Kívánságfa 62 csillagozás

Katherine Applegate: Kívánságfa Katherine Applegate: Kívánságfa

Helló! Egy öreg északi vörös tölgy vagyok, de a barátaim csak Vörösnek hívnak. Odvaimban kis baglyok nevelkednek, gyökereim között mosómedvék rejtőznek, menedéket biztosítok az izgága oposszumok számára, és hűvös árnyékot kínálok a forró nyári napokon. És még egy fontos dolog: a környéken élő emberek minden évben, május elsején eljönnek, hogy az ágaimra kötözzék a kívánságaikat. Az álmok, vágyak és remények suttogó fája vagyok. Egy kívánságfa. Soha nem beszélek emberekkel. Ez egy szabály. Minden élőlény a saját biztonsága érdekében betartja ezt a szabályt. De most kivételt fogok tenni, és elmesélek neked egy történetet a barátságról és a szeretet erejéről. Nyisd ki a füled!

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Delfin könyvek

>!
Maxim, Szeged, 2019
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634991229 · Fordította: Abrudán Katalin · Illusztrálta: Charles Santoso

Enciklopédia 11


Kedvencelte 19

Most olvassa 4

Várólistára tette 73

Kívánságlistára tette 66

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Tóth_Orsolya_3 P>!
Katherine Applegate: Kívánságfa

Ennél csodálatosabb könyvvel nem is köszönthettem volna az új esztendőt.
A könyvben található rajzok pedig gyönyörűek voltak.

Sippancs P>!
Katherine Applegate: Kívánságfa

Hüpp, hüpp, azt hiszem valami porszem ment a szemembe…
Rendkívül szép és megható mese volt. Nevezzetek zakkantnak, de én mindig is hittem abban, hogy a növényeknek van lelkük, úgyhogy Vörös gondolatai és élete a szívem mélyéig hatoltak. Bolondos egy kompánia volt az övé, nagyon jókat nevettem Bongón és a csemetéken, a végén pedig izgulhattam, hogy a kétszáztizenhat évgyűrűből sokkal több legyen.
Remélem egyszer eljutunk oda, hogy az ilyen és ehhez hasonló könyveket ajánlják az iskolában kötelező olvasmánynak.
Ja, és én is csak azt tudom mondani: fúúúj, csokoládéspagetti!

4 hozzászólás
Jagika P>!
Katherine Applegate: Kívánságfa

Tölgyfa. A kelta hitvilág misztikus fája. Nem véletlenül történik csoda e kedves történetben, és megoldódnak a problémák is. Közben elfogadásra, természet/szeretetre nevel a mű – remélem, sok ifjú olvasója lesz…

2 hozzászólás
kratas P>!
Katherine Applegate: Kívánságfa

Milyen csodálatos mese!
Barátságról, szeretetről, kirekesztésről és elfogadásról és az életről, némi varázslattal fűszerezve. Úgy szeretnék még több ilyen mesét olvasni :)

4 hozzászólás
ziara>!
Katherine Applegate: Kívánságfa

Adél szerint 5 csillag, én 4,5-et adtam volna, de végül az üzenete miatt felfelé kerekítettünk. Az elején, majdnem a feléig nem tudott minket úgy lekötni, mint gondoltam. Mi imádjuk a fákat, az állatokat, és ez a könyv is ebbe az irányba terelt minket. Tetszett, ahogy Vörös magáról beszélt egyes szám első személyben. Kívánságokban hinni kell!!!

kellyolvas P>!
Katherine Applegate: Kívánságfa

Vörös, a főszereplő mondja el a történetet, egy északi vörös tölgyfa, mégpedig egy idősebb, de ereje teljében levő mesélő hangján, a legkisebbek számára is érthető nyelvezettel. Könnyű olvasást biztosítanak a rövid fejezetek, ezt kedvelik a gyerekek, a kedves rajzok pedig jól kiegészítik a képzeletet.
Vörös szelíd, de mégis nagyon erős főhős, aki masszív gyökereken állva magasodik az utca fölé. Nyáron hűs árnyékot ad, ősszel szemkápráztató vörös színekbe öltözik, erről kapta a nevét is. Van egy különleges tulajdonsága is, Vörös egy valódi kívánságfa. Az ír bevándorlók hozták magukkal ezt a kedves szokást, minden május elsején szalagokra, papírcsíkokra felírt kívánságokat kötöznek a kiválasztott fára az emberek és persze várják a csodát. Épp a történetünk idején is erre készülődnek, amikor is szembetalálkozunk az egyik fő konfliktussal, Vöröst ki akarják vágni, mert az ingatlantulajdonost zavarja ez a felhajtás, ősszel meg a lombhullatás, amit neki kell felsepernie. Pont a május elsejei időpont a legalkalmasabb a kivágásra, mert akkor az emberek közelsége miatt egy napra elhagyják a fát az ott lakó állatok, így az állatvédők sem szólhatnak bele. De ne szaladjunk előre, mert van itt más zűr is.
Vörös közelében több lakóház áll, bérbe is adnak belőlük. Nemrég egy muszlim család költözött ide, akikre ferde szemmel néznek az emberek. De csakis ők, ugyanis az állatok és Vörös is ugyanolyan embereket látnak bennük, mint bárki más. Lakik ott egy kislány, aki éjjelente kijár a tölgyhöz, szeret a fa alatt üldögélni, és mivel csendes, a kisállatok lemerészkednek hozzá és egészen megbarátkoztak a közelségével. A kislány, Tamar is visz egy kívánságot a fához: Bárcsak lenne egy barátom!
A tölgy és az állatok terveket szőnek, hogyan hozzák össze Tamar és Stephen (a szomszéd kisfiú) barátságát, és hogy végül sikerül-e nekik, az megtudjátok a regényből.
Nagyon sok jelentős mondanivalót ad a szerző az olvasóknak, akik Vörös bölcs gondolatain keresztül magukévá tehetik ezt az elfogadó szemléletet. Minden ember egyenlő bánásmódot érdemel!
Vörös rengeteg érdekes információt oszt meg az olvasókkal a fákkal kapcsolatban, élvezetes olvasni minden egyes mondatot a természet csodáiról, ebből is tanulhatnak a gyerekek.
Külön ki kell emelnem a szerző humorát. Természetesen duplán csattannak a „fa” viccek, természetesen Vöröstől hangzanak el ezek a fárasztó, de szórakoztató beszólások. De nagyon viccesek az állatok nevei is, ahogy a különböző fajok elnevezik magukat, ki a félelmei, ki a kedvencei után.
Őszintén bevallom, az én érzékeny lelkemnek egy kedves fa kivágásának a veszélye is elég ahhoz, hogy bőgjek, mint a záporeső, de én még a Micimackón is tudtam sírni felnőtt fejjel a moziban. Szóval számomra nagyon megható volt az egész végkifejlet, de azért nem kell aggódni, a gyerekek ezt lazábban veszik, spoiler
Oldalakon át lehetne még sorolni mennyi mindent ad ez a történet az olvasóknak a barátságról, szeretetről, összefogásról, elfogadásról. Régóta ez a legjobb gyerekkönyv, amit a kezembe vettem, érdemes elolvasni, minden korosztály talál benne mondanivalót. Mindenképp szeretnék még olvasni a szerzőtől, már az Iván, az egyetlen kapcsán is éreztem, hogy érdemes, úgyhogy várom a következőt.

Chöpp >!
Katherine Applegate: Kívánságfa

Botornak és együgyűnek tartottam az elején. Finnyásan cöcögtem és nyelvet öltögettem rá. A végére mégis megszerettem minden ellenkezésem ellenére. Ilyen ez. Tudja, hol érintsen meg és hogyan fogjon kézen, hogy vele tarts. Annyira romantikus, és közben intelligensen vicces, hogy nem tudtam neki ellenállni. Szerettem minden szereplőjét. Ennyi.
Mondjuk ezt azért nem tudja überelni. :D

Mariann_ P>!
Katherine Applegate: Kívánságfa

No, itt egy újabb könyv, amivel le lehetne cserélni az idejét múlt kötelező olvasmányokat, vagy ki lehetne bővíteni vele.
Annyira szerettem, hogy el sem tudom mondani.
Az öreg vörös tölgy és a körülötte zajló élet egyszerűen lenyűgözött.
Olvassátok akár gyerekeknek, unokáknak is.
Az illusztráció is csodaszép !

annasimple>!
Katherine Applegate: Kívánságfa

Azt hiszem én most elvonulok sírni. Kellett ez a történet a háborgó lelkemnek. Igazi csoda ez a könyv.

AniTiger P>!
Katherine Applegate: Kívánságfa

Nagyon szerettem olvasni, teljesen elvarázsolt Vörös, Bongó, Tamar és az utca lakóinak története. Szeretem, amikor egy mesében elrejtenek egy másik sztorit – itt pl. Maeve történetét –, és azt is, amikor rengeteg apró mellékvágánya is van a történetnek (gondolok itt a nevekre, a kívánságokra, a bolondos cicákra). Elgondolkodtató történet barátságról, állat- és növényszeretetről, toleranciáról, elfogadás és befogadásról. Még sosem olvastam fa által elbeszélt történetet, ezért emiatt is különleges élmény volt, ráadásul szemet gyönyörködtetőek az illusztrációk is!

Kedvenc: az elnevezések!

Bővebben a blogon…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/12/katherine…


Népszerű idézetek

Tóth_Orsolya_3 P>!

Tamar minden tavaszi éjjelen arra emlékeztetett, hogy a csöndben szépség, az elfogadásban áldás lakozik.

36. oldal

Tóth_Orsolya_3 P>!

Micsoda áldás, ha valaki elfogadja és szereti önmagát!

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: áldás
Tóth_Orsolya_3 P>!

Az odú a bizonyíték arra, hogy elegendő idővel, megfelelő gondoskodással és kellő reménnyel valami rosszból jó válhat.

31. oldal

Chöpp >!

Egy optimista kavarógép. Az vagyok. Létezik ettől rosszabb is a világon.

85. oldal

Jagika P>!

A természet nem mindig bájos, tisztességes vagy kedves.

36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: természet
kellyolvas P>!

Ó, hogy én mi mindent szerettem volna mondani a két gyereknek! El akartam mondani, hogy barátságot kötni egyáltalán nem nehéz. Hogy sokszor hagyjuk, hogy a világ megnehezítse a barátkozást. Szólni akartam nekik, hogy még beszélgessenek egy kicsit. És nagyon szerettem volna valamit elérni. Ha csak egy egészen apró dolgot is,…

121

Jagika P>!

Optimista vagyok. Szeretek előre tekinteni. Öreg vagyok, és sok mindent láttam: jót is, rosszat is. De sokkal több jót láttam, mint rosszat.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: optimizmus
Flora_The_Sweaterist P>!

Nehéz dolog a fákkal társalogni. Nem vagyunk egy fecsegő népség.

9. oldal

Flora_The_Sweaterist P>!

(…) az ember sosem lehet elég öreg ahhoz, hogy ne érjék meglepetések.

36. oldal

Flora_The_Sweaterist P>!

De van, amikor csak anynyit tehetünk, hogy emelt fővel, szilárdan állunk.

92. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter és a Titkok Kamrája
Soman Chainani: Itt nincsenek hercegek
Holly Black – Cassandra Clare: Az aranytorony
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Fekete István: Téli berek
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert
Sara Pennypacker: Pax
Eliot Schrefer: Erőpróba
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája
Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére