Sisu ​és én 24 csillagozás

Hogyan találtam meg önmagam
Katja Pantzar: Sisu és én

Katja, ​a fiatal, tehetséges újságírónő Torontóban él és dolgozik. Jó állása van, önálló lakása, menő kocsija, divatos cuccai. Mégis majd minden estéjét a kollégáival koktélozgatva tölti bárokban, klubokban, és másnap fejfájással, szorongással ébred. Érzi, hogy változtatnia kellene az életen, így, amikor munkalehetőség kínálkozik Finnországban, kapva kap az alkalmon. Nem idegen országba költözik, hiszen a szülei finn származásúak, ő is beszéli a nyelvet, többször járt már ott. Ám látogatóba érkezni valahová vagy ott élni – ég és föld a különbség! Katja egy, számára merőben új életszemlélet és életstílust fedez fel, amelynek alapja és mozgatórugója a sisu, a bátorságról, eltökéltségről, szívósságról alkotott sajátos finn elképzelés. Kollégái és ismerősei példáját követve ezentúl reggelente nem autóba ül, hanem biciklire pattan, és elteker a munkahelyére, akár mínusz tíz fokban is, megmártózik a tenger jegébe vágott lékben, és utána beül melegedni és egy jót beszélgetni a szaunába,… (tovább)

Eredeti cím: The Finnish Way

>!
Jaffa, Budapest, 2018
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634750789

Kedvencelte 5

Most olvassa 5

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 55

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
klaratakacs +SP
Katja Pantzar: Sisu és én

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Pofonegyszerű dolgokat tudományos szinten túlmagyarázó könyv. Kicsit több szermélyes anekdotát vártam voltam egy kanadai finn beilleszkedéséről, a sisu felfedezéséről. Sok volt a tudományoskodást, nekem annak tűnt, a cikkek, konferenciák, tudósok idézgetése. Viszont megtanultam, hogy hideg víze merüléskor figyeljek a mély levegőre, ezt már hasznosítottam is.

>!
Saille P
Katja Pantzar: Sisu és én

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Kezdjük azzal, hogy jóval magyarosabb lenne a cím névelővel: „A sisu és én”, mivel sisu nem egy bolyhos állatka, hanem egy fogalom! Na mindegy. Maga a kötet egy finn származású, de Kanadában nevelkedett hölgy visszatalálásáról szól a finn értékekhez és magához a sisuhoz, a finn kurázsihoz. De mivel a hölgy újságíró, hát egyből kutatást szervez, szakértőkkel beszél, és a saját életében is nyomon követi, hogy változik meg a finn életstílus hatására. A szakmai interjúktól eltekintve engem ez jobban megfogott, mint az eredeti sisu könyv, ami csak elméletileg járta körül a témát. Itt személyes élménybeszámolókat is kapunk a jeges téli fürdőzésekről, a télen-nyáron biciklivel való munkába járásokról, a lappföldi hegymászásról és az északi fény megpillantásáról. És, hogy mindezek, hogyan gyógyították ki régóta fennálló depressziójából az írónőt.
Nagyon-nagyon szimpatikus életforma, a sok természetközeli élménnyel, az időjárásnak való fittyet hányással, a sok életmódot könnyítő dologgal együtt – ha nem magyar lennék, asszem finn szeretnék lenni! :)

5 hozzászólás
>!
buzavirág P
Katja Pantzar: Sisu és én

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Rájöttem hogy finn vagyok, vagy legalábbis nagyon jól be tudnék épülni közéjük. Közel áll hozzám a kerékpározás, az erdőjárás, a természet szeretete, nem kell ahhoz ott élnem hogy alkalmazzam a sisut. Bár egy-két jeges tó nem ártana a közelben, vagy egy szauna, de a hideg vizes zuhany otthon is megoldható.
Kicsit bő lére lett eresztve a könyv, sok benne a felesleges tartam, teljesen érthető okokból (mivel az írónő kanadai) folyton Kanadát és Finnországot hasonlítgatja össze, így kevesebbet ad egy magyarnak. Viszont segít megismerni a finneket. (és a kanadaiakat)
Szerintem életszemlélet ide vagy oda, mi is csinálhatnánk egy magyar egészséges életstílust, mert olyan is van, bízom benne hogy én a szerint élek.

>!
Laurka P
Katja Pantzar: Sisu és én

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Úgy írnám le a könyvet, mint egy összefogó értekezést arról, amit a finnek magukban hordoznak, egy életérzést, ami kitartásra ösztönöz, hogyan keveredjünk ki a búskormorság állapotából. Ehhez szerencsére nem kell Finnországba költözni, apró változtatásokkal az életmódunkban megközelíthetjük ezt az érzést. Nekem tetszett a könyv, és mivel saját példány, bármikor levehetem a polcról.

>!
cintiatekla P
Katja Pantzar: Sisu és én

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Ez a könyv messze kitűnik a sok képes, rövid leírásos kötet közül, ahol inkább az életérzés visszaadása a cél, a Sisu és énben viszont az életmódbeli különbségek jótékony hatása az, ami meggyőzi az olvasót, hogy szuper hely Finnország. Nekem mindezek mellett nagyon tetszett az is, ahogyan a finneket is egy kicsit jobban megismertette a kötet, és gyakorlatilag sorról sorra győzött meg, hogy ha élni nem is, de ellátogatni muszáj ebbe a fagyos országba, ott pedig minden elsőre bizarrnak tűnő jóságot ki kell próbálni.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2018/10/katja-pantzar-sisu-e…

>!
veronica_mars
Katja Pantzar: Sisu és én

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

A skandinávoknak mindig is lesz egy külön kis szegletük a szívemben, egyszerűen annyira magaménak érzem az ő életszemléletüket és gondolkodásukat, hogy biztos vagyok benne, hogy előző életemben skandináv lehettem :)

Bár a svédek a kedvenceim, aki ismer ezt júl tudja, de ezzel a könyvvel azt hiszem a finnek rögtön felugrottak a második helyre. Valamiért eddig a finnekkel nem nagyon foglalkoztam, érthetetlen, hogy miért is nem, hiszen annyi mindent megtudtam róluk most, ami miatt sokkal jobban megbecsülöm a finnek kitartását és élethez való hozzáállását. Annyi mindent tanulhatnánk tőlük! Minden ország keresztülment nehézségeket, voltak akik fel tudtak állni, voltak akik nem. A finnek feltudtak, és nem is akárhogy. Csodálom őket a sisuért és remélem egyszer én is megtalálom magamban. Bár egy dologgal kapcsolatban vannak kétségeim, mégpedig a jeges merüléssel. Egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy valaha kipróbáljam :D De ki tudja, soha ne mondjuk, hogy soha.

Mindenkinek ajánlom, hogy legalább egyszer elolvassa, mert sok mindent meríthetünk a finnek sisujából, amit mi is alkalmazhatunk a mindennapjainkban. Ezek nem nagy dolgok, nem kell gyökeresen megváltoztatni az életünket, de egy-két tanács megfogadásával lényegesen boldogabbak lehetnek a mindennapjaink.

>!
Redpanda
Katja Pantzar: Sisu és én

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Számomra nagyon sokat jelentett ez a könyv. Több mint 10 éve néhány hónapig Finnországban éltem. Sokáig úgy éreztem, hogy az volt életem legboldogabb korszaka, noha semmi olyan váratlan esemény (pl. nagy szerelem, saját család) nem történt, amiről általában azt gondolnánk, maga a bolsogság. Mégis boldog voltam, és ez még azután is hatott rám, hogy hazajöttem.
Végigolvasva a könyvet, rájöttem arra, hogy mindaz, amit a szerző, én is átéltem, és hatással volt rám: a finn sisu változtatott a hozzáállásomon, megismertem egy új életstílust: heti szaunázások, rengeteg séta az erdőben és a tengerparton, egészséges étkezés, hideg-hideg-hideg :), praktikusság és egyszerűség. Mindez önmagában tett boldoggá.
Bár én is számba vettem, mit szerettem ott kint, mégis ismét elgondolkodtatott arról, hogy (mégha nem is ott élek) itthon újragondoljak pár dolgot az életemmel kapcsolatban, amik segíthetnek abban, hogy még kiegyensúlyozottabb és praktikusabb legyek, hiszen: 'Onni ei tule etsien, vaan eläen' azaz a „A boldogságot nem a boldogságot keresve, hanem az életedet megélve leled meg.”

>!
tizkicsikonyv
Katja Pantzar: Sisu és én

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

A könyv koncepciója érdekes: alapvetően a Kanadából néhány éve Finnországba költözött szerző, Katja Pantzar meséli el személyes történetén keresztül, hogy mit jelent számára, illetve általában a finnek számára a sisu jelenség, és hogyan változtatta meg az életét. Mindezt rettentő szimpatikus stílusban teszi, így nagyon szerethetővé válik ő is, illetve a sisu is. Bepillantást nyerhetünk Katja életének egy-egy aspektusába, őszintén felfedi előttünk, hogy milyen mentális és fizikai problémákkal szembesül(t), milyen változtatásokra kényszerült rá, és mindez mekkora pálfordulást jelentett, miközben valahogy mégsem: hiszen annyira természetesnek tűnt. És valami ilyesmiben áll a sisu lényege – amit a könyv nagyon ügyesen bemutat –, hogy nem a drasztikus diéták és hirtelen fitneszguruvá válás jelenti a megoldást, ha életmódot váltanánk. A sisu lényege az apróságokban rejlik, a hozzáállásban, nem abban, hogy mit csökkentesz az életedben, hanem milyen pozitívumokat növelsz, vagy emelsz be, amely egyúttal észrevétlenül, természetes módon alapozza meg az élethez való hozzáállásodat. Iszonyat szimpatikus, nekem legalábbis abszolút sikerült vele azonosulnom, és nagyon hálás vagyok a könyvnek.

Bővebben itt: http://tizkicsikonyv.blogspot.com/2018/06/sisu-es-en.html

>!
Rozgonyi_Ildi
Katja Pantzar: Sisu és én

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

A skandináv életérzéssel kapcsolatos könyvek közül a legjobb, nekem mégis rengeteg problémám volt a könyvvel. Kezdve azzal, hogy akkora népszerűségnek örvend, hogy sosem volt bent a könyvtárban. A fülszöveg alapján másra számítottam, ez is csalódást okozott. Az eddig leírtakról nem a könyv tehet, amiről viszont igen, az az, hogy rettentően unalmas volt, alig haladtam vele, holott gyorsan olvasható, de engem a szöveg nem húzott magával . Rettentően idegesített az, hogy néhány oldalanként be van szúrva középre egy-két mondat, amire azt hittem, hogy fejezetcímek, mert még ki is vannak emelve, meg kis díszítést is kaptak, közben meg csak a szövegből szó szerint kimásolt mondatok voltak! Ezeket inkább átugrottam. A tartalma sem adott újat. Járj biciklivel, ne autóval- ó,tényleg?? Menj ki az erdőbe bogyót szedni! -na neee!!! Inkább használt holmit vásárolj, mert az olcsóbb – komolyan?? Ha jobb minőséget veszel, az tovább tart, hosszabb távon jobban jársz – Váóóó!!!

>!
Sztike74
Katja Pantzar: Sisu és én

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

A könyv ugyan jól összefoglalja mindazt, ahogy a finnek élnek ès egyensúlyt igyekeznek kialakítani az életükben. Ugyanakkor rengeteg a hivatkozás különféle kutatásokra ès tanulmányokra, valamint nem igazán mond újat; legalábbis azoknak, akik valamennyire ismerik az egészséges életmód alapjait.

“Az élet nagy örömei a nehézségek legyűréséből fakadnak, nem pedig abból, hogy a könnyebbik végén fogjuk meg a dolgokat.”

“A boldogságot nem a boldogság keresése, hanem az életedet megélve leled meg.”


Népszerű idézetek

>!
Redpanda

Egy finn mondás szerint: „Onni ei tule etsien, vaan eläen”, vagyis „A boldogságot nem a boldogságot keresve, hanem az éltedet megélve leled meg”.

170. oldal (Jaffa, 2018)

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

>!
Mariann_Czenema P

A történetek és a könyvek inspirálnak és erõt adnak, sokszor pedig menekülési lehetõséget kínálnak, amikor ott ólálkodik körülöttem az a jól ismert unalom.

43. oldal, 2. Fejezet

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

>!
Piedra

A szegény nem engedheti meg magának, hogy olcsó holmit vegyen.

198. oldal

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

>!
Redpanda

Ha most megkérdeznéd tőlem, hogyan is definiálnám, azt mondanám, hogy a sisu egy bátor életfelfogás, amely örömmel fogadja a kisebb-nagyobb kihívásokat; a sisu kitartás a nehéz időkben, nyitottság az új dolgokra, a kísérletezésre és a határaink feszegetésére – legyenek azok fizikaiak, mentálisak vagy érzelmiek –, a gyakorlatias megoldások és az előrejutás lehetőségének keresése, szívósságunk és rugalmasságunk fejlesztése.

215. oldal (Jaffa, 2018)

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

>!
Hermux P

Sötét november este van, nagy, bolyhos hópelyhek hullnak alá a fekete égből.

(első mondat)

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

>!
hovica

„-Amikor megállsz az erdőben, és felnézel a fákra, a saját problémáid eltörpülnek.”

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam


Hasonló könyvek címkék alapján

A. Katona Ildikó – Tóth Judit (szerk.): Szauna
Szabady Béla: A finn szauna
Jen Sincero: Vagány vagy!
Braskó Csaba: Múzsa
Bálint János: Minden nap ajándék
Joanna Nylund: Sisu
Joshua Fields Millburn – Ryan Nicodemus: Minimalisták
Dan Millman: A békés harcos bölcsessége
Ni Hua-Ching: Belső alkímia
Kurt Tepperwein: Az élet mint mestermű