36. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

A ​Segítség 610 csillagozás

Van egy álmom…
Kathryn Stockett: A Segítség Kathryn Stockett: A Segítség Kathryn Stockett: A Segítség

A ​hatvanas évek elejére, Jacksonba, az amerikai Dél egy tipikus kisvárosába varázsol bennünket Kathryn Stockett regénye. Látszólag olyan világ ez, ahol soha nem fog megváltozni semmi – a fehérek úgy érzik, a világ örök rendje a szegregáció, a feketék pedig véletlenül sem merik elmondani igazi érzéseiket (hiszen aki mégis elmondja, azt rögtön elbocsátják, s szerencséje van, ha nem ölik meg aztán). Közben persze már elkezdődött a fekete polgárjogi mozgalom, s amit Martin Luther King mond, s ami közben szép lassan történik az országban (a szegregáció fokozatos, nagyon lassú enyhülése), az mégiscsak eljut a kisvárosba. Skeeternek, egy fehér lánynak, aki épp visszajött az egyetemről, és író akar lenni, az az ötlete támad, hogy a cselédekről kellene könyvet írni, pontosabban egy interjúkötetet: a fekete nők először kapnának lehetőséget, hogy ők maguk mondják el, milyen a fehéreknek dolgozni, hogy bánnak velük, mik a fájdalmaik, örömeik… Skeetert eleinte csak naiv, gyerekes becsvágy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kapszula Könyvtár Európa

>!
Európa, Budapest, 2021
768 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635044733 · Fordította: Pálmai Katalin
>!
Európa, Budapest, 2012
590 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630794190 · Fordította: Pálmai Katalin
>!
Európa, Budapest, 2011
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630794190 · Fordította: Pálmai Katalin

1 további kiadás


Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Minny Jackson · Aibileen Clark · Eugenia 'Skeeter' Phelan · Celia Rae Foote · Elizabeth Leefolt · Hilly Holbrook · Stuart Whitworth


Kedvencelte 227

Most olvassa 29

Várólistára tette 529

Kívánságlistára tette 440

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

Amadea>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Hey, Miss Kathryn. Ez csudajó vót! Ugrált a szívem, mint macska a ruhaszárítóba, hogy milyen következményei lesznek a dolognak, Miss Celia eljut-e a vajbabnál bonyolultabb kajákhoz (ne felejtsük el, ha feljön a buborék, a víz boldog!) és összeszedi-e végre önmagát, hogy… szóval hogy mindenki rendbe gyün-e, akinek segítségre van szüksége.
Jaj, a vécék… meg a Borzalmas Szörnyűséges:DD Minny rulez.
Bővebben a linkeknél.

3 hozzászólás
KönyvParfé>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

A sztori egy hatvanas évek eleji, tipikus amerikai kisvárosban, Jacksonban játszódik. Látszólag olyan az élet erre, ami sohasem változik. A fehérek hisznek a szegregációban, a feketék pedig nem merik még elmondani az igazi érzéseiket. Aki megteszi, annak rendszerint komoly következményekkel kell szembe néznie. Közben az országban már elkezdődtek a fekete polgárjogi mozgalmak, többször említik Martin Luther Kinget és a méltán híres beszédét.

Szép lassan eljut a változás ebbe az álmos kisvárosba is, viszont ez egyáltalán nem megy fájdalommentesen. A történetnek három főszereplője van: Skeeter, Aibileen és Minny. Az írónő e három kivételes nő váltott szemszögéből kerekíti ki a teljes egész történetet. Skeeter egy fiatal, fehér lány, aki az egyetem elvégzése után visszatér a szülői házba, és író szeretne lenni. Majd támad egy ötlete! Cselédekről akar könyvet írni. Arra kíváncsi, hogy milyen lehet fekete nőként, fehéreknél dolgozni. Hogyan bánnak velük, milyen a kapcsolat a munkaadóikkal, annak gyerekeivel, milyen örömeik és bánataik vannak.
Nem is gondolta volna az elején, hogy mennyi akadályba fog ütközni és milyen nehéz lesz az út a könyv, vagyis az interjúkötet kiadásáig.

Aibileen és Minny két fekete bejárónő, akik segítenek Skeeternek. Ők kezdik el először elmesélni, hogy milyen az életük és őszintén vallanak az érzéseikről. Bepillantást nyerhetünk a módos és képmutató családok életébe, a gazdag és rosszindulatú fehér háziasszonyok mindennapjaiba. Egyszerre boncolgatja az író az emberek ügyes-bajos dolgait és a társadalmat érintő problémákat. Mindezt olyan egyensúlyban sikerül kiviteleznie, hogy a történet mindvégig emberi marad.

Csoszi>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Remek, olvasmányos könyv komoly mondanivalóval az 1960-as évek Mississippijéből, ahol furcsa szimbiózisban éltek az előkelő fehér hölgyek és a fekete házvezetőnőik. Lebilincselő, helyenként megindító a történet, amely a három főszereplő Aibileen, Minny és Skeeter szemszögéből bontakozik ki. Időnként szabályosan fájt a butaság spoiler, a felsőbbrendűség, és a képmutatás spoiler. Aggódtam, hogy valamelyik főhőssel valami egészen csúnya dolog fog történni. spoiler

Zsuzsanna_Makai>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Nagggyon tetszett! Nagggyon jò volt! Egyetlen egy dolog miatt nem fogom kedvencelni, elhatàroztam, h csak a többszörolvasòs kedvenceket kedvencelem. Ezt pedig soha többet nem fogom. Ràkos anya karàcsonyi haldoklàsa megvolt èlőben, soha többet… mèg akkor se, ha ez csak egy könyv, mèg akkor se ha itt azèrt tovàbb hùzta az anya, nem kell ezt nekem ùjra ès ùjra vègigèlnem.
A szereplőket nem tudtam elvonatkoztatni a fimtől, a szìnèszektől. Pl a Miss Hillyt jàtsszò szìnèsznőt kb annyira kedvelem, mint a filmbeli karakterèt.
A tavalyi 3al szemben idèn csak 2 Segìtsèges szìnèsznőt jelöltek Oscarra.
Miss Celia a maga minden furcsasàgàval szàmomra amolyan szerethető kis hàzi kedvenc volt, tök èrtettem, h Minny mièrt szapulta mindig, aztàn meg mièrt nem hagyta màsoknak h rosszat mondjanak rà.

5 hozzászólás
Cukormalac>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Senkit ne riasszon vissza az oldalszám, ugyanis erről a regényről sok minden elmondható, de hogy túl lenne írva, az nálam nincs a felsorolásban. Mivel három különböző karakter – egy pontban azért találkozó, de mégis a saját kis világában játszódó –, külön-külön is működőképes történetét ismerhetjük meg, egy idő után már fel sem merült bennem, hogy mire fel a 768 oldal. Mert hogy konkrétan minden mondat helyénvaló, itt még töltelékszavak, felesleges határozók és jelzők sincsenek, az összes apró epizód és nagyobb horderejű történés végig ugyanolyan egyensúlyban marad. Remekül felépített hangulatú és kialakított világú könyvnek bizonyult ez a valós tényeken nyugvó fikciós szépirodalmon belül, igazán komoly és hiteles, szép munka. Emellett az mindenképp plusznak számít nálam, hogy 1960-as évek Amerikájáról szól, mely témára mindig vevő vagyok.

Féltem attól, hogy lassan haladós és nyögvenyelős lesz, de épp ellenkezőleg történt – nagyon is olvastatta magát az eltérő társadalmi osztályokból érkező, különböző életkorú és ambíciójú nők sokszor könnyed humorral átitatott, de leginkább torokszorító és elgondolkodtató életeseményekkel teletűzdelt útja. Nehéz kiválasztani, a főszereplők közül ki volt a legemlékezetesebb és abszolút kedvencnek számító, hiszen egyformán érdekes és maradandó karakterek ők, akárcsak a „kísérőzenészként” funkcionáló epizodisták. spoiler És tényleg sehol egy felesleges rész, ráadásul még izgulni sem szégyen azt illetően, kivel mi történik legközelebb, hogyan alakul éppen sorsuk a következő fejezetben. Őszintén szólva évekig nem értettem a film (és a könyv) körül támadt imádatot, de most már én is beállok azok táborába, akik jó szívvel merik ajánlani a regényt tizenhattól felfelé minden értő és érző olvasónak.

>!
Európa, Budapest, 2021
768 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635044733 · Fordította: Pálmai Katalin
Keiran_Rowley IP>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

A vékony bőr felszíne alatt minden ember vére vörös

Stockett regénye a lélekhez szól. A ‘60-as évek elején járunk. Amerika déli államai még a szegregáció kemény törvényeit követve választják szét a fekete és a fehér népességet, akár Mózes a Vörös tengert. Ostobaságból sarjadó szent meggyőződések és generációk szolgalelkűsége feszül egymásnak a mississippi Jacksonban, miközben északon King híressé vált beszédét kétszázezer színes bőrű mellett már hatvanezer fehér is hallgatja Washingtonban. Jacksonban az élet mindeközben megállni látszik. A saját gyerekeik szeme láttára feketéket lőnek le az előkertjükben fehérek büntetlenül. De Jackson kisváros. Az itt élő népek hozzászoktak ahhoz, ha nem beszélnek bizonyos dolgokról, akkor a tragédiák is csak egy kisebb kellemetlenséggé válnak pillanatok alatt.

A segítség három nő szemszögét mutatja be ebben a zavaros időszakban.

Aibileen

Színesbőrű bejárónő, tele szeretettel. Egyedül él, a fia meghalt, a férje elhagyta. Csendesen tűri a mindennapi megaláztatást semmirekellő, dologtalan asszonyától, aki jobb napjain gazhoz hasonlítja gyönyörű kislányát.
Mae Mobley még csak 2 éves. Ő Aibileen tizenhetedik gyermeke. Sokan szólították mamának, mindannyiukat úgy nevelte, hogy tiszteljék és szeressék önmagukat, még ha a szüleik nem is törődtek többségükkel. Csendes harcot folytat a megkülönböztetés ellen: titkos meséket mesél a nevelt gyermeknek, bízva abban, hogy felnőttként emlékezni fog majd arra, hogy a szeretet nem ismer színeket.
Közben annyi minden nyomja a lelkét. Imákat ír esténként a fehér és a fekete közösség nehezebb sorsú tagjairól, hátha az Úr jobban odafigyel és megsegíti őket.

Minny

Fekete, tizenkilenc helyről bocsátották már el a nagy szája miatt. Mert ha Minny egyszer kinyitja a száját, ott mindegy, milyen az ember színe. Nyelve akár az ostor, de a szíve, az aranybul van. Öt gyereke mellett épp érkezik a hatodik. Sok az éhes száj, amit etetni kell… és egy férj, akit meg itatni, ha éppen el nem jár a keze.
Ő aztán soha nem lesz barátja egyetlen fehérnek sem! Csak az az ostoba asszonya ne lenne annyira mihaszna, hogy minden gondját baját neki kell megoldania.

Skeeter

Fehér, nyurga lány. Barátnői úgy potyogtatják a gyerekeket, mintha muszáj lenne, ő meg még egy rendes randit sem tud összehozni. Anyja már odáig fajult, hogy leszbimentesítő teával itatja, hátha… Pedig ő csak írni szeretne. De miről? Gondtalan élete során soha nem jutott eszébe egyetlen igazán felkavaró téma sem, noha a legfontosabb problémák ott hevertek előtte egész életében.
Amikor azonban nekifog, hogy összeállítson egy interjú-regényt a színesbőrű cselédek szemszögéből arról, milyen a fehér népséget szolgálni lenn a messzi délen, még nem is sejti, meddig nyúlnak az amúgy is törékeny társadalmi berendezkedés repedéseibe ennek az elhatározásnak a következményei. A feketék félnek beszélni. A fehérek lelövik, ha szervezkedik. A fehérek lelövik a feketéket sokkal kevesebbért is. És mindennek a tetejében ott pöffeszkedik Hilly Holbrook, a legjobb barátnője, Jackson legbefolyásosabb és legrasszistább naccságosasszonya, aki semmitől sem riad vissza, ha bosszúról van szó.

A segítség könnyed humorral, érzékeny finomsággal tompítja a szegregáció alkonyának komoly problémáit. A három női szemszög nem csak a társadalmi/szociális berendezkedés visszásságainak széles spektrumát fedi le, de az egyes mikroközösségek, sőt a családon belül jelentkező kirekesztésnek, erőszaknak vagy épp a csendes és magányos traumák feldolgozásának a kérdéseit is körbejárja.

Ha tagja lennék egy olvasóklubnak, imádnám, ha ez a könyv kerülne terítékre. Rengeteget lehetne beszélgetni róla.

3 hozzászólás
Sippancs P>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Az ember nem is gondolná, hogy ez a kis sárga könyv – a borítón szereplő nőkkel – micsoda történetet rejt magában! Micsoda letehetetlen, megható, kissé pimasz és elgondolkodtató történetet!
Hiába a 600 oldal, 4 nap alatt befaltam a könyvet. Kezdetekben rossz volt olvasni a butaságról, a rasszizmusról, a generációkon átívelő előítéletekről, később viszont Skeeter volt az élő példa arra, hogy változni és változtatni sohasem késő.
Az én igazi segítségem végig Minny volt, annak ellenére, hogy Aibileen fejezeteit is nagyon szerettem, párjául pedig Celiát választottam, mert ő volt az egyetlen szereplő, aki nem tartozott egyik oldalhoz sem. Ami viszont a Hilly-féle nőket illeti, én nem kívántam nekik rosszat, legalábbis a könyv első fejezeteiben, de hogy szakadt volna a nyakukba egy mázsa wc, az életük minden hetében!
Kedvenc könyv lett, az idei top5-ben ott a helye.

3 hozzászólás
kocybaba P>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Hey, te, kedves értékelést olvasó! :)
Még nem került a kezedbe egy kissé pimasz, olykor megindító, de olyan kemény tárgyköröket taglaló déli könyv a hatvanas évek Mississipijéből, mint a rasszizmus, a szegregáció, a diszkrimináció, bántalmazás? Riasztóan hangzik? Ne szaladj el! A legízesebb, a legfogyaszthatóbb mód kapod ezt meg 3 nő szemszögéből, akik összeszedik a bátorságukat, felülkerekednek a berögzött határokon és mernek nyitni, miközben megtudod egyeseknek milyen ördögi feladat főzés vagy, hogy micsoda munka egy kitömött medve takarítása.:D
Hatalmas csomag útravaló a kiéhezett és a fáradhatatlan olvasóknak egyaránt.

7 hozzászólás
csillagka>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Első szavak legyenek a köszöneté:
@iszaplány köszönöm, hogy elérhetővé tetted utazó könyv formájában az élményt.
Hatalmas segítség volt. Megint úgy érzem egy alapkövet tarthattam a kezemben.
Egy sikerkönyves lányok:Margaret az ő vörös Tarájával, Harper Alabama lelkiismeretével és bizony felsorakozik Kathryn Mississippi szolgálólányaival. Déli könyvek, van bennük melegség és pompa, még is valami teljesen mást mutatnak mint amilyen életet élnek kívülről a szereplők.
Botrány könyvek, tiltott gyümölcsök, amelyek nagyon is tudatosan mutatnak fricskát a fehér, konzervatív, hagyományt és felsőbbrendűséget hirdető, keresztényi álszent társadalmaknak. Mind a három könyv más korban íródott, ezért talán érdemes sorban haladni, első az „ Elfújta a szél” utána a „Ne bántsátok a feketerigót” és végül „ A segítség”
Nem marad el az elődöktől.
Újabb kedvenc született! Szeretem ezeket a pimasz déli könyveket, sajnos (szerencsére) ebből ha törik ha szakad be kell szereznem a saját példányomat, mert különben hogyan sikerülne, még sokszor, újra és újra olvasni, hogy jól a fejembe véssem az örök igazságot amit tanít, és amit minden iskolás meg is tanul, de nagyon hajlamos elfelejteni, ha úgy érzi feljebb került vagy született az uborkafán.
Ne feledjük! mert szerintem ma és itt ebben a kicsiny országban fontosabb mint bármikor is volt.
„Minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad; a társadalmi különbségek csakis a közösség szempontjából való hasznosságon alapulnak.” mondjuk fogalmam sincs hogy a szegregációs törvények, hogyan maradtak érvényben egészen a 1960-as évekig a nagy szabadság hazájában, Egy apróbb megjegyzés a végre és ez se a könyvről, mert az úgy tökéletes ahogyan van, annyi kiegészítéssel, hogy az eredeti segítséget is szívesen olvastam volna a végén, az igazi tizenkét történetből csak zanzásítva jelent meg jó pár.
De a film :( ennyire jó regényt miért kellett így meghúzni (átírni) ? Miért nem voltak bátrabbak a készítők? Miért csináltak Hollywoodi mesét egy kimondottan kemény drámából?
Nagyon rosszul esett :( Oltári csalódást okozott.
Mázli, hogy csak a könyv után néztem meg, így nem rontotta el a bosszankodás az olvasási élményt.

DaTa>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

438 csillagozás mellett 96%-on áll jelen pillanatban ez a könyv itt. Valóban megérdemelten. Gyönyörű, megható történet, most, a Black Lives Matter mozgalom idején olvasva különösen megérintő és elgondolkodtató. Köszönöm, @bagie a könyvpéldányt!


Népszerű idézetek

Gólyanéni>!

Nem engem utálnak, hanem azt utálják, amit gondolnak rólam.

418. oldal

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Kapcsolódó szócikkek: Celia Rae Foote · utálat
Lobo P>!

Amíg kicsi vagy, mindenki csak két dologra kíváncsi: hogy mi a neved, meg hogy mennyi idős vagy, úgyhogy jobban teszed, ha ezt kellőképpen tisztázod magaddal.

373. oldal

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

EsztA>!

Azoknak, akik mosolyogva azt mondták: „Hallottam, hogy gyönyörű ott lenn Délen”, én azt válaszoltam: „A szülővárosom a bandák által elkövetett gyilkosságok számát tekintve a harmadik helyen áll országosan.” Azoknak viszont, akik azt mondták: „Uramisten! Biztosan örülsz, hogy elszabadultál arról a helyről!”, én dühösen azt mondtam: „Mit tudsz te arról? Gyönyörű ott lenn, Délen!”

587. oldal

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Lobo P>!

Mindig azt hittem, hogy az elmebaj sötét és keserű érzés, de nem! Átjárja minden porcikádat, és isteni finom, ha igazán jól meghengergőzöl benne.

454. oldala

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

borostyan P>!

Olyan sok azáleabokra van, hogy a jövő tavasszal úgy fog kinézni a kert, mint az Elfújta a szélben. Nem tetszenek az azáleabokrok, és persze a film se tetszett, úgy állította be a rabszolgaságot, mint valami nagy boldog teadélutánt. Ha én játszottam volna Mammyt, megmondtam volna Scarlettnek, hogy tűzze föl azokat a zöld függönyöket a kis fehér lökhárítójára. Állati jó férfifogó ruhát tudott volna magának csinálni belőle!

71. oldal

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

3 hozzászólás
hársvirág>!

Olyan az ima, mint az elektromosság: mozgásban tartja a dolgokat.

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

1 hozzászólás
Róka P>!

Mindig sokkal ijesztőbben hat, ha egy üvöltözős ember lágy hangon szólal meg.

259. oldal (Európa, 2011)

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

cassiesdream>!

– Eugenia – suttogja.
Olyan gyorsan ugrom fel, hogy a székem is felbillen…
… – Igen?
– Na ne ess pánikba, de van lenn egy férfi, egy nagyon magas férfi, és téged keres.
– És ki az?
– Azt mondja, a neve Stuart Whitworth.
– Miii?
– Azt állítja, hogy nem is olyan régen együtt voltatok egy társaságban. De hogy lehet az, hogy én erről nem tudtam semmit?
– Jézusom!
– Az Úr nevét a szádra hiába ne vedd, Eugenia Phelan! Csak tegyél fel egy kis rúzst!
– Hidd el mama – mondom neki, de azért kirúzsozom magam –, Jézusnak sem tetszene ez az ember.

223. oldal

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Ezüst P>!

Lefelé veszem az irányt a lépcsőn, kíváncsi vagyok, hogy a Zabhegyező, amit megrendeltem, bent van-e már a postaládában. Mindig meg szoktam rendelni egy kaliforniai zugkereskedőtől azokat a könyveket, amelyek be vannak tiltva, mert úgy sejtem, hogyha Mississippi állam betiltotta őket, akkor csak jók lehetnek.

97. oldal (Európa, 2010)

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Kapcsolódó szócikkek: Eugenia 'Skeeter' Phelan
Csoszi>!

Nem tudom, hogy mér mindig a legjobb embereknek jut ki a sok rosszbul.

137. oldal

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Kate Quinn: Alice hálózata
Toni Morrison: Könyörület
Colson Whitehead: A föld alatti vasút
Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban
Durica Katarina: A rendes lányok csendben sírnak
Markus Zusak: A könyvtolvaj