Síri ​titkok (Temperance Brennan 5.) 53 csillagozás

Kathy Reichs: Síri titkok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1982-ben ​egy nyári reggelen katonák dúlták fel Chupan Ya falut. Asszonyokat és gyerekeket erőszakoltak meg és öltek meg. Állítólag huszonhárom áldozat maradványai hevernek abban a kútban, amit húsz évvel később Dr. Temperance Brennan és a Guetamalai Törvényszéki Antropológiai Alapítvány csapata tár fel. Tempe az észak-karolinai és montreali törvényszéki orvosi szakértő iroda antropológusa. Egy hónapos szolgálatot tölt Guatemalában, hogy segítsen néhány családnak azonosítani, és eltemetni a halottaikat. A nő egy hideg, nedves gödörben ás. Talál egy hajcsatot, néhány ruhafoszlányt, egy apró tornacipőt. Ásója egyszerre valami keménybe ütközik: egy legfeljebb két éves gyerek csípőjébe. Szívszorító munka. Valami kegyetlen történt itt húsz éve. Csakhogy az erőszak a mai napig nem ért véget. A csapat épp összepakolna aznapra, amikor sürgős műholdtelefon-hívás érkezik. Két kollégát megtámadtak. Lövések dördülnek, és Tempe rémülten hallja egy nő sikoltásait. Azután csönd. Síri csönd.
(tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Szó, Budapest, 2008
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639870055 · Fordította: Kövesdi Miklós Gábor

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Jay Gatsby · Andrew Ryan


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 67


Kiemelt értékelések

>!
BoneB
Kathy Reichs: Síri titkok

Valahogy most nem ment olyan gördülékenyen az olvasás. Először is nem tudtam megjegyezni a neveket. Ráadásul nagyon sokszor nem tudtam egy párbeszédbe eldönteni, hogy éppen ki mondta az adott mondatot és kicsit belekavarodtam a francia nyelv rejtelmeibe is. Valószínű velem van a gond, lehet nem voltam eléggé ráhangolódva. Azért a lényeg lejött ám: spoiler. Az utolsó mondatnál meg teljesen ki voltam, mondom biztos lemaradt a végéről valami, mert így csak nem lehet vége, de hiába lapoztam semmi se volt már…

>!
zserb
Kathy Reichs: Síri titkok

Ez volt az első magyar nyelvű kötetem az írónőtől, és szerencsére nem váltak valóra a félelmeim. Kathy Reichs nagyon jellegzetes szókincset használ: orvosi és biológiai szakkifejezések, francia töltelékmondatok, végtelenhosszú intézménynevek és technikai rövidítések; ezek többsége egyszerre hangulatteremtő elem és információmorzsa. A fordításban elveszett ugyan egy vékony réteg latin (merthogy nekünk tényleg rengeteg dologra van pontos magyar szavunk), de kaptunk helyette angol technikai szakzsargont, és a végeredmény éppen csak annyira lett itt-ott szaknyelvi jellegű, hogy kényelmesen el tudjon zakatolni laikus fejem felett, ahogy azt neki kell.

Maga a történet nem kiemelkedő. Feltűnnek benne ugyan az írónőtől megszokott jellegzetességek nem tényleges spoiler, de hosszú spoiler de közben az áldozatok képe összemosódik és egyszerűen túl sok a véletlen.
Úgy tettem le a könyvet, hogy kikérem magamnak ezt a lezárást!, ugyanakkor Galiano karakterét megkedveltem, és a Chupan Ya-i, valamint a montreali szálról és szereplőkről is szívesen olvastam volna még, Brennanben pedig nem kellett csalódnom. (Három és egynegyed csillag: alapjában véve nagyjából rendben van, de volt ez jobb is.)

3 hozzászólás
>!
egy_ember
Kathy Reichs: Síri titkok

Nahát, ez meg a Csontos nő! Mármint a Dr. Csontos. Az ő regényei adták a kiindulópontot a sorozathoz. De csak a kiindulópontot, mert a két Temperance Brennan karakter eléggé eltér egymástól. Az csak egy apróság – de nehezen megszokható –, hogy a könyvben a szereplőt végig Tempe-nek szólítják, mert a sorozatban inkább Bones. A lényegi különbség azonban, hogy a könyvben szereplő törvényszéki orvos-szakértő egyrészt nem olyan elképesztően okos, mint a filmbéli, másrészt egyáltalán nem az az empátia nélküli személyiség, amit a sorozatban csináltak belőle. De őszintén szólva nekem az jobban tetszik.
Ami Kathy Reichst illeti, nem a stílus az erőssége, bár van, hogy megvillan az a fanyar patológus-humor, ami a sorozatot jellemzi. A stílusbéli hiányosságokét viszont részben kárpótol az első kézből származó élményanyag. A történetvezetés időnként kicsit erőltetett, de összességében egy egész jó krimi, megtűzdelve egy kis guatemalai történelemmel.
(A könyv végén van egy fotó a szerzőről. Biztosan hízelgett neki, amikor a gyönyörű Emily Descanelt választották a szerepre, mert ha zongorázni tudnám a különbséget, akkor nagyon kellene vigyáznom a kézcsontjaimra. De ez csak egy szexista, macsó megjegyzés. :)

>!
Dark
Kathy Reichs: Síri titkok

Hogy lehet így befejezni? Drága Kathy, te engem nagyon utálsz, ezt már látom! :D
Egyre jobban megszeretem a stílusát, az idióta hasonlatait és a csapongó történetvezetést. Alapvetően nincs benne semmi extra, a kaptafa ugyanaz, mint az előző négy résznél, mégis, valami miatt nagyon bejön. Kedvenc könyv nem lesz belőle, de gyanítom, hogy újra fogom majd idővel olvasni. Szeretem az orvosos nyomozós történeteket, ráadásul ebben is, mint az előzőkben is, van egy kis tudomány is, ami mindig hasznos és jó feleleveníteni. Egyszóval tetszett.

>!
kolika
Kathy Reichs: Síri titkok

Kedvelem a könyvben megjelenő Dr Csontot (persze a filmbelit is, de őt más miatt). A könyv kicsit sablonra épül: holttest(ek) vizsgálata, a főszereplő mindennapjai, megtűzdelve valamelyik , a könyvben megjelenő férfi körüli gondolataival, s persze megspékelve, hogy megmentésre indulva a végén mindig ő szorul megmentésre. Na, de jó, ha lovagok veszik körül, s épp az utolsó percben a tett helyszínére érnek. Pár kötet után nagyjából ez a fő történés, de mégis szeretem olvasni.
A gyilkosságok oka eléggé meglepett, szinte végig vakvágányon voltam.
S hát a befejezés követeli a következő részt. Nem fogom sokáig halogatni.

>!
Azura
Kathy Reichs: Síri titkok

Hivatalosan is Andrew Ryan nyomozó a legújabb, fiktív szerelmem. :D

– Felébresztettelek?
– Minden hívást ellenőrzök, mielőtt felveszem.
– Tényleg?
– Tom Cruise és Nicole Kidman szakítottak. Csak idő kérdése, mikor kezd el Nicole hívogatni.
– Álmodik a nyomor, Ryan.

>!
Shanara
Kathy Reichs: Síri titkok

Az írónő ezúttal egy egzotikus helyszínt választott a történethez. Az alapsztori már magában is megrázó, de a politikai intrikákkal, hatalmi harcokkal és titkokkal megtűzdelt regény teljesen magához láncolt olvasás közben. Andrew Ryan acélkék tekintete és csipkelődő humora már csak a ráadás volt. :-) Galiano felügyelő is üde színfoltja volt az egyébként sötét hangulatú, helyenként kegyetlen történetnek. Minden elismerésem azoknak, akik az életben is ezt a munkát végzik. Ismét sikerült egy nagyon jó könyvet elolvasnom. Minden megvan benne, ami egy jó krimihez csak szükséges. Egy valami azonban nagyon fontos az olvasáshoz: el kell felejteni a filmbeli Tempe karakterét, mert ez a Tempe nem az a Tempe.
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.com/2012/03/kathy-reichs-si…

>!
george08
Kathy Reichs: Síri titkok

A negyedik rész után azt mondtam, hogy ennyi elég volt nekem a sorozatból, hiszen egyik se ment nálam három csillag fölé, akkor minek próbálkozzak újra és újra vele. Aztán mégis beleolvastam az ötödik részbe és ha már elkezdtem, akkor befejezem alapon végigolvastam, de nem nyűgözött le most sem.

>!
Constance
Kathy Reichs: Síri titkok

Nem lehet szavakkal leírni: izgalmas, akárcsak a többi rész. Azt hiszem Kathy, teljesen függővé tettél. :)

>!
Ginuci
Kathy Reichs: Síri titkok

Nagyon sajnálom, hogy nincs több kötet magyarul…


Népszerű idézetek

>!
egy_ember

Nagymamám mindig is mondta, hogy a fizikai munka Isten gyógyírja a bánatra. Persze azt is gondolta, hogy a békák meddőséget okoznak, de ez egy másik kérdés.

28. oldal

1 hozzászólás
>!
egy_ember

Ez biztos meglep téged, de vannak olyan rendőrök, akik olyan újságokat is olvasnak, amelyeknek nincs kihajtogatható poszter a közepükön.

53. oldal

3 hozzászólás
>!
egy_ember

– Ellenőriznem kell a Fazekas és Kósában.
A Forensic Fetal Osteology című könyvre utaltam. Ez az antropológusok bibliája a terhesség alatti csontvázfejlődésről. Magyarországon adták ki, 1978-ban; a példányokat féltékenyen őrzik azok a szerencsések, akik birtokolják.

72. oldal

2 hozzászólás
>!
Röfipingvin MP

– Hugi. Neked egy jó kis dürgés hiányzik.
– Nincs kivel dürögnöm, tesó.
– Nekem úgy tűnik, eggyel több van, mint kéne.
– Hm.
– Akkor mit szólnál ELEKhez?
– Jó, megkérdezem. Ki az az Elek?
– Elemes kan.

164. oldal

>!
recca

A tapasztalat érdekes dolog. Lehetővé teszi, hogy az ember felismerje a ballépéseket.
Amikor megismétli őket.

271. oldal

>!
Constance

– Minden hívást ellenőrzők, mielőtt felveszem.
– Tényleg?
– Tom Cruise és Nicole Kidman szakítottak. Csak idő kérdése, mikor kezd el Nicole hívogatni.
– Álmodik a nyomor, Ryan.

>!
Shanara

Darwinnak igaza volt. Az élet lehetőség. Az egyiknek veszteség, a másiknak nyereség.

28. oldal (Szó Kiadó, 2008.)

>!
Constance

– Hogy jutottál be?
– Simán. Zsaru vagyok.
Letettem a táskáimat és a bevásárlószatyraimat.
– Rendben. Akkor próbálkozzunk a miérttel.
– Meleg van odakint. Vártam.
Ryan felült, és lecsapta hatalmas patáit a padlóra.
– Ezt az izét törpéknek tervezték.
– Impozáns darab.
– Borzalmas lenne ebből nézni a Stanley Kupa döntőit.
– Nem lebzselésre való.
– Akkor mire?
– A rosszul címzett levelek, szórólapok és újságkivágások
gyűjtésére.
– Ez a nappali nem túl vendégbarát – mondta Ryan, a tarkóját dörzsölve.
– Ott vannak a cserepes pálmák.
Felvillantotta a negyven-valahány éves iskolásfiú mosolyát.
– Hiányoztál.

>!
Constance

– Amikor tegnap láttalak a földön feküdni a fegyver mellett, úgy éreztem, valami megszakad bennem.
Úgy megdöbbentem, hogy szólni sem bírtam. De jobb is volt így. Csak valami hülyeséget mondhattam volna.
– Rájöttem valamire.
Furcsán szólt a hangja. A mellkasához szorította a fejemet.
– Vagy talán csak beismertem magamnak végre. Beletúrt a hajamba.
Mit? Mit ismertél be?
– Tempe, én…
Elakadt a hangja.
Jaj, istenem! Csak nem az sz betűs szóval akart jönni?
– Túl sokat láttam az élet sötétebbik oldalából ahhoz, hogy túlzottan bízzam az emberekben. Nemigen hiszek a hepiendben – éreztem, hogy nyel egyet –, de benned hiszek.


A sorozat következő kötete

Temperance Brennan sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jeffery Deaver: Ablak a halálra
Nora Roberts: Tünékeny szerelem
Nora Roberts: Szent bűnök
Karin Slaughter: Kegyetlen kötelékek
John Scalzi: Bezárt elmék
John Sandford: Csábító préda
Scott Turow: Beismerő vallomás
Nora Roberts: Mámor
Nevada Barr: Ördögkatlan