A ​lány akinek nincs múltja 130 csillagozás

Kathryn Croft: A lány akinek nincs múltja

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Évek óta menekülsz a múltad elől. Ma utolér.

Leah Mills úgy él, mint aki örökösen menekül egy borzasztó nap üldözi a múltjából. Magányos, társaságba nem jár, barátai nincsenek. Aztán egy napon, mert oly nagyon vágyik már kapcsolatra, megismerkedik Juliannel. Most először meri elhinni, hogy normális életet élhet.

Ám annak a bizonyos napnak a tizennegyedik évfordulóján kap egy üdvözlőlapot. Valaki tudja az igazat, tudja, mi történt. És nem fog leállni, amíg szét nem rombolja az életet, amit a fiatal nő felépített.

De Leah valóban az, akinek látszik? Vagy megérdemli mindazt, amit rámérnek?

Mindenkinek vannak titkai. Némelyik azonban halálos.

Eredeti mű: Kathryn Croft: The Girl With No Past

>!
Művelt Nép, 2017
366 oldal · ISBN: 9786155676475 · Fordította: Loósz Vera
>!
Művelt Nép, 2017
400 oldal · ISBN: 9786155676482 · Fordította: Loósz Vera

Kedvencelte 4

Most olvassa 17

Várólistára tette 129

Kívánságlistára tette 141

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
vIVIv
Kathryn Croft: A lány akinek nincs múltja

Talán jókor olvastam, de nekem tetszett. :)
Igaz, lassan halad a könyv a végkifejlet felé, és bizonyos dolgokat könnyen ki lehet találni, de mégis érdemes végigolvasni, hogy miként történt a tragédia. Mi vezetett el odáig…
Először még azt gondoltam, hogy Adam jóarc lesz, de nagyon hamar kiderült, hogy egyáltalán nem az…sőt. Rengeteg helytelen dolgot tesz, de mégsem tanulja meg a leckét, sőt még ő érzi úgy, hogy vele viselkednek rosszul. A többiekben is csalódtam..mégis hogy a fenébe gondolhatták, hogy amit ez a srác művel jogos??!! Leah viselkedése legalább valamennyivel jobb, ő látja, hogy nem jó ami itt történik, de mégsem tesz semmit.
Aki a lányt büntette, tényleg elérte, hogy megutálják Leah-t és elérte, hogy mindenkit kizárt az életéből és teljesen tönkre akarta tenni a lányt. Amikor kiderült, hogy ki az (még nem hivatalosan, mert ugye nem volt nehéz kitalálni) nem nagyon értettem ki ő és miért is…lehetett sejteni valamit, de később minden kiderül. Bár akkor sem volt helyes amit tett…a szemet szemért elv alapján gondolkodott.
A könyv vége pedig …hirtelen lesz vége, de ott még lesz egy meglepetés. Nem olyan nagy, de azért hozzáad egy kis pluszt a történethez.

>!
Lénaanyukája P
Kathryn Croft: A lány akinek nincs múltja

„Lebilincselő pszichológiai thriller!”
Aha. Hol? Ja, ez?
Nagyon gyenge. Semmi izgalom, csak rinyál a csaj egyfolytában, mikorra kiderül, mi a baja, már rég rájöhetett az olvasó. Kicsit túltolták a titokzatoskodást. Egyébként is halál idegesítő volt ez a főszereplő, egyáltalán nem lehetett vele együttérezni. Nevezhetnénk a kihagyott lehetőségek könyvének is, sokkal jobban meg lehetett volna írni. Na mindegy, aki még nem olvasott ilyesmit, annak biztos izgi lesz.

6 hozzászólás
>!
Pandalány P
Kathryn Croft: A lány akinek nincs múltja

Egyre nagyobb teret kapnak manapság a női főhősökre alapuló izgalmas, a krimi és a pszicho thriller határán mozgó történetek. Időről időre előtérbe kerül nálam a műfaj, nagyon megkedveltem. Ez a könyv is valahol itt helyezkedik el. Nagyjából reálisnak találom a 75%-os értékelését, talán még feltornásznám 80-85% közé.
Kathryn Croft írási stílusa kimondottan tetszik. Végig fenntartotta a figyelmemet, olvasmányos könyvet írt. Alapvetően ezt a történetet én inkább egy jól megírt kriminek tartom, mintsem pszicho thrillernek, bár ez engem egyáltalán nem zavart.
A borítón A lány a vonatonhoz és a Holtodiglanhoz hasonlítják, de én ezzel nem értek egyet. Nem olyan feszült történet, inkább csak az utolsó harmada. Végig volt egy merész tippem, hogy ki állhat a dolgok mögött és meglepett az írónő, mert egyáltalán nem ő volt, akit kerestünk.

Nem semmi, hogy az írónő képes volt az utolsó 5 oldalon olyan csavart bevinni, amivel nagyon meglepett, nem számítottam ott már semmilyen izgalomra!

Szörnyű, kegyetlen világban élünk és az emberek olyan dolgokra képesek dühből és dacból, amire álmunkban sem gondolnánk. Istent játszanak, pedig kicsit sem azok.
Összességében egy fordulatos, izgalmas olvasmányt kaptam, ami kedvet csinált az írónő többi könyvéhez. Egy kicsit sajnálom, hogy a történet igazán csak az utolsó harmadában bontakozott ki és túl egyszerűen lett lezárva, de ettől még tetszett és ígéretes kezdetnek tartom.
Bővebben: http://pandalanyolvas.blogspot.hu/2017/09/kathryn-croft…

>!
gabiica P
Kathryn Croft: A lány akinek nincs múltja

Nem egészen tudom eldönteni, hogyan is lehetne ésszerűen értékelni a könyvet.
Alapvetően a történet igazán érdekfeszítő és izgalmas volt. Végig kíváncsi voltam, hogy mi miért történik, mi volt a pontos kiváltó ok, a motiváció és természetesen, hogy ki is teszi mindezt. Ezt mindenképpen a pozitívumokhoz sorolom.
Azonban aztán ahogy haladt előre a történet, és ahogy egyre izgalmasabbnak kellett volna lennie, úgy éreztem egyre inkább azt, hogy laposodik az egész.
A magyarázatot és a tettes személyét logikátlannak tartom, engem nem győzött meg. Nem illett a képbe, túl abszurd volt.
A múltban játszódó események nekem nem adtak teljes képet a történtekről. Sok minden magyarázatra szorult volna: spoiler. A szörnyű események kiindulópontja nekem nagyon brutális volt. Eszement, őrült, embertelen. A történet egyéb pontjaihoz képest nagyon sok. Azt mondom, hogy nem illett a képbe a dolgok efajta morbiditása, de mindenképp javított a könyvről alkotott véleményemen, hiszen nem várt fordulatot jelentett.

Összességében nem tudom teljesen jóként elkönyvelni, de tény, lehetett volna rosszabb is.

>!
Kovaxka P
Kathryn Croft: A lány akinek nincs múltja

Fura elsőként értékelni valamit, ami elvileg még meg sem jelent. Bár ne kéne lehúznom, de harmatgyenge. Nem érdekes se a történet, se a szereplők. Annyi benne a feszültség, hogy nem tudjuk, mi történhetett a múltban. Sematikus, kiszámítható. Folyton a Hazudósok jutott az eszembe, de még az is izgalmasabb volt. Sajnálom.

1 hozzászólás
>!
Ács_Milán 
Kathryn Croft: A lány akinek nincs múltja

A könyv borítóján ezt olvashatjuk: „Feszültséggel teli, lebilincselő pszichológiai thriller”.
Hát… lehet, hogy velem vannak problémák, de véleményem szerint ez nagyon messze állt a lebilincselő kategóriától.
Először is, nagyon zavart, hogy különböző idősíkokban játszódnak az egyes részek. Amit tudni lehetett, hogy Leah múltjában történt valami. Az egyes részekben csak minimális plusz információkat olvashatunk, az események hiánya miatt egy idő után elég unalmas már az egész történet. Én már többször nem is azt vártam, hogy derüljön ki mi történt a múltban, hanem azt, hogy fogyjanak már el a lapok és érjek minél előbb ennek az élvezhetetlen történetnek a végére.
Másodszorra. Mi ez a cím? A lány, akinek nincs múltja??? Hogy hogy nincs múltja? Hát nem pontosan a múltjában történt események kísértik a jelenben is? Több rész is foglalkozik Leah múltjával. Hát akkor?
Ez a regény lehetett volna akár izgalmas is, mert az alaptörténet nem is lenne rossz, de a körítés és a tálalás elég amatőr módon történt, nagyon gyengére sikerült.

6 hozzászólás
>!
Kókuszka 
Kathryn Croft: A lány akinek nincs múltja

Feszültség, borzongás helyett betekinthetünk Leah Mills szenvedős, silány életébe. A cím sem találó, hisz éppen a múltja miatt éli ezt az életet. Az írónő úgy próbálja fenntartani az olvasó érdeklődését, hogy minimális információkat csepegtet, de oly módon, hogy unalomba fullad az egész. Számomra a vége se volt az a, hű de most aztán kárpótolt mindenért.

1 hozzászólás
>!
julcseee P
Kathryn Croft: A lány akinek nincs múltja

Mostanában nagyon felkapták ezeket a több idősíkban játszódó történeteket, ez is egy ilyen. Folyamatosan a múlt és jelen között váltakozunk, a kezdés erős viszonylag, legalábbis az első múltban játszódó bevezető, aztán lelassul a történet. A főszereplő Leah elkövetett valamit a múltban amire szinte a végéig nem kapunk magyarázatot, és azt sem hogy pontosan mit csinált. Mindenesetre arról szól a történet hogy a múltját ő el akarja felejteni, új életet kezdeni, es bűnhődni a tettéért, ezért nem is alakit ki szinte semmilyen kapcsolatot, senkivel. Aztán felbukkan valaki a múltból aki fenyegetni kezdi és tönkre akarja tenni az amúgy sem boldog életet. Azt írják hogy lebilincselő pszichológiai triller, de nem az. Vagy csak a legvégén az utolsó pár oldalon válik azzá. Ott már tényleg az lett és emiatt a pár oldal miatt adok neki 4 csillagot egyébként max 3ad adtam volna. Az, hogy ki a fenyegető én már elég hamar kitalaltam, nem volt túl nehéz. Szóval összességében nem bánom hogy elolvastam, de azért ebben a kategóriában vannak sokkal jobb könyvek is. (például a zárt ajtók között )

>!
Judit_Sike P
Kathryn Croft: A lány akinek nincs múltja

Egy kicsit felhúztam magam ezen a könyvön. Számomra most jött el az a pillanat, hogy általánosítanom kell, ugyanis úgy veszem észre, hogy a pszicho-thriller egyszerűen egyenlő lett unszimpatikus és marhára idegesítő nők rinyálásával. Azért szerintem ez a kategória rengeteg lehetőséget tartalmaz, és nem igazán hiszem, hogy ennyit érdemel, hogy egy rinyáló nőt olvasunk 400 oldalon keresztül. Egyébként ezt én is megírtam volna, nulla fantáziával, és kb ugyanilyen eredménnyel (na jó, talán jobbal).
Szóval felhúztam magam.
Egyrészt rettenetesen kiszámítható, kb az előszóból kiderült minden. Egyáltalán nem ért meglepetésként, hogy mi történt a Leah gyerekkorában, a barátaival (mármint ami rögtön az előszóban full egyértelmű, még annak is, aki csak romantikus könyveket olvasott eddig) sőt az sem volt meglepetés, hogy mi volt az a nagy titok, ami miatt elzárkózott mindentől, és ami miatt egyfolytában sírt, hogy jaj, ő mennyire rossz ember. Upsz, halál gagyi lett. Kb amikor megismertük a szereplőket a múltjából rögtön tudtam volna mondani, hogy kivel lesz konfliktus. Nyilván, hogy pontosan mi, az nem derült ki számomra sem, de a körvonalak teljesen megvoltak. Ja és hogy ki is volt a zaklató? Na, kettő tippem volt, és a végén mind a kettő be is jött….
Nos, öööö, mondjam még valami mást?
Ja a cím. Hagyjuk is. Egyébként eleve mindent ezzel akarnak most eladni, hogy a lány így a lány úgy. Gyakorlatilag a legsz*rabb könyvet (mint ez) is megveszi mindenki, mert huuuu a lány így a lány úgy. Nos, én is bedőltem, és még be is fogok párszor, mert kíváncsi vagyok. De ez a könyv egy nagy nulla.
Egyetlen dolog, amiért kap egy csillagot, hogy Leah könyvtáros, és szeret olvasni, és szereti a könyveket. Ennyi.

>!
Zanit
Kathryn Croft: A lány akinek nincs múltja

Az eleje, vagyis inkább az első 60-70% olyan lassú és vontatott, hogy legszívesebben abbahagytam volna. Nyavalygás, önsajnálat, önutálat, elzárkózás, de más konkrétan nemigen történt.
A háromnegyedénél kezdett izgalmasabb lenni, de ez nem tudta megmenteni az egész történetet. Az alapsztori miatt lehetett volna ez jó is, ha nem így van megírva.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
helkaland

A jelenben és a jövőben élni fontosabb, mint újraélni a múltat.

367. oldal

>!
Judit_Sike P

– És jár valakivel?
(…)
Fejemet csóválva próbáltam félvállról venni a kérdést.
– Nem, ahhoz túlságosan lefoglal az olvasás.
Ben az állát dörzsölgette.
– Ja. Azt hiszem, olykor jobb valaki másnak az életében élni. Nincs igazam?

>!
Pandalány P

– Te tényleg hiszel abban, hogy létezik egy férfi, akit kizárólag neked szánt a sors?

>!
Pandalány P

Éveken keresztül sikeresen elkerültem a múltat, most azonban visszaszippantott.

>!
Judit_Sike P

Az otthonom padlótól a plafonig zsúfolásig volt könyvekkel, csekély hely maradt benne bútoroknak. Jómagam beértem egy szófával meg egy dohányzóasztallal, pusztán azért, hogy még több könyvet vehessek, és ne kelljen aggódnom, hová teszem őket.

>!
Judit_Sike P

Képtelen voltam megérteni, hogy szabadulhat meg bárki is a könyveitől – én sokkal inkább a bútoraimat dobálnám ki –, de nem akartam kritizálni, nehogy hálátlannak tűnjek.

>!
SwordArtO

Mindig nyugtatóan hatott rám,amikor becsuktam a lakás ajtaját,s egy percre megálltam az előszobába, mint ha egy buborékba léptem volna, abban a tudatban,hogy kizártam a világot, és biztonságban vagyok.

16. oldal

>!
Pandalány P

Mindig beállítottam az ébresztést, ha a könyvtárba indulás előtt olvastam, máskülönben órák teltek volna el, mire egyáltalán fölpillantok a könyvből.


Hasonló könyvek címkék alapján

Helena Silence: Ezüsthíd
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Thomas Harris: A vörös sárkány
Pierre Lemaitre: Téboly
Karine Giébel: Csak egy árnyék
Lauren Beukes: Tündöklő lányok
Megan Miranda: Minden eltűnt lány
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Danielle Girard: Kihantolt múlt
Paula Hawkins: A víz mélyén