Girl ​in Pieces – Lány, darabokban 451 csillagozás

Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

Az ​embereknek tudniuk kell rólunk. Azokról a lányokról, akik a fájdalmukat a testükre írják.

A 17 éves Charlie Davist a Creeley pszichiátriai intézetben kezelik sikertelen öngyilkossági kísérlete után. Eddigi élete csupa szomorúság, tragédia és mellőzöttség volt: édesapja halála után elmenekült otthonról bántalmazó anyja elől. Pénz és barátok nélkül élt az utcán, megtapasztalta a teljes kiszolgáltatottságot, az éhezést és a fizikai fájdalmat.

A klinikán hozzá hasonló, önbántalmazó lányok társaságában van. Casper doktornő segítségével megindulhatna a gyógyulás útján, de anyagi helyzete nem engedi, hogy ott maradjon. Munkát és lakást talál, ám egyenlőtlen kapcsolatba keveredik a drogos, alkoholista, „majdnem híres” zenésszel, Riley-val, aki kihasználja őt, és nem engedi kiszabadulni az ördögi körből.

Charlie-nak azonban – szinte tudtán kívül – új barátai és támogatói lesznek, akik visszarántják a szakadék széléről, és erőt kap tőlük ahhoz, hogy hátat… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
442 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571674 · Fordította: Tóth Enikő Mária
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
468 oldal · ISBN: 9789634571674 · Fordította: Tóth Enikő Mária
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
442 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571674 · Fordította: Tóth Enikő Mária

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Riley West


Kedvencelte 100

Most olvassa 39

Várólistára tette 434

Kívánságlistára tette 464

Kölcsönkérné 13


Kiemelt értékelések

kellyolvas P>!
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

Debütáló szerzőről van szó, ezért is jegyzem meg rögtön az elején, hogy milyen zseniálisan oldotta meg a könyv felépítését. A 17 éves Charlie (Charlotte) Davis egy klinikán tér magához egy zavaros, kórházban töltött hét után, lassan szedegeti össze az emlékképeit, mi is történt vele, hogyan került ebbe az intézetbe. A szerző Charlie hangján szól, és az első pár fejezetben sokszor csak néhány sor, pár mondat szerepel, ahogy a lány is lassan tér magához, később úgy bővül a mondanivalója, ahogy javul az állapota és újra elkezd élni ebben a terápiás csoportban, ahol hasonló lányok veszik körül. A lány kezd a gyógyulás felé lépegetni, de jön az újabb csapás, nem finanszírozzák tovább a kezelését, vissza kell mennie az anyjához. Charlie az utolsó szalmaszálba kapaszkodva Minneapolisból Tusconba buszozik, ahol egy régi barát, Mikey szobáját foglalhatja el ideiglenesen. Ennek a megtört lelkű, megsebzett testű lánynak munkát kell keresnie, tovább kell haladnia a gyógyulás útján, amin elindult. Csakhogy ez pokolian nehéz.
Valójában ez a rész tetszett igazán nekem, ahogy próbál beilleszkedni az új életébe, le kell győznie saját magát, megtalálni a saját békéjét, miközben nem csak jó dolgok történnek. Együtt dolgozik egy piás, drogos, lecsúszott zenésszel, Riley-val, aki szintén megmentésre szorulna, természetesen nem hat jól rá ez a kapcsolat, mégis fontos része lesz az életének. Közben egyre többször előveszi a rajzkészletét, és kezdi elhinni, hogy mégiscsak tehetséges valamiben, értékes ember.
Ez a lány megtanul újra élni, megtanul újra szeretni. Nem csak a környezetét, saját magát is újra el kell fogadnia, meg kell találnia a helyét.
Életre szóló élmény volt olvasni ezt a regény, annyira egyedi a hangja, brutálisan őszinte, és minden sorából érződik, hogy valódi, megélt élmények alapján íródott. Hihetetlen bátor dolog ennyire nehéz témában írni, az olvasók számára ez meglehetősen tabu téma, a mentális problémákat nehéz befogadni. Nem csak a vágásokról van szó, itt szinte minden szereplő valamilyen módon árt magának, fizikailag vagy lelkileg. Olyan is előfordult, hogy néhány helyen nem tudtam tovább olvasni, annyira kiakasztott némely részlet.
Megszerettem a karaktereket, óriási fejlődésen mennek keresztül, főképp Charlie, de az elcseszett Riley is. A mellékszereplők is reálisak, és egyáltalán nem tökéletesek, Ariel és Linus voltak a kedvenceim.
Köszönöm a kiadónak, hogy az átlagos történetek mellett ilyen csodálatos könyvekkel ajándékozza meg az olvasóit!

Málnika >!
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

”Mindenki életében van ilyen pillanat, gondolom, az a pillanat, amikor olyan… életbe vágó dolog történik, ami apró darabokra szaggatja szét az egész valódat. Akkor meg kell állni. Sokáig csak szedegeti az ember a darabokat. És ez nagyon hosszú időbe telhet; nem az, hogy visszarendezd a darabokat, hanem, hogy új módon rakd össze őket, és nem is feltétlenül jobban. Sőt, inkább olyan módon, amivel együtt tudsz élni, amíg nem tudod biztosan, hogy ennek a darabnak itt a helye, annak meg amott.”

Kemény és aktuális témát tár elénk a könyv, amely írója saját tapasztalatain is alapul. Generációmtól az önvagdosás teljesen idegen cselekedet, mi egészen másként próbáltuk kezelni a belső kín enyhítésére tett törekvéseket, így korábban értetlenül álltam előtte, miért és hogyan képes valaki saját magának ilyen módon külső fájdalmat okozni. Azonban, ahogy a regény egyik szereplője is fogalmaz: ”Az embereknek tudniuk kell rólunk. Azokról a lányokról, akik a fájdalmat a testükre írják.” A könyv a főszereplő, Charlie Davis elbeszélésén keresztül pedig bevezet minket ezeknek a fiataloknak tragikus és szívfacsaró sorsába. Charlie élete már egészen korán kisiklik, apró darabokra törik, fogalma sincs, hogyan rakja újra össze önmagát, és egyáltalán, hogy lesz-e ehhez elegendő ereje. Zseniális írói megoldásként, a regény mondatai tömörebbé válnak, amikor a lány szavai elapadnak, míg jobb periódusaiban záporoznak az összetett mondatok.

Olvasás elején még úgy éreztem, valahogy kevésbé jutnak el hozzám az érzelmek, így nem tudok majd öt csillagot adni erre a különleges olvasmányra, de aztán egyszer csak eleredtek a könnyeim, és mélységesen beleéltem magam a keserédes történetbe önbántalmazásról, kisiklott sorsokról, mérhetetlen fájdalomról, ugyanakkor egy jobb jövő lehetőségéről. De főként arról, hogy bármennyit is sérültünk, csalódtunk másokban, veszítettünk el számunkra fontos embereket, a legváratlanabb pillanatokban sodorhat a sors mellénk olyanokat, akiknek a tökéletlen szeretete igazi gyógyír lehet, ha hajlandóak vagyunk elfogadni a felénk nyújtott kezet.

2 hozzászólás
Naiva P>!
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

Nem éppen a legjobb választás volt a karácsonyi időszakban. Ilyenkor inkább kerülni kellett volna a nyomasztó, depresszív hangulatú könyveket, de úgy látszik, főként ez ilyen könyvek találtak meg. A könyv eléggé szomorú, komoly, tabutémákat boncolgat és felnyitotta a szemem. Ugyan nem egy könnyű olvasmány, de a tetszetős írásmódnak köszönhetően, olvastatta magát a történet. Hála az égnek soha nem küzdöttem – a könymániámat leszámítva – semmilyen függőséggel, sem érzelmi/fizikai bántalmazásban nem volt még részem, mégis át tudtam élni/érezni Charlie helyzetét, pedig a könyv elején úgy gondoltam, ezzel a lánnyal képtelen lennék azonosulni. Szörnyű lehetett mindaz, amiken keresztülment. Annak darabjait sem hiszem, hogy kibírnám. Nem lehetett neki könnyű. 17 évesen belekóstolni a hajléktalanlétbe. Borzalom.
A könyv felétől, ahogyan kezdett belerázódni az életbe, egyre erősebbnek, kitartóbbnak láttam őt.
Kathleen Glasgow első könyve szerintem iszonyat erős kezdés volt, első könyves szerzőhöz képest, mert ez a könyv nagyon egyben volt.

2 hozzászólás
vargasz___>!
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

Nehéz megszólalni egy olyan könyv után, ami ilyen nehéz témát dolgoz fel.
Önpusztítás, hajléktalan tinik, kilátástalanság, félelem és rettegés, ezeket a hastegeket használnám, ha egy másik közösségi portálon szeretném reklámozni eme remek alkotást.
Borzasztó az a légkör, ami körbe lengi a könyvet. Azt éreztem, hogy elfáradok, kiüresedek a végére. Boldogtalanság, keserűség, fájdalom jellemzi a történetet.
De mégis gyönyörű.
Fájdalmasan igaz.
Te is kirekesztett vagy?
Úgy érzed, hogy utál a közösség?
Nem ért meg?
Sosem hívnak bulizni, bandázni, szórakozni?
Nem te vagy az egyetlen.
Mi mind egyformák vagyunk.
Én az olvasást választottam önkifejezésnek. Válaszd te az írást, rajzolása, a zenét, vagy bármit amiben jó vagy, amiben ki tudod fejezni magad, és sose hagyd abba.
Borzasztó belegondolni, hogy hány ember hajlik az önpusztításra csak azért, mert senki sem érti meg.
Ti…Lányok…Ti, akik darabokban vagytok, ne féljetek.

Nem vagytok egyedül.

Amaryll87>!
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

Huhh… Megküzdöttünk. De megérte. Az elején viaskodtam magammal és az érzéseimmel, hogy félbe hagyjam vagy ne. Örülök, hogy nem tettem. Charlie története szomorú, fájdalmas és mégis valahogy olyan jó. Nagyon szenvedtem az elején, mert éreztem a szenvedését, a fájdalmát, a bizonytalanságát, az önútálatát. Nem hiszem el, hogy ilyen egyáltalán létezik. Hogy ilyen szülő, aki ide sodorja a saját gyerekét, létezik. Pedig tudom, hogy igen, mert nap mint nap hallja az ember. Anya vagyok, de el nem tudom képzelni, hogy ilyen helyzetbe kergessem a gyerekem. Büszke vagyok Charlottera. Szenvedett, fájt, néha megingott és két lépést tett hátra, mégis talpra állt.

Kriszta_89 P>!
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

Régóta halogattam ezt a könyvet, picit féltem tőle a téma miatt, hogy lehúzza a hangulatomat. Valami oknál fogva úgy éreztem ezt most kell elolvasnom, itt az idő most vagy soha.
Nem tudom azt mondani, hogy tetszett, mert egy ilyen téma nem vált ki kellemes érzést az emberből. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy lerántott a mélybe és elgondolkoztatott. Nem is gondolnánk mennyi embert érint ez, milyen sorsok és történetek vannak egy-egy ember mögött. Mennyien próbálnak feldolgozni dolgokat, hány emberrel nem törődtek nem kapott kellő figyelmet és szeretet. Szomorú, hogy ilyen világot élünk és egyre jobban elhatalmasodó problémává növi ki magát, és egyre több embert taszít le a normál életről.
A könyv önmagában jó, olvastatta magát, viszont az elején megijedtem, hogy ilyen lenne e végig, de ezen hamar túllendültem, mikor beindult a történet. Picit nekem túl sok volt ennyi önbántalmazás és káros szenvedély felsorakoztatása. Ezáltal olykor úgy éreztem kissé elrugaszkodik a valóságtól, de miután elolvastam az írónő jegyzetét a végén úgy gondolom sajnos miért is ne lehetne akár valóságos is.
Megragadott Charlie életútja és egy fura érzést váltott ki belőlem, megfogalmazni nem tudnám, lehet majd kis idő múlva, ahogy leülepszik a történet bennem.

5 hozzászólás
Niitaa P>!
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.hu/2018/04/kathleen-glasgow-…

„Nagyon nehéz erről a könyvről beszélni. Egy társadalmilag egyáltalán nem elfogadott dolgot tár az olvasó szeme elé. Az önbántalmazást sosem szabad elfogadni, viszont nem szabad elutasítani sem. Attól független, hogy nem vesszük figyelembe, még létezik. Ha felmerül a gyanú, hogy a környezetünkben valaki ilyenfajta dologhoz folyamodik, segíteni kell neki, nem elkerülni. Ugyanakkor a mai fiatalok (szerencsére csak) egy kisebb része divatból teszi, hogy „véletlen” meg tudja mutatni a barátainak, azok sajnálatára éhezve. Ugyanakkor ezen esetekben legalább nem lépik át azt a határt, amit Charlie. Fontos különbség, hogy milyen indok áll az önbántalmazás gondolata mögött.
Fájt olvasni. Úgy éreztem, hogy betolakodó vagyok valaki belső gondolataiba. Nem volt ott keresnivalóm, de mégis, lapoztam és lapoztam, míg végül elértem a hátsó fedőlaphoz. Bűntudatom van, hogy így, lecsupaszítva láttam Charlie érzéseit, de mégis… bennem is megváltozott valami. Egy fátyol libbent el a szemem elől, s most már más szemmel tekintek azokra az emberekre, akik nehezebben, máshogyan küzdenek meg a problémáikkal. Eddig is próbáltam velük együtt érezni, de sosem láttam a valódi okot, ami miatt ehhez a módszerhez folyamodnak. Most már megértem.
A Lány, darabokban engem is szétszedett, de nem segített igazán talpra állni. Otthagyta a lelkem cafatjait, egy kupacba összekaparva, hogy magam építsem fel újra a jellememet, ezzel biztosítva, hogy néhol változtassak rajta. Igazán erős olvasmány, de úgy érzem, érdemes rá figyelni. Jodi Picoult könnyedebb változata.”

Tóth_Orsolya_3 P>!
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

„Nem mindig járunk rózsák között a napfényben, néha a sötétség egészen elborít, de van egy csomó ember, aki megért, és van elég nevetés, ami feledteti a bajokat – ezek segítenek megérni a következő napot.”

Egy újabb „legleg” könyvet olvastam. Nehezen találom a szavakat.
Annyira fájdalmas és sötét. És mégis annyira gyönyörű és felemelő. spoiler
Örök emlék marad.

5 hozzászólás
Smurfettereads P>!
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

Darabokban vagyok. Nem tudom, merre vannak a darabjaim, hogyan rakjam össze, és hogyan ragasszam meg őket. Vagy hogy egyáltalán képes leszek-e rá valaha.
Nem egy könnyű témát tár elénk az írónő. Egyszerre kemény, sötét, nyomasztó, és lehangoló is a tudat, amin Charlie átél, és megtapasztal az élete során. Mennyit kellett szenvednie, mire végül nem kevés fájdalom után rátalál a saját hangjára. Megkedveltem Charlie-t nagyon aranyos lány, tehetséges. Az elején nagyon nehezen haladtam az olvasással, annyira lehangoló, és fájdalmas volt olvasni, de nem bántam meg, hogy mégis végig olvastam. Érdekelt mi lesz a végén Charlie sorsa. Rileyt is hamar megkedveltem, annak ellenére, amit művelt ő is szerethető egy rosszfiú. És persze ott van még Blue és Louisa is, akiket szintén megkedveltem, Linussal együtt. :-)

Kókuszka>!
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban

„A vagdosás olyan kerítés, amit a saját tested köré építettél, hogy távol tartsd az embereket, de aztán sírsz az érintésük után. De a kerítés szögesdrótból van.”
Charlie vagdossa magát, hogy elnyomja lelke fájdalmát. Megtapasztalja a pokol bugyrait, egyedül, utcán élve, kiszolgáltatva. Annyira vágyik a szeretetre, a normális életre. Maga a rendszer is rideg, ha nincs biztosításod, nincs, aki fizessen utánad, nincs terápia. Legnagyobb tragédiája az óvó anyai szeretet hiánya. Keserves, gyötrelmes út áll előtte, s miközben próbálja darabonként összerakni életét. Fájdalma, küzdelme az elfogadásért, vágyakozása a normális létért annyira emberközeli, valósághű volt, hogy szerettem volna benyúlni a lapok közé és magamhoz ölelni.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Málnika >!

Fáradt vagyok, és haragszom magamra. Amiért hagytam, hogy egyre kisebbre zsugorodjak össze, és reménykedtem, hogy akkor majd jobban észrevesz. De hát hogy is vehetne észre valaki, ha egyre kisebbre zsugorodsz össze?

358. oldal

Málnika >!

Van az az ember, akit kívülről látni, aztán van egy ember belül, és még mélyebben ott van egy eltemetett személyiség, meztelen és néma, nincs fényhez szokva.

300. oldal

Niitaa P>!

Mindent és mindenkit, akit elcsesztek, helyre lehet hozni.

112. oldal

csfannie P>!

Sajnálomsajnálomsajnálomsajnálomsajnálomsajnálomsajnálomsajnálom.

Fehér_Bíborka>!

„Túl sok bennem az érzés! Valaki hallgassa már meg, hogy érzem magam!”

_Katie_ P>!

Én kivágtam magamból minden szót. Túlcsordult tőlük a szívem.

10. oldal

Tündér_Lala>!

– Attól kell a szívnek megszakadni, tudod. Ha hiszel az ígéreteknek.

136. oldal

Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I>!

– Miért ilyen jó hozzám? Hiszen nem is ismer.
– Mert végső soron, Charlotte, a jóság mozgatja a világot. Egyszerűen így kell, hogy legyen, mert különben saját magunkat sem tudnánk elviselni.

csfannie P>!

Mert ha bántanak, az a valaki, aki szeret téged, segít neked, igaz?

KATARYNA>!

Azért vagdosok, mert nem tudok megbirkózni a dolgokkal. Ez ilyen egyszerű. A világ olyan, mint az óceán, az óceán vize átcsap fölöttem, a víz fülsiketítően morajlik, a víz elnyeli a szívemet, akkorára nő bennem a pánik, mint a bolygók. Meg kell szabadulnom tőle, jobban meg kell sebeznem magam, mint ahogy a világ megsebez, aztán dédelgethetem magam.
Jól van, jól van.

48. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Julie Buxbaum: Három dolgot mondj
Leah Scheier: Csak a te hangodat hallom
Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok
Gayle Forman: Ha maradnék
Kevin Brooks: Lucas
Jennifer Lynn Barnes: Az örökség ára
Jessica Park: Flat-Out Celeste – Celeste bolondulásig
Nicola Yoon: Minden, minden
John Green: Teknősök végtelen sora