Minden ​napra egy halott (Temperance Brennan 2.) 85 csillagozás

Kathy Reichs: Minden napra egy halott Kathy Reichs: Minden napra egy halott

Az írónő első regényével „A holtak beszélnek”-kel valósággal berobbant a nemzetközi bestsellerlisták élére.
A „Minden napra egy halott” az első regény remekül megrajzolt, értelmes és érző asszonyhősnője, Tempe Brennan újabb kalandjait meséli el. Tempe kultikus gyilkosságok eszelősen kegyetlen tettesei után nyomoz a szétégett, fagymarta északi tanyán, a déli napsütésben szikrázó féltrópusi szigeten, a boncasztalon hátrahagyott csontokból, sírok mélyén gyűjtögetve a rothadó húsról a bogarakat, amelyek információt hordozhatnak. Nyomoz egyetemeken és kommunákban, a szekták között, egészen addig, amíg végül ő maga áll az áldozat helyén megkötözve, fájdalmas halálra várva. Látszólag tehetetlen, de gondolkodni, megfigyelni még tud.
Izgalmas, jól pergő ez a regény, ahol minden napra jut egy halott.

Csont és bőr címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Szó, Budapest, 2008
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639870024 · Fordította: Szántó Judit
>!
Aquila, Debrecen, 2000
442 oldal · ISBN: 9636791244 · Fordította: Szántó Judit

Enciklopédia 3


Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

dagikám>!
Kathy Reichs: Minden napra egy halott

Alapvetően èrdekes törtènet volt,bàr a sok mellèkszàl,illetve a rengeteg leìràs untatott,nem tudtam ùgy haladtam,mint kellett volna. Az ìrònő könyveit azèrt szeretem,mert rèszletesen mondja el a következtetèseit a csontokbòl. Itt is ez a helyzet àllt fenn. Sok volt a halott,a nyomozàs ès a boncolàs. A vègèn nem gondoltam volna, hogy ő lesz a tettes. Mindent összevetve izgalmas volt.

BoneB P>!
Kathy Reichs: Minden napra egy halott

Most már megszoktam a Tempe stílusát, az első részben még nagyon a sorozatbeli karakterhez akartam hasonlítani, de ő teljesen más. De most már nem zavar. :)
Viszont engem annyira idegesít, hogy a hülye szereplők susmákolnak, és nem mondanak el mindent, amit tudnak, és így nem halad a nyomozás. Jó, tudom, így izgis a könyv, meg így lesz érdekes, és nem 40 oldalas a könyv, de akkor is, ilyenkor fejbe tudnám vágni az adott szereplőt. Viszont már most tudom, hogy végig olvasom a sorozatot…

Jaina>!
Kathy Reichs: Minden napra egy halott

A Dr. Csont sorozat nagy kedvencem, örültem, amikor rájöttem, hogy mint annyi más jó sztori könyv formában látott először napvilágot. Az első részen fanyalogtam, egyáltalán nem volt szimpatikus Brennan. A Minden napra egy halott viszont meglepően jól sikerült, még akkor is, ha úgy odacsapnék egy 18-as karikát a könyv elejére, mint a huzat. Voltak benne nagyon durva, szívfacsaró jelenetek, pedig Kingen edződve bírom az ilyesmit. Nem véletlen hogy elég lassan is haladtam vele. Tetszett az antropológiai, szociológiai háttér, Kathy Reichs nagyon sok részletnek utánajárt és nagyon intelligensen mutatta be a szekták világát.
Bár a sorozatot megvettem angolul, mégsem éreztem magamban a kellő felkészültséget, hogy eredetiben olvassam, amit most már bánok. A fura szóhasználat és „érdekes” megoldások sokszor kizökkentettek a szövegből, hiába, Szántó Judit stílusa bármilyen olvasnivalón nyomot hagy…

Sabinomi>!
Kathy Reichs: Minden napra egy halott

Hú!!! Hát eléggé megszenvedtem ezzel a könyvvel. Két napom volt elolvasni, de végül öt nap kellett. Egyszerűen túl tömény volt, néha túl brutál, és pihennem kellett. És habár ilyen durva volt a történet, nem nevezném egyáltalán nyomottnak a hangulatot. Szerencsére :) Meglepődtem, hogy a könyv nem csak Montrealban játszódott, ahogy az előző, hanem Charlotte-ban is. A két városnak más-más hangulata volt, és nagyon szerettem mindkettőt. Amiért nem rajongtam, az maga Brennan. Nem tudom megszeretni ezt a nőt. Ha olyan lenne, mint a sorozatban, akkor bár érzéketlen lenne, de így olyan semmilyen. Sok rész volt a magánéletéről, és ezeket a részeket nagyon untam. Mondjuk, a szerelmi szálat azért szerettem. A másik nagyobb problémám az volt, hogy annyi véletlen volt, és mind ugyannarra a szálra futott ki. És az az igazság, hogy ezen meg sem lepődtem. Az sem tetszett, hogy már megint az egyik „áldozat” Brennan ismerőse. Az első részben is ez volt, de ott volt alapja, de a mostani tesós rész már zavart. És fülszöveg alapján a következő részben az unokaöccse lesz bajban. Amúgy nem volt rossz a rejtély, és volt pár dolog, amire nem számítottam. A szentes rész meg kifejezetten tetszett. Mindig zavart, hogy csak egy pici részt kapunk a rejtélyből, és vártam, hogy mi lesz a vége.

Szédültnapraforgó P>!
Kathy Reichs: Minden napra egy halott

Nem nyújtott akkora élményt, mint reméltem. Rengeteg volt a halott, Brennan doktornő és Ray nyomozó folyamatosan forró nyomon volt.
Én a leírásos részeknél unatkoztam.
Az egész történet egy Elizabeth Nicolet exhumálásával kezdődik és egy olyan szövevényes bűntény kellős közepébe kerülünk, hogy csak lestem.
Egy ici-pici szerelmi szál is bekerül a képbe, ezen kívül aggódó rokonok is felbukkannak, mindenki keresi a hozzátartozóját.
Megismerkedhettünk pár egyetemistával (Anne), az oktatójukkal (Daisey) és egy szekta életébe is belekóstolhattunk, akikről kiderült, hogy ki a „fej” és hogyan „gyártják” a sok halottat.

Kedvenc idézetem:
„Nem a boldogság az élet értelme.” (…)
„-Hanem? – A béke, az egészség és a harmónia.”

chhaya>!
Kathy Reichs: Minden napra egy halott

Tempe karaktere sokkal szimpatikusabb volt, mint az első részben, talán ezért tetszett jobban maga a történet is. Nagyon megfogott, hogy milyen részletességgel írja le a munkáját, hogy mivel egy jár egy holttest csontjainak vizsgálata – érdekes volt, plusz a hozzá nem értésem ellenére is el tudtam képzelni, hogy mi zajlik éppen. A nyomozós krimi-szálat többször megakasztják apró-cseprő magánéleti események, (látszólag) oda nem illő dolgok… Ami kicsit a pörgés és az izgalom rovására megy, de ettől hitelesebb, életszerűbb is a történet, ami jó. A végére úgyis a helyére kerül minden. Néhol akadnak benne ügyetlenebb megoldások, párbeszédek, vagy feleslegesnek tűnő részek, de alapvetően jól felépített könyv.

Shanara>!
Kathy Reichs: Minden napra egy halott

Értékelést kellene írnom, de egyszerűen nem találok szavakat. Az írónő nem csak az antropológia doktora, de az írás nagymestere is. Bámulatos! Elkezdeni el lehet a könyvet. De letenni? Na, azt csak nagy erő árán. A feszültség fokozatosan növekszik, míg a végén már teljesen elviselhetetlen. Közben pedig a szereplők teljesen emberien viselkednek, a szituációk teljesen hétköznapiak, hihetőek. Olvasás közben azt érezni, hogy igen, ez a mindennapi élet, a valóság. Az előző kötethez hasonlóan ez a könyv is tartalmaz tudományos magyarázatokat, amelyekkel még az ismereteit is bővítheti az olvasó. Mindezt persze közérthető formában.
Az előző részben idegesített a főszereplő hölgy indokolatlan viselkedése, saját nyomozásai, amelyeket nagyon felelőtlennek tartottam. Ilyen ebben a könyben nem volt. Végig érdekes, feszültséggel, izgalmakkal teli regény. Egy nagyon jó írás, de továbbra is csak erős gyomrúaknak ajánlott.

Maya>!
Kathy Reichs: Minden napra egy halott

Ugyanolyan izgalmas, mint az előző rész. A fél csillag levonás azért van, mert a vége nekem kicsit összecsapottnak tűnt, mintha már neki akarna fogni a következőnek, vagy sietne haza, vagy most már tényleg szeretne nyaralni. A harcot a nyomozókkal már az első részben megvívta. Ezért most belekavar egy kis romantikát. Több szó esik a kapcsolatairól. Ebben a részben Tempe Brennan karaktere, mintha közelebb állna a filmbeli dr. Csont-hoz. Ő a tökéletes, lenézi a többi nőket (pl. a húgát), mert nem elég okosak. Jobban szerettem azt a vívódó nőt, aki még elgondolkodott azon, hogy mit rontott el a lányával való kapcsolatában.
Valahogy zavart az a tény is, hogy bárhová megy, ott történik valami, és persze kapcsolatban van az előző ügyekkel. Túl sok mindent összegubancolt, és a végén csak úgy elvágta a csomót.
Persze, azért izgalmas olvasmány. Jöhet a többi rész is jövőre.

kkata76 >!
Kathy Reichs: Minden napra egy halott

Változatlanul nagyon tetszik az írónő stílusa, ahogyan a történet is: fordulatos cselekmény, érdekes jellemek, izgalmas nyomozás.

Dóra_Nagy_6>!
Kathy Reichs: Minden napra egy halott

Engem annyira zavart, hogy az előző részhez csak egy fél mondat erejéig tértünk vissza spoiler Maga a történet elég izgalmas volt, minden szál összeért a végére. Egyszer-kétszer kizökkentem a furcsa szóhasználat és oda nem illő szavak miatt, de ha ezen túllendül az ember abszolút élvezhető.


Népszerű idézetek

Dark>!

Ami a vacsoráját illeti – oldja meg maga. Én a magam részéről hazamegyek, lezuhanyozom, és kifőzök egy zacskós makarónit.
– Úristen, Brennan, abban több a tartósító, mint Lenin holttestében.

19. fejezet

Dark>!

Úgy faltam a betűket, mint kiéhezett drogos a füvet.

25. fejezet

Dark>!

Körülbelül annyi volt bennem a lelkesedés, mintha sürgősen magához rendelt volna az onkológus.

16. fejezet

VERDI>!

A férfi bólintott, aztán torokhangon felmordult, mint Szeles Mónika ha nála az adogatás, […]

6. oldal (Szó, 2008)

VERDI>!

– A fundamentalista kereszténység fokozódó népszerűsége. Amihez persze a gazdaság is nagymértékben hozzájárult. Elbocsátások. Gyárbezárások. Leépítések. A szegénység és az anyagi bizonytalanság óriási feszültségeket gerjeszt. És nem ez az egyedüli stresszhatás. Az embereket a gazdaság minden szintjén szorongással tölti el a társadalmi normák változása. Átalakult férfi és nő viszonya, mások lettek a családon belüli vagy a nemzedékek közti kapcsolatok… – Az ujjain számlálta elő az egyes tételeket. – A régi magyarázatok összeomlanak, az újak még nem jegecesedtek ki. A fundamentalista egyházak pedig egyszerű választ kínálnak bonyolult kérdésekre, és ezzel vigaszt nyújtanak az embereknek.

93. oldal (Szó, 2008)

2 hozzászólás
Shanara>!

(…) az emberekhez képest az állatok ártatlanok: nem dolgoznak ki bonyolult módszereket a velük egy fajhoz tartozók megsemmisítésére.

157. oldal (Szó Kiadó, 2008.)

Shanara>!

Mialatt kinyitotta a pizzát, tányért, szalvétát meg egy nagy kést vettem elő.
– Gondolja, hogy ez táplálóbb, mint a pasta?
– Extraméretű vegetáriánus…
– És ez itt? – mutattam egy jókora barnás tömbre.
– Szalonna. Köretnek. Hogy minden tápanyag képviselve legyen.

208. oldal (Szó Kiadó, 2008.)

BoneB P>!

De egyet ne felejtsen: ha én vagyok is a szél, a sárkány zsinórját maga fogja.

20. fejezet (Szó, 2008)

VERDI>!

Rendes körülmények között egy felnőtt férfi testéből a hamvasztás és porlasztás után mintegy 3500 köbcentiméternyi hamu marad.

60. oldal (Szó, 2008)

1 hozzászólás
Dark>!

Amikor Vietnamban szolgált, órákon át figyelte az állatokat és a madarakat; így menekült a körülötte tomboló rémségek elől. Lelke mélyéig feldúlta a háborús öldöklés, és marcangolta a bűntudat, amiért ő is részt vesz benne. Úgy érezte, az emberekhez képest az állatok ártatlanok: nem dolgoznak ki bonyolult módszereket a velük egy fajhoz tartozók megsemmisítésére.

15. fejezet


A sorozat következő kötete

Temperance Brennan sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Karin Slaughter: Nadragulya
Karen Rose: Halj meg értem
Dot Hutchison: Pillangók kertje
J. D. Robb: A halál fényében
Douglas Preston – Lincoln Child: Kénköves pokol
Steve Berry: Az elveszett parancs
John Sandford: Csábító préda
Gillian Flynn: Sötét helyek
Michael Connelly: Az igazság ára
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak