYEN a helyzet, tudja a csapdákat, a sztereotípiákat, tud mindent arról, hogy működik a rendszer, nem romantikus humbuggal meg komolynak álcázott YA kilsékkel pumpálja tele a regényét, hanem gyomorszorító, idegesítően életszagú jelenetekkel, spoiler A dicséret vége.
Mert nagyon durván rákontráz a valóságra és visszataszítóan drámai latin szappanoperává teszi az életet.
spoiler
UGYANAKKOR durván sok idegesítő elszólás van a regényben, amiben egész biztos vagyok, hogy a szerző saját véleménye a hősök szájába adva, de kibaszottul nem értek vele egyet meg legalább jól fel is húzott mind.
Az első, a Pride-ról váló állítások. A pride egy büszkeségmenet, kvázi egy békés tüntetés a nemi, identitásbeli egyenlőségért és bárki, aki azt mondja, ez felesleges gyufahúzogatás a konzervatív, fehér, heteroszexuális világban, hát az tényleg forduljék le a székről, hogy rusnyábbat ne mondjak. :D Márpedig ez az állítás, hogy a lakosságot provokálja és más célja nincs, szó szerint elhangzik a regényben. Látszik, hogy a szerző még életében nem volt prideon, mert a „félmeztelenül rázom a seggem” még mindig a FÉTISFESZTIVÁL, de nem a Pride, ami tele van kutyákkal, kamaszokkal meg gyerekes családokkal és persze, vannak emberek fürdőruhában, de csak mert minden nyáron negyven fok van spoiler Na, de ennyit erről, ez amúgy boltos rész, amikor Noel ezt ecseteli, ami úgy lángba borított, hogy eldöntöttem ez 3 csillagnál akkor se fog többet érni mindez, ha leolvad az arcom a helyéről.
Másrészt a szerző figyelmébe ajánlanám a BISZEXUÁLIS esetleg a HETEROFLEXIBLE fogalmakat, ahelyett, hogy „buzi vagyok most akkor?” vagy „úristen, buzivá változtattam egy heterót!”. Végig tartjuk, hogy Bence nem heteroszexuális – lányokkal meg fiúkkal is szexel, de erre a válasz nem a biszexualitás, hanem az, hogy heteroszexuális, fura szokásokkal és különben is, fiúkkal szexelni undorító, spoiler BŰNÖS dolog. spoiler Noel meg a Lucifer maga, mert meleggé változtatta a másik fiút – spoiler. A logikája a dolognak, lássuk be, ugyanaz.
Ha mindezt egy paródiában olvasom akkor azt mondom *nevetve*
Haha, ez azért vicces, mert a homofóbok konzervatív emberek is így gondolják!
Csak az volt a gáz, hogy ez nem egy paródiakötet. Na bumm baszkikám, ez így nincs rendben, ez így nagyon nincs rendben, ezt így NEM SZABAD.
Egyenként olyan világot festett le, ami nem valós. Bármennyire is szerette volna szenvedtetni a szerző a dolgot, azért semmi nem ilyen súlyos és drámai és igenis mindennek vannak jogi következményei és igenis meleg emberek is élhetnek együtt ÉS IGENIS lehet gyerekük, szóval ebből az 500 oldalból 450 tiszta, alaptalan rinya volt, a maradék 50 meg rossz plot.
De amúgy mindezek ellenére azt kell mondjam szerkezetileg (álompanelek, flashbackpanelek, jelen események, narrációk) szempontjából a valaha volt egyik legjobban összerakott regény, amit felkaptam. Nagyon egyedi volt, annyi szent, még ha a leírások sokszor DÖBBENETESEN nyálasak is voltak az én ízlésemnek, egynek elment és soha rosszabbat, de jobbat azért igen.

4 hozzászólás
hraurie P>!
Katona André: Mennyi időnk van?

Percek óta ülök a szőnyegen heverő könyvet bámulva, nedves arccal, és a világon semmilyen késztetést nem érzek, hogy felvegyem. Nem is tudom, vágtam-e valaha a földhöz könyvet úgy, hogy utána ne hasítson belém a bűntudat (jó, könyvtári könyv lévén nevezzük inkább kevésbé óvatos földre helyezésnek). Mi értelme volt elolvasnom ezt a könyvet? Mi értelme volt megírni ezt a könyvet? Hogy végigkövethessük, ahogy tizennyolc év szerelem spoiler Dühömben sírtam a végén, elkeseredettségemben, amiért az emberek folyton azt hiszik, nekik kell meghatározniuk a másik ember boldogságát. Nem, ez rohadtul nincs így. Huszonöt évesen az ember egyedül is el tudja dönteni, mit akar a jövőjétől, egy kapcsolattól. Minden ember a saját sorsáért felelős, hát senki nem néz Mortal Kombatet? Chan Kang? Liu Kang?
Hadd állapítsak meg egy olvasói tanulságot, amire valószínűleg az író nem gondolt: nem határozhatjuk meg a szeretteink életét, gondolatait vagy érzéseit. Nem dönthetjük el mi, hogy mitől lenne boldog a másik. Nem feltételezhetjük, hogy tudjuk, mire gondol vagy hogyan érez. Nem tudjuk, pont erre való a kommunikáció. Nem nevezhetjük önfeláldozásnak azt, amikor ráerőltetjük a másik félre azt, amitől szerintünk boldog lesz. Ezt csakis ő döntheti el. Ezért azt sem várhatjuk el, hogy az olvasó ettől boldog lesz. Az olvasót meg nem szabad feldühíteni, inkább kellemes emlékekkel kell feltölteni, hogy mosolyogjon a végén, még ha sír is, ahelyett, hogy idegrohamot kap dühében. spoiler
Fogalmam sincs, mit kezdjek ezzel a könyvvel. Borzasztóan le vagyok sújtva, gyűlölöm, de nem akarom csak a vége miatt lehúzni. Nem, amikor Noel annyira közel került hozzám. spoiler De ettől még megszerettem, kicsit úgy éreztem, megtaláltam önmagamat egy huszonöt éves meleg fiú személyében. Ez így elég fura, de annyira egyformán gondolkodunk, és főként egyformán érzünk, és annyira tisztán láttam magam előtt végig, drukkoltam neki… Megszerettem. Pedig néha hisztis ribiként viselkedik, és mégis…
Jaj, Istenem! Most megyek és álmodok egy szebb befejezést ennek a könyvnek, hátha holnapra elcsitul a haragom annyira, hogy szebben csillagozzak. (De lehet-e csillagozni valamit, ami nincs is a könyvbe írva…?)

Szédültnapraforgó>!
Katona André: Mennyi időnk van?

Ez egy nagyon fura, de szomorkás történet volt. Nekem Noel szimpatikusabb volt, mint Bence. Amiért felvállalta a másságát, Bence sokszor nekem úgy tűnt, nem tudja mit akar. Hiába bizonygatta, hogy Noel kell neki, a cselekedetei alapján nem ez jött le minden esetben. Rékát is nagyon sajnáltam, de örültem neki, hogy végül sikerült feldolgoznia a szakítást. Tetszett, hogy Noel ennyire szerette Bencét, hogy mindig a javát akarta, nem szerette látni a szenvedését…Bence igazából egy hetero fiú volt, aki szerelmes lett egy gyerekkori meleg barátjába.
A csillaglevonások azért vannak, mert engem zavart a folyamatos időbeli ugrálás. Még a helyszínváltozásokkal nem is lett volna baj. A történet nagy része Békéscsabán, Bp-en és a Tiszta tónál játszódik.
Számomra a tanulsága a regénynek: a melegek is ugyanolyan emberek, mint mi vagyunk, szeretnek, szenvednek, vitatkoznak, vágyakoznak, éreznek, még akár sírnak is…annyira rossz volt olvasni, ahogy a történetben nyilatkoztak egyesek róluk :(
spoiler
Egy olvasást mindenképpen megért!
Több jó idézetet is kijegyzeteltem a könyvből.

Zsu_001>!
Katona André: Mennyi időnk van?

Felén kicsit túl:
Nem lehet ezt a könyvet egyszerre végigolvasni, közben meg kell állni, végiggondolni, hagyni had ülepedjen…
folyt.

Fájdalmas és szomorú történet.

Nem is tudom megfogalmazni rendesen… Azt hiszem ennek a könyvek az olvasására is meg kell érni, fel kell nőni hozzá.
Kedves André, olvashatunk ugye még Tőled könyvet?!

10 hozzászólás
Tomor_István>!
Katona André: Mennyi időnk van?

Nem tudom, hogy olvastam-e valaha olyan könyvet, amely ilyen nyíltan, tárgyilagosan, ennyire természetesen és mégis ennyire mélyen és érzékletesen ír a szerelem megéléséről. A cselekménynél talán még fontosabbak a regény minden pillanatába beszűrődő szorongató gondolatok, belső monológok a szerelem időtállóságával kapcsolatban.

Noel és Bence első osztályos korukban találkoznak először. A középiskolás éveik alatt nem tartják a kapcsolatot, majd felnőttként sok-sok év után újra találkoznak, és ekkor szerelem szövődik közöttük.

Noel nyíltan vállalja melegségét. Bencének eddig barátnői voltak, Noel az első fiú kapcsolata. Nem is igazán definiálja magát melegként, Noelen kívül más férfi nem érdekli. Még az egyetemen volt egy évfolyamtársnőm, akinek addig kizárólag férfiakkal voltak kapcsolatai. Egyszer találkozott egy lánnyal, és szerelmes lett belé. Amikor egy alkalommal erről beszélgettünk, akkor azt mondta, hogy ő nem nemekbe lesz szerelmes, hanem emberekbe. Én azóta tudom, hogy ilyen létezik. Valahol Bence is ez a kategória a történetben (szerintem).

Ők ketten egy olyan kapcsolatban próbálják a jövőt megtervezni, amelyben a jelen is épp elég nagy kihívás a külvilág miatt is, de főképpen a saját magukkal vívott csatáik miatt. Noel bizonytalansága és folytonos aggódása, hogy Bencét elveszíti, egy idő után a kapcsolat mételye lesz. Gyakran nem értettem, hogy Noel miért nem tudja átadni magát a szerelmüknek, miért kell „mesterségesen gerjesztett” őrjítő bizonytalanságban élnie. Az utolsó fejezetnél azonban már kezdtem érteni, és miután befejeztem a könyvet és átgondoltam a történteket, teljesen világos lett minden. Ennek ellenére is nehezen tudom elfogadni a történet végét.

Nem tudom, hogy láttam-e valaha olyan kapcsolatot a környezetemben, amelynek a sikeréért ennyire izgultam vagy szorítottam volna. Nagyon akartam/akarok hinni a szerelmükben, abban, hogy sikerülni fog nekik. Mindeközben haragszom is rájuk, és a világra is, amelyben élniük kell.

A könyv elolvasása után egy igazán kiváló, érdekes és szép történettel lettem gazdagabb, ugyanakkor úgy érzem, elveszítettem két nagyon jó barátot, akik még sokáig velem maradnak gondolatban.

robinson P>!
Katona André: Mennyi időnk van?

Jól megírt történet, nagyon életszerű, valós helyzetekkel, problémákkal.
Szimpatikus szereplők, érdekes történet. Valahogy azonban sejthető, hogy ez a „szerelem” elég egyoldalú, a boldog vég várat magára. Nem csak azért, mert két fiúról szól a mai Magyarországon.
Kicsit túl is bonyolították a srácok a végét különösen. Nem kellett volna évekkel ezelőtti történéseken ennyit agyalni, mi miért történt, vagy épp nem történt. Olyan szépen megfogalmazta a lényeget a címben is:Mennyi időnk van? A boldogságunkra…..amit annyira keresünk. Szép volt.
Bővebben:
http://gaboolvas.blogspot.hu/2013/02/mennyi-idonk-van.html

Madame_Truska>!
Katona André: Mennyi időnk van?

Kezdetben furcsa volt nekem a regény felépítése. A sok-sok szemszögváltás, a kuszának tűnő időbeli ugrások. Aztán ahogy haladtam előre a történetben lassan rájöttem, hogy ez nem kusza, hanem egy gyönyörűen megkomponált cselekmény. Semmi sincsen hiába benne, mindennek oka, magyarázata előzménye és következménye van.

Nagyon tetszett, hogy egészen kicsi mellékszereplők fejébe is beleláthattunk egy pillanatra. Hiszen kívülről, vagy az egyik szereplő szemével megítélni valakit sokkal csalókább, míg ha csak egy fél oldalnyi esélye is van az olvasónak belekukkantani a fejükbe, mindjárt más lesz az egész. Nekem ez nagyon tetszett.

Elgondolkoztató az egész. Persze egy párkapcsolatban legfőképpen a két félen múlik, hogy mi lesz a végkimenetele a dolognak, de azért mindent befolyásol a környezetünk is. Ez a könyv pedig nagyon hűen ábrázolja a mai társadalmat az előítéleteikkel együtt. Sajnos, amíg az emberek fejében nem változik meg ez a dolog, amíg nem leszünk toleránsabbak, megértőbbek, befogadóbbak a mássággal szemben, addig nem lehetnek boldogok a körülöttünk élő Bencék és Noelek, sem külön, sem együtt.

Nagy a felelősségünk, és gyakran ezt észre sem vesszük…
Nagyon tetszett, tényleg csak ajánlani tudom ezt a könyvet.:):):)


Népszerű idézetek

robinson P>!

A szeretői státus egyenlő az örök kárhozattal. Minden egyes nappal egyre több hamvad el a lelkedből. Szeretőnek lenni kiszolgáltatott, nyomorult érzés.

233. oldal

robinson P>!

Olyan jó lenne így leélni az életünket. Az ölelését érezni mindennap. Imádom a karjait. Együtt szeretnék megöregedni vele, és vadlesekbe felmászni, világot látni….De nem tehetjük meg. Tudom, hogy nem szabad.

398. oldal

Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I>!

– Anya vagyok, és az egyetlen dolog, ami éltet, amiért dolgozom, ami az életem értelme, hogy boldognak lássam a gyerekeimet. (…) Nem védhetem meg őket mindentől, és nem állhatok a boldogságuk útjába. Ha Noel egy fiú vagy egy férfi mellett találja meg azt a boldogságot, amit mindig is kívántam neki, akkor nincs mit tenni. Meg kell értenem őt. Örökre az én kisfiam marad. Ugyanúgy fogom szeretni. Tőlem senki nem kérheti, hogy ítéljem el, hogy gyűlöljem azért, mert más. Bele sem gondolnak. Hogy mernek egy anyától ilyet kérni? Azt mondják, melegnek lenni bűn, de hazudnak. Mindenkinek joga van a boldogsághoz.
A sok ostoba, bolond ember, a kicsinyes gyűlöletével! Már nem félek a haragjuktól. Ha kell, egyedül állok oda eléjük, mert soha nem fogom hagyni, hogy bántsák a fiamat.

93. oldal

nykyriana>!

Nincs tökéletesebb és átláthatóbb rendszer a káosznál.

61. oldal

Kapcsolódó szócikkek: káosz
Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I>!

– Az időnek egyetlen jó kihasználási módja van, mégpedig az, hogy az ember él, szeret, barátkozik, emlékeket gyárt. Életünk minden percével megtöltünk egy színes könyvet, és akkor éltünk jól, ha a végén visszalapozzuk ezt a vaskos albumot, és csak szép dolgokat találunk benne. Nem gyűlöletet.

280. oldal

Cheril>!

A boldogságot választottam. Sőt nem is én választottam. Egyszer az életben hagytam, hogy az eszem helyett a szívem diktáljon. Ez vajon bűn?

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
nykyriana>!

– El sem hiszem, hogy ott aludtam melletted. Hogyan tudtam megállni, hogy ne másszak rád?
– Jó néhányszor meg tudtad állni. – (…) – Bár mentségedre legyen mondva, akkor még csúnya voltam. Te meg túl szép.
– És most már nem vagyok túl szép? – hallatszott Bence megjátszott durcássággal teli hangja a sátorból.
– Nem. Most én vagyok túl szép – nevetett Noel.

46. oldal

Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I>!

Azt hittem, Isten gyűlöl, azért nem változtat meg. De ma rájöttem, hogy azért nem csinált belőlem heterót, mert semmi baja nincs azzal, hogy meleg lettem. Így is szeret.

367. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Noel
Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I>!

– Az emberek bele fognak unni az ítélkezésbe. Rájönnek, hogy ahelyett, hogy minket szapulnak, minket ítélnek meg, fontosabb, hogy önmagukkal foglalkozzanak. Hogy éljenek. Hogy élvezzék az élet minden percét. (…) Kit érdekel az én magánéletem? Egy egészséges embert biztosan nem. Aki miattam felhúzza magát, sérteget, dühbe gurul, az hülye.

280. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Noel

Hasonló könyvek címkék alapján

Hayden Moore: Csendkirály
Róbert Katalin: Keresd az igazit!
Róbert Katalin: Szívből, színből, igazán
Róbert Katalin: Kezdjetek el élni!
Becca Prior: A tanítvány
Madeline Miller: Akhilleusz dala
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger
André Aciman: Szólíts a neveden