Csont ​és vér (Temperance Brennan 1.) 162 csillagozás

Kathy Reichs: Csont és vér Kathy Reichs: Csont és vér

Dr. ​Temperance Brennan, miután a házassága tönkrement, Kanadába költözött, hogy új életet kezdjen. Montrealban dolgozik törvényszéki antropológusként. A lánya egyetemre jár az Egyesült Államokban, így az egyedülálló Tempe, aki sikeresen kilábalt alkoholizmusából, minden idejét a munkájának szenteli.
A város egyik parkjában szemeteszsákokba csomagolt, oszló emberi maradványokat találnak. A szörnyű lelethez Tempe-et riasztják, akiben – egy korábbi eset kapcsán, bizonyos hasonlóságok alapján – felmerül a gyanú, hogy talán nem elszigetelt bűntényről van szó. Nyomozni kezd maga is, jóllehet rendőr kollégái ezt nem nézik jó szemmel, túlbuzgóságának tudják be a dolgot. Ám dr. Brennan szívósan kutakodik, s egyre több nyomra bukkan. Lehet, hogy sorozatgyilkos garázdálkodik a városban?
Az újabb áldozatok felbukkanása arra mutat, hogy mégiscsak Tempe-nek van igaza, aki maga is halálos veszélybe kerül…

A népszerű írónő, Kathy Reichs művei ihlették a nagy sikerű Dr. Csont… (tovább)

A holtak beszélnek címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
538 oldal · ISBN: 9789632546797 · Fordította: Szabados Tamás
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
538 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632544489 · Fordította: Szabados Tamás

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Dr. Temperance Brennan · Luc Claudel · Michael Charbonneau


Kedvencelte 16

Most olvassa 17

Várólistára tette 145

Kívánságlistára tette 133

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Bélabá>!
Kathy Reichs: Csont és vér

A bűnesetek témáját tekintve vannak hasonló regények, ez viszont egyedi. Eltér a többitől, mert egy valódi igazságügyi antropológus az írója. Kathy Reichs olyan profin, annyira kidolgozottan írta meg a könyvet mintha ez lenne a sokadik regénye, pedig ez az első. Naná, hogy krimi díjat is kiérdemelt.
Az események középpontjában egy darabolós sorozatgyilkos áll. Ki kell deríteni ki ő, mi a motivációja, miért öli a nőket sorra. Érdekes, és nagyon részletes leírások szerepelnek az igazságügyi orvos szakértő munkáról, de nem csak arról, hanem a helyszínül szolgáló Montrealról is. Az események végig pörgősek, feszültek, nem hagy egy pillanat nyugtot sem az olvasónak Reichs. Olyan könyv, amit úgy célszerű olvasni, hogy legyen rá elég idő különben éjszakázni fog miatta az olvasó. Régen olvastam krimit/thrillert, ez most különösen jólesett a borzalmas téma ellenére is. @kkata76 ajánlása győzött meg annyira, hogy most ott tartsak: ide nekem a folytatásokat is! :-) Izgalmas és érdekes volt, letehetetlen thriller, pont ezért 5-ös (4,8 pont). A sorozatgyilkos műfaj kedvelőknek kötelező darab.

1 hozzászólás
dagikám>!
Kathy Reichs: Csont és vér

Eleinte nagyon untam,nem is haladtam vele úgy,ahogy szerettem volna. De a végére felpörögtek az események,tetszett ahogy Tempe felgöngyölítette a szálakat. Nem voltak unalmas klisék számomra,hanem a kőkemény nyomozás.

jehuka P>!
Kathy Reichs: Csont és vér

Mostanában lényegesen kevesebb krimit olvasok, pedig kifejezetten kedvelem a műfajt, különösen azokat a történeteket, ahol sorozatgyilkos üti fel a fejét. Mindig is nagyon érdekesnek tartottam a profilozást, bepillantást nyerni a legsötétebb elmék mélyére. Ennek a regénynek a különlegessége, hogy általa egy másik szakma rejtelmeibe is bepillantást nyerünk. Főhősünk törvényszéki antropológus, a csontok szakértője. Lenyűgöző volt olvasni az apró részletességgel bemutatott vizsgálatokat, és, hogy egy-egy apró nyom alapján mennyi mindenre következtethetnek a nyomozás során. Tetszett az írónő stílusa, könnyed, olvasmányos volt akkor is, amikor a szakma szárazabbnak tűnő részleteit mutatta be. Személyiségrajza kicsit „tucat” jellegűre sikeredett (katasztrofális magánélet, munkamánia, keresztülnéznek rajtam, de én akkor is megmutatom attitűd) de azért sikerült megkedvelni. Ami kicsit furcsa volt, hogy az eset megoldása közben úgy tűnt, mintha a nyomozók nem csinálnának semmit, nem értenének a szakmájukhoz, kizárólag ő ér el eredményeket.
Bevallom őszintén még egyetlen részt sem láttam a Dr. Csont című sorozatból, amit ennek a sorozatnak az alapján készítettek, és nem is biztos, hogy sort kerítek rá, de a következő könyvet valamikor el fogom olvasni :)

Timesz>!
Kathy Reichs: Csont és vér

Imádtam a könyvet,mivel nagyon szeretem magát a sorozatot is. Lenyűgöző a hozzáértése, a tudása a munkában. Mindig tudja mit kell tenni,hogyan. Nagyon érdekes személyiség Tempe. :)

amanda888 P>!
Kathy Reichs: Csont és vér

A könyvbeli Dr. Temperance Brennan-hez már volt szerencsém, sikerült ezt a sorozatot is egy sokadik résszel elkezdenem. Bár a sorozatbeli „Dr. Csont” semmiben nem hasonlít a könyvbelihez, ha ettől el tudunk vonatkoztatni, meg Kanadától, Montreáltól és sok-sok francia kifejezéstől, akkor egy igazán jó kis történetet kapunk. A sorozatindító könyv nagyon izgalmasra sikeredett, rengeteg hullával, nagyon részletes leírással a csontokról, vágásnyomokról, vagy akár boncolásról. Ezek a leírások tették hitelesebbé a történetet, hiszen Temp a munkája révén próbál összefüggéseket találni, meggyőzni a nyomozókat, hogy igenis vannak összefüggések, és megtalálni a gyilkost. Közben maga is veszélybe kerül, ami csak fokozza az izgalmakat és végig fenntartja a feszültséget. Örülök, hogy a könyvben Temp sokkal „emberibb”, esendőbb, érzelgősebb, küzd a démonaival. Mindenképpen folytatós a sorozat.

Lanore P>!
Kathy Reichs: Csont és vér

Én azon kevesek közé tartozom, akik a sorozatból nem láttak egy részt sem. És megmondom őszintén, ha a könyv alapján kellene eldöntenem, hogy belekezdek-e, nem biztos, hogy bevállalnám. Maga a krimi szál egész érdekes volt, jó alaptörténettel, viszont nagyon hosszúra lett nyújtva, sok volt a felesleges információ. De legalább a „véres” dolgok is részletesek voltak, ez nekem kell egy jó krimihez :) Ami még zavaró volt, az a viszonylag sok francia kifejezés, nem is értem, miért nem tudták rendesen lefordítani? Ó, és Temperance… nála idegesítőbb, fennhéjázóbb, okoskodóbb főszereplő karaktert még nem pipáltam! Pihentetem magamban egy kicsit ezt az egészet, aztán kitalálom, megnézzem-e a sorozatot :)

22 hozzászólás
Navi P>!
Kathy Reichs: Csont és vér

Izgalmas, fordulatos, alapos krimi. Ha valaki a sorozatbeli szereplőket várja, ne vegye a kezébe a könyvet. Ha viszont ettől el tud vonatkoztatni, akkor kap egy jó kis krimit, talán némileg gyengébb Patricia Cornwell könyveinél, de élvezhető.

Marcsi P>!
Kathy Reichs: Csont és vér

Picit csalódottan tettem le a könyvet. Nem pont azt kaptam amit vártam. Több Dr. Csont-ra számítottam, hisz a könyvön alapszik a sorozat. Kriminek jó volt, és tetszett is, bár Temperance…. Nem lopta be magát a szívembe.
No és a legfontosabb kérdés? HOL VOLT BOOTH? o.O

3 hozzászólás
Léczfalvy_Lili>!
Kathy Reichs: Csont és vér

Lassan kaptam el a fonalat, ahhoz mondhatni túl hosszú volt ez a kötet. Csupán ez az egyetlen indok, hogy nem öt csillaggal értékeltem. Aztán belejöttem, mint a kiskutya az ugatásba. Teljesen el tudtam vonatkoztatni a sorozattól, amit meglehetősen szeretek. Szerencsére nem egy az egyben adaptálták, csak átvettek belőle motívumokat. Bár bevallhatom, hogy a sorozatot is csak a sokadik évadtól kezdtem el rendszeresen nézni. De visszakanyarodva a kötethez. Tempe karaktere megfog és nem ereszt. Egészen emberi a maga gyarlóságaival és önfejűségével. Nem akar jobban hősködni, mint elvárnánk tőle. A fél csillag jár az időnként borzasztó szófordulatokért is, ami valahogy idegenné tette a szöveget. Rossz hasonlatot vagy metaforát -szinonimát használt a fordító. Nyilván egyértelmű a pr értéke a kötetnek, hogy ha rajta van, hogy a Bones c. sorozat ebből nőtte ki magát, de ezt lehetett volna a hátulján is közreadni nem az elején, mert ront az összhatásból. A sztori egészen hátborzongató, azt hiszem még a közeljövőben eszembe fog jutni. Természetesen (?) várakozik a többi kötete is az írónőnek, hogy elolvassam. Annyira jól esett, hogy 1997-ben nem próbált meg a sci-fi határvonalára lépni túl hiper-szuper eszközök használatával, hanem a jól bevált nyomozós-tudományos irányon haladt a történet fonala, amiért a végére teljesen berántott a kötet.

Mazsidrazsi>!
Kathy Reichs: Csont és vér

Engem sokkolt és letaglózott, hogy ennyire különbözik a könyv és a sorozat…..
Kezdésnek nem volt rossz, jól indultak a dolgok. Jó volt a krimiszál, a csontok kutatása is.
Tempe nem lopta be magát a szívembe, rossz döntéseket hozott, idióta lépéseket tett a nyomozás alatt.
Ryan fura volt, és a többi nyomozó is olyan tingli-tangli volt nekem.
Nagyon furcsa volt, hogy Kanadában játszódott a regény.
Zavart az, hogy a francia kifejezések nem voltak lefordítva….
Csalódtam benne, azt reméltem jobb lesz…..
Lehet a régebbi kiadást kellett volna olvasnom?!

22 hozzászólás

Népszerű idézetek

VERDI>!

A kis görény úgy átrágta magát a tömegen, mint csótány a szaron.

139. oldal (Ulpius, 2011)

2 hozzászólás
VERDI>!

Mint a többi nyomkeresőt, a holttest után kutató kutyákat is arra képzik, hogy egy bizonyos illatot keressenek. Ebben az esetben ez a halál szaga. Emlékszem egy akadémiai székfoglalóra, amit az előadó az üvegbe zárt szagmintákról tartott. Eau de rohadás.

213. oldal (Ulpius, 2011)

2 hozzászólás
VERDI>!

Hangom darabokra törte a szoba ájult nyugalmát.

133. oldal (Ulpius, 2011)

2 hozzászólás
VERDI>!

– Kevesen tudják egyébként, hogy még az erősen elrohadt tetemről is lehet ujjlenyomatokat venni, amennyiben maradt rajta valamennyi bőr. Már ötezer éves múmiáról is vettem ujjlenyomatot.
– Sikerült azonosítania? – kérdezte nyersen Claudel.
– Sajnos nem szerepelt a nyilvántartásban – feleltem.

211. oldal (Ulpius, 2011)

5 hozzászólás
VERDI>!

Az alkohol a feszült ember ópiuma.

60. oldal (Ulpius, 2011)

VERDI>!

Olyan lelkes volt, mint szeszcsempész az adóhivatalban.

156. oldal (Ulpius, 2011)

VERDI>!

Senkinek sem szabad névtelenül meghalnia.

524. oldal (Ulpius, 2011)

Kriszter>!

A legyek úgy dongtak és köröztek fölötte, mint akadémikusok a tudományos konferencia svédasztala körül.

16. oldal

Christine_>!

A HÉTFŐN KEZDEM A FOGYÓKÚRÁT feliratú bögrét nyújtotta felém.

VERDI>!

Szelleme olyan száraz volt, akár a Góbi sivatag, de én tudtam, hogy a szíve is legalább annyira nagy.

243. oldal (Ulpius, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Góbi-sivatag

A sorozat következő kötete

Temperance Brennan sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Karin Slaughter: Nadragulya
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak
Karen Rose: Sikíts értem
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal
J.D. Barker: A negyedik majom
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Jeffery Deaver: Ablak a halálra
Gillian Flynn: Éles tárgyak
Jo Nesbø: Hóember
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos