Sisu ​és én 35 csillagozás

Hogyan találtam meg önmagam
Katja Pantzar: Sisu és én

Katja, ​a fiatal, tehetséges újságírónő Torontóban él és dolgozik. Jó állása van, önálló lakása, menő kocsija, divatos cuccai. Mégis majd minden estéjét a kollégáival koktélozgatva tölti bárokban, klubokban, és másnap fejfájással, szorongással ébred. Érzi, hogy változtatnia kellene az életen, így, amikor munkalehetőség kínálkozik Finnországban, kapva kap az alkalmon. Nem idegen országba költözik, hiszen a szülei finn származásúak, ő is beszéli a nyelvet, többször járt már ott. Ám látogatóba érkezni valahová vagy ott élni – ég és föld a különbség! Katja egy, számára merőben új életszemlélet és életstílust fedez fel, amelynek alapja és mozgatórugója a sisu, a bátorságról, eltökéltségről, szívósságról alkotott sajátos finn elképzelés. Kollégái és ismerősei példáját követve ezentúl reggelente nem autóba ül, hanem biciklire pattan, és elteker a munkahelyére, akár mínusz tíz fokban is, megmártózik a tenger jegébe vágott lékben, és utána beül melegedni és egy jót beszélgetni a szaunába,… (tovább)

Eredeti cím: The Finnish Way

>!
Jaffa, Budapest, 2018
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634750789 · Fordította: Rusznyák Csaba
>!
Jaffa, Budapest, 2018
238 oldal · ISBN: 9789634751854

Kedvencelte 7

Most olvassa 5

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 59

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

klaratakacs P>!
Katja Pantzar: Sisu és én

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Pofonegyszerű dolgokat tudományos szinten túlmagyarázó könyv. Kicsit több szermélyes anekdotát vártam voltam egy kanadai finn beilleszkedéséről, a sisu felfedezéséről. Sok volt a tudományoskodást, nekem annak tűnt, a cikkek, konferenciák, tudósok idézgetése. Viszont megtanultam, hogy hideg víze merüléskor figyeljek a mély levegőre, ezt már hasznosítottam is.

buzavirág>!
Katja Pantzar: Sisu és én

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Rájöttem hogy finn vagyok, vagy legalábbis nagyon jól be tudnék épülni közéjük. Közel áll hozzám a kerékpározás, az erdőjárás, a természet szeretete, nem kell ahhoz ott élnem hogy alkalmazzam a sisut. Bár egy-két jeges tó nem ártana a közelben, vagy egy szauna, de a hideg vizes zuhany otthon is megoldható.
Kicsit bő lére lett eresztve a könyv, sok benne a felesleges tartam, teljesen érthető okokból (mivel az írónő kanadai) folyton Kanadát és Finnországot hasonlítgatja össze, így kevesebbet ad egy magyarnak. Viszont segít megismerni a finneket. (és a kanadaiakat)
Szerintem életszemlélet ide vagy oda, mi is csinálhatnánk egy magyar egészséges életstílust, mert olyan is van, bízom benne hogy én a szerint élek.

Laurka P>!
Katja Pantzar: Sisu és én

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Úgy írnám le a könyvet, mint egy összefogó értekezést arról, amit a finnek magukban hordoznak, egy életérzést, ami kitartásra ösztönöz, hogyan keveredjünk ki a búskormorság állapotából. Ehhez szerencsére nem kell Finnországba költözni, apró változtatásokkal az életmódunkban megközelíthetjük ezt az érzést. Nekem tetszett a könyv, és mivel saját példány, bármikor levehetem a polcról.

cintiatekla P>!
Katja Pantzar: Sisu és én

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Ez a könyv messze kitűnik a sok képes, rövid leírásos kötet közül, ahol inkább az életérzés visszaadása a cél, a Sisu és énben viszont az életmódbeli különbségek jótékony hatása az, ami meggyőzi az olvasót, hogy szuper hely Finnország. Nekem mindezek mellett nagyon tetszett az is, ahogyan a finneket is egy kicsit jobban megismertette a kötet, és gyakorlatilag sorról sorra győzött meg, hogy ha élni nem is, de ellátogatni muszáj ebbe a fagyos országba, ott pedig minden elsőre bizarrnak tűnő jóságot ki kell próbálni.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2018/10/katja-pantzar-sisu-e…

veronica_mars>!
Katja Pantzar: Sisu és én

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

A skandinávoknak mindig is lesz egy külön kis szegletük a szívemben, egyszerűen annyira magaménak érzem az ő életszemléletüket és gondolkodásukat, hogy biztos vagyok benne, hogy előző életemben skandináv lehettem :)

Bár a svédek a kedvenceim, aki ismer ezt júl tudja, de ezzel a könyvvel azt hiszem a finnek rögtön felugrottak a második helyre. Valamiért eddig a finnekkel nem nagyon foglalkoztam, érthetetlen, hogy miért is nem, hiszen annyi mindent megtudtam róluk most, ami miatt sokkal jobban megbecsülöm a finnek kitartását és élethez való hozzáállását. Annyi mindent tanulhatnánk tőlük! Minden ország keresztülment nehézségeket, voltak akik fel tudtak állni, voltak akik nem. A finnek feltudtak, és nem is akárhogy. Csodálom őket a sisuért és remélem egyszer én is megtalálom magamban. Bár egy dologgal kapcsolatban vannak kétségeim, mégpedig a jeges merüléssel. Egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy valaha kipróbáljam :D De ki tudja, soha ne mondjuk, hogy soha.

Mindenkinek ajánlom, hogy legalább egyszer elolvassa, mert sok mindent meríthetünk a finnek sisujából, amit mi is alkalmazhatunk a mindennapjainkban. Ezek nem nagy dolgok, nem kell gyökeresen megváltoztatni az életünket, de egy-két tanács megfogadásával lényegesen boldogabbak lehetnek a mindennapjaink.

Nordlicht>!
Katja Pantzar: Sisu és én

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Régóta a várólistámon szerepelt a könyv, ezért nagy kedvvel vetettem bele magam az olvasásba, amikor hozzájutottam a könyvtárból. Olyasfajta könyvélményre számítottam, mint amilyet a Falra hányt borsó? vagy a Nem harap a spenót című könyvek nyújtottak. Szeretem a személyes tapasztalatokon alapuló Ismeretterjesztő könyveket. :)
A Sisu és én végül is kellemes olvasmánynak bizonyult, bár nem volt olyan humoros, mint a két fentebb említett könyv – sok volt a tudományos háttéranyag, a szakértőkkel való beszélgetés –, mégis olvasmányos formában mutatott be egy olyan értékrendet (életmódot), ami javíthat az emberek mindennapi éltének minőségén. Nagyon tetszett az erdőterápiára vonatkozó rész, az étkezéssel kapcsolatos szabályok, és az, hogy nem gyökeres változásokat követel meg, hanem apró lépésenkénti haladásit is megenged. A lényeg itt is – mint oly sok mindenben – a tudatosság, az elszántság és a kitartás.

Zyta16>!
Katja Pantzar: Sisu és én

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Érdekes könyv, ami bemutatja, hogy az írónő hogyan találta meg a békéjét, önmagát és a sisuját.
Sokat segített nekem ez a könyv, mondhatni egy irányt adott, hogy merre kezdjek el változni, merre kezdjem el változtatni az életemet, hogy boldog lehessek. :)

Redpanda>!
Katja Pantzar: Sisu és én

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Számomra nagyon sokat jelentett ez a könyv. Több mint 10 éve néhány hónapig Finnországban éltem. Sokáig úgy éreztem, hogy az volt életem legboldogabb korszaka, noha semmi olyan váratlan esemény (pl. nagy szerelem, saját család) nem történt, amiről általában azt gondolnánk, maga a bolsogság. Mégis boldog voltam, és ez még azután is hatott rám, hogy hazajöttem.
Végigolvasva a könyvet, rájöttem arra, hogy mindaz, amit a szerző, én is átéltem, és hatással volt rám: a finn sisu változtatott a hozzáállásomon, megismertem egy új életstílust: heti szaunázások, rengeteg séta az erdőben és a tengerparton, egészséges étkezés, hideg-hideg-hideg :), praktikusság és egyszerűség. Mindez önmagában tett boldoggá.
Bár én is számba vettem, mit szerettem ott kint, mégis ismét elgondolkodtatott arról, hogy (mégha nem is ott élek) itthon újragondoljak pár dolgot az életemmel kapcsolatban, amik segíthetnek abban, hogy még kiegyensúlyozottabb és praktikusabb legyek, hiszen: 'Onni ei tule etsien, vaan eläen' azaz a „A boldogságot nem a boldogságot keresve, hanem az életedet megélve leled meg.”

Momóka>!
Katja Pantzar: Sisu és én

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Hát, én ennél sokkal többre számítottam. Már olvastam Joanna Nylund Sisu című könyvét, és örültem, hogy találok végre egy kicsit személyesebb hangvételű kötetet. Ez sikerült, csakhogy az írónő újságíró alapvetően, és ezért nagyon alapos munkát végzett, mindenféle kutatásokkal támasztja alá a finn életmódot és a sisut. Viszont ettől száraz lett a könyv, ráadásul nagyon sokszor ismételte önmagát. Ahelyett, hogy megtudtam volna, hogy élte meg az átalakulást, hogyan vezette be a sisut az életébe, inkább csak egy-egy sztoriról volt szó, amit aztán tudományos alapon is megtámogatott. Kifejezetten zavart, hogy nem tudtam követni az idővonalat, eléggé csapongó a könyv, ez sem könnyítette meg, hogy érzékeljem a sisu felfedezésének folyamatát. Megkívántam a téli merülést, az igaz, de mivel ez a városomban esélytelen, csak ábránd maradt, nem kaptam rá komolyabb alternatívát, pedig ez például kb. minimum lett volna, ugyanis nagyon kevesen élnek tenger- vagy tóparton az olvasók közül. Plusz maga a kiadvány is elég silány, tele van elírásokkal, szerintem helységneveket sose sikerült jól leírni, volt olyan szó vagy név, ami háromszor van más-más módon elírva. Ez igénytelenség, és tovább rontja az olvasásélményt.
Szóval bármennyire is vártam ezt a könyvet, csalódtam benne. És bár Meik Wiking Hygge és Lykke című kötetei is tele vannak tanulmányokkal, de azok mégis izgalmasabbak és jobban megírtak voltak, mint ez a könyv.

Sztike74>!
Katja Pantzar: Sisu és én

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

A könyv ugyan jól összefoglalja mindazt, ahogy a finnek élnek ès egyensúlyt igyekeznek kialakítani az életükben. Ugyanakkor rengeteg a hivatkozás különféle kutatásokra ès tanulmányokra, valamint nem igazán mond újat; legalábbis azoknak, akik valamennyire ismerik az egészséges életmód alapjait.

“Az élet nagy örömei a nehézségek legyűréséből fakadnak, nem pedig abból, hogy a könnyebbik végén fogjuk meg a dolgokat.”

“A boldogságot nem a boldogság keresése, hanem az életedet megélve leled meg.”


Népszerű idézetek

Anaire>!

A sisu tettre kész gondolkodásmódhoz vezet, egy bátor attitűdhöz, amely hatással van a kihívásokhoz való hozzáállásunkra. A sisu egyfajta életmód, melynek lényege, hogy a kihívásokat, amelyekkel szembesülünk, lehetőségekké formáljuk.

2. fejezet - A sisu nyomában: a sisu életfelfogás kialakítása

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Redpanda>!

Egy finn mondás szerint: „Onni ei tule etsien, vaan eläen”, vagyis „A boldogságot nem a boldogságot keresve, hanem az éltedet megélve leled meg”.

170. oldal (Jaffa, 2018)

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Anaire>!

Támogasd azt a gondolkodásmódot, miszerint nem mondunk le egy célról csak azért, mert nem sikerült rögtön elsőre elérni – az élet nagy örömei a nehézségek legyűréséből fakadnak, nem pedig abból, hogy a könnyebbik végükön fogjuk meg a dolgokat.

7. fejezet - Egészséges kezdetek: a sisu fejlesztése a gyermekkortól fogva

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Mariann_Czenema P>!

A történetek és a könyvek inspirálnak és erõt adnak, sokszor pedig menekülési lehetõséget kínálnak, amikor ott ólálkodik körülöttem az a jól ismert unalom.

43. oldal, 2. Fejezet

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Piedra>!

A szegény nem engedheti meg magának, hogy olcsó holmit vegyen.

198. oldal

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Zyta16>!

Megtanulok odafigyelni mindarra, ami a szemem elé tárul.

152. oldal

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Nordlicht>!

A sisu jó hasznosításába az is beletartozik, hogy amikor valami zavar, nem tartom magamban, hanem igyekszem beszélni róla egy barátomnak. Tudor, hogy amint hangosan kimondom a szavakat, a probléma pusztán attól, hogy megosztottam valaki mással, máris kisebb lesz. És amikor segítséget kérek, sokszor olyan egyszerû megoldásra lelek, amely magamtól nem jutott volna eszembe.

216. oldal

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Nordlicht>!

Sokszor a legkisebb változás is nagyobbakhoz vezet.

219. oldal

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Zyta16>!

Elfogadnak úgy, ahogy vagyok, így megtanulom én is elfogadni magamat és a teljesítményemet.

(első mondat)

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam

Anaire>!

Ne próbálják elkerülni a napi testmozgást és aktivitást – otthon, munkában, munkába menet vagy szabadidőben. Használjanak fel bármilyen lehetőséget, még ha csak rövid időről és könnyű mozgásról van is szó. Vitathatatlan, hogy még a kevés mozgás is jobb, mint a mozgás hiánya. A funkcionális kapacitás és a mobilitás fenntartása kulcsfontosságú az életminőség és az egészség megőrzéséhez.

9. fejezet - A mozgás mint orvosság (és a kiegészítő testmozgás) jótéteményei

Katja Pantzar: Sisu és én Hogyan találtam meg önmagam


Hasonló könyvek címkék alapján

Jen Sincero: Vagány vagy!
Csernus Imre: Egy életed van
Braskó Csaba: Múzsa
Bálint János: Minden nap ajándék
Joshua Fields Millburn – Ryan Nicodemus: Minimalisták
Gretchen Rubin: Boldogságterv
Joanna Nylund: Sisu
Ni Hua-Ching: Belső alkímia
Dan Millman: A békés harcos bölcsessége
Darsho M. Willing: Csokoládé orákulum