34. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

A ​Segítség 453 csillagozás

Van egy álmom…
Kathryn Stockett: A Segítség Kathryn Stockett: A Segítség

A ​hatvanas évek elejére, Jacksonba, az amerikai Dél egy tipikus kisvárosába varázsol bennünket Kathryn Stockett regénye. Látszólag olyan világ ez, ahol soha nem fog megváltozni semmi – a fehérek úgy érzik, a világ örök rendje a szegregáció, a feketék pedig véletlenül sem merik elmondani igazi érzéseiket (hiszen aki mégis elmondja, azt rögtön elbocsátják, s szerencséje van, ha nem ölik meg aztán). Közben persze már elkezdődött a fekete polgárjogi mozgalom, s amit Martin Luther King mond, s ami közben szép lassan történik az országban (a szegregáció fokozatos, nagyon lassú enyhülése), az mégiscsak eljut a kisvárosba. Skeeternek, egy fehér lánynak, aki épp visszajött az egyetemről, és író akar lenni, az az ötlete támad, hogy a cselédekről kellene könyvet írni, pontosabban egy interjúkötetet: a fekete nők először kapnának lehetőséget, hogy ők maguk mondják el, milyen a fehéreknek dolgozni, hogy bánnak velük, mik a fájdalmaik, örömeik… Skeetert eleinte csak naiv, gyerekes becsvágy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Európa, Budapest, 2012
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630794190 · Fordította: Pálmai Katalin
>!
Európa, Budapest, 2011
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630794190 · Fordította: Pálmai Katalin
>!
Európa, Budapest, 2010
590 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630789837 · Fordította: Pálmai Katalin

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Minny Jackson · Aibileen Clark · Eugenia 'Skeeter' Phelan · Celia Rae Foote · Elizabeth Leefolt · Hilly Holbrook · Stuart Whitworth


Kedvencelte 176

Most olvassa 26

Várólistára tette 436

Kívánságlistára tette 366

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

Amadea>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Hey, Miss Kathryn. Ez csudajó vót! Ugrált a szívem, mint macska a ruhaszárítóba, hogy milyen következményei lesznek a dolognak, Miss Celia eljut-e a vajbabnál bonyolultabb kajákhoz (ne felejtsük el, ha feljön a buborék, a víz boldog!) és összeszedi-e végre önmagát, hogy… szóval hogy mindenki rendbe gyün-e, akinek segítségre van szüksége.
Jaj, a vécék… meg a Borzalmas Szörnyűséges:DD Minny rulez.
Bővebben a linkeknél.

3 hozzászólás
Csoszi>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Remek, olvasmányos könyv komoly mondanivalóval az 1960-as évek Mississippijéből, ahol furcsa szimbiózisban éltek az előkelő fehér hölgyek és a fekete házvezetőnőik. Lebilincselő, helyenként megindító a történet, amely a három főszereplő Aibileen, Minny és Skeeter szemszögéből bontakozik ki. Időnként szabályosan fájt a butaság spoiler, a felsőbbrendűség, és a képmutatás spoiler. Aggódtam, hogy valamelyik főhőssel valami egészen csúnya dolog fog történni. spoiler

csillagka P>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Első szavak legyenek a köszöneté:
@iszaplány köszönöm, hogy elérhetővé tetted utazó könyv formájában az élményt.
Hatalmas segítség volt. Megint úgy érzem egy alapkövet tarthattam a kezemben.
Egy sikerkönyves lányok:Margaret az ő vörös Tarájával, Harper Alabama lelkiismeretével és bizony felsorakozik Kathryn Mississippi szolgálólányaival. Déli könyvek, van bennük melegség és pompa, még is valami teljesen mást mutatnak mint amilyen életet élnek kívülről a szereplők.
Botrány könyvek, tiltott gyümölcsök, amelyek nagyon is tudatosan mutatnak fricskát a fehér, konzervatív, hagyományt és felsőbbrendűséget hirdető, keresztényi álszent társadalmaknak. Mind a három könyv más korban íródott, ezért talán érdemes sorban haladni, első az „ Elfújta a szél” utána a „Ne bántsátok a feketerigót” és végül „ A segítség”
Nem marad el az elődöktől.
Újabb kedvenc született! Szeretem ezeket a pimasz déli könyveket, sajnos (szerencsére) ebből ha törik ha szakad be kell szereznem a saját példányomat, mert különben hogyan sikerülne, még sokszor, újra és újra olvasni, hogy jól a fejembe véssem az örök igazságot amit tanít, és amit minden iskolás meg is tanul, de nagyon hajlamos elfelejteni, ha úgy érzi feljebb került vagy született az uborkafán.
Ne feledjük! mert szerintem ma és itt ebben a kicsiny országban fontosabb mint bármikor is volt.
„Minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad; a társadalmi különbségek csakis a közösség szempontjából való hasznosságon alapulnak.”
mondjuk fogalmam sincs hogy a szegregációs törvények, hogyan maradtak érvényben egészen a 1960-as évekig a nagy szabadság hazájában,
Egy apróbb megjegyzés a végre és ez se a könyvről, mert az úgy tökéletes ahogyan van, annyi kiegészítéssel, hogy az eredeti segítséget is szívesen olvastam volna a végén, az igazi tizenkét történetből csak zanzásítva jelent meg jó pár.
De a film :( ennyire jó regényt miért kellett így meghúzni (átírni) ? Miért nem voltak bátrabbak a készítők? Miért csináltak Hollywoodi mesét egy kimondottan kemény drámából?
Nagyon rosszul esett :( Oltári csalódást okozott.
Mázli, hogy csak a könyv után néztem meg, így nem rontotta el a bosszankodás az olvasási élményt.

DaTa >!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

438 csillagozás mellett 96%-on áll jelen pillanatban ez a könyv itt. Valóban megérdemelten. Gyönyörű, megható történet, most, a Black Lives Matter mozgalom idején olvasva különösen megérintő és elgondolkodtató. Köszönöm, @bagie a könyvpéldányt!

Sister>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Amikor tavaly megnéztem A számolás joga c. filmet, tudtam és éreztem, hogy ez egy nagyon fontos film. Minden kockáját élvezettel néztem, valósággal felnéztem azokra a fekete nőkre, akik ennyi mindent elértek az életükben. Legnagyobb örömömre pont ugyanez az érzés köszönt vissza A Segítség olvasásakor is.

Elgondolkodtató, magával ragadó és sokszor a szívünkbe markol ez a történet, mert egy olyan világról mesél, ami nem is olyan régen még valóság volt. Hihetetlen az a bátorság, az az erő, ahogy ezek az asszonyok kiállnak a családjukért, támogatják egymást, a kis közösségüket, és közben úgy szeretik az előkelő családok kisgyerekeit, mintha a sajátjuk lenne. Aibileen karaktere elképesztő, talán őt szerettem a legjobban a felvágott nyelvű szakácsnő, Minny Jackson, mellett. Kettejük barátsága az őszinteségen és a végtelen szereteten alapszik, pedig egyikük helyzete sem kimondottan egyszerű… Miss Skeeter óriási kockázatot vállal a könyvvel, mégis, ahogy elkezdenek kibomlani előtte a fekete asszonyok sorsa, valami megváltozik benne, valami végérvényesen elindul. Picurka cseppnek tűnik, de közben hatalmas tenger válik belőle, ami óriási változásokat indít el.

Örülök, hogy végre sorra kerítettem. :) Túlzás nélkül állíthatom, hogy az idei évem egyik legmeghatározóbb könyvévé vált A Segítség.

7 hozzászólás
mate55 >!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Kicsit unom már a diszkriminációval foglalkozó könyveket, ám a rasszizmus (úgy tűnik) örökké kibeszélendő probléma marad. A „Segítség” központi témája nem feltétlenül a klasszikus értelemben vett rasszizmus, de az alapja kétségtelenül nem áll messze tőle. De vajon képes egy könyv megváltoztatni az előítéleteket, amelyek olyan mélyen gyökereznek az emberekben? A cselekmény minden mozzanata kiszámíthatóan ismerős, ám a lényeg nem az alapanyag, hanem a tálalás, az pedig elfogadható. Hamar nyilvánvalóvá válik, hogy az eltérő bőrszínek alatt ugyanolyan érzelem lakozik, tele örömmel, bánattal, fájdalommal és szeretettel. De valahol mélyen megbújik benne a tragikum és a kifacsart társadalom képe is. Remekül szemlélteti az akkori normákat, elvárásokat, szokásokat, és még ha nem is minden úgy volt, ahogy a könyv lapjain olvassuk. A könyv tehát a klasszikus hollywoodi történetmesélés szabályai szerint felmondott erkölcsi tanmese, melynek semmi újdonságot nem hozó cselekményfonala azon igyekszik, hogy észre ne vegyük, hogy a történet, amit olvasunk, óriási kliséhalmaz. És akkor elérkeztem ahhoz a bizonyos kérdéshez, amire már az írás elején céloztam. Működik-e még ez a téma, nem lerágott csont-e, nem giccses és a könyökünkön jön ki? De igen, vagy mégsem? Az elején még kiváló érzékkel hat az érzelmekre, kerüli az ömlengést és a teátrális dolgokat. Szerintem a vége felé azonban csúnyán elszalad vele a ló és átmegy totális giccsbe. Mindenáron meg akarta ríkatni az olvasót, holott ezt a reakciót a „vásári eszközök” kerülésével is el tudta volna érni. Ettől függetlenül stabilan megáll a pengeélen, megőrzi méltóságát nem válik szánalmat gerjesztő történetté.

Zsuzsanna_Makai>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Nagggyon tetszett! Nagggyon jò volt! Egyetlen egy dolog miatt nem fogom kedvencelni, elhatàroztam, h csak a többszörolvasòs kedvenceket kedvencelem. Ezt pedig soha többet nem fogom. Ràkos anya karàcsonyi haldoklàsa megvolt èlőben, soha többet… mèg akkor se, ha ez csak egy könyv, mèg akkor se ha itt azèrt tovàbb hùzta az anya, nem kell ezt nekem ùjra ès ùjra vègigèlnem.
A szereplőket nem tudtam elvonatkoztatni a fimtől, a szìnèszektől. Pl a Miss Hillyt jàtsszò szìnèsznőt kb annyira kedvelem, mint a filmbeli karakterèt.
A tavalyi 3al szemben idèn csak 2 Segìtsèges szìnèsznőt jelöltek Oscarra.
Miss Celia a maga minden furcsasàgàval szàmomra amolyan szerethető kis hàzi kedvenc volt, tök èrtettem, h Minny mièrt szapulta mindig, aztàn meg mièrt nem hagyta màsoknak h rosszat mondjanak rà.

Röfipingvin P>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Örülök, hogy olvashattam és örülök, hogy ma már nem így van, és nagyon örülnék, ha véglegesen nem így lenne.

brigi11 P>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Ez a könyv bemászik a bőröd alá, felkúszik a szívedig és nem hagy nyugodni.
Döbbenetes őszínteséggel mutatja be a kor (1960-as évek eleje), fehér, amerikai asszonyait. A felszínességet, fényüzést, butaságot, úgy, hogy néha már legszívesebben oda mennél és jól megrángatnád őket. És akkor jön egy bátor lány, és valami elkezdődik. Nincs boldog befejezés, de talán valami elindult, talán…

1 hozzászólás
jehuka P>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Egy rendkívüli könyv az 1960-as évek amerikai Dél egy tipikus városának, Jacksonnak a hétköznapjairól. A történet három hihetetlenül bátor nő sorsának összefonódásából bontakozik ki, akik mindent kockára tesznek, spoiler testi épségüket, sőt életüket is kockáztatják, hogy olyas valamiről szóljanak, amiről nem szabadna: milyen a színes házvezetőnők élete a fehér családoknál, milyen megaláztatásokat kell nap mint nap átélniük, vagy éppen milyen apró örömök érik mégis őket egy-egy őszinte gyermeki megnyilvánulás által. spoiler A mély, megindító tartalom ellenére végig szellemes, humoros.
A történet szépen lassan hömpölyög, mint a Mississippi, ugyanakkor egy másodpercig sem engedi el az olvasó figyelmét. Nincs izgalmas, pörgős cselekmény, mégis nagyon olvasmányos, letehetetlen. Az írónő remekül kihasználja a váltott szemszög adta lehetőséget: nem csak arról van szó, hogy így három fejbe is beleláthatunk, hanem a három különböző stílussal, nyelvezettel ténylegesen sikerült megteremteni a három különböző karaktert. Személyes kedvencem Minny volt, az ő fejezeteit olvastam a legnagyobb élvezettel.
A filmet évekkel ezelőtt láttam, akkor tetszett, de őszintén megvallva egyedül a spoiler motívum maradt meg belőle. Talán újranézem egyszer.


Népszerű idézetek

Gólyanéni>!

Nem engem utálnak, hanem azt utálják, amit gondolnak rólam.

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Kapcsolódó szócikkek: Celia Rae Foote · utálat
Lobo P>!

Amíg kicsi vagy, mindenki csak két dologra kíváncsi: hogy mi a neved, meg hogy mennyi idős vagy, úgyhogy jobban teszed, ha ezt kellőképpen tisztázod magaddal.

373. oldal

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

EsztA>!

Azoknak, akik mosolyogva azt mondták: „Hallottam, hogy gyönyörű ott lenn Délen”, én azt válaszoltam: „A szülővárosom a bandák által elkövetett gyilkosságok számát tekintve a harmadik helyen áll országosan.” Azoknak viszont, akik azt mondták: „Uramisten! Biztosan örülsz, hogy elszabadultál arról a helyről!”, én dühösen azt mondtam: „Mit tudsz te arról? Gyönyörű ott lenn, Délen!”

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

hársvirág>!

Olyan az ima, mint az elektromosság: mozgásban tartja a dolgokat.

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

1 hozzászólás
Lobo P>!

Mindig azt hittem, hogy az elmebaj sötét és keserű érzés, de nem! Átjárja minden porcikádat, és isteni finom, ha igazán jól meghengergőzöl benne.

454. oldala

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Róka P>!

Mindig sokkal ijesztőbben hat, ha egy üvöltözős ember lágy hangon szólal meg.

259. oldal (Európa, 2011)

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

cassiesdream>!

– Eugenia – suttogja.
Olyan gyorsan ugrom fel, hogy a székem is felbillen…
… – Igen?
– Na ne ess pánikba, de van lenn egy férfi, egy nagyon magas férfi, és téged keres.
– És ki az?
– Azt mondja, a neve Stuart Whitworth.
– Miii?
– Azt állítja, hogy nem is olyan régen együtt voltatok egy társaságban. De hogy lehet az, hogy én erről nem tudtam semmit?
– Jézusom!
– Az Úr nevét a szádra hiába ne vedd, Eugenia Phelan! Csak tegyél fel egy kis rúzst!
– Hidd el mama – mondom neki, de azért kirúzsozom magam –, Jézusnak sem tetszene ez az ember.

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

borostyan>!

Olyan sok azáleabokra van, hogy a jövő tavasszal úgy fog kinézni a kert, mint az Elfújta a szélben. Nem tetszenek az azáleabokrok, és persze a film se tetszett, úgy állította be a rabszolgaságot, mint valami nagy boldog teadélutánt. Ha én játszottam volna Mammyt, megmondtam volna Scarlettnek, hogy tűzze föl azokat a zöld függönyöket a kis fehér lökhárítójára. Állati jó férfifogó ruhát tudott volna magának csinálni belőle!

71. oldal

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

3 hozzászólás
geszti>!

Két nappal később a szüleim konyhájában ülök, és várom, hogy leszálljon az est. Megadom magamat, és rágyújtok még egy cigarettára, tegnap este hiába jelent meg az országos tiszti főorvos a képernyőn az ujjával fenyegetőzve, hogy a dohányzás mindenkit megöl. Anya is azt mondta egyszer, hogy a smárolástól meg fogok vakulni, és már kezdem azt hinni, hogy ez nem más, mint egy nagy összeesküvés a tisztifőorvos és anya között, hogy soha senkinek még csak véletlenül se legyen egy kis mulatsága.

199. oldal

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

4 hozzászólás
Csoszi>!

Nem tudom, hogy mér mindig a legjobb embereknek jut ki a sok rosszbul.

137. oldal

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Alice Walker: Kedves Jóisten
Alice Walker: Bíborszín
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Hillary Jordan: Mudbound
Fannie Flagg: Sült zöld paradicsom
Fanny Flagg: Érdemes élni
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete
Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Richard Wright: Feketék és Fehérek
Margot Lee Shetterly: A számolás joga