Végzetes ​utazás (Temperance Brennan 4.) 73 csillagozás

Kathy Reichs: Végzetes utazás

A Dr. ​Csont-sorozat rajongói bizonyára kiéhezetten várják már dr. Temperance Brennan törvényszéki orvosszakértő legújabb nyomozását, amelybe természetesen a sorozat világával újonnan ismerkedő olvasók is bekapcsolódhatnak. A New York Times– bestseller kötet most először olvasható magyar nyelven.

Amikor lezuhan egy repülő Észak-Karolina hegyei között, Tempe Brennan is részt vesz az eset feltárásában és az áldozatok maradványainak azonosításában. Csakhogy egy erdei tisztáson olyan emberi lábfejre bukkan, amely sejtése szerint nem a gépről került oda.

Mivel felfedezése több környékbeli számára súlyos következményekkel járhat, szakmailag meghurcolják, hogy így tartsák távol a helyszíntől. Őt azonban nem lehet csak úgy félreállítani. Vaslogikával és végtelen türelemmel vizsgálja a vidéket jó ideje sújtó szörnyű gyilkosságokból származó maradványokat… Ahogy a szálak egyre nagyobb hatalmú emberekhez vezetnek, egyre komolyabb fenyegetésekkel kell… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Fumax, Budapest, 2014
396 oldal · ISBN: 9786155514098 · Fordította: Béresi Csilla
>!
Fumax, Budapest, 2014
396 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639861732 · Fordította: Béresi Csilla

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Andrew Ryan · Enrico Fermi


Kedvencelte 3

Most olvassa 9

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 52

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Navi P>!
Kathy Reichs: Végzetes utazás

Mindig megdöbbenéssel és értetlenséggel állok azon esetek előtt, amikor ennyire erősen hisznek a XXI. század emberei az ősi hiedelmekben, s minden tettüket ezekkel igazolják. Néha elvesztem a sok név között, de a végére minden összeállt.
Nagyon sajnálom a repülőgép utasait, sajnos az emberi figyelmetlenség, kapkodás sokszor végzetes lehet. Ryant is sajnálom, mennyi önvád lehet benne.
Tempe a maga mérhetetlen makacsságával és eszével felgöngyölíti az esetet, de hatalmas árat kell érte fizetnie.
Néha soknak éreztem a tudományos és földrajzi leírásokat, de ennyit még el lehetett viselni.

Jeffi P>!
Kathy Reichs: Végzetes utazás

e kell vallanom, hogy sosem néztem Dr. Csontot, és még nem olvastam Reichs-től ebben a sorozatban könyvet. Az ifjúsági sorozatának első részét olvastam valamikor, pár éve, és az tetszett. Ezért is jutottam arra az elhatározásra, hogy szeretném megismerni ezt a könyvsorozatot is. Mivel, erre a részre volt lehetőségem, hát tessék 4. résszel kezdtem a sorozatot.
Megnyugtatására mindazoknak, akik szintén random megfogják a könyvet, mert szimpatikus a címe, fülszövege. Nos, azok számára, a könyv úgy 85%-a teljesen érthető. Van pár visszautalás, amit mivel nem olvastam az előzményeket, így nem nagyon tudtam mire is utalnak vissza. De nem volt túlzottan zavaró, mert az a szereplő, akinél folyamatosan megjegyezte, hogy „és amikor” és „azt tette, hogy”, nos, ő nem is sokat szerepelt a könyvben. Kivéve a kulcs jelenetekben.
A történet több szálon fut, az egyik egy repülőszerencsétlenség, és annak felgöngyölítése. Minthogy, miért zuhant le, minden utas megvan-e. Bomba, összeesküvés, maffia támadás, légi támadás, vagy egy véletlen baleset? Ez a szál amúgy engem jobban érdekelt volna, mint amennyire ki volt fejtve. De sajnos főhősnőnk, mivel nincs elég halottja, hát keres magának más témában, amivel felkeveri a sz*rt.

Nem adok rá maximális pontot, mert voltak benne számomra, nem annyira érdekes dolgok. Feltehetően olyanok, akik minden eddigi részt olvastak, vagy a sorozatot nyomon követik jobbra értékelik. Bár szerintem a négy pont sem rossz.

Bővebben a blogomban: http://jeffi-olvas.blogspot.hu/2016/05/kathy-reichs-veg…

Röfipingvin P>!
Kathy Reichs: Végzetes utazás

Végre kicsit rendeződtek kronológiailag a dolgok a fejemben. (Tudniillik a magyarul eddig csak az első, a második, a harmadik és az ötödik kötet volt elérhető. )
Szívből örültem és örülök, hogy felkarolódik a sorozat és egyre jobban megismerhetjük dr. Temperance Brennan-t. (Jelentősen eltérnek egymástól a TV-sorozatbeli Brennanel.)
Érdekes ez a sorozat több szempontból is. Egyrészt, mert ugyan sima kriminek tűnik mégis sokkal több annál, hisz igazi bennfentes találja ki és írja meg a sztorit. Másrészt meg helyenként annyira részletekbe menően alapos, hogy elfog a „tankönyv-tananyag-vizsga” érzése. Reichs zsenije egyébként itt mutatkozik meg nagyon jól – bár lehet, hogy ezzel csak én vagyok így –, hogy a számára, mint törvényszéki antropológus számára fontos dolgokat, eljárásokat, technikákat, ügymeneteket minden szárazságuk ellenére érdekessé tudja tenni. És néha ehhez nem csinál mást csak nagyon emberivé és ezzel együtt gyarlóvá és esendővé teszi a karakterét, karaktereit.
Így öt regény után azért jól felismerhető regényeinek váza, felépítése. (Ugyanúgy, ahogy a tv-sorozat epizódjai is nagyon kaptafásak – ettől függetlenül nagyon szeretem azokat is, még akkor is, ha elég az első 10 perc, hogy tudjam ki a gyilkos.) De ez nem gond: mert amíg ilyen izgalmas történet-izmokat tapaszt a regény-csontvázaira, addig nálam nyert ügye van.

Bleeding_Bride IP>!
Kathy Reichs: Végzetes utazás

Első kötet, amit Kathy Reichs-tól olvastam, és hamar kiemelem a többi sorstársamnak is, hogy ha sorozat forgatókönyvére számítanak, akkor picit csalódni fognak.
A könyvbeli Brennan semmit sem hasonlít a filmbeli változatára, én azt sokkal erősebb karakternek tartom. A nyomozóúr viszont javarészt ugyanaz, ha valaki inkább szimpatizál vele ;)
A végzetes utazás meg egy remek, fordulatos krimi. Engem kicsit meg is kavartak az események az elején, nem igen tudtam hová tenni, hogy egyik szállnak mégis mi köze lesz a másikhoz, aztán kabumm, kiderül, hogy semmi sem az aminek látszik, és hogy amiről azt hisszük, hogy a történet magvát adja, az valójában, egy mondjuk úgy, jelentéktelen felvezető.
Szerettem, izgultam, körmöt rágtam :D

mrsp>!
Kathy Reichs: Végzetes utazás

Akik a tévésorozathoz teljesen ragaszkodó történetre vágynak, azok egy kicsit csalódhatnak, hiszen Tempe családi háttere merőben eltér a könyvben. Viszont a történetnek megvan a klasszikus „Dr. Csont-os” beütése, teletűzdelve rendkívül izgalmas fordulatokkal és rengeteg patológiai szakkifejezéssel. Igazából magam is meglepődtem, hogy mire a regény végére értünk, az alapsztori teljesen megváltozott. Érdekes lett volna a fülszövegben és az első 100 oldalon elmesélt repülőszerencsétlenség története is, ám egy sokkal nagyobb rejtély kerekedett belőle.

http://mostjo.blogspot.hu/2014/10/kathy-reichs-vegzetes…

Shanara>!
Kathy Reichs: Végzetes utazás

„Hangulatában kicsit másnak éreztem ezt a kötetet, mint az előzményeket: Tempe sokkal többet van most terepen, mint eddig, a nyomozás nagy része pedig nem csak a csontok vizsgálatából áll, hanem egyéb eszközöket, java részt kutatómunkát is be kell vetni az ügy megoldásának érdekében. Tempe tehát megmutatja, hogy nem csak a laborban állja meg a helyét és veszi észre a legkisebb apróságot is, hanem éles logikáját a való életben is alkalmazni tudja. Ráadásul végre kamatoztathatta a kitartását, a makacsságát és a vakmerőségét is, amivel az előző kötetek esetében nem tudtam mit kezdeni, de itt teljesen a helyén volt a dolog – és kedvenc törvényszéki antropológusomnak szüksége is volt ezekre a tulajdonságokra. Tetszett, hogy a kedvezőtlen körülmények ellenére sem hagyta magát, amolyan ha kidobnak az ajtón, akkor bemászom az ablakon stílusban nyomta szinte egészen végig. Szuper volt!”

„Ez egy mozgalmas és okos sztori, amelyet nagy élvezettel olvastam, egy remek regény, amely képes volt magához ragadni a figyelmem, és azt egészen a kötet végéig meg is tartani. Igazán annak a tetszését fogja elnyerni a regény, aki szereti a valós eseményeken alapuló, hiteles, részletes leírásokat, szakmai értekezéseket tartalmazó történeteket – az események érdekesek, mozgalmasak, de csak olyan mértékben durvák, amilyen maga az élet is. (…) Nekem tetszett, amit olvastam, ajánlom másoknak is – azoknak is, akik kedvelték az eddigi részeket és azoknak is, akik csak most fedezték fel maguknak a szerzőt és a törvényszéki antropológus kalandjait.”
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2015/09/kathy-reichs-veg…

kriszmanesz P>!
Kathy Reichs: Végzetes utazás

hm. ha nem is vagyok elvakult fan, de igencsak bele tudok feledkezni a Dr. Csont című sorozat epizódjaiba. pontosan ezért is vettem le a könyvtár polcáról ezt a kötetet. noha tisztában voltam vele, hogy ez csak a filmsorozat alapja, mégis több hasonlóságra számítottam. sajnos az írott szöveggel eléggé nyögvenyelősen haladtam. mérhetetlenül untatott a rengeteg hivatal felsorolása, és a bürokrácia útveszőinek végtelen sora. az utolsó harmadra indultak be az események, de az egész könyvből mindössze Boydra lennék még kíváncsi.

kolika>!
Kathy Reichs: Végzetes utazás

A cím utal a könyv cselekményét elindító repülőszerencsétlenségre, de nem kell sokat teketóriázni ahhoz, hogy hamarosan rájöjjünk kényszerített végtelen utazásra indulnak/indultak a vidék öregjei közül is jó páran. S végül is nem ez adja a könyv fő cselekményszálát a hatásos indítás után. Természetesen arról is olvashatunk, hogy mi is történt a repülőn (banális esetből, gondatlanságból tömegszerencsétlenség).
Brennan itt is hozza a formáját: nyomokra bukkan, s minden figyelmeztetés ellenére harcot indít a titokzatos gyilkos/gyilkosok ellen. Makacssága, kitartása most is életveszélybe sodorja, de a kötetben felbukkanó Ryan itt is megmenti.
Ez a rész kicsit sablonszerűvé sikeredett, viszont a gyilkosság(ok) oka egyáltalán nem az. Kicsit kapkodtam is a fejem, de azért elég hihető, hogy vannak ilyen elborult agyú emberek. S hogy gyilkos ösztöneiket holmi ősi kultúrában is fellehető maszlagba csomagolják, az csak a plusz volt. Nem a lelkiismeretük megnyugtatása lehetett az ok, hiszen a tettek ilyenforma elkövetése egy fikarcnyi lelkiismeret furdalást sem mutat.
Kicsit hiányoltam Brennan és Ryan közti kapcsolat fejlődését. Mintha nem is lett volna közük egymáshoz korábban. Na, de ez biztos csak azért volt, hogy a következő részben is legyen valami újdonság a kapcsolatukat nézve.

smetalin>!
Kathy Reichs: Végzetes utazás

FIGYELEM!!
– Ne olvasd, ha repülőn ülsz, mert rögtön leakarnál szállni!!!
– Ne olvasd, ha repülős utazás előtt állsz, mert nem fogsz elindulni, max. kocsival!
Annyira részletesen ábrázolja a repülőgép szerencsétlenséget, hogy minden kedvét elveszi az embernek a repüléstől!!!
Az előző része nem annyira tetszett, na de ez!!!! ez nagyon jó volt! Nem volt egy unalmas oldal sem, nem volt tele rövidítésekkel, folyamatosan derültek ki érdekes dolgok, mind a katasztrófával kapcsolatban, mind a „lábfejjel” kapcsolatban is! Egy pörgős, élvezhető krimit tart az ember a kezében, aminek a végkifejlete elég nyomorforgató!

TTauriel>!
Kathy Reichs: Végzetes utazás

Valamiért ezt a rész vártam a legjobban, de sajnos nem tetszett annyira mint szerettem volna.
Nem fogott meg ez a sztori. Maga a nyomozás meg a folyamatok izgalmasak voltak, de a magánéleti szál sokkal jobban érdekelt, mint az ügy. Bár ez az összes eddigi résszel így volt. Lehet, hogy nem jól állok hozzá a dolgokhoz. :D


Népszerű idézetek

mrsp>!

Negyvenkét halott diák csak ér egy Pulitzer-díjat.

29. oldal

mrsp>!

– Nincs családja?
– Nem tudunk róla. Magányos farkas volt.
– És miért érdekelte a szomszédot, mi van vele?
– Mitchellnél volt a baltája, és vissza akarta kapni. Többször becsöngetett hozzá. Végül belefáradt. A detoxban is kereste, de ott se találta. Jelentette hát az eltűnését a rendőrségen, remélve, hogy a zsernyákok csak előkerítik.
– Őt meg a baltáját.
– Egy férfi semmit sem ér a szerszámai nélkül!

110. oldal

mrsp>!

A legtöbb vietnami tengerészgyalogos inkább nézett szembe az ellenséggel, semhogy felkeressen egy otthont Amerika kellős közepén, és megvigye bajtársa halálhírét.

230. oldal

mrsp>!

A nőket arra nevelik, hogy óvatosak legyenek. Szaporázd meg a lépteidet, ha meghallod, hogy jönnek a hátad mögött! Less ki a kémlelőnyíláson, mielőtt ajtót nyitsz! Állj a nyomógombok mellé az üres liftben! Félj a sötétben!

233. oldal

mrsp>!

– A kerületi ügyész nem akar ellentmondani a békebírónak. Megfoghatóbb bizonyítékokra van szüksége.
– Mi a mennydörgős ménkűt akarnak ezek? Miss Scarlettet a könyvtárban? Gyertyával a kezében?

252. oldal

mrsp>!

Nem élhetünk olyan világban, amelyben az élet kioltásának nincsenek következményei.

254. oldal

mrsp>!

Inkább bánom azt, amit tettem, mint azt, amit meg sem próbáltam.

394. oldal

kolika>!

Egy cseroki teremtésmítosz szerint a világot sárból alkották. Aztán dögkeselyű repült föléje. Ahová a szárnya lecsapott, ott völgyek formálódtak. Ahol megemelte a szárnyát, ott hegyek nőttek.

Kapcsolódó szócikkek: teremtés
kolika>!

– A kerületi ügyésztől még el kell ugranom a Fontana-tóhoz. Nekünk is van egy istenverte Mulder ügynökünk, aki azt képzeli, földönkívülit fogott. Négyre visszaérek – nézte meg az óráját.

Kapcsolódó szócikkek: Fox Mulder
mrsp>!

Ha fehér ember tűnik el, egész oldal foglalkozik vele; ha fekete, a tizenhetediken kap két sort.

241. oldal


A sorozat következő kötete

Temperance Brennan sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Karen Rose: Számolj tízig
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség
J.D. Barker: A negyedik majom
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Karin Slaughter: Elnémítva
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
Stephen King: Joyland
Lisa Jackson: Forró szívek
Eva García Sáenz de Urturi: A fehér város csöndje