Boldogan ​élni – külön-külön 6 csillagozás

A tudatos elválás 5 lépése
Katherine Woodward Thomas: Boldogan élni – külön-külön

2014-ben nagy vihart kavart a médiában, amikor Gwyneth Paltrow hollywoodi színésznő bejelentette, hogy különválik férjétől, Chris Martintól, a Coldplay énekesétől, mégpedig harmonikusan és közös megegyezéssel: tudatos elválással. Az addig ismeretlen kifejezés még aznap éjjel bejárta a világot. A meghatározás, melyet Katherine Woodward Thomas házasság- és családterapeuta alkotott meg, az olyan válások szinonimája lett, melyekben mindkét fél elismeri a szerepét a szakításban, és különösen ügyelnek arra, hogy jól és egészségesen működjenek együtt a jövőben.

E hiánypótló kötetből, Anglia egyes számú társadalmi bestselleréből az olvasó megismerheti a békés válás titkát, ami ráadásul a szakítás utáni felhőtlen élet előfeltétele is.

>!
Athenaeum, Budapest, 2016
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632935768 · Fordította: Márton Andrea

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Ariadne>!
Katherine Woodward Thomas: Boldogan élni – külön-külön

A könyv célközönsége nem pont a válni készülők csoportja. Ennél sokkal tágabb kört célzott meg a szerző. Minden olyan embernek ajánlja a könyvét, akinek „nehéz a szíve az elveszített szerelem miatti elmondhatatlan bánattól”. Ezzel a könyvvel a szerző segíteni próbál abban, hogy ne őrizgessünk tüskéket a múltból, lépjünk tovább és merjünk boldogok lenni.

Bővebben: http://ariadneolvasmanyai.blogspot.hu/2016/09/katherine…

Prof_Hicks>!
Katherine Woodward Thomas: Boldogan élni – külön-külön

A tudatos elválás nem egyszerű, de egyáltalán mit is jelent ez a szó? Valami olyasmit, mint a békés. Amikor tudatosan úgy dönt a két fél, hogy egymás (és esetleg a gyerekeik) szétcincálása helyett békében, normálisan, nagylelkűen válnak el egymástól úgy, hogy az egy jó alapot teremtsen egy későbbi barátibb kapcsolatnak. Talán erre leginkább a válófélben lévő szülőknek van szükségük, amikor fontos, hogy eddigi kötelékük ne szakadjon meg teljesen vagy forduljon át gyűlöletbe a gyerekek érdekében (is). Mindazonáltal azt hiszem, ez a könyv sokak számára hasznos tanácsokat tartalmaz, hiszen az általános tendencia (sajnos) az, hogy a legtöbben vitázva, rengeteg dühvel és vádaskodással lépünk ki egy kapcsolatból, ahelyett, hogy értelmesen megbeszélve és egymásnak minden jót kívánva tennénk ezt.

Persze, nem minden pár köteles kapcsolatot tartani egymással a szakítás/válás után, de mégiscsak jobb és talán könnyebb is, ha efelől a tudatos módszer felől közelítik meg ezt a mindenki számára nehéz helyzetet.

Bár egy ilyen szituációban a rokonság nyilván azzal próbál meg segíteni, hogy rossz színben tünteti fel az „exet”, a pillanatnyi helyzetet ez könnyítheti, de a hosszútávú, lélekben történő elszakadást közel sem.

Ilyen, és ehhez hasonló tanácsokkal szolgál például Katherine Woodward Thomas könyve, a Boldogan élni külön-külön. Mert ez egy nehéz döntés, intenzív érzelmekkel teli időszak, mégis van rá mód, hogy két, egymás iránt valaha szerelmet érző ember felelősségteljesen, barátságosan és a másiknak minél kevesebb sebet ejtve engedje el egymást. Ez a tudatos elválás.

A könyvet szakításon/váláson gondolkodóknak ajánlom, vagy azoknak, akik épp válás/szakítás közben vagy már után vannak. A könyvet egyedül és párban is lehet olvasni, bizonyos gyakorlatokat is tartalmaz, amelyek segítenek a helyzet megértésében, helyes kezelésében, megbocsátásban, elfogadásban és elengedésben.

Pontozás:
Egyedi besorolásom: 5. Nagyon jó
Karakterek: Az írónőn kívül több valóságos ember története megemlítésre kerül.
Borító: 7/10 – Valójában tetszik, csak nem elég figyelemfelkeltő szerintem. Maga a könyv egyébként meglepően nagy az átlaghoz képest, de talán kényelmesebb is így olvasni, jobban emészthető.
Kinek ajánlom: Szakítás vagy válás előtt/után lévő személyeknek vagy pároknak, szülőknek.
+ pont: Mert sok hasznos tanácsot tartalmaz a tudatos és békés elválásról.
– pont: Nincs.

Hiranneth>!
Katherine Woodward Thomas: Boldogan élni – külön-külön

Nem egyszerű eldönteni, hány csillagot is érdemelne ez a könyv. Szomorú, hogy napjainkban ilyen témában is kell olvasható irodalomnak lennie, de egyben pozitívnak tartom azt, hogy itt egy békésebb, barátibb elválás felé terelik a feleket. Mert van az a pont, ahonnan nincs visszaút, alakuljon így bármilyen okból kifolyólag is. És én ha ilyen helyzetben lennék, inkább szeretnék emberien elbúcsúzni, mint háborúzni. Más kérdés, hogy az olvasottak alapján ez bizony nem is olyan egyszerű feladat.
Tetszett, hogy az akutális kutatási eredményeket is felvonultatta (biológus énem örvendezett), és tette mindezt úgy, hogy érthető legyen mindenki számára. (Bár lehet, ebből a szempontból nem én vagyok a legjobb alany.)
Számomra kicsit idegenek voltak a gyakorlatok, mondjuk ha valaki esetleg megmutatja élőben hogy kell…vagy lehet hogy akkor se. Sose tudok igazán lehiggadni, és mélyen magamba nézni, mert rögvest elkalandoznak a gondolataim. De ez nem jelenti azt, hogy másnak ne válhatna be.


Népszerű idézetek

Prof_Hicks>!

Ott, ahol nincsen világosság, megvan a lehetőség, hogy magad légy a fény.

Ariadne>!

Ha nem tudsz semmi jót mondani, akkor legalább legyen annyi stílusod, hogy homályosan fogalmazol.
Susan Anderson

49. oldal A negatív kötelék ára és következménye

lutza>!

Egy dolog elveszíteni azt, akit szeretünk, és más dolog teljességgel elveszíteni önmagunkat.

57. oldal

River_Song>!

Ne akarj vasakarattal túl gyorsan megszabadulni a bánattól! Inkább adj időt a sírásnak, állj meg, és vedd észre, hogy a testednek milyen kétségbeesett szüksége van arra, hogy elénekelje szomorú dalát, anélkül, hogy erőszakkal túl akarj lenni rajta.

River_Song>!

Talán ebben a pillanatban nemigen törődsz azzal, hogy kivé válhatsz, mert leginkább azzá akarsz válni, akik egykor voltál. De az élet tett róla, hogy ne így legyen, és ne mehess másfelé, csak előre. Most egy kellemetlen, köztes állapotban vagy. De ne merészelj megrekedni és meghalni a szülőcsatornában! Mint az édesanyának szüléskor, neked is át kell nyomnod magad az élet túloldalára! Ahogy Winston Churchill mondta: „Ha a poklon mész keresztül, csak előremenj.”

Ariadne>!

Ha téged elárultak, elhagytak vagy megcsaltak, várható, hogy dühöt fogsz érezni. Ez biológiai válaszreakció. Ám reagálhatsz nemesen, önbecsüléssel és összeszedetten. Ez a tudatos cselekedet. Azután, hogy Ámor nyila ennyire félrement és megsebzett, az egyszerű, de nemes viselkedés az, ha elfogadod a csapást, tanulsz a dologból, és elengeded a fájdalmat, nem pedig sérülten lefekszel a földre, és a dühödből építesz magad köré házat.

231-232. oldal

River_Song>!

Kevés dolog emlékeztet minket jobban arra, mennyire törékenyek is vagyunk, mint a szerelem halála. Mi, emberi lények annyira egymás menedékében élünk, hogy egy párkapcsolat elvesztése maga lehet a kiűzetés és a számkivetés. Mindannyian védtelenek vagyunk, mivel függünk egymástól, azonban sokan úgy vélik, hogy ez a függőség a gyengeség vagy az éretlenség jele. Azt gondoljuk, a lelki egészség azt jelenti, hogy önmagunkat irányító és önálló emberek vagyunk, és nincs bosszantó szükségünk arra, hogy mások az utunkba kerüljenek. Ám a természet nem ért egyet ezzel a nézőponttal, és inkább arra mutat rá, hogy olyan, egymástól függő lények vagyunk, akik számítanak egymásra, mert ilyennek teremtettek.

Ariadne>!

„Fontos megérteni tehát, nem azért dolgoztam ki ezt a programot, hogy elbagatellizáljam a válás jelentőségét. Mi több, kicsivel később, a Hogyan és mikor csináld végig ezt a programot című részben komolyan megtárgyaljuk, hogy tulajdonképpen miért is jobb együtt maradni. Ám a következőt fontos megérteni. Egy olyan világban, ahol több ember válik el egy adott évben, mint ahányan új autót vesznek, vagy grépfrútot esznek reggelire, azt hiszem, ideje megtanulni, hogyan lehet ezt az egészet jobban csinálni. És ez az, amiről a könyvem szól.”

22. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nagy Zsóka: Megoldjuk, szívem
Gary Chapman: Egymásra hangolva
Patricia Evans: Szavakkal verve
Popper Péter: Lélekrágcsálók
F. Várkonyi Zsuzsa – Szendi Gábor – Bagdy Emőke – Popper Péter: Mindennapi játszmáink
Gelsei Bernadett: A hűtlen, a megcsalt és a szerető
Aziz Ansari: Modern románc
David Deida: Drága Szerelmem
Nyírő András: A nő kódja
Eric Berne: Emberi játszmák