Girl ​in Pieces – Lány, darabokban 159 csillagozás

Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

Az ​embereknek tudniuk kell rólunk. Azokról a lányokról, akik a fájdalmukat a testükre írják.

A 17 éves Charlie Davist a Creeley pszichiátriai intézetben kezelik sikertelen öngyilkossági kísérlete után. Eddigi élete csupa szomorúság, tragédia és mellőzöttség volt: édesapja halála után elmenekült otthonról bántalmazó anyja elől. Pénz és barátok nélkül élt az utcán, megtapasztalta a teljes kiszolgáltatottságot, az éhezést és a fizikai fájdalmat.

A klinikán hozzá hasonló, önbántalmazó lányok társaságában van. Casper doktornő segítségével megindulhatna a gyógyulás útján, de anyagi helyzete nem engedi, hogy ott maradjon. Munkát és lakást talál, ám egyenlőtlen kapcsolatba keveredik a drogos, alkoholista, „majdnem híres” zenésszel, Riley-val, aki kihasználja őt, és nem engedi kiszabadulni az ördögi körből.

Charlie-nak azonban – szinte tudtán kívül – új barátai és támogatói lesznek, akik visszarántják a szakadék széléről, és erőt kap tőlük ahhoz, hogy hátat… (tovább)

Eredeti mű: Kathleen Glasgow: Girl in Pieces

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571674 · Fordította: Tóth Enikő Mária

Kedvencelte 40

Most olvassa 30

Várólistára tette 300

Kívánságlistára tette 310

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

>!
kellyolvas P
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

Debütáló szerzőről van szó, ezért is jegyzem meg rögtön az elején, hogy milyen zseniálisan oldotta meg a könyv felépítését. A 17 éves Charlie (Charlotte) Davis egy klinikán tér magához egy zavaros, kórházban töltött hét után, lassan szedegeti össze az emlékképeit, mi is történt vele, hogyan került ebbe az intézetbe. A szerző Charlie hangján szól, és az első pár fejezetben sokszor csak néhány sor, pár mondat szerepel, ahogy a lány is lassan tér magához, később úgy bővül a mondanivalója, ahogy javul az állapota és újra elkezd élni ebben a terápiás csoportban, ahol hasonló lányok veszik körül. A lány kezd a gyógyulás felé lépegetni, de jön az újabb csapás, nem finanszírozzák tovább a kezelését, vissza kell mennie az anyjához. Charlie az utolsó szalmaszálba kapaszkodva Minneapolisból Tusconba buszozik, ahol egy régi barát, Mikey szobáját foglalhatja el ideiglenesen. Ennek a megtört lelkű, megsebzett testű lánynak munkát kell keresnie, tovább kell haladnia a gyógyulás útján, amin elindult. Csakhogy ez pokolian nehéz.
Valójában ez a rész tetszett igazán nekem, ahogy próbál beilleszkedni az új életébe, le kell győznie saját magát, megtalálni a saját békéjét, miközben nem csak jó dolgok történnek. Együtt dolgozik egy piás, drogos, lecsúszott zenésszel, Riley-val, aki szintén megmentésre szorulna, természetesen nem hat jól rá ez a kapcsolat, mégis fontos része lesz az életének. Közben egyre többször előveszi a rajzkészletét, és kezdi elhinni, hogy mégiscsak tehetséges valamiben, értékes ember.
Ez a lány megtanul újra élni, megtanul újra szeretni. Nem csak a környezetét, saját magát is újra el kell fogadnia, meg kell találnia a helyét.
Életre szóló élmény volt olvasni ezt a regény, annyira egyedi a hangja, brutálisan őszinte, és minden sorából érződik, hogy valódi, megélt élmények alapján íródott. Hihetetlen bátor dolog ennyire nehéz témában írni, az olvasók számára ez meglehetősen tabu téma, a mentális problémákat nehéz befogadni. Nem csak a vágásokról van szó, itt szinte minden szereplő valamilyen módon árt magának, fizikailag vagy lelkileg. Olyan is előfordult, hogy néhány helyen nem tudtam tovább olvasni, annyira kiakasztott némely részlet.
Megszerettem a karaktereket, óriási fejlődésen mennek keresztül, főképp Charlie, de az elcseszett Riley is. A mellékszereplők is reálisak, és egyáltalán nem tökéletesek, Ariel és Linus voltak a kedvenceim.
Köszönöm a kiadónak, hogy az átlagos történetek mellett ilyen csodálatos könyvekkel ajándékozza meg az olvasóit!

>!
Naiva P
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

Nem éppen a legjobb választás volt a karácsonyi időszakban. Ilyenkor inkább kerülni kellett volna a nyomasztó, depresszív hangulatú könyveket, de úgy látszik, főként ez ilyen könyvek találtak meg. A könyv eléggé szomorú, komoly, tabutémákat boncolgat és felnyitotta a szemem. Ugyan nem egy könnyű olvasmány, de a tetszetős írásmódnak köszönhetően, olvastatta magát a történet. Hála az égnek soha nem küzdöttem – a könymániámat leszámítva – semmilyen függőséggel, sem érzelmi/fizikai bántalmazásban nem volt még részem, mégis át tudtam élni/érezni Charlie helyzetét, pedig a könyv elején úgy gondoltam, ezzel a lánnyal képtelen lennék azonosulni. Szörnyű lehetett mindaz, amiken keresztülment. Annak darabjait sem hiszem, hogy kibírnám. Nem lehetett neki könnyű. 17 évesen belekóstolni a hajléktalanlétbe. Borzalom.
A könyv felétől, ahogyan kezdett belerázódni az életbe, egyre erősebbnek, kitartóbbnak láttam őt.
Kathleen Glasgow első könyve szerintem iszonyat erős kezdés volt, első könyves szerzőhöz képest, mert ez a könyv nagyon egyben volt.

2 hozzászólás
>!
szandrabene
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

Nehéz megszólalni egy olyan könyv után, ami ilyen nehéz témát dolgoz fel.
Önpusztítás, hajléktalan tinik, kilátástalanság, félelem és rettegés, ezeket a hastegeket használnám, ha egy másik közösségi portálon szeretném reklámozni eme remek alkotást.
Borzasztó az a légkör, ami körbe lengi a könyvet. Azt éreztem, hogy elfáradok, kiüresedek a végére. Boldogtalanság, keserűség, fájdalom jellemzi a történetet.
De mégis gyönyörű.
Fájdalmasan igaz.
Te is kirekesztett vagy?
Úgy érzed, hogy utál a közösség?
Nem ért meg?
Sosem hívnak bulizni, bandázni, szórakozni?
Nem te vagy az egyetlen.
Mi mind egyformák vagyunk.
Én az olvasást választottam önkifejezésnek. Válaszd te az írást, rajzolása, a zenét, vagy bármit amiben jó vagy, amiben ki tudod fejezni magad, és sose hagyd abba.
Borzasztó belegondolni, hogy hány ember hajlik az önpusztításra csak azért, mert senki sem érti meg.
Ti…Lányok…Ti, akik darabokban vagytok, ne féljetek.

Nem vagytok egyedül.

>!
Niitaa P
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.hu/2018/04/kathleen-glasgow-…

"Nagyon nehéz erről a könyvről beszélni. Egy társadalmilag egyáltalán nem elfogadott dolgot tár az olvasó szeme elé. Az önbántalmazást sosem szabad elfogadni, viszont nem szabad elutasítani sem. Attól független, hogy nem vesszük figyelembe, még létezik. Ha felmerül a gyanú, hogy a környezetünkben valaki ilyenfajta dologhoz folyamodik, segíteni kell neki, nem elkerülni. Ugyanakkor a mai fiatalok (szerencsére csak) egy kisebb része divatból teszi, hogy „véletlen” meg tudja mutatni a barátainak, azok sajnálatára éhezve. Ugyanakkor ezen esetekben legalább nem lépik át azt a határt, amit Charlie. Fontos különbség, hogy milyen indok áll az önbántalmazás gondolata mögött.
Fájt olvasni. Úgy éreztem, hogy betolakodó vagyok valaki belső gondolataiba. Nem volt ott keresnivalóm, de mégis, lapoztam és lapoztam, míg végül elértem a hátsó fedőlaphoz. Bűntudatom van, hogy így, lecsupaszítva láttam Charlie érzéseit, de mégis… bennem is megváltozott valami. Egy fátyol libbent el a szemem elől, s most már más szemmel tekintek azokra az emberekre, akik nehezebben, máshogyan küzdenek meg a problémáikkal. Eddig is próbáltam velük együtt érezni, de sosem láttam a valódi okot, ami miatt ehhez a módszerhez folyamodnak. Most már megértem.
A Lány, darabokban engem is szétszedett, de nem segített igazán talpra állni. Otthagyta a lelkem cafatjait, egy kupacba összekaparva, hogy magam építsem fel újra a jellememet, ezzel biztosítva, hogy néhol változtassak rajta. Igazán erős olvasmány, de úgy érzem, érdemes rá figyelni. Jodi Picoult könnyedebb változata."

>!
Tóth_Orsolya_3 P
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

„Nem mindig járunk rózsák között a napfényben, néha a sötétség egészen elborít, de van egy csomó ember, aki megért, és van elég nevetés, ami feledteti a bajokat – ezek segítenek megérni a következő napot.”

Egy újabb „legleg” könyvet olvastam. Nehezen találom a szavakat.
Annyira fájdalmas és sötét. És mégis annyira gyönyörű és felemelő. spoiler
Örök emlék marad.

5 hozzászólás
>!
V_Ili P
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

Egy jó tanács, annak aki még nem olvasta.
Ha picikét is nehezebb időszakot élsz, a kezedbe ne vedd ezt a könyvet.
Számomra iszonyatosan nehezen ment a könyv olvasása, ez látszik is az olvasási időn.
Nem azért ment nehezen, mert nem tetszett, ellenkezőleg, nagyon tetszett, de ugyanakkor nagyon fájdalmas volt olvasni.
Annyira megakartam ölelgetni Charlie-t és a fülébe súgni, hogy nem lesz semmi baj, én gondját viselem.
Rileyben nagyon akartam bízni, ahogy ő is gondolta :
„Hé, Riley, neked talán pont egy ilyen szomorú lány kell, hogy helyrebillentse az egyensúlyt, talán ha a problémáidat összerakod az ő szomorúságával, akkor muszáj, hogy ti ketten boldogok legyetek. Nem igaz?” Én nagyon szorítottam nekik, de Riley elcseszte.
Nem gondoltam volna, hogy Charlie segítsége pont egy olyan ember lesz, aki maga is megjárta a poklot.
Orsi @Tóth_Orsolya_3 köszönöm, hogy megajándékoztál ezzel a könyvvel. *-*

2 hozzászólás
>!
dagikám P
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

Nyomasztó és szomorú volt Charlie történetét olvasni. Hihetelen a tudat, hogy sajnos tényleg élnek a világban ilyen fiúk, lányok, akik így próbálnak „túlélni”.Charlie-val együtt szorítottam minden egyes percért, óráért, napért, amikor sikerült neki a felszínen maradnia és csalódott voltam, amikor ez nem sikerült neki. De szerencsére időben érkezett a segítség, és felül tudott kerekedni a gyengeségen és rálépett a gyógyulás útjára.

>!
Anarchia_Könyvblog P
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

Darabjaimra hullottam. Fájdalmas, mégis csodálatos történet. Még most is nehezen térek magamhoz, össze kell szednem minden erőmet, hogy írni tudjak erről a könyvről, noha borzasztóan nehéz. A témája az önbántalmazás, mely korunk fiataljainak, több mint 50%-át érinti, és sok esetben erről senki nem tud, egészen addig amíg késő nem lesz. Minden egy apró vágással kezdődik. Egy vágással, amely eleinte kielégülést, pillanatnyi megkönnyebbülést nyújt. Ez olyan, mint a drog, az alkohol, vagy a cigaretta, függőséget okoz. Azok, akik soha nem tapasztaltak ilyet a környezetükben, meg sem érthetik, hogy ez mentális betegség, ami segítség nélkül végzetes lehet. Young Adult, de hiszem, hogy ezt a könyvet mindenkinek el kellene olvasnia kórtól függetlenül. Egyrészt, a jeleket észrevegyék, és segíteni tudjanak, másrészt, mert soha nem lehet tudni, mit hoz a jövő. Bármikor kerülhetünk ehhez hasonló helyzetbe.

A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!

https://goo.gl/QFwsWY
Teljes ajánló itt:
https://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/10/11/kathle…

>!
KATARYNA
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

Őszintén el kell mondanom, hogy amikor megláttam az értékelését @Mazsidrazsi -nak, egyből kedvet kaptam hozzá.
Majd megláttam rajta az ifjúsági jelzőt.. gondoltam, mi legyen? Megszívom megint?

Rászántam magam és elolvastam. Minden ifjúsági, szappanopera, vinnyákolás, meg falbaverést félretéve.. ez egy igazán, hogy is mondjam önpusztító egy történet.

Nem tudok mit mondani. Azt sem írom, hogy beleéli magát az ember. Ebbe?
Életemben egyszer kaszaboltam meg a borotvával térdtől a lábam száráig magamat. Ne kelljen elmesélnem milyen kínokat éltem át. Ömlött a vérem, azt hittem össze kell varrni. Hála a jó égnek azóta semmi sem látszik belőle. De az az érzés. Mert hogy fáj mint az állat, lüktet, meg majd beledöglesz.

Na de ezt rendszeresen. Csak hogy enyhítsem a nyomorúságomat. Esetleg csuklón, combon. Hogy látszódjon.
Talán ott is maradhatok. Akkor talán észrevenne valaki. Talán szeretnének.
Odafigyelnének végre rám.
Felfigyelnének végre arra, hogy gondjaim vannak. És az Isten verje meg SEGÍTSÉGRE SZORULOK!

Mert bántalmaztak
Kiközösítettek
Kidobtak, mint egy kivert kutyát az utcára
Én is rossz voltam
Rámtaláltak
Segítettek
És ugyanúgy elb…ok mindent, mert csak egyvalami maradt meg nekem… a kis készletem.

És nem akarja az ember beleélni magát, de míg olvastam folyamatosan azt kértem, bírd ki még, ne csináld, csak még egy kicsit, jobb lesz minden, meglátod. Te is tartozol valahová.

Az egész testemben valami villamosság volt, csak arra tudtam gondolni, hogy végre szabaduljak onnan, hazamenjek a szaros lakásomba, vagdossam magamat, és hogy mennyivel jobban érezném magam, és hogy tudnám elfelejteni azt a rohadt melót.
Egyre gyorsabban dolgozott, ki akarta pakolni az összes müzlisdobozt a polcokra, szép rendben, beárazva. Csorgott róla a verejték, a lila munkaköpennyel törölgette az arcát, amikor nevetést hallott.
– Szóval, maga a bolt röhögött rajtam. A müzlisdobozok, az árazógép, az a nyomorult rakodókocsi, a lámpák. A boltban lévő holmik röhögték ki a marha fejemet. Szóval, még az élettelen tárgyak is tudták, micsoda egy elb…ott seggfej vagyok. (…)
– Akkor jöttem rá, pont akkor, hogy hazamegyek, és megölöm magam. És. Most. Itt. Vagyok. (…)
– Az a tanulság a történetből, Charlie: Ne hagyd, hogy a müzli felzabáljon! Csak egy szaros doboz müzli, mégis elevenen felzabál, ha hagyod.

Mindenkinek kellene legalább 1 ember akire bármikor számithat.
Mindenkinek..

5 hozzászólás
>!
Fancsee P
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

Sejtettem, hogy nem lesz könnyű olvasmány, de arra azért nem számítottam, hogy ennyire padlóra fog küldeni. Magamhoz képest nagyon hosszú ideig olvastam a könyvet, majd egy hétig, de kénytelen voltam szüneteket beiktatni. Néha egyszerűen csak azt éreztem, hogy nekem is kezd sok lenni, és muszáj vagyok kicsit félretenni.
Charlie a maga 18 éve alatt megjárta a poklot is. Elveszítette az édesapját, majd a legjobb barátnőjét is, eltávolodott az anyjától, utcára került, éhezett, bántalmazták, kihasználták, ő pedig mindenért csakis magát okolta. A bűntudat okozta fájdalmat egy másfajta fájdalommal próbálta enyhíteni, de egy nap túl messzire ment, és egy intézetben ébredt.
A történet eleinte nagyon zavaros volt, ahogy maga Charlie is. Voltak fejezetek, melyek csupán pár mondatból álltak, majd szépen lassan egyre hosszabbak lettek, ahogy Charlie is elkezdett erősödni. Az önbántalmazás helyett rajzolt, szavak helyett képekkel fejezte ki magát.
Ahogy rálépett a gyógyulás útjára, úgy tanácsolták el őt az intézetből, és ismét egyedül maradt. De elhatározta, hogy most minden más lesz, lesz fedél a feje fölött, talál munkát, boldogulni fog. Mosogatóként kezdett el dolgozni egy kávézóban az alkoholista, drogproblémákkal küzdő, lecsúszófélben lévő Riley mellett. Annyira vágyott arra, hogy szeressék, hogy fontosnak érezze magát, hogy bármire képes volt a fiúért. Előre sejthető volt, hogy semmi jó nem fog kisülni ebből, de Charlie nagyon erősen tartotta magát, folyamatosan rajzolt, képezte magát, készült a kiállítására… Majd mikor az olvasó azt hihette, hogy ezután minden jóra fordul, az egész könyv mélypontra került.
Rettenetesen nehéz volt folytatni, de abszolút megérte. Még ha Charlie nem is vette észre, fontossá volt mindenki számára, megszerették őt, óvni akarták mindentől, és segítettek neki újjáépíteni az életét.
Innentől már csak reménykedem, hogy nem tér le a helyes útról, arról, ami előreviszi a céljai beteljesítése felé és tovább folytatja csodálatos fejlődését!


Népszerű idézetek

>!
csfannie P

Sajnálomsajnálomsajnálomsajnálomsajnálomsajnálomsajnálomsajnálom.

>!
Niitaa P

Mindent és mindenkit, akit elcsesztek, helyre lehet hozni.

112. oldal

>!
csfannie P

Mert ha bántanak, az a valaki, aki szeret téged, segít neked, igaz?

>!
Damara

– Attól kell a szívnek megszakadni, tudod. Ha hiszel az ígéreteknek.

136. oldal

>!
Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I

– Miért ilyen jó hozzám? Hiszen nem is ismer.
– Mert végső soron, Charlotte, a jóság mozgatja a világot. Egyszerűen így kell, hogy legyen, mert különben saját magunkat sem tudnánk elviselni.

>!
obscurritae

(..) amikor azt mondom, hogy szomorúság, az igazából azt jelenti, hogy ott belül egy fekete lyuk van tele szögekkel, kövekkel, üvegcserepekkel meg azokkal a szavakkal, amiket nem tudok többé kimondani.

26. oldal

>!
csfannie P

Meg kell találnom a módját, hogy elfojtsam a bennem lévő sötétséget.

125. oldal

>!
Nilse

Azért vagdosok, mert nem tudok megbirkózni a dolgokkal. Ez ilyen egyszerű. A világ olyan, mint az óceán, az óceán vize átcsap fölöttem, a víz fülsiketítően morajlik, a víz elnyeli a szívemet, akkorára nő bennem a pánik, mint a bolygók. Meg kell szabadulnom tőle, jobban meg kell sebeznem magam, mint ahogy a világ megsebez, aztán dédelgethetem magam.
Jól van, jól van.

48. oldal

>!
Newsyfül

Ami azt jelenti, hogy pillanatnyilag szarul vagyunk.
De hát ezt eddig is tudtuk.


Hasonló könyvek címkék alapján

Eve Ainsworth: Sebek
Emma Forrest: Visszhangzó szavak
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Jessica Park: Flat-Out Celeste – Celeste bolondulásig
John Green: Alaska nyomában
John Green: Teknősök végtelen sora
Gayle Forman: Itt voltam
Odorics Ferenc (szerk.): Kérdezd meg Alizt!
Kelly Oram: Csókelvonó kockáknak
Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok