Hétfő ​csont nélkül (Temperance Brennan 7.) 38 csillagozás

Kathy Reichs: Hétfő csont nélkül

Egy ​montreali pizzéria pincéjéből három fiatal lány csontváza kerül elő. Tempe Brennan megoldatlan gyilkosságokat sejt, miközben a sekély sírhantba temetett maradványokat vizsgálja, annak ellenére, hogy a jó állapotú csontok csak kevés használható nyomot szolgáltatnak.

Tempe-nek nem csupán a gyilkossági csoport egy prominens tagjának makacsságával kell megküzdenie, aki szerint a csontok már évszázadok óta itt hányódnak, hanem az égszínkék szemű Andrew Ryan nyomozóval folytatott viszonyával is, amely kényes fordulóponthoz érkezett.

Amikor azonban a radiokarbon vizsgálat igazolja Tempe megérzését, hogy a holttestek mellett heverő rejtélyes antik gombok ellenére a gyilkosságok a közelmúltban történtek, az antropológusnőnek még azelőtt meg kell találnia a gyilkost, hogy az újra lesújthatna. Maga Tempe és elrontott házassága elől hozzá menekülő régi barátnője is céltáblává válik.

Kathy Reichs, a helyszínelős thrillerek királynője ezúttal sem okoz csalódást… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Fumax, Budapest, 2015
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514258 · Fordította: Béresi Csilla
>!
Fumax, Budapest, 2015
360 oldal · ISBN: 9789634700098 · Fordította: Béresi Csilla

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 38


Kiemelt értékelések

>!
BoneB P
Kathy Reichs: Hétfő csont nélkül

Nem volt rossz ez a rész sem, de engem valahogy most kicsit zavart Brennan „figyelmetlensége” mind a munka, mind a magánéleti dolgokban. Egyszerűen nem ehhez szoktam nála, ő a nagy maximalista, aki sose téved. Persze az izgalmak fokozása miatt tudom, hogy így kellett ezt megírni. Szóval azért nem fogok a kardomba dőlni. Ryan-t még mindig nagyon bírom, tetszenek ezek a kis szóváltások, poénkodások, amiket ezek ketten művelnek.

>!
kolika
Kathy Reichs: Hétfő csont nélkül

A történeten agyalva elég tévúton indultam el. Miután a maffiát is emlegették a kötetben, rögtön az ő számlájukra könyveltem volna el a pincében megtalált csontvázakat is. S való igaz, hogy a szervezet tagjai sem fehér bárányok, de aztán kiderült, hogy mennyire rosszul alakítottam volna a detektívet.
A valódi tettes kilétét egy jó ideig nem is sejtettem, sőt a miértekről gondolkodván meg sem közelítettem a valóságot. A végkifejletnél jól felpörögtek a dolgok, s a csavarok egymást érték. S sajnos itt is igazolást nyert, hogy mennyi beteg ember él szerte a világban (még akkor is, ha ez csak egy könyv).
Kicsit sablonossá válik az, hogy a főszereplő mindig ott van, bemegy olyan helyekre, ahová nem kellene, s ráadásul senkinek nem köti ezt az orrára. De persze utolsó pillanatban mégis megmentik a bőrét. Kedves írónő, ha ezt a sablont elhagynád, akkor jobban tetszene a könyv. Nem lehetne, hogy egyszer megvárja a zsarukat, az erősítést, vagy használná a telefonját a végszónál a főhősöd?

>!
Röfipingvin MP
Kathy Reichs: Hétfő csont nélkül

Bár egy kicsit elszomorít a tény, hogy kezdem kiismerni Reichs „mintáját”, mégis az első laptól az utolsóig fent tartja az írónő az érdeklődésemet.
Nem teljesen kiszámíthatatlan a mű, viszont olyan zseniális a körítés, hogy ez teljesen megbocsátható. Az IQ-m meg persze most is növekedett pár ponttal.
Okos regények ezek és én szeretem az okos dolgokat! Meg persze a @Fumax -ot, hogy évente szállít nekem egy-egy könyvet^^

>!
Shanara
Kathy Reichs: Hétfő csont nélkül

„A helyszín ezúttal ismét Montreal, és mintha valahogy ez a város jobban feküdne a szerzőnek – vagy csak én kedvelem jobban azokat a részeket, amelyek itt játszódnak –, de bárhogy is legyen, ez a kötet nekem sokkal jobban tetszett, mint az előző. ”

„Ennyi Kathy Reichs regény elolvasása után már jól látszik az a fajta minta, ami alapján a szerző felépíti a regényei történeteinek menetét, mégis minden egyes alkalommal sikerül elérnie azt, hogy az érdeklődésem egy pillanatra se lankadjon el. Személy szerint én ugyanúgy élvezem a személyes konfliktusok, a szakmai összecsapások, a tudományos magyarázatok leírását, ahogy a rendőrségi nyomozás aprólékosságát és veszélyeit. Ebben a történetben az is bőven hozzátesz az izgalmakhoz, hogy teljességgel kiszámíthatatlanok a történések. Annak ellenére is, hogy a regény nagy részében csak úgy záporoznak a tények és információk a szereplőkre és az olvasókra egyaránt, eléggé sokáig homályban maradnak az okok és az összefüggések. Mondjuk ettől csak még inkább megdöbbentővé válik a végeredmény, amikor is kiderül, hogy miért is történt minden, illetve ki is áll a szörnyű titkok hátterében. A cselekményről többet nem is merek mondani, mert félek, hogy elárulok vele valamit, ezért legyen elég annyi, hogy ez nagyon izgalmas volt!”

„Az előző részben hiányoltam a Tempe és Ryan között pattogó szikrákat, de ebben az esetben nincs okom panaszra: a kevés közös jelenet ellenére is élvezetes volt arról olvasni, ami közöttük zajlik – és bizony a szerző eléggé megkavarta a dolgokat, ügyesen játszott az érzelmekkel. Kathy Reichs humora továbbra is a kedvemre való: szókimondó, sokszor kétértelmű, és bizony kell némi élettapasztalat, valamint intelligenciaszint különlegesen fanyar, szókimondó és éles mondatai megfelelő módon történő értelmezéséhez, illetve a maga helyén történő kezeléséhez. De nekem nagyon bejön, és számomra csak ez a lényeg.”
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2016/01/kathy-reichs-het…

>!
smetalin
Kathy Reichs: Hétfő csont nélkül

Nekem még mindig a Kathy Reichs: Végzetes utazás a kedvencem ebből a sorozatból! Ez a könyv sem tudta azt túlszárnyalni. Néhol lassú volt, viszont szerencsére ez sem volt tele rövidítésekkel mint némelyik könyve, biztos szóltak neki, hogy ne erőltesse!
Egy nagyon szomorú történet bontakozik ki előttünk, de sokáig totál homály fedi az egészet, nem lehet tudni mi sül ki belőle. Amikor viszont már mi olvasók rájövünk a megoldásra, de kedves Tempe doktornő még mindig nem, akkor már egy kicsit nyűgös voltam. Na ezért gyorsan le is vontam egy csillagot!

>!
lipotdorka
Kathy Reichs: Hétfő csont nélkül

Igaz, már lassan én is kezdem megismerni az írónő mintáját, azért tartogatott pár meglepetést a regény. Az eleje lassabban indított mint a megszokott tempó, igazából a vége kötött le legjobban, ott volt igazi pörgés. Nekem ez a rész kicsit hajazott a második könyvhöz, valamiért nekem teljesen olyan érzésem volt az elején, mintha ahhoz lenne szerencsém, kicsit máshogy csomagolva. spoiler

>!
amanda888 P
Kathy Reichs: Hétfő csont nélkül

Leszögezem, elkötelezett Bones rajongó vagyok, ezért egy kicsit aggódtam, hogyan fogom fogadni a „könyves Bones-t”, mivel annyit tudtam, hogy ez egy kicsit más. Hát nem kicsit… És most jön a de: de nagyon bejött! Semmiben nem hasonlít a sorozatbeli Boneshoz: nem USA, hanem Kanada, nem szuper okos, hanem „csak” átlagos okos, nincs Booth, csak Andrew Ryan, nincsen tudós „slepp”, stb. Mégis teljesen szerethető karakter, emberi, érzékeny, együtt érző, munkája iránt elkötelezett. A történet maga is izgalmas volt, ami kicsit zavart, hogy én hamarabb rájöttem az összefüggésekre, mint Tempe (ezt azért nem vártam volna), és kb. emiatt 4 csillag. Az viszont már biztos, hogy a sorozat megy a kedvenceim közé, és elkezdem az első résztől. (Egyébként abszolút nem volt zavaró, hogy a 7. részt olvastam először, igaz egy kicsit spoileres volt a Tempe és Ryan kapcsolatát tekintve, de túlélem…) A végén kifejezetten tetszett, hogy Kathy Reichs leírta, hogy milyen valós események adták az ötletet a Hétfő csontok nélkül könyv megírásához.

>!
Shil
Kathy Reichs: Hétfő csont nélkül

Szokásosan jó volt. Pörgős, izgalmas, épp csak pici/érintőleges romantikával és egy csavarral a végén. Na meg a kötet végén szárnyaló humorral. Tetszett. Na jó volt benne némi kiszámíthatóság, de még így is jó volt. Imádom a montreali rendőröket!

>!
kzsuzsu
Kathy Reichs: Hétfő csont nélkül

Jó a könyv, de lehetett volna jobb is. A filmsorozat még mindig (sőt egyre inkább) veri a könyvsorozatot. Nem feltétlenül a bűncselekmények miatt, hanem inkább a karakterek és pörgősség miatt. Temperence a filmben sokkal határozottabb, karakteresebb, különcebb, ami jót tesz a történetnek, sőt ami az egész sorozat alapja. Ugyanez vonatkozik a nyomozó karakterére is. Ebben a könyvben is megvoltak a megszokott többletinformációk, de ezek most nekem nem adtak annyit, mint máskor.

>!
Aliko P
Kathy Reichs: Hétfő csont nélkül

Egy újabb izgalmas Temperance Brennan regény a már jól megszokott stílusban. Jöjjön a soron következő rejtély, aminek megoldását nem csak a bizonyítékok limitált száma nehezít hanem Claudel nyomozó és a lakásfoglaló Anne is.
Csavaros és érdekes, bár kicsit lassan indul be, de a végére megvettem. Egy igazán jól kidolgozott olvasmányos krimi, szerethető szereplőkkel és fordulatos cselekménnyel.


Népszerű idézetek

>!
Shanara

Csakhogy az elme olyan, mint egy csemetéjét a szellőtől is óvó szülő. Amit nem akar tudomásul venni, azt félresöpri.

80. oldal (Fumax, 2015.)

>!
Shanara

Egy alapos sírás többet ér, mint egyórás lelkizés egy agyturkásznál.

246. oldal (Fumax, 2015.)

>!
Röfipingvin MP

Hogy tovább soroljam az érdemeit, hiába kanadai, az ágyban kiköpött Amerika Kapitány.

30. oldal

1 hozzászólás
>!
lipotdorka

Ezután kérdések végtelen sora következett doktori értekezésem témájáról, kutatói tevékenységemről, az általam elnyert ösztöndíjakról és publikációimról. Hol? Mikor? Kivel? Milyen folyóiratban? Már azt vártam, az ügyésznő megkérdezi, milyen színű bugyiban védtem meg a disszertációmat.

24. oldal

>!
lipotdorka

Jégkék szeme egyenesen az enyémbe mélyedt. Nem volt túl vidám a pillantása.

78. oldal

>!
Röfipingvin MP

– Lisa, legyen szíves! – fordult LaManche a boncsegédhez.

163. oldal

1 hozzászólás
>!
Röfipingvin MP

Vous avez raison.
Kis híján félrenyeltem a falatot. Elismeri, hogy igazam van? Ilyet se látott még a világ.
Heimlich?* – súgta oda Ryan. Leintettem, hogy hallgasson.

221. oldal

1 hozzászólás
>!
Röfipingvin MP

Ha azt mondjuk, hogy a tartományi rendőrség rosszban van a CUM-mal, kábé olyan, mintha kijelentenénk, hogy a palesztinok és az izraeliek fújnak egymásra.

150. oldal

>!
Röfipingvin MP

Ezeknek a szemrontó monstrumoknak a tervezői láthatóan előnyben részesítették a hatékonyságot a stílussal szemben. Ennyit a fengsújról.

229. oldal

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Temperance Brennan sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Douglas Preston – Lincoln Child: Kénköves pokol
Karen Rose: Vigyázz rám
Karin Slaughter: Kegyetlen kötelékek
John Scalzi: Fejvesztve
Darynda Jones: Második sírhant
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Robin Cook: Kóma
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Lisa Jackson: Paranoiás