A ​krokodilok sárga szeme (Joséphine 1.) 13 csillagozás

Katherine Pancol: A krokodilok sárga szeme

Amikor krónikus munkakerülő férje lelép, hogy a szeretőjével krokodilfarmot nyisson Afrikában, Joséphine Cortès egyedül marad két gyerekével, a magabiztos és gyönyörű tinédzser Hortense-szal és a visszahúzódó, gyermeklelkű Zoéval. Rá hárul a lehetetlennek tűnő feladat, hogy az irodalomtanári fizetéséből eltartsa magát és a gyerekeket, és megőrizze a családi stabilitást. Eközben nővére, a gyönyörű Iris Párizs legmenőbb környéken lakik gazdag férjével. Látszólag megvan mindene, mégis jobban unatkozik, mint valaha. Egy újabb unalmasnak ígérkező vacsorán azonban mindkettejük élete megváltozik: Iris kiblöfföl magának egy felkérést egy történelmi romantikus regény megírására, majd megteszi Joséphine-nek a maga visszautasíthatatlan ajánlatát: ha megírja a regényt, de átengedi a nővérének a dicsőséget, övé lehet minden bevétel. Az alku tökéletesnek tűnt, ám arra egyikőjük sem számított, hogy a könyv a szezon legnagyobb irodalmi szenzációja lesz.

Eredeti mű: Katherine Pancol: Les yeux jaunes des crocodiles

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Park, Budapest, 2016
496 oldal · ISBN: 9789633552933 · Fordította: Füsi Lídia
>!
Park, Budapest, 2015
492 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633551776 · Fordította: Füsi Lídia

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Sister
Katherine Pancol: A krokodilok sárga szeme

Nem kenyerezett le azonnal, de 100 oldal után már abszolút beindult a történet. :) Szórakoztató, gördülékeny stílusban megírt, élő-lélegző karakterekkel teli könyv, ahol a francia életstílus csak úgy harsog a lapok közül. Rendkívül széles a karakterek listája, és meg kell mondjam, ezt a kis szürke egér Joséphine-t nagyon is megszerettem. De a Főnököt és Josiane-t is. Meg Philippet, Zoét, Shirleyt és Garyt. Mind kedves és jóravaló, tisztességes ember. A gonosz karaktereket utáltam, mindegyiktől futkosott a hátamon a hideg.

Elsőre elég elrettentő ez a közel 500 oldal, de szépen ki van bontva, mindenkit jó alaposan megismerünk, és sokszor még az adott eseményeket is kommentálja az adott szereplő. Ez különösen tetszett, hogy olvasás közben kicsit beleláthattam egy-egy szereplő fejébe. Valóban vannak benne krokodilok, de elsősorban Párizs és a la vie française rajzolódik ki. Az emberek olykor bármit megtennének a sikerért, de rettentően sok múlik azon, hogy ki milyen a lelke mélyén. Kicsit elmélkedő, elgondolkodtató is, nem csak egy csacska limonádé. Volt súlya a gondolatainak. Ez mindenképpen elválasztja a szokásos, egy kaptafára írt történetektől. Ebben is akadtak klisék, persze, de eközben mégis üdítően eredeti és kikapcsoló maradt. Nem olvasnám újra, de a folytatásra beneveznék. :)

>!
Ritus_olvas
Katherine Pancol: A krokodilok sárga szeme

Könnyed nyári olvasmány. Tetszett! A végén számomra elég sok kérdés nyitva maradt, szívesen olvasnám a folytatását.

>!
Noncsianyu
Katherine Pancol: A krokodilok sárga szeme

Egy hajszállal több, mint a tipikus nyári olvasmányok, és nem tudtam letenni. Vízparton, szalmakalapban, napszemüvegben olvasni a legjobb. Tetszenek a belső monológok és a sokféle karakter. Színes, szagos és pont elég benne az érzelem.

>!
No_és_mi P
Katherine Pancol: A krokodilok sárga szeme

Véletlenül bukkantam rá a könyvesboltban, és mivel Párizs imádó vagyok, megvettem. Nem szoktam találomra könyvet venni, mert szeretek „biztosra” menni, de most nagyon nem volt olvasnivalóm és úgy voltam vele, legfeljebb nem lesz jó. De szerencsére nem kellett csalódnom, mert jó. Irodalmi Nobel-díjat ugyan nem fog kapni az írónő, de szórakoztató, élvezhető olvasmány. Ugyan nekem a történetben szereplő regényből idézett részek nem voltak érdekesek, és én biztosan nem venném meg azt a regényt, de szerencsére nem volt túl sok ilyen rész.
Néha kicsit zavaró volt, ahogy egyik szereplőről ugrál a másikra és néha még a múltba is visszamegy egy bekezdésen belül, de azért követhető volt az esemény. A vége viszont kicsit összecsapott volt számomra, gyorsan elvarrt egy-egy szálat az írónő, de ha jól láttam van (lesz) folytatása a könyvnek. Szóval, én várom, hátha hamarosan megjelenik magyarul is a folytatás.

>!
Park, Budapest, 2015
492 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633551776 · Fordította: Füsi Lídia

Népszerű idézetek

>!
kritta

-Olyan csinos vagy, ahogy így ülsz itt kötényben, és….
-Bókokkal nem mész semmire.
-Én meg olyan rondának látom magamat.
-De nem ez az, amitől félsz.
-Kitől tanultad ezt a rámenősséget, az anyádtól?
– Az élettől. Időt nyer vele az ember.

36. oldal

>!
No_és_mi P

Később aztán többször feltette még a kérdést magában, hány színben látjuk ugyanazt az embert, és melyik ítélet a helyes. És hogy vajon a színek függvényében változnak-e az iránta érzett érzéseink…

475. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér
Emily Giffin: Szerelem kölcsönbe
Helen Fielding: Bridget Jones naplója
Sophie Kinsella: Egy boltkóros naplója
Jennifer Weiner: Egy cipőben
Shannon Hale: Austenland – Vakáció Mr. Darcyval
Karen Joy Fowler: A Jane Austen könyvklub
Elizabeth Bard: Ebéd Párizsban
Alexandre Dumas: A három testőr
Victor Hugo: A nyomorultak