Védtelenül (Fekete Anna 2.) 40 csillagozás

Kati Hiekkapelto: Védtelenül

Vérfagyasztó, ​irtózatos és rémisztően valóságos – egy rendkívüli thriller a krimi műfajának egyik legizgalmasabb új írójától.

Amikor egy idős férfit holtan találnak az út szélén – látszólag egy magyar bébiszitter ütötte el –, Fekete Anna nyomozó biztos benne, hogy többről van szó, mint egyszerű balesetről. Ahogy elkezdi felderíteni az egyre összetettebb ügyet, a nyomok az illegális bevándorlás szervezőihez, a drogkereskedőkhöz, gyilkosokhoz vezetnek. Amivel szembesül, az nemcsak a hitét fenyegeti, hanem az életét is.

Anna társa, Esko egy másik, de hasonlóan veszélyes nyomozásba keveredik egy bevándorló banda tevékenysége kapcsán, amely közben a kitoloncolási parancsok és razziák egyre növekvő feszültséget keltenek, és kétségbeesett cselekvésre késztetik a bandatagokat – illetve magát a rendőrséget is. Majd miután a hóban egy véres késre bukkannak, a két ügy úgy fonódik össze, ahogy arra senki sem számít. Egyre nő a feszültség, és nyilvánvalóvá válik, hogy… (tovább)

Eredeti cím: Suojattomat

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Athenaeum, Budapest, 2016
400 oldal · ISBN: 9789632935690 · Fordította: G. Bogár Edit
>!
Athenaeum, Budapest, 2016
372 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632935416 · Fordította: G. Bogár Edit

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Esko Niemi · Farkas Gabriella · Fekete Anna · Sammy Mashid

Helyszínek népszerűség szerint

Finnország


Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

>!
smetalin
Kati Hiekkapelto: Védtelenül

Sokan írták, hogy jobb volt a Kolibri, nekem nem. Nagy felüdülés volt számomra, hogy Anna kedves nem tipródott annyit most, hogy cigizzen-e avagy éljen egészségesen. Persze megkaptuk helytette Esko panaszait, aki a pia, cigi, tüdő, szív négyessel kötötte le figyelmünket egy kis rasszizmussal megspékelve. Vonatkoztassunk el tőlük, és nézzük a történetet ami megbújt e panaszok között.
Mi még csak most kezdjük megtudni mi is az a migráns, ők ezzel együtt élnek már évek óta. E könyvben is elég nagy hangsúlyt fektet ebbe az írónő. A bandák, akik beszervezik szegény ágról és családtól elszakadt személyeket és uralni szeretnék a drogpiacot és ami ezzel jár. Úgy veszem ki a szavaiból, hogy számukra nincs sok lehetőség ebben a hideg országban, de nem is keresik nagyon. Aki meg mégis szeretne valamit kezdeni az életével, azt kiutasítják, Ő Sammy. Róla is megtudunk ezt azt, hogy került ide, hogyan s miként lett drogos, hogy csúszott le és hogy szeretne a fény felé törni.
Azért lesz a történetben gyilkosság is amit ki is nyomoznak, de hogy hogyan s miképpen kapcsolódik ez a migránsokhoz, bandákhoz, droghoz, azt tudhatjuk meg ha elolvassuk ezt a könyvet. Számomra fejlődött az írónő, olvasni fogom.

2 hozzászólás
>!
Kókuszka 
Kati Hiekkapelto: Védtelenül

Az írónő súlyos és nyomasztó problémákat feszeget, úgymint a bevándorlók kérdése, drogügyletek, bandaháborúk. Sammy hazájában, Pakisztánban a keresztény kisebbség védtelen az iszlám fanatikusokkal szemben, akik tetszésük szerint szabják meg az emberek sorsát. Sammy védtelen a finn hatósággal szemben is, hisz ők nem az egyének sorsát nézik, menekültstátuszt nem aszerint adnak. Mi marad a bujkáláson kívül, a kábítószerek könnyebbé teszik a létezést, s egyúttal meghatározzák a sorsot is. Védtelenek az idősek is magukra hagyva, kiszolgáltatva, olyan által bántalmazva, akitől a legkevésbé várnánk. Nem utolsó sorban én is védtelen voltam a nyomozók magánéleti nyavalygásaival szemben, melyet akarva, akaratlanul rám erőszakolt Kati Hiekkapelto.

>!
tmezo P
Kati Hiekkapelto: Védtelenül

Kicsit nehezen ment, döcögős és lassú volt. Ebben a történetben nagy szerepet kapott a bevándorlás, spoiler a bandák közötti összetűzés, de volt azért benne egy cseppnyi spoiler vérontás is.
Annának is Eskonak is jutott feladat, többnyire külön dolgoztak, és mindketten szerencsésen a dolgok végére értek. Nem volt olyan nagy durranás, de a hangulata végtelenül komor volt és nyomasztó. A bevándorlás aktuális téma, és ami itt zajlott nagyon is mai.
Anna magánya, honvágya nagyon felerősödik, rengeteget tobzódik, már-már bosszantóan sokat. Esko is ellenszenvesebb lett, a fajgyűlölete fokozódik, és ráadásnak még az ő élete is hullámvölgybe kerül.

>!
PRicsmond
Kati Hiekkapelto: Védtelenül

Megjelenés óta vártam, hogy olvashassak Anna és Esko újabb nyomozásáról. A Kolibrit, jobb könyvnek tartom, de ez a rész is megéri az 5 csillagot, csak az előző kötetben kicsit jobban lezárta Hiekkapelto a történteket, itt a végénél mintha kicsit hirtelen fejezte volna be a az eseményszálak elvarrását. Komorabb hangulatú ez a kötet, mint az első ami főleg a végén érződött számomra. Már az előző részben is szerves részét képezte a történetnek a menekült és bevándorló kérdés ahogy ebben is sőt itt még jobban. A különbség a két történetszálban, hogy a Kolibriben egy fajta happy end lett a vége, míg itt Sammy szomorú története és életútja nem kapott pozitív lezárást, és én nagyon hiányoltam a végéről, hogy kiderüljön mi is lett vele. Ami viszont nagyon tetszett a tájleírások, a finn tavasz bemutatása ahol már elkezd sütni a nap olvadni a hó és mégis síelnek a tengeren. Két nyomozást kísérhetünk figyelemmel. Egyikben Anna a másikban Esko nyomoz, de összeérnek is a szálak és nem is a végén meg mindkettejüknek egyedül kell felgöngyölíteni az esetet, ami természetesen sikerül is, nagyon ötletes befejezésekkel. Mindenképp ajánlom nemcsak skandináv krimi kedvelőknek, nálam Hiekkapelto kedvenc lett, végre egy finn-Magyar írótól is lehet olvasni izgalmas és fordulatos skandináv krimiket:D.

6 hozzászólás
>!
WerWolf
Kati Hiekkapelto: Védtelenül

Kati Hiekkapelto sodró lendületű társadalmi krimije folytatódik. Fekete Anna egy újabb ügy megoldásán dolgozik a nyomozócsapattal. Fel kell göngyölítenie két idős ember meggyilkolásának ügyét, ami úgy látszik, hogy szorosan kötődik a helyi drogbandához. Mit láthattak az öregek? Miért kellett meghalniuk?
A krimi szál mellett ismét egy mély társadalomkritikát is kapunk. A könyv végén jöttem csak rá, hogy egyetlen boldog szereplő sincs a regényben. Mindenkinek van valami problémája, ami megakadályozza a felhőtlen boldogságát, és nem Fekete Anna az aki a legmélyebben ül ebben.
Most sem maradunk bevándorlók nélkül, sőt kapunk egy illegális pakisztáni fiút, aki a kiutasítás elől menekülve bujkál az országban, a drogokban keresve menedéket.
A három téma egyvelegéből egy igazán könnyen olvasható, izgalmas és mégis kicsit borongós történetet kapunk. Az írónő nagyon jól meg tudta ragadni a hazájából elszármazó egyén kettős érzelmeit. A honvágy okozta kínt és a beilleszkedésre való törekvést. Aki elhagyja szülőföldjét és más kultúrába próbál beilleszkedni, soha nem lesz teljes ember. A visszatérés-maradás kérdései mindig ott lebegnek az ember szeme előtt, tudva azt, hogy helyes válasz nincs rá. Vissza már nem térhet, akármennyire is visszahúz a szíve. Maradni pedig nehéz. Otthont kell találni és akkor talán a lelki béke is megtalálja az embert.
A kötetet jobban megértik azok az emberek, akik már megtapasztalták ezt a kettősséget. Első körben nekik ajánlanám.

>!
tominho68
Kati Hiekkapelto: Védtelenül

A maga nemében egészen egyedülálló ez a könyv: nem hinném, hogy ennyi depresszió, önsajnálat bármelyik másik krimiben előfordult volna. Anna siratja gyerekkorát, szülőföldjét, de leginkább saját magát; Esko önpusztító élete tele van gyűlölettel (leginkább a bevándorlók felé); még talán Sammy az, akinek története a legszomorúbb, spoiler Mindezek közé persze beszuszakoltak egy érdekes, fordulatos bűnügyet is, ezeket a részeket nagyon gyorsan faltam. Na de a többi…

>!
Zanit
Kati Hiekkapelto: Védtelenül

Egy könyv, amitől majdnem sírtam. Nem azért, mert annyira meghatott, hanem mert annyira nem tetszett. Az egyik rendőr alkoholista és láncdohányos, a másiknak csak szimplán a nikotin tölti ki a gondolatait. És ez még jót is tesz neki, mert annyira unalmas a magánélete, hogy ha a nikotinfüggősége sem lenne, nem lenne miről írni a munkaidőn túl. Nem mellesleg a testvére alkoholista. A bűnügyi szál… ja, mert ilyen is volt benne. Bandaháború, drogok, egy halott drogos és egy drogos illegális bevándorló. Egyik téma sem tud lekötni.
Nem szoktam ennyire lehúzni még azt a könyvet sem, ami nem tetszik, de ez most nagyon nem esett jól.

>!
Szédültnapraforgó
Kati Hiekkapelto: Védtelenül

Ez volt a második olvasásom az írónőtől. Nagyon megkedveltem a stílusát, a regényeit. Izgalmas, érdekes karaktereket kreál. Az nagyon tetszik, hogy egy nyomozónő a főhősünk ráadásul magyar származású és a kollégája Esko is igen fura figura. Elég jó betekintést kapunk a rendőrök magánéletébe piálás bárokban, otthon, dohányzás, stressz
Több hulla is akad a történetben, drogbanda is akad. Mindenképpen élvezetes olvasmány.

>!
Ariadne
Kati Hiekkapelto: Védtelenül

Kati Hiekkapelto mesterien szövi továbbra is a szálakat, információkból pont annyit adagol, amennyi éppen csak kielégíti pillanatnyilag a kíváncsiságunkat, határozottan ért a feszültség fokozásához, izgalmas, magával ragadó, lendületes történeteket ír, amit szinte lehetetlen letenni. Mikor még éjjel kettőkor is azt szajkózod magadnak, hogy „csak még egy fejezetet”, akkor már tudod, hogy elvesztél.

Bővebben:
http://ariadneolvasmanyai.blogspot.hu/2016/07/kati-hiek…


Népszerű idézetek

>!
smetalin

A kocsi hőmérője mínusz tizenkét fokot mutatott. Megérkezett a tavasz Finnországba.

69. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Finnország · tavasz
>!
robinson P

A sörösdoboz sziszegve nyílt ki. A legszebb hang a világon – gondolta Esko, és bekapcsolta a számítógépet.

160. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Esko Niemi · sör
1 hozzászólás
>!
robinson P

Egyáltalán nem volt bűnöző. Utálta azokat, akik időseket fosztanak ki. Betörnek mások otthonába. Azt utálta a legjobban. A másik ember otthona érinthetetlen. Az otthon – az otthon.

10. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sammy Mashid
>!
PRicsmond

Anna kénytelen volt elismerni, hogy több mint kellemes volt magyarul beszélgetni.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fekete Anna
>!
PRicsmond

Nem csodálatos, ha élvezhetjük egy másik
ember közelségét, bármilyen életkorban is legyünk?

1 hozzászólás
>!
robinson P

– Szedd össze a rúzsodat meg a tamponjaidat, el kell menni megnézni a baleset helyszínét – mondta Esko.
– Találj már ki valami újat – válaszolt Anna.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: baleset · Esko Niemi · Fekete Anna
>!
PRicsmond

A nagymama mindeb reggel megivott egy kis házi pálinkát. Állítólag karbantartotta a vérkeringését és az agyát, és Anna nem tudott neki ellentmondani.

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fekete Anna · pálinka
>!
robinson P

Sammy egész nap nem evett, de észre sem vette, mivel az elvonási tünetek erősebbek voltak az éhségnél.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sammy Mashid
>!
PRicsmond

– Ismerem az érzést. De térjünk a tárgyra! Honnan jött?
– Az egyetemről. Vagyis pontosabban a kollégiumból, egy buliról.
– A szonda mégis nulla százalék alkoholt mutatott.
– Igen, ha vezetni kell, nem iszom. De egyébként se sokat.
– Fogyasztott valami egyebet?
– Nem. De zenét hallgattam.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Farkas Gabriella · Fekete Anna
>!
tmezo P

Könnyű itt osztogatni a gondosan megfontolt döntéseket az egyének törvényes vagy törvényen kívüli státuszáról, mint a sorsjegyeket. Itt, ahol a kisebbségekkel kapcsolatos legégetőbb gond az, hogy az iskolában kötelező svédet tanulni. A finntanára mesélte ezt, és Sammy nem akart hinni a fülének. Az emberek cseppet sem egyenjogúak – ez nagyon bántotta Sammyt.

202. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Finnország · Sammy Mashid

Hasonló könyvek címkék alapján

Simon Kernick: Másodállása: gyilkos
Mészáros Dorka: Én vagy senki
Darcey Bell: Egy kis szívesség
Mattias Edvardsson: Látszólag normális
Giuditta Fabbro: Új élet a halál árnyékában
Douglas Preston – Lincoln Child: Az ereklyetartó
Tom Clancy: A kokain akció
Tom Clancy: Kokainháború
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Stefan Ahnhem: A kilencedik