Paprikás ​rapszódia 9 csillagozás

Kati Kovács: Paprikás rapszódia

Kati Kovács sikeres finn képregényrajzoló. Nagyapja magyar volt, ám jelenleg Olaszországban él. Első magyar nyelvű kötete igazi csemege a képregénykedvelőknek. A nemzetközileg is ismert és számos díjjal elismert alkotó éppen első magyarországi élményeit öntötte a tőle megszokott szürreális formába ebben a kötetében. „Olykor két gyerekem nappali szundija alatt, de általában az éjszaka magányában paprikaízű gyökereimbe kapaszkodtam, hegedűhúrokat húztam-vontam belőlük, és tüzes, gyorstempójú rapszódiát nyekergettem szélnek egy gyerekkori emlékemről. Nem igazán vagyok muzikális, így a dallamok rajzokként szökkentek elő tushegyem alól.”

>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2009
56 oldal · ISBN: 9789639725683 · Fordította: Király Hajnal

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
MortuusEst
Kati Kovács: Paprikás rapszódia

Eredetileg a hat éves lányomnak vettem azzal a szándékkal, hogy majd együtt lapozgatjuk. Egy tíz éves kislány nyaralásának története… biztosan neki való, olyan nagy baj biztosan nem lehet… aham. Az történet eleje meg is felelt a várakozásoknak. Félénk kislány, nem mer szólni, hogy pisilni kell… Aztán néhány oldal után valami olyan hihetetlen mindf*ck lesz belőle,(Na jó, mondjuk a rapszódiából sejthettem volna, hogy lesz hirtelen váltás) amit még sokáig emlegetni fogok. (A lányomnak nagyon tetszett az eleje, és nagyon sérelmezte, hogy bősz fejvakarás közben lebeszéltem róla, hogy együtt olvassuk tovább.)
Ha valahogy meg kéne fogalmaznom, hogy akkor ez mégis mit, valahogy úgy próbálnám ezt, hogy egy gyerekkori nyár emlékképeinek szubjektív-szürreális megragadása, meghökkentően erős vizuális világgal.

>!
Hamlet
Kati Kovács: Paprikás rapszódia

A Paprikás rapszódia ártatlan gyereknaplónak indul: a finn Kiti (azaz maga az írónő) 1975-ben Magyarországra jön nyaralni a levelezőtársához. Ám az (idő)utazásból minden bevezetés nélkül trip lesz, és onnantól a sztori már nem kedves visszaemlékezés az agyonfűszerezett gombócleves meg a rémes/véres hurka elleni harcra, inkább egy gyerekkurvával, gonosz varázslóval, kígyónyakú emberrel és beszélő kutyával súlyosbított lidércnyomás.

Interjúm a férfifaló írónővel itt: http://konyves.blog.hu/2009/04/23/interju_kati_kovaccsal

>!
Orion
Kati Kovács: Paprikás rapszódia

Teljességgel abszurd, feldolgozhatatlan, befogadhatatlan borzalom.
Semmi másra nem vágyom, csak hogy elfelejtsem… de félek, nem fog menni. Szürreális agymenés, ami kitörölhetetlenül beleégett az agyamba.


Népszerű idézetek


Hasonló könyvek címkék alapján

Patricia Schröder: VarázsBagázs – Bűbájboszik
Gradimir Smudja: Vincent és Van Gogh
Risto Isomäki – Petri Tolppanen – Jussi Kaakinen: Elsodort világok
Bill Watterson: Kázmér és Huba
Art Spiegelman: A teljes Maus
René Laloux – Moebius: Az idő urai
Alan Moore: Watchmen – Az Őrzők
Bill Watterson: Kázmér és Huba képeskönyve lusta vasárnapokra
Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme – Párák évszaka