Fertőzöttek (Virals 1.) 175 csillagozás

Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Tory Brennan vérében pezseg a kalandvágy. Nem csoda, hiszen a világhírű törvényszéki antropológus, Temperance Brennan unokahúga.

Tory és tudóspalánta barátai, Ben, Hi és Shelton Dél-Karolina egyik félreeső szigetén élnek, de szabadidejükben a Loggerhead-sziget mocsaraiban és a LIRI Kutatóintézet épülete körül ólálkodnak.

Amikor az intézet titkos laboratóriumából kiszabadítanak egy tudományos kísérletekre használt farkaskutyakölyköt, megfertőződnek a kutya-parvovírus egy kísérleti törzsével.

A titokzatos fertőzés örökre megváltoztatja a négy fiatal DNS-ét és életét. Már nem csak barátok – egy falkába tartoznak. Veszélyesek. Fertőzöttek. A fiatalok tudományos kíváncsiságukat és újdonsült adottságaikat felhasználva egy hidegvérű gyilkos nyomába erednek. A kérdés csak az, hogy képesek-e addig életben maradni, amíg elkapják a kegyetlen ismeretlent.

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Fumax, Budapest, 2014
382 oldal · ISBN: 9789639861800 · Fordította: Markwarth Zsófia
>!
Fumax, Budapest, 2013
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639861541 · Fordította: Markwarth Zsófia

Enciklopédia 3


Kedvencelte 15

Most olvassa 3

Várólistára tette 142

Kívánságlistára tette 98

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Kelemen_Hanna>!
Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek

Hát én ezt szerettem. Cukik voltak a szereplők, érdekes a történet, ha egy kicsit azért szimpla is volta megfejtés. Szívesen olvasnék még erről a csapatról, és még szívesebben nézném őket, ha lenne róluk is sorozat, mint a Bones-ból. A fordításról időnként azt feltételeztem, hogy homlokegyenest az ellenkezője került a szövegbe, mint az eredetiben lennie kellett, de mivel nem ellenőriztem, ezt nem tudom példákkal bizonyítani.

GytAnett>!
Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek

Igazából majdnem 4.5 csillag lett ez a könyv, mert meg tudott magának fogni. A lassú kezdet ellenére nagyon érdekelt a történet, pedig semmit sem tudtam róla, a polcomon is már egy éve állt.
Nem mondom, hogy kirángatott a válságomból, viszont le tudott kötni, ami nagyon jó pont. :)
Meglepődtem, hogy Tory mennyire fiatal szereplő, simán azt hittem, hogy 16-17 éves, az számomra kicsit irreális volt, hogy 14 évesen ilyen nagy dolgokat vigyen véghez, és hogy ekkora bátorság legyen benne.
Tory az egyetlen lány egy négytagú csapatban. Mind a 3 fiú külön egyéniség, mindegyikőjüket gyorsan meg lehet kedvelni. :) Együtt vannak benne minden őrültségben, minden törvényszegésben és minden kalandban.
Kíváncsi voltam, hogy a fertőzöttség honnan is jön, milyen tünetekkel jár. Elég lassan jutottunk el ehhez a ponthoz, de utána szerencsére igen részletes volt.
Minden rejtély mögött igen egyszerű magyarázat volt, de valahogy jó volt. Egy ifjúsági regénynek nem feltétlenül kell ennél bonyolultabbbnak vagy véresebbnek lenni. Nem mintha véres lett volna. :D Nagyon érdekes módon hívta fel a figyelmet a veszélyeztetett állatfajokra, illetve egyszerűen az állatszeretetre.
A krimi vonal annyira nem volt falkaparós, de ifjúsági szinten szerintem tökéletesen elég.
Ez a géntechnika nem semmi téma! Valamelyest még sajnáltam is, hogy csak ennyit kaptunk belőle.
Van benne pár karakter, akiket nem feltétlenül bírtam hova tenni, főként a szülőket. Gyakorlatilag csak asszisztáltak a gyerekeik életéhez, ez számomra nagyon furcsa volt.
A végén pedig olyan boldog voltam, amikor spoiler :)
Határozottan felkeltette az érdeklődésem a folytatás, biztos, hogy előbb vagy utóbb el fogom olvasni. Azt már előre sajnálom, hogy a második rész után nem tudom a folytatásokat magyarul olvasni. :(

Bleeding_Bride IP>!
Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek

Én ezt rettenet nagyon élveztem :D
Eddig állítottam, hogy Dr Csont filmben jobb, mint könyvben, most már mindjárt merek olyat mondani, hogy Reichs ifjúságiban jobb.
Olyan volt olvasni, mintha egy Scooby Doo részt nézne az ember. Sőt, ha azt az ici-pici scifi dolgot kivennénk belőle, akkor is épp olyan izgi krimi lenne.
Hol voltak ezek a könyvek az én tinikoromban, te jó isten…

Elhaym>!
Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek

Első pár oldal után azt hittem nem fog tetszeni. Zavart, hogy Tory sok minden történésre előreutalt, meg kiszólt az olvasókhoz is. Azt hittem minden fordulat előre el lesz árulva, kiszámítható lesz minden és unalmas. Dögcédula megtalálása után viszont minden megváltozott. Történet egyre izgalmasabbá vált, tele volt meglepetéssel. Volt itt minden: titkos labor, kegyetlen orvosi kísérlet, egy furcsa vírus, egy eltűnt lány, farkaskutyák, betörések és egy rejtélyes gyilkosság.
Ki ölte meg? Miért halt meg? Mi olyat találtak a gyerekek, amit nem kellett volna? Mibe keveredtek? Ki akarja őket is megölni és miért? Történtek után lehet-e még normális életük? Mi lesz, ha kiderül, hogy mire képesek? Megtudják tanulni irányítani az új képességeiket? Sok-sok kérdés, rejtély, amit én nagyon imádok.

Idősebb szereplőkkel lehet még jobb lett volna a történet, de gyerekekkel is jó volt. Olvastam, hogy többen nem érezték a szereplőket gyerekeknek, mivel túl sok mindenhez értettek. Nekem ezzel sem volt bajom. Last of us Ellieje és a Tündérkrónikák Danija is 14 éves és ők is tudnak annyit, mint Tory, sőt többet is.
Tetszett, hogy Tory gondolatait E/1-ben olvashattam, többiekét meg E/3-ban, Ordast meg nem tudtam nem szeretni. Nem vagyok kutyás, de ez az állat levett a lábamról és többször is könnyeket csalt a szemembe.
Bővebben:
http://elhaym.wordpress.com/2013/09/16/kathy-reichs-vir…

25 hozzászólás
Viktória_Erdei P>!
Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek

Egy kihívás miatt most ezt a könyvet választottam. Nem bántam meg. Nagyon izgalmas volt, bár nehezen indult, sok volt a sziget bemutatása. A nyomozásos rész nagyon tetszett. Fordulatokkal teli, amikor azt gondoltam, hogy tudom ki a gyilkos, bumm… Újabb fordulat.
A karakterek jól meg lettek írva. Mindenkinek volt valami érdeklődési köre, ami hozzásegítette őket a nyomozásban. Ütős csapat.

kellyolvas P>!
Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek

A könyv fülszövege azonnal megfogott, kedvenc témáim közé tartoznak a különleges képességek, a DNS manipulációk, és a farkasok, így együtt különösen nekem valónak éreztem a könyvet és ez be is igazolódott. A szerző neve már eleve garancia volt arra, hogy az elméleti háttérrel nem lesz gond, az írói stílus is kiforrott, érthető és gördülékeny a cselekmény. A prológus előrevetít egy jelenetet a történet közepe tájáról, az olvasó adrenalinszintjét megemeli, a szerző jelzi, mire is számíthatunk. Az első pár fejezet ezután a bemutatkozás helye, itt még a történet picit lassú, de ahogy a nyomozás elindul, az olvasót is elkapja a vírus, és a könyv odaragad a kezéhez.
A történet nagyon eredeti, örültem annak, hogy farkasok, kutyák szerepelnek, de itt teljesen más módon, mint az eddig olvasott fantasy könyvekben, itt sokkal inkább a sci-fi elemek hangsúlyosak, a tudományos rész, a genetika játszik szerepet. Ez olyan szinten jelenik meg, ami teljesen érthető a fiatalabb korosztálynak is.
Ami a karaktereket illeti, egészen különleges felállással találkozunk. Adva van egy baráti társaság, aminek központjában Tory áll. Ő meséli el a történetet, de időnként egy-egy E/3-as fejezetet is beiktat a szerző a többi szempont ismertetése miatt. Tehát a barátok közül Tory az egyedüli lány, abszolút ő áll a banda élén, okos, intelligens, bátor, remek ötletekkel, de mégsem tévedhetetlen. A banda minden tagja jó valamiben, így nem gond, amikor az akciók közben zárat kell nyitni, vagy ujjlenyomatot rögzíteni. A csapat remek, jól tudnak együtt nyomulni, én mégis hiányoltam Tory-nak egy lány barátnőt. Talán a folytatásokban erre is sor kerül.
A helyszínek, a környezet nagyon tetszett, Dél-Karolina egyébként is a szívem csücske, a szigetvilágról már olvastam több könyvet, és Charlestonban is játszódik pár jelenet, ami igazi déli város.
Minden adott lenne tehát, hogy a könyv tökéletes legyen, néhány részlet azonban nekem nem jött be 100%-ban. Az még teljesen rendben van, hogy egy ya könyvbe ya klisék előfordulnak, anyuka 6 hónapja balesetben elhunyt, kiközösített gyerekek a suliban. Viszont a gyerekek korával nem voltam elégedett. 14-15 évesek a történetben, de a kalandvágyon kívül a többi tulajdonságuk idősebb korosztályra utal, főleg, amikor kiásnak egy csontvázat. Apropó csontváz. Most őszintén. Milyen gyilkos az, aki egy szigeten ássa el a hullát, amikor bedobhatná a tengerbe is?
Ez a korosztály még sok mindent megoszt a szüleivel, ezek a gyerekek viszont kifejezetten kerülték a lehetőséget, egy kivétellel, hogy felnőtt segítséget kérjenek. Főleg Tory esetében hihetetlen ez, hiszen csak fél éve illeszkedett be ebbe a környezetbe, mégis olyan, mintha ide született volna és mindent tudna. Szerintem az nem elég háttér, hogy gyorsan elolvasta az újdonsült antropológus nagynéni könyveit.
Összességében nagyon tetszett, izgalmas, mindenképpen újszerű a történet a young adult könyvek tengerében, a folytatásokat is mindenképp olvasni fogom.

8 hozzászólás
Röfipingvin P>!
Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek

Ez egy érdekes, izgalmas, kalandos utazás volt négy tinédzserrel. Négy nem mindennapi tinédzserrel.
Hatalmas kedvencem dr. Brennan. Talán már két vagy három köteten is túl voltam, mire rájöttem, hogy hát ennek van tv sorozat változata. Természetesen annak is nagy rajongója lettem. Más-más okok miatt szeretem a könyvet és a sorozatot, hisz tudjuk igencsak eltér a két Brennan karakter.
Amitől tartottam az be is következett ebben a könyvben: kaptam egy mini-Brennant. És még is tetszett! Meg volt ugyanis az a félelmem, hogy kapok majd egy újabb Csontot, csak kicsi kiadásban, furcsa lesz az egész, és nem tudok majd elvonatkoztatni az „eredetitől”. Haha! Az ördög a részletekben lakozik! El tudtam vonatkoztatni!
Tulajdonképpen adva vagyon nekünk négy fiatal, mindegyik egy kicsit másban emelkedik ki, az viszont közös vonásuk, hogy okosak. És nem is kicsit. Néha el is tűnődtem, hogy vajon nincs e más a háttérben, meg hogy nem lőtt e Reichs túl a célon, de az önmagammal való vita végén úgy döntöttem, hogy nem.
Valóban fel lehet tenni a kérdést, hogy de hát kis helyen egész véletlenül pont együtt él négy zseni, akik még barátok is? Jogos. Viszont még is csak van a közelben egy egyetem, na meg egy kutatóintézet. Szóval pofa be minden megállja a helyét.
Tory – Victory – „genetikusan” be van oltva a kíváncsisággal, nyomozási hajlammal. Az eszéről meg a kreativitásáról nem is szólva. A három fiú barát tökéletesen kiegészíti, teljesen jól funkcionálnak együtt.
Ami kicsit megakasztotta az embert az a gyerekek tinédzser volta, ill. az ebből következő „kötelező” iskolai elemek: bál, versengések, „dög” csajok, helyes fiúk etc. Eleinte zavarónak éreztem ezeket a jeleneteket, az járt a fejemben, hogy jól van, jól van, persze, persze haladjunk már. Körülbelül a történet felénél, ahogy az ember felveszi a regény lüktetését nem is annyira zavaróak. Arról nem is beszélve, hogy kell hagyni folytatható szálakat, olyanokat, amikkel szervesebben össze lehet kapcsolni a sorozat darabjait (mert ha nem csalódom ez egy nyitókötet volt, bár kerek lezárása van, az is tény…).
Nem tudom, hogy direkt vagy véletlenül, de ugyanúgy folyik Rhesus majmokkal kísérlet ezen a szigeten, mint Reichs Minden napra egy halott c. regényében. Le is kaptam a polcról az említett kötetet, de a szigetek neve nem egyezik, meg a földrajzi elhelyezkedés sem, pedig szép intertextualitás lehetett volna belőle.

A jóból is megárt a sok: szóval, aki szerette Reichs korábbi könyveit, annak ez is tetszeni fog. Aki pedig ismerkedne, az is bátran olvashatja, bár utána feltétlenül olvasson egy Temperance könyvet is, mondjuk az elsőt, A holtak beszélnek -et.

Shanara>!
Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek

Temperance Brennan unokahúgának és három társának életre szóló kalandja. Ebben a könyvben a szereplők fiatalok, de nem buta tinik, hanem amolyan tudóspalánták. Az események nagyon pörögnek, a misztikus szál nem teszi hihetetlenné és hiteltelenné a történetet. A fertőzés ténye tudományos alapokon nyugszik, a változások fizikai megjelenése nem szembetűnő, nem kell farkasemberes sztorira számítani.
Vannak jelenetek, amelyek esetében kicsit túlzásba esett az írónő, de alapvetően nagyon jó a történet. A fertőzés hatásai és a múltbeli gyilkosság utáni nyomozás szálai párhuzamosan futnak és az egyik segíti a másikban való előrehaladást.
Jó volt, sőt még azt is nyugodt szívvel kijelentem, hogy jobb, mint a felnőtteknek szóló könyvei. Jöhet a folytatás is. Ha lehet, akkor minél hamarabb.
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2013/07/kathy-reichs-vir…

Greylupus>!
Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek

Egy elejétől a végéig magához láncoló, rejtélyes, izgalmas YA krimi (nem tudom, hogy van-e ilyen stílus, de én ezt mondanám rá:). Nem tudom, hogy miért izgultam jobban: a kis csapat nyomozása miatt, hogy kiderüljön, ki a gyilkos, vagy pedig azért, hogy mi történik a srácokkal a fertőzés után. A farkas szál pedig még jobban megszerettette velem a történetet.
A négy srác imádnivaló, Tory a kis csapat esze, eszméletlen agya van és hatalmas lelkesedéssel rángatja magával a fiúkat egyre mélyebben a nyomozásba, akik persze követik a kíváncsiságuk, a kalandvágyuk és persze a barátságuk ereje miatt. Szerelmi szálról nem nagyon beszélhetünk, bár Toryra kezdenek felfigyelni a srácok, de a lány még nem nagyon tud velük mit kezdeni. Valami persze alakul, valami látszódik a távolban, de ennek a regénynek nem ez a fő motívuma. (és igen, van benne bál, ha bárki is kérdezné:).
A helyszín különleges, a könyv elején lévő térképet állandóan bogarásztam, kerestem, hogy épp merre járnak. (sőt arra is rávett az írónő, hogy a valódi térképen is körbenézzek, hogy a leírtakból mi valós és mi nem:).
Kathy Reichst nagyon megkedveltem, lebilincselően, humorosan, izgalmasan ír és most már biztos, hogy a felnőtt sorozata is felkerült az olvasandóim közé. Nagyon várom a sorozat következő részét!

Felixa P>!
Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek

Ifjúsági könyv létére maximálisan lekötött. Jó könyv jó karakterekkel és izgalmas történettel. Bár az elején kicsit meginogtam, mert kissé unalmasnak és lassú folyásúnak éreztem, de egyik pillanatról a másikra elkapott a lendület és kíváncsian forogtak a lapok a kezemben. A rejtélyek után mindig megkaptam a magyarázatot, ami nem hagyott maga után megválaszolatlan kérdéseket. Ráadásul új ismereteket is elsajátítottam belőle. A karakterek megrajzolása csak emelte az amúgy is színvonalas történet minőségét.
Maximálisan elnyerte a tetszésemet, úgy gondolom, hogy ilyennek kell lennie egy korunkban helytálló ifjúsági regénynek. Természetes, hogy folytatni fogom a következő résszel…


Népszerű idézetek

Aprily>!

Persze tudom, mit kéne tennem. Ha arra vágyom, hogy végre lány barátaim is legyenek, komolyabb érdeklődést kell mutatnom a fiúk, a shoppingolás és a valóságshow-k totálisan sötét szereplői iránt.
Ha jobban végiggondolom a dolgokat, magányosan jóval több időm jut olvasásra.
A szociális totemoszlop alsó szintjén dekkolnék? Na és?

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
Greylupus>!

Az első bálozók mind úgy ki voltak rittyentve, mintha Brad Pitt közülük választana kísérőt az Oscar-díjátadásra.

237. oldal

Röfipingvin P>!

– A GPS szerint Jason lacrosse csapata Greenville-ben van. Mindegyikük. Ezek szerint még versenyeznek.
– Hajrá Griffendél! – viccelődött Hi.

325. oldal

Lulma>!

A kutyák őszinték, amit az emberek nagy részéről nem mondhatunk el.

29. oldal

hinodranzer>!

– Miért van az, hogy az összes ragyogó ötleted gyakorlatilag bűncselekmény?

29. fejezet

Aprily>!

Tiszta külsőm rögtön bezsebelt némi tapsot. Ben még fütyült is.
– Így már jobb – dicsért Shelton.
– Nem is tudom – szólt Hi csücsörítve. – A madárszar adott valami pluszt.

313. oldal

cassiesdream>!

– Használhatjuk a PIS rendszert.
– PIS? – kérdezte Hi. – Az meg mi a szösz? Online randi flepniseknek?
– Röhög a vakbelem. Én a Property Infromation Systemről beszélek.

320. oldal

Molymacska>!

Ha jobban végiggondolom a dolgot, magányosan jóval több idő jut az olvasásra.

59. oldal

Dyus33>!

     – Készen álltok? – kérdeztem.
     – Igen! – felelték mindhárman.
     Abban a pillanatban megszólalt a riasztó.

85. oldal

Maya>!

A kutyák sohasem pletykálnak a hátad mögött. És nem próbálnak megalázni azért, mert te vagy a legfiatalabb a suliban. És autót sem vezetnek, hogy elgázoljanak.
A kutyák őszinték, amit az emberek nagy részéről nem mondhatunk el.

Első rész: Szigetek/ 4. fejezet


A sorozat következő kötete

Virals sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Crichton: Az elveszett világ
V. E. Schwab: Viszály
Alexandra Bracken: Sötét örökség
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Rick Riordan: A szörnyek tengere
Manon Fargetton: Szökevények éjszakája
Justin Cronin: A szabadulás
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Dan Wells: Ruins – Romok