Több ​mint én 42 csillagozás

Kathryn Evans: Több mint én

Lehet, hogy mind szörnyszülöttek vagyunk?
Teva élete látszólag normális: suli, haverok, pasi. Otthon azonban félelmetes titkot rejteget. Tizenegy másik Tevát.
A lélegzetelállító történet tizenhat éves főszereplője egyszerre küzd a felnőtté válással és családja nyomasztó örökségével.
Miféle kísértetekkel osztozunk a múltunkon? Hányféle szerepet játszunk? Lehetünk-e önmagunk?
Evans egy egészen különleges lány sorsán keresztül teszi fel a mindannyiunk életének mélyén ott feszülő kérdéseket.

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

>!
Móra, Budapest, 2018
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634158240 · Fordította: Hordós Marianna

Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 52

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

KöfférTzitzah P>!
Kathryn Evans: Több mint én

Érzelmekkel teli, egyedi történet a felnőtté válásról, néhány hátborzongatóan morbid jelenettel kísérve. Teva ugyanúgy éli az életét, ahogy az átlagos tinik, egyetlen különbséggel: nem 16 éve van a világon, hanem 6 hónapja, ugyanis születésekor a 15 éves énjéből szakadt ki, ezután pedig teljesen átvette az életét: ő jár helyette iskolába, ő jár a fiújával, mondhatni ő van reflektorfényben. Ez egészen addig így is marad, amíg a következő Teva át nem veszi a helyét, keresztül nem küzdi magát a húsán és bőrén, ezzel őt korábbi verziói mellé száműzve és örök fogságra ítélve abban a nagy házban, ahol mindannyian laknak. Merthogy nem ez az első eset, hogy Tevával ez a különös dolog történt, 11 fiatalabb énje még mindig a színen van, tengeti hétköznapjait a gonosz világ kíváncsiságától elzárva, biztonságban.

Az alaptörténet felettébb izgalmas, főleg, hogy jó ideig fogalmunk sincs róla, mindez vajon a lány a fejében létezik csupán, vagy tényleg van 11 hús-vér „testvére”, akiknek DNS-e egy az egyben megegyezik az övével, és csak a tudatuk különül el egymástól. A 16 éves Teva szemén keresztül élhetjük meg a lányok életét, akik mindegyike egy-egy életkori sajátosságot testesít meg: főleg a 6 éves, a 12 és 13, valamint a 15 éves kor egyedi vonásait emeli ki a könyv. Hat valami borzalmat titkol és temet el az emlékezetében (ez inkább a cselekményhez kapcsolódik), míg Tizenkettő és Tizenhárom nem különböznek annyira egymástól, úgy össze vannak nőve, mint az ikrek. Tizenöt a szobájába bezárva duzzog, majd szökni próbál, Tizenhatos Teva által eltulajdonított barátját szeretné visszakapni, és nem fél keresztülmenni mindenen, hogy megvalósítsa akaratát. Jelenlegi Teva pedig próbálja kiélvezni az időt, ami neki jutott, küzdeni a következő verzió előretörése ellen, válaszokat találni, közben pedig egyben elfogadni is azt az életet, ami nekik jutott, harcolva a felnőtté válás folyamatával. Tulajdonképpen a könyv a tinikor gyötrelmeit mutatja be, azt, hogyan keressük önmagunkat, hogyan hajszoljuk vágyainkat, és hogyan küzdünk meg korábbi vagy éppen jövőbeni énjeinkkel. Természetes módon kezeli a változást, rávilágít arra, hogy rendben van, ha egy vagy két évvel ezelőtt másra áhítoztunk, mint most, és el kell fogadnunk folyamatosan alakuló lelkivilágunkat, hogy megbékélhessünk önmagunkkal. Nem véletlenül a 16 éves lány meséli el a történetet, ő az, aki mindannyiuk közül közelebb áll a felnőttkorhoz, mind életkorban, mind gondolkodásmódban, és ez rányomja a bélyeget későbbi sorsa alakulására is.

Az írónő szépen kiemeli azokat a főbb problémákat, amiken a tinik keresztülmennek az önmagukkal való harc folyamán: szülő-gyermek viszony, baráti kapcsolatok alakulása/fejlődése, a pályaválasztás kérdése, és a pártalálás is szerepet kap még egyéb más tényezők mellett. Ezen témákat kitűően fűzi össze és társítja a hozzájuk tartozó érzelmi világgal. Kifejező írásmódjával teljes mértékben képes átadni, mit él át nem csak Teva, de szinte az összes fiatal ebben a vízválasztó korszakban.

Ami ijesztő hangulatot és visszataszító érzetet kölcsönöz a könyvnek, az a „kiszakadás” részletezése, amikor az újabb Teva megjelenik, azaz mondhatni megszületik. Érthető módon más logikus eszközzel ezt az eseményt nagyon nem is lehetett volna megvalósítani, hogy realisztikusnak érződjön, de a gyengébb idegzetűeket ez kicsit megrázhatja. Nincsenek pillanatról pillanatra részletezve a leírások, viszont ami igen, az tényleg morbid. Bár nem ilyesmire számítottam, hanem enyhébb sztorira, horrorban és krimiben minden további nélkül iszom a véres szavakat, úgyhogy a várakozásaim is befolyásolták ezt az érzést. Mindezt erősíti még a folyamatosan jelen lévő kétkedés is, ami nem csak az olvasóban, de a lányban is felmerül: hogy milyen mértékben képzelődik, és mennyi a valóság az átéltekből.

Olyan tiniknek ajánlom a könyvet, akik vágynak az izgalomra, kíváncsi természetűek, és néha szükségük van emlékeztetőre, hogy nincsen velük semmi baj, akkor sem, ha totális káosz és őrület uralkodik a fejükben.

beasechoes P>!
Kathryn Evans: Több mint én

Ahhoz képest, hogy a könyv lényegében 400 oldalon keresztül ugyanarról az egy dologról szól (ami engem általában baromira untatni szokott), most valahogy kifejezetten lekötötte a figyelmem. Valószínűleg azért, mert teljesen más lett a vegkifejlet, mint amire egész végig gondoltam. A főszereplővel együtt tesszük fel ugyanazokat a kérdéseket, amik amúgy alapból bennünk is megfogalmazódnak, és mikor megkapjuk rá a válaszokat BUMM! Hát erre pont nem számítottál. Engem végig lekötött. A kiváncsiság hajtott.
Először 3 csillagot akartam adni neki, de aztán belegondoltam, hogy milyen jól kikapcsolt az olvasása, így megkapja a 4 csillagot. Véleményem szerint jobb, mint ahogy a százalékok mutatják. Csak bírd kivárni a végét. ;)

Kókuszka>!
Kathryn Evans: Több mint én

Érdekes megközelítése a felnőtté válás folyamatának. A 16 éves Teva küzdelme a sejtjeibe beépülő gének ellen. Annyira valóságtól elrugaszkodott történet, ugyanakkor sok mindent bele lehet magyarázni. Biztos lesz, aki imádni fogja.

Könyvgardrób>!
Kathryn Evans: Több mint én

A könyv elgondolkoztat olyan dolgokon, amikkel nem biztos, hogy minden nap találkozunk, mint például mi lenne ha valóban jelen lennének régi éneink, s beleszólnának a mostani életünkbe. Vajon el tudnánk viselni a kritikájukat, vagy az érettebb énünk miként viszonyulna a korábbi énünkhöz? Másrészt olyan életeseményekre is rávilágít, amelyekkel foglalkoznunk kell. Ilyenek Teva életében is, a továbbtanulás kérdése, a barátokkal való viszonya, alakulása, önmaga megismerése.

Bővebben itt: https://konyvgardrob.wordpress.com/2018/05/08/tobb-mint-en/
Valamint a könyv inspirálta fotó is megtalálható a blogon.

dianna76 P>!
Kathryn Evans: Több mint én

Ez most marhára nem köt le! A nyolcadik fejezet után sem hangolódtam rá. De szerintem máskor, más körülmények közt sem fogok…

andy332488>!
Kathryn Evans: Több mint én

Elég extrém könyv, nem mindennapi történéssel. Egyes esetekben szeretem a nem hétköznapi dolgokat, mint pl. az időutazás meg ilyenek, de valahogy ez a történet nem jött be. Egy ideig nem tudtam eldönteni, hogy vajon tényleg skizofrén, vagy valóban megtörténnek vele ezek a dolgok. Voltak durva, illetve szomorú jelenetek is. A vége sem jött be igazán. Mindegy, egy olvasásnak elment, de ennyi.

Judyt89 P>!
Kathryn Evans: Több mint én

Ugyan a könyv szinte végig a felnövés történetét járja körbe, ráadasul a könyv első felében nem történik semmi izgalmas, mégis lekötött a könyv. Minden személyiségnek megvannak az életkori sajátosságai, amiket lég jól is ábrázolt az író. A vége mondjuk nem kicsit durva zárás, valamint pont onnantól lettvolna érdekes a story, így sajnálom, hogy nem az a rész lett jobban kifejtve.

Zyta17>!
Kathryn Evans: Több mint én

Többször is olvastam a könyvet, és még mindig nem tudom megunni! Egyedi történet, melyben Teva felnőtté válását követhetjük végig, egy nem mindennapi esetben.
Kedvenc könyvem lett, még jó párszor szeretném elolvasni ezt a csodálatos regényt.

Zseraldina>!
Kathryn Evans: Több mint én

Sajnos nem az én világom. Tizedik oldal után letettem. Lehet később még rászánom magam. Nem tudok csillagot adni.

Annamária_Seres>!
Kathryn Evans: Több mint én

Túl elvont volt a történet számomra, nem erre a végre számítottam. Voltak olyan jelenetek is amik elég gyomorforgatóak voltak.


Népszerű idézetek

Maya>!

Érdekes, hogy a trollok akkor is megtalálnak, ha senki más nem.

174. oldal

Maya>!

(…) a neten nincs könyvtáros, teljesen magadra vagy utalva, ott állsz egyedül a milliónyi találat erdejében.

15. oldal

Maya>!

A színjátszás hasonlít kicsit a rejtőzködésre, és én minden áldott nap bújkáltam.

41. oldal

Maya>!

Ha ez a helyzet, kizárt, hogy én legyek az egyetlen ember a Földön, aki ilyesmivel küzd, nem igaz? Biztosan van más is, és ha van, ha léteznek hozzám hasonlók, akkor fönn vannak a neten. Minden fönn van a neten.

248. oldal

Ryku>!

Milyen érzés volna úgy menni reggel suliba, hogy nem az jár a fejemben, ő vajon merre mehet, nem azt nézem, hol vár rám?

150. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Marissa Meyer: Scarlet
Robin O'Wrightly: Város a föld alatt
Cecelia Ahern: A Vétkes
Eoin Colfer: Artemis Fowl és az elveszett kolónia
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Tasnádi István – Jeli Viktória – Vészits Andrea – Gimesi Dóra: Az ellopott időgép
Lois Lowry: Az emlékek őre
Dan Wells: Ruins – Romok
Andri Snær Magnason: Időláda
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára