A ​kém 9 csillagozás

A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja
Kati Marton: A kém

A hatvanas években szinte minden este ott ült a Zeneakadémia nagytermében egy hatvan év körüli, hórihorgas, ősz férfi, és alacsony, molett felesége; a budapesti hangverseny látogató közönség jól ismerte őket, legalábbis látásból, mert a szerényen, feltűnés nélkül öltözködő házaspár egyébként nem közeledett senkihez, és nem beszélgetett senkivel sem a szünetekben, aminthogy nem is igen tudta róluk senki sem, hogy kik lehetnek. A mindenkinél szinte egy fejjel magasabb, keskeny arcú, lobogó hajú ősz férfivel, akin jól látszott, hogy alighanem külföldi, a Rákóczi úti járókelők is sűrűn összefuthattak, hiszen naponta végigsétált az Astoria-sarok és az Uránia mozi közötti szakaszon, mivel angol anyanyelvűként ott dolgozott a New Hungarian Quarterly szerkesztőségében mint lektor. De azonkívül, hogy amerikai, sokkal többet magyar ismerőseinek többsége sem tudott róla – nem úgy a magyar titkosrendőrség, mely holtáig rajta tartotta a szemét. Nem hiába.

>!
Corvina, Budapest, 2016
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631363968 · Fordította: Bart István

Enciklopédia 1


Most olvassa 3

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

jaspi>!
Kati Marton: A kém

Kati Marton: A kém A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja

Meghatározó filmélményeim közé tartozik Bacsó Péter: A Tanú című remekműve. A sokáig betiltott filmet még középiskolás koromban láttam. Osztálytársaimmal sokat nevettünk rajta, gyakran még ma is idézünk belőle. A film a szatíra eszközeivel segített megérezni, megérteni a kommunista diktatúra éveit, az elnyomást, a kirakatperek abszurditását. A filmbeli főszereplő, Pelikán József hithű kommunista, aki végigharcolta elvbarátaival a vészterhes éveket. A személyi kultusz idején, gátőrként dolgozik, majd Virág elvtárs kérésére tanúként kell szerepelni a miniszterrel szembeni perben. Bár a film fikció, megtörtént eseményeknek mutat görbe tükröt.
A miniszter, aki a korszak emblematikus kirakatperének fő vádlottja Rajk László. A koronatanú nem a filmből ismert gátőr, hanem egy amerikai, Noel Field.
Kati Marton könyve nem nyújt olyan könnyed szórakozást, mint a Tanú. Nekem nevetés helyett új ismereteket, érdekes információkat adott ez a könyv. Megismerhetjük belőle, hogy miként lesz egy tehetős amerikaiból szovjet kém, majd a Rajk per titkos koronatanúja. Számomra a kevésbé ismert történelmi tények és összefüggések is érdekesek voltak, de a legtanulságosabbnak a fanatizmus működésének bemutatása bizonyult.
Ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik szeretnének többet tudni a diktatúrák működéséről, a fanatikus hitről, közelmúltunk történelméről. Kati Marton alapos kutatásának köszönhetően sok fontos ismerettel lehetünk gazdagabbak a könyv elolvasása után.

Kooczka>!
Kati Marton: A kém

Kati Marton: A kém A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja

Érdekes, sűrű, sok információt tartalmaz. Leginkább az utolsó harmada lett számomra letehetetlen, amikor Noel Field Magyarországra kerülése utáni eseményeket mutatta be.
Megrázó, mennyi tragédiát okozhat a naivitás vakhittel párosítva.

Giulia>!
Kati Marton: A kém

Kati Marton: A kém A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja

A fanatizmus természetrajza és a XX. századi történelem egy ember – és a családja – történetén keresztül. Alapos, letehetetlenül izgalmas, olvasmányos. (A fél csillag levonás csak annak szól, hogy sok olyan szereplő van a könyvben, akik Amerikában bizonyára közismertek, de nálunk nem – jó lett volna a magyar kiadást néhány rövid jegyzettel kiegészíteni, hogy az olvasó jobban ki tudjon igazodni a történetben.)

Vicenza>!
Kati Marton: A kém

Kati Marton: A kém A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja

Kati Marton könyveiben még sosem csalódtam. Látszik, hogy alapos kutatást végzett, hogy ezt a könyvét megírja. Kimondottan olvasmányos, tartalmas könyv.


Népszerű idézetek

jaspi>!

Tíz évvel a történtek után Erica végül is megírta a börtön emlékeit. Mi sem jellemzőbb rá, mint hogy szinte fityiszt mutatva Koestlernek, a Sötétség délbenből nála Napvilág éjfélkor lett, mert ez a cím jobban illett a személyiségéhez. Az egyszerű nyelven írott, visszafogott hangvételű írás mindazonáltal megrendítő beszámoló a szovjet rabságban töltött évekről.

300. oldal

Kati Marton: A kém A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Koestler: Sötétség délben

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Cserhalmi Dániel: Csengőfrász
Erica Glaser Wallach: Kémek, korok, életek
Stephen King: 11/22/63
Hantó Zsuzsa: Kitaszítottak III.
Rózsás János: Keserű ifjúság / Éltető reménység
John Lukacs: Az Egyesült Államok 20. századi története
Bálint László: Üldözők és üldözöttek
Kiszely Gábor: ÁVH
Csatári Bence: Az ész a fontos, nem a haj