Híd ​Terabithia földjére 113 csillagozás

Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére

Jess Aarons hőn áhított vágya, hogy ő legyen az ötödik évfolyam leggyorsabb futója. Egész nyáron edz, és alig várja, hogy lássa osztálytársai arcát, amikor mindegyiküket legyőzi. Az iskola első napján azonban egy új lány átmerészkedik a fiúk felére a játszótéren, és mindenkit maga mögött hagy.

Ez bizony nem túl ígéretes kezdet egy barátságnak, Jess és Leslie Burke mégis elválaszthatatlan társakká válnak. Leslie hatalmas képzelőerővel rendelkezik. Ő és Jess megalkotják Terabithiát, a varázslatos erdei királyságot, ahol ők ketten királyként és királynőként uralkodnak, és ahol az egyedüli korlátot fantáziájuk szabja. Aztán egy reggel szörnyűséges tragédia történik. És amikor Jessnek meg kell birkóznia ezzel a borzalommal, hirtelen ráébred, mekkora erőt és bátorságot adott neki Leslie.

A KÖNYV A NEWBERY DÍJ NYERTESE

AZ AZONOS CÍMŰ FILM ALAPJÁUL SZOLGÁLÓ BESTSELLER

Híd a túlvilágra címmel is megjelent.

Eredeti mű: Katherine Paterson: Bridge to Terabithia

Eredeti megjelenés éve: 1977

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Beholder, Budapest, 2007
154 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638428431 · Fordította: Novák Gábor

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Leslie Burke · Jess Aarons

Helyszínek népszerűség szerint

Terabithia


Kedvencelte 26

Most olvassa 5

Várólistára tette 112

Kívánságlistára tette 70

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Ferger_Jolcsi P
Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére

A filmet már többször láttam, úgyhogy ideje volt, hogy végre elolvassam a könyvet is. Ilyen formában is ugyanolyan megindító volt, mintha a tévében néztem volna. Leslie egy igazi kis csodabogár, akiben túlságosan sok kincs rejlik ahhoz, hogy az osztálytársai megérthessék őt. Egy igazi elvarázsolt kis „hercegnő”. Jess hálás lehet, amiért erre a kis időre is részese lehetett az életének a lány. A vége nagyon megható és szomorú.

6 hozzászólás
>!
WolfEinstein
Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére

Mivel már láttam a filmet, tudtam, mi lesz a vége. De nem voltam rá felkészülve. Messze van a szokásos ifjúsági regényektől. És nem csak az utolsó három fejezet és egy mondat miatt, hanem mert sokkal több van benne, mint két gyerek igazán mély barátsága. Jesse-nek meg kellett építenie a hidat Terabithiába, hogy átvezethesse rajta a húgát – és Terabithia nem csak a kiszáradt vízmosáson túli erdőben van. Hogy lehet valamit ilyen finoman árnyalva ennyire elvonttá tenni? Csodálatos és megrázó olvasmány volt, ami azt hiszem, hosszú távon is hatással lesz rám…

>!
Littledhampirka
Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére

Kiváncsi voltam, sikerül-e elolvasni sírás nélkül. Hát, nem sikerült…
A filmet sose láttam még az elejétől a végéig, mindig csak egy bizonyos résztől..a végét persze már ismertem..
Nem is tudom mit érzek a könyvvel kapcsolatban..talán túl sok mindent. A két főszereplő, a világuk, a kalandjaik..nagyon megszerettem őket.
Leslie egy igazán különleges kislány, aki határtalan fantáziával rendelkezik. Okos, kedves, élettel teli, kíváncsi..szerintem nem lehet nem szeretni.
Jesse-t is nagyon kedveltem. Nem szeretném átélni amit ő..
Rövid történet volt, rengeteg mondanivalóval. Amikor megláttam az oldalszámot, arra gondoltam, hogy talán nem fog annyira lekötni, mint remélem, hogy nem lesz olyan érdekes mint a film..de ez nem így volt. Nagyon tetszett, és bátran ajánlom mindenkinek.

>!
Jeffi SP
Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére

Arra emlékszem, hogy a filmet nézték a bátyámék, és én csak a végébe láttam bele. Ideje azt hiszem újra megnézni a filmet :)

4 hozzászólás
>!
Reelka
Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére

Kedves kis könyv a kirekesztettségről és a másoktól, az átlagostól való különbözésről. Sok gyereknek nyújt menedéket a valóság szörnyűségei elől egy jó könyv, vagy egy fantáziabirodalom. Azt hiszem legtöbbünk életében volt egy Terabithiához hasonló hely, csak talán nem neveztük el ilyen fenségesen. :)

>!
zsebibaba007
Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére

Emlékszem először a filmet láttam és teljesen magával ragadott! Aztán rájöttem, hogy: jééé a film könyv alapján készült :D Aztán meg arra, hogy Amerikában ez a könyv kötelező olvasmány, így egyből ki is akadtam, hogy nálunk miért nem az?
Elolvastam, még jobban megszerettem, mint a filmet és azóta is nagyon nagy kedvencem. Néha csak úgy előveszem, és elolvasom, elmorzsolok egy-két könnycseppet Lesliért. Gyönyörű történet barátságról, bátorságról és a fantázia birodalmáról. Egyedül azt sajnáltam, hogy nagyon rövid :( <3

>!
Skeletrino P
Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére

Szeretem ezeket a típusú történeteket, még akkor is, ha nem feltétlen pozitív a végkifejlet. Gyerekekről olvasni, a gondolataikról, mindennapjaikról, érzéseikről …. mindig nagyon nagy hatással van rám. Ez a könyv is csodálatos, imádni való apró karakterekkel. És hát, a barátság és a szeretet ereje az elképesztő. Jess királyfi pedig imádni való.

>!
eme510
Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére

Gondolom mindenkinek volt gyerekként egy-egy fantáziavilága ahová elvonult néha. Gondolom néhányan még felnőttként is megtartották ezt a szokásukat.De nem csak nekik ajánlanám a könyvet, hanem úgy általában akárkinek.
A végén pedig természetesen elmorzsoltam pár könnycseppet, pedig már kétszer láttam a filmet.

>!
reta09 P
Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére

Csodálatos történtet arról, hogy milyen, amikor az ember kicsit másabb, mint a többiek, hogy viselkednek vele mások, és hogyan titkolja el vágyait, hogy ne nevessék ki. Igazán fontos kérdéseket vet fel egy gyerek lelki világával kapcsolatban. A nyelvezete nekem annyira nem jött át, valószínű azért mert az eredeti regény már régebben íródott. A két gyerek barátsága nagyon szép, és Jess jellemfejlődése is Leslie hatására, nagyon nyomon követhető. Bár az nem tetszett, hogy Jess a testvéreivel, vagyis inkább a húgával sokszor igen goromba, ok nélkül, de hát testvérek között ez megesik. A szülei viszont nem éppen követendő példák. Se az anyja, se az apja nem dicséri meg soha, az anyja nem veszi észre mennyit segít otthon, az apjának meg nincs ideje észrevenni, hogy mennyire vágyik a megbecsülésére és a szeretetére. Igazán szomorú a vége, sírós hajlamú egyének készítsenek százas zsebkendőt a végére.

>!
Anaklusmos_ψ
Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére

Nem igazán szoktam értékeléseket írni, de erre megkértek. Nagyon tetszett a könyv. Előbb láttam a filmet, és hatalmas meglepetés volt úgy olvasni, hogy a film forgatókönyve és a könyv szinte ugyanaz. Ez az adaptációknál sokszor nem jön össze. A mellékszereplők más néven szerepelnek, de ez nem volt zavaró. Jess és Leslie szerepére Josh és AnnaSophia tökéletes volt :D Robb legalább annyira el tudja hitetni az emberrel, hogy trollokat lát, mint ahogy fél karral gyümölcsöt pakol xD Egy dolog volt, amit nem értettem, hogy mit keres ez a gyerekkönyveknél, és miért tartják fantasynek számon. Szerintem nem gyereknek való, és nem tartom fantasynek. Csodálatos, megható történet, mindenkinek ajánlani tudom :)


Népszerű idézetek

>!
rebel

Néha csak úgy kell adni az embereknek valamit, és nem azért, hogy te jól érezd magad az ajándékozás miatt.

150. oldal

>!
Dandelion

Néha úgy tűnt fel számára, az élete olyan kényes, akár egy pitypang. Egy apró fújás bármilyen irányból, és menten darabokra hullik.

Hét: Az Aranyszoba - 96. oldal

>!
rebel

Jess úgy rajzolt, ahogy mások a whiskyt itták. A béke csappangó elméjének egy hátsó zugából indult, és lassan átterjedt fáradt, elgyötört testének minden tagjára. Isten rá a tanú, imádott rajzolni.

20. oldal

>!
Miamona

„Mindenki meg szokott ijedni. (…) minél okosabb vagy, annál több dologtól félsz.”

>!
Életveszélyes_és_Tilos

Életében először minden reggel úgy ébredt, hogy volt mire várnia. Leslie több volt, mint barát. Ő volt Jess másik, izgalmasabb fele – a belépője Terabithiába és az azon túl elterülő világba.

Kapcsolódó szócikkek: Leslie Burke
>!
Mazsola_78 P

– Jess Aarons, meg foglak ölni.
– Hé, kislány, nagy bajba kerülsz, ha megölöd Terabithia királyát.
– Királygyilkosság lesz – mondta büszkén a lány.

67-68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Terabithia
>!
Ninácska P

Jess megpróbált egyedül elmenni Terabithiába, de nem érezte jól magát. A mágiához szüksége volt Leslie jelenlétére is. Attól tartott, minden elpusztíthat, ha megpróbálja magára erőltetni a varázslatot, miközben nyilvánvaló, hogy az vonakodik eljönni érte.

82. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jess Aarons
>!
psn

– Ez őrület, nem? – Megrázta a fejét. – Hinned kell benne, de utálod. Nekem nem kell hinnem benne, és csodálatosnak találom. – Újra a fejét rázta. – Elképesztő.

>!
rebel

A függöny nélküli ablakon keresztül látta az oldalára billent holdat, és körülötte a sok száz, fényes táncot járó csillagokat.

128. oldal

>!
Tinah

Barumm, barumm, barumm, brümm, brümm, brümm, brümm – helyes.

(első mondat)

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Manók könyve
Christopher Paolini: Eragon
Rick Riordan: Az elveszett hős
John Stephens: A tűz krónikája
Morgan Rice: A hősök küldetése
Michael Peinkofer: A griff bűvöletében
Kathrin Lange: Florenturna
J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege
Michael Ende: A Végtelen Történet
C. S. Lewis: A Hajnalvándor útja