Éles ​kések, vidám könnyek 14 csillagozás

Élet a világ legjobb szakácsiskolájában
Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek

Mihez ​kezdjen az ember, ha harminchat évesen váratlanul azzal a hírrel szembesül, hogy távollétében kipenderítették meglehetősen unalmasnak tartott, ám mégiscsak jól fizető menedzseri állásából? Nyilván gőzerővel új állás után néz, talán azt sem bánja, ha munkahelye ezúttal kicsit még unalmasabb, fizetése pedig alacsonyabb lesz a korábban megszokottnál.
Csakhogy Kathleen Flinnt nem ilyen fából faragták. Úgy érzi, a kétségbeesés még várhat, ő inkább nekilát, hogy a kapott végkielégítés összegéből végre megvalósítsa élete nagy álmát: megtanuljon főzni. Nem is akárhol: megtakarított dollárjaival a zsebében, csekély francianyelv-tudásával Seattle-ből Párizsba indul, hogy a világhírű Le Cordon Bleu szakácsiskolában sajátítsa el a francia konyha rafinált fortélyait és utolérhetetlenül gazdag ízvilágát.
A diplomáig hosszú és gyötrelmekkel teli út vezet. Hiába a lelkes igyekezet, a séfek csak a tökéletes eredményt méltányolják. Kathleen pedig, miközben minden erejét… (tovább)

>!
Kelly, Budapest, 2011
348 oldal · ISBN: 9789633350218 · Fordította: Lelik Krisztina

Enciklopédia 4

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs · Tuileriák kertje


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
Közveszélyes_Krumpliszedő
Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek

Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek Élet a világ legjobb szakácsiskolájában

Szerintem sose adtam ilyen magas értékelést valamire, amit se világmegváltónak, se kifejezetten izgalmasnak nem tartottam. Átlagos szereplők, átlagos sztori. És mégis, mivel imádok főzni, itt-ott kitágult pupillákkal olvastam, milyen az élet a francia konyha magasiskolájában.
Sose tartoztam azok közé, akik rajongással imádják a francia fővárost, de azért a párizsi életképeknél nekem is meg-megdobbant a szívem. :) Szerencsés vagyok, kétszer is jártam Párizsban, de most újra azt érzem, hogy visszamennék. :)

>!
Katica12
Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek

Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek Élet a világ legjobb szakácsiskolájában

Valamikor régen egy áruházban belelapoztam, nagyon tetszett a tartalma, elhatároztam, hogy meg is veszem, Utána elfelejtettem a címet, a könyves boltban pedig hiába kerestem. Könyvtári böngészés közben ráakadtam, gyorsan ki is kölcsönöztem, majd félretettem – hosszabbítgattam. Pedig jó könyv, érdekes, eleinte még megnézegettem a recepteket, hogy melyiket csinálnám meg, de később már nagyon nem érdekelt, túl kifinomultak voltak, de azért néhány trükköt biztosan kipróbálok. De jó lenne egyszer elszakadni mindentől egy kis időre és csak a hobbimnak hódolni – Kat megtette, ezért irigylem kicsit :)

>!
_Vic_
Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek

Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek Élet a világ legjobb szakácsiskolájában

Kellemes kikapcsolódás volt megismerni, hogyan zajlik egy nívós francia szakácstanfolyam. A könyv felét az írónő magánéleti eseményei tették ki, érdekes volt megtapasztalni, hogy hogyan hatottak a tanfolyamon nap mint nap elért sikerek vagy kudarcok a tanfolyamon kívüli életére és vice versa.
Nagy meglepetés volt számomra, hogy a Cordon Bleu nevű étel nem francia!
Eléggé hiányoltam egy kiejtési segédletet, mert nem tudok franciául és így csak a boeuf bourguignon-ról tudom, hogyan ejtik spoiler.

>!
Kiskosar
Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek

Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek Élet a világ legjobb szakácsiskolájában

Meg is lepődtem, de ez a könyv nekem nagyon tetszett :) a leírások, receptek, a történet, az egész. olvastatta magát, kis könnyed nyári szösszenet volt.

Csak ajánlani tudom.

>!
Sünike
Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek

Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek Élet a világ legjobb szakácsiskolájában

Kellemes kikapcsolódást jelentett ez a könyv. Érdekes betekintést nyújtott a híres főzőiskola mindennapjaiba. Egész jó tippeket lehetett meríteni belőle a főzéshez.
A receptek viszont egyáltalán nem hoztak lázba. Ugyanez a helyzet a francia konyhával. Bár szeretek főzni, nincs az a pénz, amiért belevágnék ezekbe az agyonkomplikált receptekbe. Kell a csudának, a szárnyasok belső kicsontozása, az 582-szer hajtogatott leveles tészta, a 4-8 órát főzendő alaplé!
Én továbbra is megmaradok a sokkal egyszerűbb magyar konyha mellett, és bánja a fene, ha a zöldségkockák nem egyforma nagyságúak!
De ettől függetlenül élveztem.

>!
kristina_b
Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek

Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek Élet a világ legjobb szakácsiskolájában

Nekem nagyon bejött. Amúgy is „falom” mostanában a főzésről szóló könyveket, rám inspirálólag hatnak. Sokat lehetett tanulni belőle az ételkészítésről, a felszolgálásról, még Párizsról is. Talán a Cordon Bleu történetéről írhattak volna egy kicsivel többet.

>!
Máté_Brigitta
Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek

Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek Élet a világ legjobb szakácsiskolájában

Nagyon tetszett:) Kíváncsi voltam, hogyan építi fel az író a regényt, de itt tényleg a szakácsiskoláról szól, és mellette a magánéletről. Ugyanakkor belevonja, így válik igazán hitelessé…:) A könyv végére már majdnem én is chef-nek éreztem magam, annyi profi, francia kifejezést tanultam.:) Remélem még részt vesz másban is Kathleen, és megosztja velünk!

>!
rosa_canina
Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek

Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek Élet a világ legjobb szakácsiskolájában

Kellemes olvasmány, vizsga után, nyaraláskor vagy a gyerkőcök délutáni szundija alatt.
Belefeledkezni pár órára aztán elfelejteni, ennyi, talán érdemes egy-két receptet kipróbálni a kaland kedvéért.

>!
l2njpx
Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek

Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek Élet a világ legjobb szakácsiskolájában

Semmi nem történt volna, ha ezt a könyvet nem olvastam volna el, max. maradt volna pár ezer forintom. Igazából nincs ezzel a könyvvel semmi baj, csak egyszerűen nem ad semmit. Egy kellemes kis történet egy nő újrakezdéséről és tapasztalatairól egy szakácsiskolában. Nincsenek mélypontjai, magasságai, nem izgalmas, nem vidám, nem szomorú. Egy jó pontot azért megérdemel azért a nekrológos momentumért, ja, és még így is milliószor jobb, mint az Eat, pray, love-féle nyálas nyavalygás!


Népszerű idézetek

>!
rosa_canina

Audry Hepburn a Cordon Bleu-ben megbukott a felfújtból.Vagy legalábbis az általa alakított karakter a Sabrinában. Félig megsült szufléja láttán a séf fintorogva közli, hogy „túl lapos”. Egy mézesmázos idősebb báró az osztályból györsan megoldja a helyzetet- nem a felfújttal van a baj, hanem Sabrina szívével.
„Az a nő, aki boldog szerelemben él, odaégeti a szuflét- mondja neki a báró.- Aki nem boldog a szerelemben, elfelejti bekapcsolni a sütőt”.

107. oldal

Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek Élet a világ legjobb szakácsiskolájában

Kapcsolódó szócikkek: Audrey Hepburn
>!
Kiskosar

Ha olyan munkát végzel, amit nem szeretsz, az pont olyan, mintha minden reggel a börtönbe vonulnál be.

16. oldal

Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek Élet a világ legjobb szakácsiskolájában

>!
rosa_canina

Párizst mindig tavasszal képzeltem el, a nagy műgonddal nyírt bokrokkal virágokkal teleültetett parkjaiban. Ám most január van, és tél közepén a városban szürke az ég, jegesen hideg az eső, és időnként váratlanul a Szajna felől fagyos, hirtelen támadt szelek sepernek át a városon. Azután havazni kezd, hatalmas pelyhekben kavarog a hó, amiről a hollywoodi műhó jut eszembe. Úgy döntök más útvonalon megyek iskolába, és átsétálok a Tuileriák kertjén. Egész Párizs olyan, mintha egy felrázott hógömbbe lenne zárva, csendbe burkolózik, a levegő édes, párás és harapni lehet. A hatalmas kert teljesen üres ma, amitől úgy érzem, mintha egész Párizs csakis az enyém lenne. Amikor kiérek a metróállomáshoz, megfordulok, nézem a lábnyomaimat, egy kis hangya nyomát vissza a diadalívig, a háttérben elmosódva a Pei piramisokkal és a Louvre épületeivel.

68. oldal

Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek Élet a világ legjobb szakácsiskolájában

Kapcsolódó szócikkek: Louvre · Párizs · Tuileriák kertje
>!
Kiskosar

Belemerülök a vízbe, és Bertrand séf megjegyzésén gondolkodom, miszerint az emberek hasonlatosak a kelt tésztához.
Nem siettetheted a szerelmet, ahogy nem noszogathatod a leveles tésztát sem. Lehet, hogy túl sokáig gyúrod, és lehet, hogy nem elég ideig. Mindig a melegtől emelkedik meg a tészta. A kémia következtében valami elképesztő jön létre; odafigyeléssel és melegséggel olyan varázslatot lehet teremteni, amelyből boldogító és tápláló dolog jön létre, az egész élet alapja.

71. oldal

Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek Élet a világ legjobb szakácsiskolájában

>!
Kiskosar

… Max Barry ausztrál író 2003-ban megjelent regényét olvassa, aminek az a címe, hogy Jennifer Government, és a közeli jövőben játszódik, amikor a vállalatok uralmuk alá hajtják a világot. Az emberek olyannyira azonosulnak a munkájukkal, hogy munkaadójuk nevét veszik fel vezetéknévként.
– És mi van a munkanélküliekkel? – kérdezem.
– Azoknak nincs vezetéknevük, mert munka nélkül nincs személyiségük sem – mondja. – Nagyon ijesztő könyv.

191. oldal

Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek Élet a világ legjobb szakácsiskolájában

>!
Kiskosar

„Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak” Oscar Wilde

229. oldal

Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek Élet a világ legjobb szakácsiskolájában

>!
Katica12

De amikor rájössz, hogy az egész életedet egy emberrel akarod leélni, akkor azt szeretnéd, hogy az életednek ez a része most azonnal kezdődjön meg…

145. oldal

Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek Élet a világ legjobb szakácsiskolájában

>!
Katica12

– Hiba gyűrű nélkül megkérni valaki kezét?
Az arcát simogatom.
– Viccelsz? Akkor is feleségül mennék hozzád, ha egy befőttes gumit húznál az ujjamra a sarki szupermarket mélyhűtő részlegében.

145. oldal

Kathleen Flinn: Éles kések, vidám könnyek Élet a világ legjobb szakácsiskolájában


Hasonló könyvek címkék alapján

Richard C. Morais: Madame Mallory és kis indiai konyhafőnöke
Peter Mayle: Bon appétit!
Elizabeth Bard: Ebéd Párizsban
Colette Rossant: Sárgabarackok a Níluson
Marlena de Blasi: Ezer nap Toszkánában
Nicolas Barreau: A nő mosolya
Nina George: Levendulaszoba
Julia Child: Életem Franciaországban
Pamela Druckerman: Nem harap a spenót
Dana Bate: Iránytű a szerelemhez és titkos lakáséttermekhez