5. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
8. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján
12. legjobb fantasy könyv a molyok értékelése alapján
18. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Kívánságfa 141 csillagozás

Katherine Applegate: Kívánságfa Katherine Applegate: Kívánságfa

Helló! Egy öreg északi vörös tölgy vagyok, de a barátaim csak Vörösnek hívnak. Odvaimban kis baglyok nevelkednek, gyökereim között mosómedvék rejtőznek, menedéket biztosítok az izgága oposszumok számára, és hűvös árnyékot kínálok a forró nyári napokon. És még egy fontos dolog: a környéken élő emberek minden évben, május elsején eljönnek, hogy az ágaimra kötözzék a kívánságaikat. Az álmok, vágyak és remények suttogó fája vagyok. Egy kívánságfa. Soha nem beszélek emberekkel. Ez egy szabály. Minden élőlény a saját biztonsága érdekében betartja ezt a szabályt. De most kivételt fogok tenni, és elmesélek neked egy történetet a barátságról és a szeretet erejéről. Nyisd ki a füled!

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Delfin könyvek Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2019
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634991229
>!
Maxim, Szeged, 2019
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634991229 · Fordította: Abrudán Katalin · Illusztrálta: Charles Santoso

Enciklopédia 16


Kedvencelte 37

Most olvassa 3

Várólistára tette 126

Kívánságlistára tette 133

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Márk_2011 P>!
Katherine Applegate: Kívánságfa

Az erdő fohásza jutott eszembe. És míg olvastam sok minden egyéb is! Az összetartás ereje, és a szereteté. Kell ez a könyv az ifjúság kezébe!

AZ ERDŐ FOHÁSZA
Vándor, ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet!
Én vagyok tűzhelyed melege hideg, téli éjszakákon,
én vagyok tornácod barátságos fedele,
amelynek árnyékába menekülsz a tűző nap elől,
és gyümölcsöm oltja szomjúságodat.
Én vagyok a gerenda, amely házadat tartja,
én vagyok asztalod lapja,
én vagyok az ágy, amelyben fekszel,
a deszka, amelyből csónakodat építed.
Én vagyok házad ajtaja, bölcsőd fája, koporsód fedele.
Vándor, ki elmégy mellettem, hallgasd meg a kérésemet:
– Ne bánts!

(Fordította: Fekete István)

Mikor az osztály megjelent a fa körül…. Akkor már alig láttam a lapokat a könnyeimtől !
Csodálatos mese!

4 hozzászólás
bhannaa P>!
Katherine Applegate: Kívánságfa

“De ez a történet az igazi életről szól.
És az élet, mint a jó kertek: rendezetlen.”

Nagyon kis aranyos történet volt! Nagyon érdekes volt úgy olvasni, hogy nem egy ember szemszögéből ismertük meg a történetet hanem a fa szemszögéből. Nagyon fontos volt ebben a történetben az emberi kapcsolatok, és nagyon édes volt nézni hogy Vörös össze szeretné hozni Tamart és Stephent. Vörös egy végtelenül okos,bölcs és bátor fa! Bongó egy végtelenül vicces ám pesszimista varjú! Nagyon szerettem a megszólalásait :)
Ez a könyv rávilágított arra, hogy a mai világ rohanásában mennyire nem foglalkozunk az emberi kapcsolatokkal és a természettel. Csak megkellene állnunk, hogy megcsodáljuk a fákat, a rózsákat, a tulipánokat vagy az éppen előttünk elfutó cicát. Vagy éppen csak rákellene írnunk a rég elfeledett barátainkra, és megkérdezni miújság van velük. Értékeljük az életünk minden másodpercét és ne majd akkor ébredjünk fel amikor már túl késő lenne! Kezdjünk el élni most, és ne amikor már késő! Hipp-hopp elszaladnak felettünk az évek. Értékeljünk minden percet!

1 hozzászólás
Navi P>!
Katherine Applegate: Kívánságfa

A végén bizony könnyeztem, egy kicsit, de könnyeztem.
Gyönyörű mese a család, a barátság jelentőségéről, a történelemről. Stephen nagyon aranyos kisfiú, s örülök, hogy az egész iskola kiállt mellette és támogatta. Sajnáltam Tamart, remélem, Stephennel jó barátok lesznek. Vörös pedig, … remélem megkapja a védelmet.

Tóth_Orsolya_3 P>!
Katherine Applegate: Kívánságfa

Ennél csodálatosabb könyvvel nem is köszönthettem volna az új esztendőt.
A könyvben található rajzok pedig gyönyörűek voltak.

Jagika P>!
Katherine Applegate: Kívánságfa

Tölgyfa. A kelta hitvilág misztikus fája. Nem véletlenül történik csoda e kedves történetben, és megoldódnak a problémák is. Közben elfogadásra, természet/szeretetre nevel a mű – remélem, sok ifjú olvasója lesz…

2 hozzászólás
Ibanez P>!
Katherine Applegate: Kívánságfa

„…ez a történet az igazi életről szól. És az élet, mint a jó kertek: rendezetlen.”
    
„Nehéz dolog a fákkal társalogni. Nem vagyunk egy fecsegő népség.”
    
Nem hiába kedvencem az írónő másik könyve is, Ivanék törtenete után a Kívánságfa is megvett kilóra, gyakorlatilag már az első pár bekezdésével. Vörös, a város kívánságfája meséli el nekünk életének legfontosabb mozzanatait, állati barátainak életét, barátságát Bongóval és természetesen a megfigyelt emberekét.
    
„A kívánságfák évszázados, megbecsült hagyománya messzire nyúlik vissza az időben. Különösen sok van belőlük Írországban, ahol rendszerint a galagonyák és időnként a kőrisek töltik be ezt a szerepet. De a világ sok más részén is élnek kívánságfák.”
    
Minden megváltozik, hiszen a házba, ahol Vörös is áll, egy új család költözik, akik mások, mint a többiek, s ez viszályokhoz vezet. A kislány csak barátra és békére vágyik, s Vörös – saját életének végét látva – úgy dönt, most először Bongó és a többiek segítségével megpróbálja teljesíteni… de az ő kívánsága vajon teljesül-e?
    
„… a fáknak végtére is meglehetősen bonyolult kapcsolatuk van az emberrel. Az egyik pillanatban még ölelgetnek minket. A másikban meg asztalokat és nyelvleszorító spatulákat készítenek belőlünk.”
    
A történet egyébként nem hosszú, szellős, és egyszerű, mint a faék. Mégis, csakúgy mint Ivánnál, talán ebben az egyszerű, szinte már „gyerekesnek” ható stílusban van valami, ami úgy képes szíven szúrni az olvasót, hogy képtelen visszatartani a könnyeit. Én bizony itt is elérzékenyültem, a végén a fára akasztott üzenetek tartalmánál…
    
"Én nagyon szeretem az embereket.
És mégis…
Kétszáztizenhat évgyűrűt megértem, és mégsem tudom megérteni őket."
    
Nagyon szép könyv, amely közelebb hoz a természethez, megmutatja, mennyi kis állat élhet a közelünkben rejtőzve, megmutatja, mennyire fontos a barátság és hogy egyetlen döntés akár egy egész közösség hozzáállását képes megváltoztatni.
    
„…ha pusztán csak a levelek susogását hallod, akkor se aggódj különösebben. A legtöbb fa a lelke mélyén zárkózott egyéniség.”

Porcsinrózsa>!
Katherine Applegate: Kívánságfa

Egy könyv, amelytől ünneplőbe öltözik a szívünk, és megfényesedhet a lelkünk. Bár ez a regény Delfin – könyv, tehát a gyerekek örömére íródott, azt gondolom, hogy minden felnőttnek is el kellene olvasnia, hogy egy kissé jobbá váljunk mi magunk, és szebb legyen a világ általunk. Jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy jobban értjük, szeretjük majd a fákat, a természetet az olvasás után. De ha erre azt mondjuk : sicc az ilyen gyermeteg dolgokkal, s csak annyi hatása marad, hogy az olvasás idejére kissé megnyugszunk, hátra hagyjuk a napi nyűgöket, nos, már ezért is megéri elolvasni. Mindenkinek ajánlom, terápiás hatásai ugyanis kitűnőek.

2 hozzászólás
Sippancs P>!
Katherine Applegate: Kívánságfa

Hüpp, hüpp, azt hiszem valami porszem ment a szemembe…
Rendkívül szép és megható mese volt. Nevezzetek zakkantnak, de én mindig is hittem abban, hogy a növényeknek van lelkük, úgyhogy Vörös gondolatai és élete a szívem mélyéig hatoltak. Bolondos egy kompánia volt az övé, nagyon jókat nevettem Bongón és a csemetéken, a végén pedig izgulhattam, hogy a kétszáztizenhat évgyűrűből sokkal több legyen.
Remélem egyszer eljutunk oda, hogy az ilyen és ehhez hasonló könyveket ajánlják az iskolában kötelező olvasmánynak.
Ja, és én is csak azt tudom mondani: fúúúj, csokoládéspagetti!

4 hozzászólás
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Katherine Applegate: Kívánságfa

Ez egy nagyon szép és megható történet volt, igazán szívmelengető, tetszett.
Kis nosztalgiát éreztem a hajdanvolt biológia órák iránt, de nagyon díjaztam, hogy mindezt olvasmányosan, kedvesen írta meg a szerző. Nem volt egyáltalán didaktikus, tankönyvszagú. Ennek a könyvnek olvasásával, könnyedén megszerettethetik a gyerekekkel a biológiát és a környezetismeretet, arról nem is beszélve, hogy a környezetünk megóvására és védelmére buzdít.
Úgy gondolom nem ártana a mai világban sok ilyen kívánságfát létrehozni, ami összehozza az embereket.

kratas P>!
Katherine Applegate: Kívánságfa

Milyen csodálatos mese!
Barátságról, szeretetről, kirekesztésről és elfogadásról és az életről, némi varázslattal fűszerezve. Úgy szeretnék még több ilyen mesét olvasni :)

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Tóth_Orsolya_3 P>!

Micsoda áldás, ha valaki elfogadja és szereti önmagát!

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: áldás
Tóth_Orsolya_3 P>!

Tamar minden tavaszi éjjelen arra emlékeztetett, hogy a csöndben szépség, az elfogadásban áldás lakozik.

36. oldal

Tóth_Orsolya_3 P>!

Az odú a bizonyíték arra, hogy elegendő idővel, megfelelő gondoskodással és kellő reménnyel valami rosszból jó válhat.

31. oldal

Jagika P>!

A természet nem mindig bájos, tisztességes vagy kedves.

36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: természet
Chöpp P>!

Egy optimista kavarógép. Az vagyok. Létezik ettől rosszabb is a világon.

85. oldal

Pandaland P>!

Ha belegondolok, hogy már hányszor emésztettem magam olyasmi miatt,ami aztán sose következett be!

69. oldal

1 hozzászólás
kellyolvas P>!

Ó, hogy én mi mindent szerettem volna mondani a két gyereknek! El akartam mondani, hogy barátságot kötni egyáltalán nem nehéz. Hogy sokszor hagyjuk, hogy a világ megnehezítse a barátkozást. Szólni akartam nekik, hogy még beszélgessenek egy kicsit. És nagyon szerettem volna valamit elérni. Ha csak egy egészen apró dolgot is,…

121

Jagika P>!

Optimista vagyok. Szeretek előre tekinteni. Öreg vagyok, és sok mindent láttam: jót is, rosszat is. De sokkal több jót láttam, mint rosszat.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: optimizmus
Flora_The_Sweaterist>!

(…) az ember sosem lehet elég öreg ahhoz, hogy ne érjék meglepetések.

36. oldal

Jesper_Olsen >!

És én pontosan tudtam, mire gondol. Ez az egyik előnye, ha valaki szívesen meghallgat másokat: rengeteget tanul a világról.

80. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: Athéné jele
Charles Gilman: Démon tanár úr
Jessica Townsend: Csudamíves
Otfried Preußler: Krabat
John Flanagan: A lángoló híd
Otfried Preußler: Krabat a Fekete Malomban
H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Könyves Karolina: A csillagok kulcsa
Eric Elfman – Neal Shusterman: Hawking folyosója