Értékelések 4

Vicenza>!
Kati Marton: A kém

Kati Marton: A kém A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja

Kati Marton könyveiben még sosem csalódtam. Látszik, hogy alapos kutatást végzett, hogy ezt a könyvét megírja. Kimondottan olvasmányos, tartalmas könyv.

Kooczka>!
Kati Marton: A kém

Kati Marton: A kém A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja

Érdekes, sűrű, sok információt tartalmaz. Leginkább az utolsó harmada lett számomra letehetetlen, amikor Noel Field Magyarországra kerülése utáni eseményeket mutatta be.
Megrázó, mennyi tragédiát okozhat a naivitás vakhittel párosítva.

Giulia>!
Kati Marton: A kém

Kati Marton: A kém A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja

A fanatizmus természetrajza és a XX. századi történelem egy ember – és a családja – történetén keresztül. Alapos, letehetetlenül izgalmas, olvasmányos. (A fél csillag levonás csak annak szól, hogy sok olyan szereplő van a könyvben, akik Amerikában bizonyára közismertek, de nálunk nem – jó lett volna a magyar kiadást néhány rövid jegyzettel kiegészíteni, hogy az olvasó jobban ki tudjon igazodni a történetben.)

jaspi>!
Kati Marton: A kém

Kati Marton: A kém A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja

Meghatározó filmélményeim közé tartozik Bacsó Péter: A Tanú című remekműve. A sokáig betiltott filmet még középiskolás koromban láttam. Osztálytársaimmal sokat nevettünk rajta, gyakran még ma is idézünk belőle. A film a szatíra eszközeivel segített megérezni, megérteni a kommunista diktatúra éveit, az elnyomást, a kirakatperek abszurditását. A filmbeli főszereplő, Pelikán József hithű kommunista, aki végigharcolta elvbarátaival a vészterhes éveket. A személyi kultusz idején, gátőrként dolgozik, majd Virág elvtárs kérésére tanúként kell szerepelni a miniszterrel szembeni perben. Bár a film fikció, megtörtént eseményeknek mutat görbe tükröt.
A miniszter, aki a korszak emblematikus kirakatperének fő vádlottja Rajk László. A koronatanú nem a filmből ismert gátőr, hanem egy amerikai, Noel Field.
Kati Marton könyve nem nyújt olyan könnyed szórakozást, mint a Tanú. Nekem nevetés helyett új ismereteket, érdekes információkat adott ez a könyv. Megismerhetjük belőle, hogy miként lesz egy tehetős amerikaiból szovjet kém, majd a Rajk per titkos koronatanúja. Számomra a kevésbé ismert történelmi tények és összefüggések is érdekesek voltak, de a legtanulságosabbnak a fanatizmus működésének bemutatása bizonyult.
Ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik szeretnének többet tudni a diktatúrák működéséről, a fanatikus hitről, közelmúltunk történelméről. Kati Marton alapos kutatásának köszönhetően sok fontos ismerettel lehetünk gazdagabbak a könyv elolvasása után.