Kívánságfa 13 csillagozás

Katherine Applegate: Kívánságfa Katherine Applegate: Kívánságfa

Helló! Egy öreg északi vörös tölgy vagyok, de a barátaim csak Vörösnek hívnak. Odvaimban kis baglyok nevelkednek, gyökereim között mosómedvék rejtőznek, menedéket biztosítok az izgága oposszumok számára, és hűvös árnyékot kínálok a forró nyári napokon. És még egy fontos dolog: a környéken élő emberek minden évben, május elsején eljönnek, hogy az ágaimra kötözzék a kívánságaikat. Az álmok, vágyak és remények suttogó fája vagyok. Egy kívánságfa. Soha nem beszélek emberekkel. Ez egy szabály. Minden élőlény a saját biztonsága érdekében betartja ezt a szabályt. De most kivételt fogok tenni, és elmesélek neked egy történetet a barátságról és a szeretet erejéről. Nyisd ki a füled!

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Delfin könyvek

>!
Maxim, Szeged, 2019
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634991229 · Fordította: Abrudán Katalin

Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Tóth_Orsolya_3 P
Katherine Applegate: Kívánságfa

Ennél csodálatosabb könyvvel nem is köszönthettem volna az új esztendőt.
A könyvben található rajzok pedig gyönyörűek voltak.

>!
kellyolvas P
Katherine Applegate: Kívánságfa

Vörös, a főszereplő mondja el a történetet, egy északi vörös tölgyfa, mégpedig egy idősebb, de ereje teljében levő mesélő hangján, a legkisebbek számára is érthető nyelvezettel. Könnyű olvasást biztosítanak a rövid fejezetek, ezt kedvelik a gyerekek, a kedves rajzok pedig jól kiegészítik a képzeletet.
Vörös szelíd, de mégis nagyon erős főhős, aki masszív gyökereken állva magasodik az utca fölé. Nyáron hűs árnyékot ad, ősszel szemkápráztató vörös színekbe öltözik, erről kapta a nevét is. Van egy különleges tulajdonsága is, Vörös egy valódi kívánságfa. Az ír bevándorlók hozták magukkal ezt a kedves szokást, minden május elsején szalagokra, papírcsíkokra felírt kívánságokat kötöznek a kiválasztott fára az emberek és persze várják a csodát. Épp a történetünk idején is erre készülődnek, amikor is szembetalálkozunk az egyik fő konfliktussal, Vöröst ki akarják vágni, mert az ingatlantulajdonost zavarja ez a felhajtás, ősszel meg a lombhullatás, amit neki kell felsepernie. Pont a május elsejei időpont a legalkalmasabb a kivágásra, mert akkor az emberek közelsége miatt egy napra elhagyják a fát az ott lakó állatok, így az állatvédők sem szólhatnak bele. De ne szaladjunk előre, mert van itt más zűr is.
Vörös közelében több lakóház áll, bérbe is adnak belőlük. Nemrég egy muszlim család költözött ide, akikre ferde szemmel néznek az emberek. De csakis ők, ugyanis az állatok és Vörös is ugyanolyan embereket látnak bennük, mint bárki más. Lakik ott egy kislány, aki éjjelente kijár a tölgyhöz, szeret a fa alatt üldögélni, és mivel csendes, a kisállatok lemerészkednek hozzá és egészen megbarátkoztak a közelségével. A kislány, Tamar is visz egy kívánságot a fához: Bárcsak lenne egy barátom!
A tölgy és az állatok terveket szőnek, hogyan hozzák össze Tamar és Stephen (a szomszéd kisfiú) barátságát, és hogy végül sikerül-e nekik, az megtudjátok a regényből.
Nagyon sok jelentős mondanivalót ad a szerző az olvasóknak, akik Vörös bölcs gondolatain keresztül magukévá tehetik ezt az elfogadó szemléletet. Minden ember egyenlő bánásmódot érdemel!
Vörös rengeteg érdekes információt oszt meg az olvasókkal a fákkal kapcsolatban, élvezetes olvasni minden egyes mondatot a természet csodáiról, ebből is tanulhatnak a gyerekek.
Külön ki kell emelnem a szerző humorát. Természetesen duplán csattannak a „fa” viccek, természetesen Vöröstől hangzanak el ezek a fárasztó, de szórakoztató beszólások. De nagyon viccesek az állatok nevei is, ahogy a különböző fajok elnevezik magukat, ki a félelmei, ki a kedvencei után.
Őszintén bevallom, az én érzékeny lelkemnek egy kedves fa kivágásának a veszélye is elég ahhoz, hogy bőgjek, mint a záporeső, de én még a Micimackón is tudtam sírni felnőtt fejjel a moziban. Szóval számomra nagyon megható volt az egész végkifejlet, de azért nem kell aggódni, a gyerekek ezt lazábban veszik, spoiler
Oldalakon át lehetne még sorolni mennyi mindent ad ez a történet az olvasóknak a barátságról, szeretetről, összefogásról, elfogadásról. Régóta ez a legjobb gyerekkönyv, amit a kezembe vettem, érdemes elolvasni, minden korosztály talál benne mondanivalót. Mindenképp szeretnék még olvasni a szerzőtől, már az Iván, az egyetlen kapcsán is éreztem, hogy érdemes, úgyhogy várom a következőt.

>!
AniTiger MP
Katherine Applegate: Kívánságfa

Nagyon szerettem olvasni, teljesen elvarázsolt Vörös, Bongó, Tamar és az utca lakóinak története. Szeretem, amikor egy mesében elrejtenek egy másik sztorit – itt pl. Maeve történetét –, és azt is, amikor rengeteg apró mellékvágánya is van a történetnek (gondolok itt a nevekre, a kívánságokra, a bolondos cicákra). Elgondolkodtató történet barátságról, állat- és növényszeretetről, toleranciáról, elfogadás és befogadásról. Még sosem olvastam fa által elbeszélt történetet, ezért emiatt is különleges élmény volt, ráadásul szemet gyönyörködtetőek az illusztrációk is!

Kedvenc: az elnevezések!

Bővebben a blogon…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/12/katherine…

>!
Lobo P
Katherine Applegate: Kívánságfa

Nagyon szép történet volt, amit egy olyan fa mesél el, amely idősebb bármely embernél, s bár folyamatosan felhívja a figyelmet arra, hogy ő csak egy fa, sokkal emberibben viselkedik mint bárki. Elfilozofálgat az életről, megfigyel és nagy kedves apróságokat oszt meg az olvasókkal az állatokról, akiknek menedéket, otthont biztosít (például, hogy milyen neveket adnak maguknak). Nem kevés humor is akad a történetben, elvégre Vörös rendszeresen faviccekkel próbálkozik, s ő maga is tudja, hogy egyrészt nem jó viccmesélő, másrészt meg el is várják tőle, hogy ne legyenek poénjai.
A kerek sztori pedig ugyanakkor nagyon is aktuális problémáról szól: a muszlimokkal szembeni előítéletről, de olyan finoman érinti a kérdést, hogy egyáltalán nem tűnik erőltetettnek, egyáltalán nem töri meg a ritmust. Na és persze arra is felhívja a figyelmet, hogy igazából mindenki aki ott él a környéken valamikor ugyanúgy kívülálló volt, mint Tamar családja, de egy közös hagyományteremtés összehozta őket.

A kívánságfa egy nagyon szép történet barátságról és összetartásról, természetről, hagyományokról és közösségről. Olvasmányosan, gördülékenyen van megírva és az üzeneten kívül rengeteg tudományos információt is tartalmaz növényekről, állatokról. Nagyon jól kell érteni a szóforgatáshoz ahhoz, hogy minden teljesen organikusnak tűnjön és ne legyen semmi túltolva és túlszirupozva, s Katherine Applegate könnyedén megugrotta ezeket az akadályokat.
A könyvből a közönsége, a kisiskolások igencsak sokat tanulhatnak, egész szórakoztató módon. Sőt az olvasás is könnyű, mert nagyok a betűk, rövidek a fejezetek és kimondottan szépek az illusztrációk.

Részletesen: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2019/12/08/katherine…

>!
Fermin
Katherine Applegate: Kívánságfa

Ez a történet annyira cuki, hogy azt elmondani nem lehet. Szeretetről, barátságról és egymás elfogadásáról szól. Egy öreg tölgy (Vörös) meséli el nekünk az eseményeket. Rengeteg jópofa állat szerepel benne. Bongó a varjú volt a kedvencem. Szerintem nagyon jó rajzfilmet lehetne ebből csinálni. Általában nem szoktam annyira rajongani a gyermek és ifjúsági könyvekért, de ez most nagyon betalált. Csak ajánlani tudom.

>!
Flora_The_Sweaterist P
Katherine Applegate: Kívánságfa

Katherine Applegate gyermekkönyve felnőtt fejjel olvasva is elgondolkodtató. Bár fő témája a tolerancia és nyitottság, olyan kérdéseket is feldolgoz, mint az idősödés, illetve annak a vágya, hogy meghalljanak bennünket. A bájos történet mellett nekem az rajzok voltak nagy kedvenceim, az illusztrátor állatábrázolásában tökéletes egyensúlyban van a stilizált és valósághű megjelenítés, a borító pedig szerintem egyszerűen szemet gyönyörködtető.

Bővebben: https://florathesweaterist.wordpress.com/2019/12/11/kat…

>!
Kettinger_Laura P
Katherine Applegate: Kívánságfa

Küllemre minden bizonnyal a legszebb könyv, amit az elmúlt évben olvastam. Az illusztrációk bámulatosak benne.

Csodálatos, és szívetmelengető mese. Tökéletes rá, hogy melegséget csempéssze a hideg, sápadt, őszi estékbe. A vége pedig azért könnyet csalt a szemembe…

Könnyen olvasható, remek történet, nem is hosszú, és sok rövid fejezetből áll. Ha tanár lennék, biztosan ezt adnám a 10-14 éves tanulóim kezébe. Ilyen kötelező olvasmányok kellenének! Ha ettől nem szeret meg egy gyerek olvasni, akkor semmitől. Nem bántam meg, hogy belekezdtem.

1 hozzászólás
>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog
Katherine Applegate: Kívánságfa

A Kívánságfa egy gyönyörű, elgondolkodtató és szívhez szóló regény, amiben Vörös, a fa mesél megannyi bölcsességgel és időnként imádnivaló fa-humorral. Engem teljesen elvarázsolt ez a történet, olyan jó érzés volt olvasni.

Bővebben a blogon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2019/12/konyvkritika-katherine-a…

>!
Regike9
Katherine Applegate: Kívánságfa

Ez a könyv nagyon jól meg van írva ! A képeki is nagyon szépek szívesen beszélgetnék én is egy fával biztos jó lehet. A régi történet, hogy hogyan alakult ki ez a szokás nagyon jól meg lett fogalmazva olyan mint ha igaz lenne. De bár ki tudja? Lehet, gogy az írónő egy kis tapasztalatot is csempészett a könyvbe.


Népszerű idézetek

>!
Tóth_Orsolya_3 P

Micsoda áldás, ha valaki elfogadja és szereti önmagát!

47. oldal

>!
Tóth_Orsolya_3 P

Tamar minden tavaszi éjjelen arra emlékeztetett, hogy a csöndben szépség, az elfogadásban áldás lakozik.

36. oldal

>!
Tóth_Orsolya_3 P

Az odú a bizonyíték arra, hogy elegendő idővel, megfelelő gondoskodással és kellő reménnyel valami rosszból jó válhat.

31. oldal

>!
kellyolvas P

Ó, hogy én mi mindent szerettem volna mondani a két gyereknek! El akartam mondani, hogy barátságot kötni egyáltalán nem nehéz. Hogy sokszor hagyjuk, hogy a világ megnehezítse a barátkozást. Szólni akartam nekik, hogy még beszélgessenek egy kicsit. És nagyon szerettem volna valamit elérni. Ha csak egy egészen apró dolgot is,…

121

>!
Flora_The_Sweaterist P

(…) az ember sosem lehet elég öreg ahhoz, hogy ne érjék meglepetések.

36. oldal

>!
kellyolvas P

….ha véletlenül egy kivételesen barátságosnak tűnő fa mellett találod magad egy kivételesen szerencsésnek tűnő napon, akkor nem árt, ha figyelsz és fülelsz.
Nekünk, fáknak, a viccmeséléshez nincsen túl nagy tehetségünk.
Mesélni viszont jól tudunk.

197

>!
Flora_The_Sweaterist P

Nehéz dolog a fákkal társalogni. Nem vagyunk egy fecsegő népség.

9. oldal

>!
Flora_The_Sweaterist P

Tamar minden tavaszi éjjelen arra emlékeztetett, hogy a csöndben szépség, az elfogadásban áldás lakozik.

36. oldal

>!
Flora_The_Sweaterist P

De van, amikor csak anynyit tehetünk, hogy emelt fővel, szilárdan állunk.

92. oldal

>!
Flora_The_Sweaterist P

A varjak sóhajtása félreismerhetetlen, olyan, mint amikor egy aprócska, házsártos vénember felnyög.

44. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Michael Ende: A sátánármányosparázsvarázs­pokolikőrpuncspancs­lódítóbódítóka
Brian Jacques: Martin, a harcos
Stephen Chambers: Jane és a Hollókirály
Rick Riordan: Neptunus fia
Soman Chainani: Az én váram
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Eric Elfman – Neal Shusterman: Edison csapdája
Tim Burton: Karácsonyi lidércnyomás
Catherynne M. Valente: A lány, aki Tündérföld alá zuhant és a tivornya élére állt