50. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

A ​Segítség 501 csillagozás

Van egy álmom…
Kathryn Stockett: A Segítség Kathryn Stockett: A Segítség

A ​hatvanas évek elejére, Jacksonba, az amerikai Dél egy tipikus kisvárosába varázsol bennünket Kathryn Stockett regénye. Látszólag olyan világ ez, ahol soha nem fog megváltozni semmi – a fehérek úgy érzik, a világ örök rendje a szegregáció, a feketék pedig véletlenül sem merik elmondani igazi érzéseiket (hiszen aki mégis elmondja, azt rögtön elbocsátják, s szerencséje van, ha nem ölik meg aztán). Közben persze már elkezdődött a fekete polgárjogi mozgalom, s amit Martin Luther King mond, s ami közben szép lassan történik az országban (a szegregáció fokozatos, nagyon lassú enyhülése), az mégiscsak eljut a kisvárosba. Skeeternek, egy fehér lánynak, aki épp visszajött az egyetemről, és író akar lenni, az az ötlete támad, hogy a cselédekről kellene könyvet írni, pontosabban egy interjúkötetet: a fekete nők először kapnának lehetőséget, hogy ők maguk mondják el, milyen a fehéreknek dolgozni, hogy bánnak velük, mik a fájdalmaik, örömeik… Skeetert eleinte csak naiv, gyerekes becsvágy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Európa, Budapest, 2021
puhatáblás · ISBN: 9789635044733 · Fordította: Pálmai Katalin
>!
Európa, Budapest, 2012
590 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630794190 · Fordította: Pálmai Katalin
>!
Európa, Budapest, 2011
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630794190 · Fordította: Pálmai Katalin

1 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Minny Jackson · Eugenia 'Skeeter' Phelan · Aibileen Clark · Celia Rae Foote · Elizabeth Leefolt · Hilly Holbrook · Stuart Whitworth


Kedvencelte 201

Most olvassa 21

Várólistára tette 474

Kívánságlistára tette 435

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

Amadea>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Hey, Miss Kathryn. Ez csudajó vót! Ugrált a szívem, mint macska a ruhaszárítóba, hogy milyen következményei lesznek a dolognak, Miss Celia eljut-e a vajbabnál bonyolultabb kajákhoz (ne felejtsük el, ha feljön a buborék, a víz boldog!) és összeszedi-e végre önmagát, hogy… szóval hogy mindenki rendbe gyün-e, akinek segítségre van szüksége.
Jaj, a vécék… meg a Borzalmas Szörnyűséges:DD Minny rulez.
Bővebben a linkeknél.

3 hozzászólás
Csoszi>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Remek, olvasmányos könyv komoly mondanivalóval az 1960-as évek Mississippijéből, ahol furcsa szimbiózisban éltek az előkelő fehér hölgyek és a fekete házvezetőnőik. Lebilincselő, helyenként megindító a történet, amely a három főszereplő Aibileen, Minny és Skeeter szemszögéből bontakozik ki. Időnként szabályosan fájt a butaság spoiler, a felsőbbrendűség, és a képmutatás spoiler. Aggódtam, hogy valamelyik főhőssel valami egészen csúnya dolog fog történni. spoiler

Zsuzsanna_Makai>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Nagggyon tetszett! Nagggyon jò volt! Egyetlen egy dolog miatt nem fogom kedvencelni, elhatàroztam, h csak a többszörolvasòs kedvenceket kedvencelem. Ezt pedig soha többet nem fogom. Ràkos anya karàcsonyi haldoklàsa megvolt èlőben, soha többet… mèg akkor se, ha ez csak egy könyv, mèg akkor se ha itt azèrt tovàbb hùzta az anya, nem kell ezt nekem ùjra ès ùjra vègigèlnem.
A szereplőket nem tudtam elvonatkoztatni a fimtől, a szìnèszektől. Pl a Miss Hillyt jàtsszò szìnèsznőt kb annyira kedvelem, mint a filmbeli karakterèt.
A tavalyi 3al szemben idèn csak 2 Segìtsèges szìnèsznőt jelöltek Oscarra.
Miss Celia a maga minden furcsasàgàval szàmomra amolyan szerethető kis hàzi kedvenc volt, tök èrtettem, h Minny mièrt szapulta mindig, aztàn meg mièrt nem hagyta màsoknak h rosszat mondjanak rà.

5 hozzászólás
kocybaba P>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Hey, te, kedves értékelést olvasó! :)
Még nem került a kezedbe egy kissé pimasz, olykor megindító, de olyan kemény tárgyköröket taglaló déli könyv a hatvanas évek Mississipijéből, mint a rasszizmus, a szegregáció, a diszkrimináció, bántalmazás? Riasztóan hangzik? Ne szaladj el! A legízesebb, a legfogyaszthatóbb mód kapod ezt meg 3 nő szemszögéből, akik összeszedik a bátorságukat, felülkerekednek a berögzött határokon és mernek nyitni, miközben megtudod egyeseknek milyen ördögi feladat főzés vagy, hogy micsoda munka egy kitömött medve takarítása.:D
Hatalmas csomag útravaló a kiéhezett és a fáradhatatlan olvasóknak egyaránt.

7 hozzászólás
Sippancs P>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Az ember nem is gondolná, hogy ez a kis sárga könyv – a borítón szereplő nőkkel – micsoda történetet rejt magában! Micsoda letehetetlen, megható, kissé pimasz és elgondolkodtató történetet!
Hiába a 600 oldal, 4 nap alatt befaltam a könyvet. Kezdetekben rossz volt olvasni a butaságról, a rasszizmusról, a generációkon átívelő előítéletekről, később viszont Skeeter volt az élő példa arra, hogy változni és változtatni sohasem késő.
Az én igazi segítségem végig Minny volt, annak ellenére, hogy Aibileen fejezeteit is nagyon szerettem, párjául pedig Celiát választottam, mert ő volt az egyetlen szereplő, aki nem tartozott egyik oldalhoz sem. Ami viszont a Hilly-féle nőket illeti, én nem kívántam nekik rosszat, legalábbis a könyv első fejezeteiben, de hogy szakadt volna a nyakukba egy mázsa wc, az életük minden hetében!
Kedvenc könyv lett, az idei top5-ben ott a helye.

3 hozzászólás
DaTa P>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

438 csillagozás mellett 96%-on áll jelen pillanatban ez a könyv itt. Valóban megérdemelten. Gyönyörű, megható történet, most, a Black Lives Matter mozgalom idején olvasva különösen megérintő és elgondolkodtató. Köszönöm, @bagie a könyvpéldányt!

csillagka P>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Első szavak legyenek a köszöneté:
@iszaplány köszönöm, hogy elérhetővé tetted utazó könyv formájában az élményt.
Hatalmas segítség volt. Megint úgy érzem egy alapkövet tarthattam a kezemben.
Egy sikerkönyves lányok:Margaret az ő vörös Tarájával, Harper Alabama lelkiismeretével és bizony felsorakozik Kathryn Mississippi szolgálólányaival. Déli könyvek, van bennük melegség és pompa, még is valami teljesen mást mutatnak mint amilyen életet élnek kívülről a szereplők.
Botrány könyvek, tiltott gyümölcsök, amelyek nagyon is tudatosan mutatnak fricskát a fehér, konzervatív, hagyományt és felsőbbrendűséget hirdető, keresztényi álszent társadalmaknak. Mind a három könyv más korban íródott, ezért talán érdemes sorban haladni, első az „ Elfújta a szél” utána a „Ne bántsátok a feketerigót” és végül „ A segítség”
Nem marad el az elődöktől.
Újabb kedvenc született! Szeretem ezeket a pimasz déli könyveket, sajnos (szerencsére) ebből ha törik ha szakad be kell szereznem a saját példányomat, mert különben hogyan sikerülne, még sokszor, újra és újra olvasni, hogy jól a fejembe véssem az örök igazságot amit tanít, és amit minden iskolás meg is tanul, de nagyon hajlamos elfelejteni, ha úgy érzi feljebb került vagy született az uborkafán.
Ne feledjük! mert szerintem ma és itt ebben a kicsiny országban fontosabb mint bármikor is volt.
„Minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad; a társadalmi különbségek csakis a közösség szempontjából való hasznosságon alapulnak.”
mondjuk fogalmam sincs hogy a szegregációs törvények, hogyan maradtak érvényben egészen a 1960-as évekig a nagy szabadság hazájában,
Egy apróbb megjegyzés a végre és ez se a könyvről, mert az úgy tökéletes ahogyan van, annyi kiegészítéssel, hogy az eredeti segítséget is szívesen olvastam volna a végén, az igazi tizenkét történetből csak zanzásítva jelent meg jó pár.
De a film :( ennyire jó regényt miért kellett így meghúzni (átírni) ? Miért nem voltak bátrabbak a készítők? Miért csináltak Hollywoodi mesét egy kimondottan kemény drámából?
Nagyon rosszul esett :( Oltári csalódást okozott.
Mázli, hogy csak a könyv után néztem meg, így nem rontotta el a bosszankodás az olvasási élményt.

Sister>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Amikor tavaly megnéztem A számolás joga c. filmet, tudtam és éreztem, hogy ez egy nagyon fontos film. Minden kockáját élvezettel néztem, valósággal felnéztem azokra a fekete nőkre, akik ennyi mindent elértek az életükben. Legnagyobb örömömre pont ugyanez az érzés köszönt vissza A Segítség olvasásakor is.

Elgondolkodtató, magával ragadó és sokszor a szívünkbe markol ez a történet, mert egy olyan világról mesél, ami nem is olyan régen még valóság volt. Hihetetlen az a bátorság, az az erő, ahogy ezek az asszonyok kiállnak a családjukért, támogatják egymást, a kis közösségüket, és közben úgy szeretik az előkelő családok kisgyerekeit, mintha a sajátjuk lenne. Aibileen karaktere elképesztő, talán őt szerettem a legjobban a felvágott nyelvű szakácsnő, Minny Jackson, mellett. Kettejük barátsága az őszinteségen és a végtelen szereteten alapszik, pedig egyikük helyzete sem kimondottan egyszerű… Miss Skeeter óriási kockázatot vállal a könyvvel, mégis, ahogy elkezdenek kibomlani előtte a fekete asszonyok sorsa, valami megváltozik benne, valami végérvényesen elindul. Picurka cseppnek tűnik, de közben hatalmas tenger válik belőle, ami óriási változásokat indít el.

Örülök, hogy végre sorra kerítettem. :) Túlzás nélkül állíthatom, hogy az idei évem egyik legmeghatározóbb könyvévé vált A Segítség.

7 hozzászólás
maya75>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Reggel óta azon gondolkozom, mit is írhatnék erről a könyvről, olyan ellentmondásos érzések kavarognak bennem…
Látom a sok elismerő kritikát, a könyv 96%-os értékelésen áll, mindenki egyöntetűen méltatja, így kicsit félve írom le, hogy számomra valahogy nem volt az igazi.
Szeretem az amerikai Délről szóló történeteket és tulajdonképpen lekötött ez is, sokszor faltam az oldalakat és könnybe lábadt a szemem, összességében mégis hiányzott valami, míg máskor azt éreztem, hogy túl sok, kár volt ennyi fontos témát belezsúfolni, mert nem sikerült mindent teljes alapossággal kibontani. spoiler
A filmet nem láttam, a filmes fotókat is csak most utólag néztem meg itt a molyon, és bevallom, sem Hillyt, sem Skeetert nem ilyennek képzeltem a könyv alapján.
Ami még rettentően zavart, hogy a színesbőrű nők beszéde és gondolatai valamiféle nyakatekert „tájszólásban” kerültek tolmácsolásra, ami még csak nem is volt következetes (legalábbis a fordítás). Elhiszem, hogy máshogy beszéltek, mint a fehérek, de nem értem, mi szükség van erre így. Pont azt az érzést kelti vagy erősíti, hogy ezek a nők primitívebbek (ezzel a sok nyelvtanilag helytelen szöveggel), spoiler. Nem ez az első könyv egyébként, ahol ezzel találkozom, máshol is ugyanilyen zavaró off.
De hogy miért adtam mégis 4,5 csillagot? Nagyon megszerettem Skeetert, Minnyt, Aibileent és Celiát, és ahol éppen nem a fenti zavaró részek voltak, ott tetszett a történet és az elbeszélés is. :) Naná, hogy tervezem a filmet is megnézni ezek után!

1 hozzászólás
mate55 P>!
Kathryn Stockett: A Segítség

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Kicsit unom már a diszkriminációval foglalkozó könyveket, ám a rasszizmus (úgy tűnik) örökké kibeszélendő probléma marad. A „Segítség” központi témája nem feltétlenül a klasszikus értelemben vett rasszizmus, de az alapja kétségtelenül nem áll messze tőle. De vajon képes egy könyv megváltoztatni az előítéleteket, amelyek olyan mélyen gyökereznek az emberekben? A cselekmény minden mozzanata kiszámíthatóan ismerős, ám a lényeg nem az alapanyag, hanem a tálalás, az pedig elfogadható. Hamar nyilvánvalóvá válik, hogy az eltérő bőrszínek alatt ugyanolyan érzelem lakozik, tele örömmel, bánattal, fájdalommal és szeretettel. De valahol mélyen megbújik benne a tragikum és a kifacsart társadalom képe is. Remekül szemlélteti az akkori normákat, elvárásokat, szokásokat, és még ha nem is minden úgy volt, ahogy a könyv lapjain olvassuk. A könyv tehát a klasszikus hollywoodi történetmesélés szabályai szerint felmondott erkölcsi tanmese, melynek semmi újdonságot nem hozó cselekményfonala azon igyekszik, hogy észre ne vegyük, hogy a történet, amit olvasunk, óriási kliséhalmaz. És akkor elérkeztem ahhoz a bizonyos kérdéshez, amire már az írás elején céloztam. Működik-e még ez a téma, nem lerágott csont-e, nem giccses és a könyökünkön jön ki? De igen, vagy mégsem? Az elején még kiváló érzékkel hat az érzelmekre, kerüli az ömlengést és a teátrális dolgokat. Szerintem a vége felé azonban csúnyán elszalad vele a ló és átmegy totális giccsbe. Mindenáron meg akarta ríkatni az olvasót, holott ezt a reakciót a „vásári eszközök” kerülésével is el tudta volna érni. Ettől függetlenül stabilan megáll a pengeélen, megőrzi méltóságát nem válik szánalmat gerjesztő történetté.


Népszerű idézetek

Gólyanéni>!

Nem engem utálnak, hanem azt utálják, amit gondolnak rólam.

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Kapcsolódó szócikkek: Celia Rae Foote · utálat
Lobo P>!

Amíg kicsi vagy, mindenki csak két dologra kíváncsi: hogy mi a neved, meg hogy mennyi idős vagy, úgyhogy jobban teszed, ha ezt kellőképpen tisztázod magaddal.

373. oldal

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

EsztA>!

Azoknak, akik mosolyogva azt mondták: „Hallottam, hogy gyönyörű ott lenn Délen”, én azt válaszoltam: „A szülővárosom a bandák által elkövetett gyilkosságok számát tekintve a harmadik helyen áll országosan.” Azoknak viszont, akik azt mondták: „Uramisten! Biztosan örülsz, hogy elszabadultál arról a helyről!”, én dühösen azt mondtam: „Mit tudsz te arról? Gyönyörű ott lenn, Délen!”

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Lobo P>!

Mindig azt hittem, hogy az elmebaj sötét és keserű érzés, de nem! Átjárja minden porcikádat, és isteni finom, ha igazán jól meghengergőzöl benne.

454. oldala

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

hársvirág>!

Olyan az ima, mint az elektromosság: mozgásban tartja a dolgokat.

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

1 hozzászólás
Róka P>!

Mindig sokkal ijesztőbben hat, ha egy üvöltözős ember lágy hangon szólal meg.

259. oldal (Európa, 2011)

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

cassiesdream>!

– Eugenia – suttogja.
Olyan gyorsan ugrom fel, hogy a székem is felbillen…
… – Igen?
– Na ne ess pánikba, de van lenn egy férfi, egy nagyon magas férfi, és téged keres.
– És ki az?
– Azt mondja, a neve Stuart Whitworth.
– Miii?
– Azt állítja, hogy nem is olyan régen együtt voltatok egy társaságban. De hogy lehet az, hogy én erről nem tudtam semmit?
– Jézusom!
– Az Úr nevét a szádra hiába ne vedd, Eugenia Phelan! Csak tegyél fel egy kis rúzst!
– Hidd el mama – mondom neki, de azért kirúzsozom magam –, Jézusnak sem tetszene ez az ember.

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Ezüst P>!

Lefelé veszem az irányt a lépcsőn, kíváncsi vagyok, hogy a Zabhegyező, amit megrendeltem, bent van-e már a postaládában. Mindig meg szoktam rendelni egy kaliforniai zugkereskedőtől azokat a könyveket, amelyek be vannak tiltva, mert úgy sejtem, hogyha Mississippi állam betiltotta őket, akkor csak jók lehetnek.

97. oldal (Európa, 2010)

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

Kapcsolódó szócikkek: Eugenia 'Skeeter' Phelan
borostyan P>!

Olyan sok azáleabokra van, hogy a jövő tavasszal úgy fog kinézni a kert, mint az Elfújta a szélben. Nem tetszenek az azáleabokrok, és persze a film se tetszett, úgy állította be a rabszolgaságot, mint valami nagy boldog teadélutánt. Ha én játszottam volna Mammyt, megmondtam volna Scarlettnek, hogy tűzze föl azokat a zöld függönyöket a kis fehér lökhárítójára. Állati jó férfifogó ruhát tudott volna magának csinálni belőle!

71. oldal

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…

3 hozzászólás
Csoszi>!

Nem tudom, hogy mér mindig a legjobb embereknek jut ki a sok rosszbul.

137. oldal

Kathryn Stockett: A Segítség Van egy álmom…


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Alice Walker: Kedves Jóisten
Alice Walker: Bíborszín
Fannie Flagg: Sült zöld paradicsom
Fanny Flagg: Érdemes élni
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete
Toni Morrison: Könyörület
Toni Morrison: A kedves
Angie Thomas: The Hate U Give – A gyűlölet, amit adtál
Toni Morrison: Nagyonkék