A ​levél 48 csillagozás

Kathryn Hughes: A levél

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1939-ben ​a huszonegy éves Billy Stirling táncolni indul barátjával, és az este folyamán megismerkedik az elragadóan bájos Chrissie Skinnerrel. A két fiatal egymásba szeret, és egy felhőtlenül boldog nyarat töltenek együtt. Billy teljes szívéből szereti Chrissie-t, de amikor szeptemberben kitör a háború, és még ugyanazon a napon a fiú megtudja, hogy kedvese kisbabát vár, inába száll a bátorsága. Később megbánja, hogy olyan csúnyán cserben hagyta a lányt, és érzéseit egy levélben vallja meg neki. A levelet azonban soha nem adja fel. Vajon miért gondolta meg magát Billy? Egymásra talált végül a két szerelmes? Tina Craig is ezekre a kérdésekre kutatja a választ, miután a hetvenes évek elején egy használt öltöny zsebében véletlenül megtalálja Billy levelét. Hogy elterelje a figyelmét saját boldogtalan házasságáról, elhatározza, hogy kideríti, mi történt a hajdani szerelmespárral, nem is sejtve, hogy ez a nyomozás az ő életét is fenekestül felforgatja majd.

Kathryn Hughes első… (tovább)

Eredeti mű: Kathryn Hughes: The Letter

>!
Alexandra, Pécs, 2016
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633579022 · Fordította: Komáromy Zsófia

Kedvencelte 7

Most olvassa 5

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 78

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Sippancs P
Kathryn Hughes: A levél

Huh! Mint ahogy a nagy könyvben meg van írva, most legszívesebben én is töltenék magamnak egy pohár whisky-t, leülnék egy kanapéra, és csak néznék ki a fejemből. Vagyis pontosítanék: Ricknek hála a whisky helyett megelégednék egy pohár jeges teával is.

Talán hihetetlen, de néhány 5-10 perces pihenőtől eltekintve egyszerre faltam be az egész könyvet. Annyira magába szippantott, és annyira nem hagyott nyugodni ennek a két nőnek a sorsa, hogy egyszerűbb volt éhezni, mint nem olvasni. Pedig sem a II. világháború idején élő Chrissie, sem az 1970-es években élő Tina élete nem volt könnyű, sokkal inkább fájdalommal, veszteséggel, bánattal és keserűséggel teli, mégsem tudtam elszakadni tőlük, mint ahogy a boldog befejezésért sem szorítani.
A végén nagyon tetszett, ahogy William felbukkanásával összeért a két szál, és az írónő Billy-t sem spoiler, ezzel megadva az újrakezdés lehetőségét Chrissie-nek.

Elképesztő, hogy egyetlen levél hány ember életére képes hatással lenni!

7 hozzászólás
>!
Lanore P
Kathryn Hughes: A levél

2017 első olvasmánya rögtön kedvenc is lett! Gyakorlatilag nem bírtam letenni, minden egyes lapja és sora beszippantott, nem engedett. Hát igen… Chrissie és Billy, Tina és Rick története akár sablonos is lehetne, olvastunk, vagy láttunk már filmen hasonlót, de ez mégis más volt, mégis tudott újat mutatni. Ebben a könyvben minden a ki nem mondott szavakról szól, egy fel nem adott levélről, apák és anyák bűneiről, végtelen szomorúságról, évtizedeken át tartó bizonytalanságról, téves gondolatokról, és a tudatról, hogy minden másképp lehetett volna, ha … de ha ez a bizonyos ha másképp alakul, egy nem tökéletes, de vidám, rózsaszínű, boldog könyvet olvastam volna, a keserű, fájdalmas, szívbe markoló lapok helyett. Mégis azt mondom, így volt jó. Remélem lesz még alkalmam olvasni az írónőtől.

>!
KönyvMoly_1989
Kathryn Hughes: A levél

Kevesebb, mint 24 óra alatt kiolvastam ezt a könyvet, nagyon érdekelt a végkifejlet.
Tina és William, valamint Graham voltak a legszimpatikusabb szereplők, nagyon megkedveltem őket. Rick, Tina agresszív és alkoholista férje, valamint Chrissie apja borzasztó emberek voltak…
Billy és Chrissie románca számomra nem lett eléggé kifejtve, nem éreztem azt az óriási szerelmet és valahogy nem értettem, hogy tudtak beletörődni a sorsukba, miért nem harcoltak jobban egymásért…
Tetszett, ahogy összeért a két szál, megható volt és szép. Sajnálom, hogy nem mindenki sorsa ért boldog véget, de így volt „életszagú” az egész.
Szerintem ebből a történetből kiváló tévéfilmet lehetne forgatni és a borító is gyönyörű!
Ajánlom.

>!
Nefi P
Kathryn Hughes: A levél

Nagyon jó értékeléseket kapott eddig ez a regény, ezért valami különlegesre, valami újszerűre számítottam, valami nagyon jóra… a 96% azt hittem jelent valamit.
Nos nekem nem jött be. Nem tudtam beleélni magam szinte egyik szereplő életébe sem, nagyon nem érintett meg. Ahogy a nők viselkedtek a saját életükkel kapcsolatban az számomra nonszensz volt. Ha a könyvet egy szóval kellene jellemeznem, az a hatásvadász lenne. Olvastam már jó könyvet/könyveket… ez számomra nem volt az.spoiler úgyhogy sajnálom, ez nálam a futottak még kategória lett, tudom, hogy kemény kritika, de nálam most ez ennyit ér….

Kiegészítésképpen milyen megdöbbentnő: http://m.origo.hu/nagyvilag/20170304-tobb-ezer-gyereket…

4 hozzászólás
>!
Adrienn57 P
Kathryn Hughes: A levél

Kedvenc lett, már a felétől. Lehet, hogy kicsit sok karakter, esemény zsúfolódott be a könyvbe, de engem éppen ettől kötött le minden oldal, hiszen ezek a történések, az ilyen és hasonló emberek, ma is szembejöhetnek bármikor velem. Nekem teljesen életszerű volt. Nagyon érdekes és lenyűgöző volt számomra, ahogy a szálak összegabalyodtak, majd lassan mindegyik a helyére kerül. Kicsit meseszerű, hogy a jó elnyeri jutalmát, a rossz pedig büntetését…de legyen így! És egyetlen levél körül forog az egész történet…remek!

>!
Shine
Kathryn Hughes: A levél

Szép, elégikus történet, egy kis szerelemmel, csalódással, bántalmakkal, tele nehéz sorsú életekkel.
Kicsit vegyes érzésekkel tettem le ezt a regényt, voltak benne olyan mély pontok, amit véleményem szerint kifejezetten nem nekem írtak. Ez egy felnőtt olvasmány.
Két női sorsot kísérhetünk végig, nehéz sorsukat végig az emberi gyarlóság köti meg, tele erős gátakkal, amik boldogulások útjában áll. Mindez két idősíkban, a második világháború környékén és a ’70-es években, többnyire angol városban játszódva.

* Első problémám talán a korhűséggel lenne. Nem igazán lett jól érzékeltetve, kidolgozva, hogy tulajdonképpen milyen háború is zajlik, pontosan hol vagyunk, stb.
* Karakterei szintén abban élveztek hátrányt, hogy szintén a kidolgozatlanságot lehetett megtapintani rajtuk. De ugyanakkor az író nagyon jól megalkotta őket, csak nem volt meg bennük az a plusz, amiért jobban beleélhettem volna magam helyzetükbe.
Ki kell azt emelnem pozitívumnak, hogy nagyon szépen -legalább is én így éreztem- lett megvalósítva a két idősíkbeli mozgás. A könyv két szála biztosan, és szépen kapaszkodott egymásba.

Két mélypontján a kötetet le akartam rakni, nagyon sok volt. Rick miatt…. Beleképzeltem, hogy valójában több ilyen lelkileg sérült ember lehet most, mint akkor… ?

Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik nem várnak olyan nagy ívű történetre, még is szívesen olvasnának két megrázó életű hölgyről.

>!
byBB
Kathryn Hughes: A levél

Nagyon szép történet, érdemes az olvasásra. Talán nem olyan kifinomult, mint Moyes, Furnivall vagy Belinda Alexandra regényei, kicsit egyszerűbb, kiszámíthatóbb, de kétség kívül izgalmas és megható, engem odaszegezett a kanapéhoz.

>!
Mariann_
Kathryn Hughes: A levél

Több szálon futó történet,sok félreértéssel,szenvedéssel, gonoszsággal.
Szerencsére a végére minden a helyére kerül, tisztázódnak a félreértések.
Biztosan sok ilyen könyv van , de nekem ez nagyon tetszett.
Egyetlen levél micsoda hatással van az emberek életére ……

>!
levendula_92
Kathryn Hughes: A levél

Az biztos, hogy nem sok vidámság van a könyvben, de ettől Függetlenül nekem nagyon tetszett. Szörnyű ami Tinával történt egy kicsit haragudtam is, hogy mért kellett Ennyire naivnak lennie. Rick viselkedésére pedig nincsennek szavak. Nagyon sajnáltam Chrissie és Billy sorsát is. A vége igazán megható, jó volt, hogy a végére minden kis darabka a helyére került, mindenki megtudta az igazságot. Kíváncsi vagyok az Írónő következő könyvére is!

>!
klaratakacs P
Kathryn Hughes: A levél

Könnyen olvasható, egynek elmegy könyv volt ez számomra. A sztori, a bonyodalom, a befejezés a fülszöveg alapján simán kitalálható, meglepetést nem okoz. A karakterek is átlagosak, engem Tina még irritált itt, hogy miért nem képes lépni az spoiler férje mellett. A második szál talán kicsit érdekesebb volt az írországi szülőotthonnal, nem bírom felfogni, hogy ilyenek létezhettek valóban, egyházi áldással és tömjénnel körítve, isten nevében.
Ami kicsit felvitte, hogy Manchesterben játszódik egy része, így pl. a könyvtár helye teljesen előttem volt, jártam már arra.


Népszerű idézetek

>!
Shine

Aludj gyermekem, láss békés álmokat… – dúdolta.
Az asszony felnézett a jegyzeteiből.
Egész éjjelen át.
William felemelte a fejét, és elmosolyodott.
Az Úr küldjön hozzád őrangyalokat…
Együtt fejezték be a dalt:
Egész éjjelen át.

246. oldal - 29. fejezet

>!
Shine

1973. március

A nő biztos volt benne, hogy ezúttal nem menekülhet.

(első mondat)

>!
Sippancs P

– Az élet becses, Mrs. Craig. Élvezzen ki minden pillanatot, amit a gyermekével tölthet. Nincs ehhez fogható szeretet.

142. oldal

>!
Nikol22

– Nagyi?
Az asszony felocsúdott merengéséből.
– Igen, édesem?
– Hogyan ismerkedtél meg a nagypapival?
Felállt, és megfogta unokája kezét. Kisimított a kislány arcocskájából egy szőke hajfürtöt.
– Hát, lássuk csak… Az bizony hosszú történet…

8. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

William Somerset Maugham: Catalina
Denis Diderot: Az apáca
Kaffka Margit: Hangyaboly
Kodolányi János: Boldog Margit
Viviane Villamont: Kisdarázs
Damian Stănoiu: Apátnőválasztás
Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Hildegard II.
Birgit Stollhoff: Szabadon, őszintén, igazságban
Wilhelmine V. Hillern: És mégis jönni fog! I-II.
Anne Brontë: Wildfell asszonya