A ​krokodilok sárga szeme (Joséphine 1.) 16 csillagozás

Katherine Pancol: A krokodilok sárga szeme

Amikor krónikus munkakerülő férje lelép, hogy a szeretőjével krokodilfarmot nyisson Afrikában, Joséphine Cortès egyedül marad két gyerekével, a magabiztos és gyönyörű tinédzser Hortense-szal és a visszahúzódó, gyermeklelkű Zoéval. Rá hárul a lehetetlennek tűnő feladat, hogy az irodalomtanári fizetéséből eltartsa magát és a gyerekeket, és megőrizze a családi stabilitást. Eközben nővére, a gyönyörű Iris Párizs legmenőbb környéken lakik gazdag férjével. Látszólag megvan mindene, mégis jobban unatkozik, mint valaha. Egy újabb unalmasnak ígérkező vacsorán azonban mindkettejük élete megváltozik: Iris kiblöfföl magának egy felkérést egy történelmi romantikus regény megírására, majd megteszi Joséphine-nek a maga visszautasíthatatlan ajánlatát: ha megírja a regényt, de átengedi a nővérének a dicsőséget, övé lehet minden bevétel. Az alku tökéletesnek tűnt, ám arra egyikőjük sem számított, hogy a könyv a szezon legnagyobb irodalmi szenzációja lesz.

Eredeti mű: Katherine Pancol: Les yeux jaunes des crocodiles

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Park, Budapest, 2016
496 oldal · ISBN: 9789633552933 · Fordította: Füsi Lídia
>!
Park, Budapest, 2015
492 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633551776 · Fordította: Füsi Lídia

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Katherine Pancol: A krokodilok sárga szeme

Eleinte iszonyú furcsa volt a könyv stílusa, még furcsábbak voltak a szereplők, nem igazán tudtam hová tenni, hogy hogyan lehet ilyen karaktereket alkotni, miért viselkedik így az egyik, és miért reagál erre egyáltalán nem életszerűen a másik.

Mintegy 100 oldal után elfogadtam a stílusát, olyan volt, mintha egy francia vígjátékot néznék, amelyben néha bohózatba fulladnak az események, és a szereplők is úgy viselkednek, hogy legszívesebben meghajigáltam volna őket szilvamaggal.

Elkezdtem élvezni a történetet, és az tetszett benne, ami az elején nem, azon nevettem, ami az elején idegesített, és bizony-bizony még a szereplők némelyikét is megkedveltem kicsit. Nem mindig értettem a francia mentalitást, az érzelmek furcsa kifejezését, vagy inkább a hiányát, nem is tudom, mégis viszonylag jó könyv kerekedett belőle a végére, még akkor is, ha voltak hibái.

http://konyvutca.blogspot.hu/2018/05/noverek-es-krokodi…

>!
Sister
Katherine Pancol: A krokodilok sárga szeme

Nem kenyerezett le azonnal, de 100 oldal után már abszolút beindult a történet. :) Szórakoztató, gördülékeny stílusban megírt, élő-lélegző karakterekkel teli könyv, ahol a francia életstílus csak úgy harsog a lapok közül. Rendkívül széles a karakterek listája, és meg kell mondjam, ezt a kis szürke egér Joséphine-t nagyon is megszerettem. De a Főnököt és Josiane-t is. Meg Philippet, Zoét, Shirleyt és Garyt. Mind kedves és jóravaló, tisztességes ember. A gonosz karaktereket utáltam, mindegyiktől futkosott a hátamon a hideg.

Elsőre elég elrettentő ez a közel 500 oldal, de szépen ki van bontva, mindenkit jó alaposan megismerünk, és sokszor még az adott eseményeket is kommentálja az adott szereplő. Ez különösen tetszett, hogy olvasás közben kicsit beleláthattam egy-egy szereplő fejébe. Valóban vannak benne krokodilok, de elsősorban Párizs és a la vie française rajzolódik ki. Az emberek olykor bármit megtennének a sikerért, de rettentően sok múlik azon, hogy ki milyen a lelke mélyén. Kicsit elmélkedő, elgondolkodtató is, nem csak egy csacska limonádé. Volt súlya a gondolatainak. Ez mindenképpen elválasztja a szokásos, egy kaptafára írt történetektől. Ebben is akadtak klisék, persze, de eközben mégis üdítően eredeti és kikapcsoló maradt. Nem olvasnám újra, de a folytatásra beneveznék. :)

>!
Ritus_olvas
Katherine Pancol: A krokodilok sárga szeme

Könnyed nyári olvasmány. Tetszett! A végén számomra elég sok kérdés nyitva maradt, szívesen olvasnám a folytatását.

>!
Noncsianyu
Katherine Pancol: A krokodilok sárga szeme

Egy hajszállal több, mint a tipikus nyári olvasmányok, és nem tudtam letenni. Vízparton, szalmakalapban, napszemüvegben olvasni a legjobb. Tetszenek a belső monológok és a sokféle karakter. Színes, szagos és pont elég benne az érzelem.

>!
No_és_mi P
Katherine Pancol: A krokodilok sárga szeme

Véletlenül bukkantam rá a könyvesboltban, és mivel Párizs imádó vagyok, megvettem. Nem szoktam találomra könyvet venni, mert szeretek „biztosra” menni, de most nagyon nem volt olvasnivalóm és úgy voltam vele, legfeljebb nem lesz jó. De szerencsére nem kellett csalódnom, mert jó. Irodalmi Nobel-díjat ugyan nem fog kapni az írónő, de szórakoztató, élvezhető olvasmány. Ugyan nekem a történetben szereplő regényből idézett részek nem voltak érdekesek, és én biztosan nem venném meg azt a regényt, de szerencsére nem volt túl sok ilyen rész.
Néha kicsit zavaró volt, ahogy egyik szereplőről ugrál a másikra és néha még a múltba is visszamegy egy bekezdésen belül, de azért követhető volt az esemény. A vége viszont kicsit összecsapott volt számomra, gyorsan elvarrt egy-egy szálat az írónő, de ha jól láttam van (lesz) folytatása a könyvnek. Szóval, én várom, hátha hamarosan megjelenik magyarul is a folytatás.

>!
Park, Budapest, 2015
492 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633551776 · Fordította: Füsi Lídia

Népszerű idézetek

>!
Zsófi_és_Bea P

Az ember szinte szárnyakat kap, ha őszintén kimondja, amit gondol.

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: őszinteség
>!
Zsófi_és_Bea P

Csak elképzelem, és ez jó! Majdnem jobb képzeletben szerelmesnek lenni, úgy az embert nem érheti csalódás…

225. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Úgy vélte, a gyerekek mindent tudnak, többet is, mint a felnőttek. Megérzéseik vannak – vagy az ördögtől, vagy az angyaloktól valók, mindenesetre mindent tudnak.

222. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Létezik valamiféle írói receptkönyv? Fél kiló szerelem, harmincöt deka ármány, harminc deka kaland, hatvan deka történelmi utalás, egy kiló izzadság: lassú tűzön rotyogtatod, forró sütőben kisütöd, kavarod, rázogatod, nehogy leégjen, kikevered csomómentesre, pihenteted három hónapig, fél évig, egy évig.

213. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Emlékszel: tánc az élet, pörögj, forogj, adj és kapsz. Vedd kezedbe a sorsod, dolgozz magadon, fogadd el magad a hibáiddal, javítsd ki a hibákat, indulj el… és akkor az élet táncba kezd veled, sodor magával.

431. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Időt kell hagyni, hogy átitasson a történet. Megtalálni a magam működési módját. Kávézni, mint Balzac. Állva írni, mint Hemingway. Világtól elzárva, mint Colette, amikor a férje, Willy bezárta. Nyomozni, mint Zola. Ópiummal, vörösborral, hasissal. Hangosan felolvasni a saját írásom, mint Flaubert. Futni, kóborolni, aludni. Vagy nem aludni, mint Proust.

213. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Apránként sárga foltok tűnnek elő a sötétből: a krokodilok sárga szeme.

225. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Most azonnal koplalni kezdek, és minden reggelemet hasizomgyakorlatokkal kezdem, ígérem!

128. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Tudod a MESÉben torta formájú hegyek vannak, mindenki fehér ruhában jár, nem kell mosakodni, mégis mindenki tiszta, és mindenki azt csinál, amihez kedve van. Nincs úr, nincs pénz, nincs iskola, nincs osztályzás, nincs forgalmi dugó, nincsenek elvált szülők, mindenki szereti a másikat, az egyetlen törvény, hogy nem szabad a MESE többi lakóját semmiben sem zavarni.

380-381. oldal

>!
kritta

-Olyan csinos vagy, ahogy így ülsz itt kötényben, és….
-Bókokkal nem mész semmire.
-Én meg olyan rondának látom magamat.
-De nem ez az, amitől félsz.
-Kitől tanultad ezt a rámenősséget, az anyádtól?
– Az élettől. Időt nyer vele az ember.

36. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér
Emily Giffin: Szerelem kölcsönbe
Helen Fielding: Bridget Jones naplója
Sophie Kinsella: Egy boltkóros naplója
Jennifer Weiner: Egy cipőben
Shannon Hale: Austenland – Vakáció Mr. Darcyval
Karen Joy Fowler: A Jane Austen könyvklub
Elizabeth Bard: Ebéd Párizsban
Alexandre Dumas: A három testőr
Victor Hugo: A nyomorultak