Fűzfanni 23 csillagozás

Katherine Applegate: Fűzfanni

A Föld vénséges vén, és mi nem vagyunk azok: ez minden, amit észben kell tartanunk.
A tizenegy éves Fűzfanni rengeteg élőlény iránt lelkesedik, de kedvencei azok a nehezen szerethető állatok, akiket bűzrikkancs néven ismer a környék. Véletlenfalva lakói szörnyeknek tartják őket, de Fűzfanni biztos abban, hogy ezek az állatok létfontosságú szerepet töltenek be a természetben. Az utóbbi időben azonban a természet megharagudott az emberekre. Véletlenfalvát mindenféle baj sújtja, és a szárnyas macik közül is egyre kevesebben térnek haza, pedig ezek a költöző állatok emberemlékezet óta a kék fűzfák lombkoronájában telelnek csillogó buborékfészkekben. Idén viszont egyetlen szárnyas maci sem tért vissza, és senki sem tudja, miért. Amikor egy ajándék varázslattal lepi meg Fűzfannit és barátját, Konrádot, a lány elhatározza, hogy kiáll az állatokért, és még az eltűnt szárnyas macik rejtélyét is sikerül megoldania.

Eredeti cím: Willodeen (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2021

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Delfin könyvek Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2022
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634996019 · Fordította: Ladányi Csilla · Illusztrálta: Charles Santoso

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Csipi · Fűzfanni · Maja

Helyszínek népszerűség szerint

Véletlenfalva


Most olvassa 2

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Jagika P>!
Katherine Applegate: Fűzfanni

Attól tartottam, hogy Katherine Applegate: Kívánságfa című műve után nehéz lesz ugyanolyan színvonalas történetet olvasnom, de szerencsére tévedtem. Ebben a regényben is a természet szeretete, az egymásra figyelés és az elfogadás rendkívül hangsúlyos, de nem erőszakosan, hanem egy bájos kis mese formájában. Fűzfanni határozott kiállása a bűzrikkancsok mellett annyira kedves és példaértékű: nemcsak a bájos szárnyas macikat kell szeretnünk, hanem a kevésbé pompás példányokat is, hiszen mindenkire szükség van ezen a világon…

kellyolvas P>!
Katherine Applegate: Fűzfanni

A szerzőtől olvastam már néhány történetet, de talán ez a legaktuálisabb. Főszereplője egy 11 éves árva kislány, aki nagyon közel áll a természethez. A falusiak különcnek tartják, de őt nem zavarja, inkább a növényekkel, állatokkal foglalkozik, a természetet vizsgálja, jegyzetel szorgalmasan, érdeklik a változások. A falu kétségbeesik, amikor a szárnyas macik eltűnnek a fűzfákról, pedig a miattuk tartott vásár a fő bevételforrásuk. Mi köze lehet ennek a bűzrikkancsok kiirtásához? Fűzfanni és újdonsült barátja Konrád egy apró varázslat segítségével kibogozza a szálakat és megoldást találnak a problémára. A félénk Fűzfanni eléri, hogy meghallgassák a felnőttek és komolyan vegyék a szavait. Ez a történet egyaránt szól a szeretetről, egymásra figyelésről, a természet egyensúlyáról és arról hogy akármilyen kicsi is valaki, hozzá tud járulni a változáshoz. link

Gabriella_Szaszkó IP>!
Katherine Applegate: Fűzfanni

Mindenképpen kedvenc lett idén. Hihetetlenül fontos témát jár körbe gyerekek számára is érthető formában, nem szájbarágósan, hanem empatikusan, hitelesen, mindezt csodás gyerek és felnőttkarakterekkel és még aranyosabb állatokkal fűszerezve. Először féltem a környezetvédelem dologtól, hogy nagyon direkt lesz, de egyáltalán nem. Szerintem minden generációnak hasznos lehet, fiatalabbnak és idősebbeknek is. Keserédes, imádnivaló történet.

fannislibrary P>!
Katherine Applegate: Fűzfanni

"A Fűzfanni egy elképesztő aranyos, szívmelengető és érdekfeszítő könyv, amely a természetvédelem fontosságára hívja fel a kicsik és nagyok figyelmét egyaránt. Nem olvastam korábban az írónőtől, ezért kíváncsi voltam, hogy milyen stílusban tudja átadni ezt az akutális és égető problémát. Úgy érzem, sikerült megtalálnia azt a hangot, amire egy Fűzfannival egyidős, 11-12 éves gyermeknek szüksége lehet ahhoz, hogy valóban elkezdje érdekelni a téma. Sok esemény és motívum átültethető a való világba, kezdve a természeti katasztrófákkal az állatfajok eltűnésén át, arról nem is beszélve, hogy Fűzfanni által az olvasó is megtapasztalhatja, hogy milyen érzés „kívülállónak” lenni. Úgy vélem, ez egy elejétől a végéig tökéletes gyerekkönyv, amely igazán értékes és időtálló gondolatokat fogalmaz meg."

Bővebben:
https://fannislibrary.blogspot.com/2023/03/katherine-ap…

NikoLetti>!
Katherine Applegate: Fűzfanni

„Azt hiszem, életem végéig gyógyulófélben leszek. Úgy tűnik, így megy ez, ha elveszítünk valakit, akit szeretünk. ”

Újabb szépséges kötetet olvastam szeretetről, barátságról, és a varázslatról, ami megmagyarázhatatlanul világunkhoz tartozik .
Fűzfanni egy különleges kislány, aki olyan különleges , mint bármelyik másik kislány, aki veleszületett adottságait használja. :)

Belle_Maundrell >!
Katherine Applegate: Fűzfanni

Annyira örülök, hogy a @Blogturné_Klub jóvoltából megnyerhettem ezt a könyvet, mert magamtól valószínűleg simán elkerült volna. Pedig milyen csodálatos, szívmelengető történet. Imádom, hogy olyan szépen, a legkevésbé sem szájbarágósan hvja fel a figyelmet a környezet védelme és az egyensúly fenntartásának fontosságára. Minden mindennel összefügg, és semmit nem pusztíthatunk el anélkül, hogy abban is kárt ne tennénk, amit meg akarunk őrizni.

Más fontos témák is nagy szerepet játszanak a történetben, mint pl. a gyászfeldolgozás és a bizalom felépítése, de ez nem nyomja rá a bélyegét végérvényesen a hangulatra, mert ellensúlyként rengeteg cukiság van benne. A szereplőket nagyon gyorsan a szívembe zártam; Fűzfanni csodálatraméltó és erős kis hősnő, szépen fel van építve a karaktere. A Konráddal való barátságáról is öröm volt olvasni.
De a csúcspontot egyértelműen a varázslatos állatok jelentik. A szárnyas macikba azonnal beleszerettem, annyira cuki a borító, de a bűzrikkancsok sincsenek lemaradva mögöttük. Nem nehéz rájönni, mi köze van egymáshoz a két fajnak, de ez egyáltalán nem zavaró. Duuzuu és Csibész elképesztően imádnivalóak, legszívesebben szerteszétszeretgettem volna őket. *-*

A befejezés tökéletes, öröm volt látni Véletlenfalva lakóinak összefogását. Én azt hittem, máshogy fogják megoldani a problémát spoiler, de így még jobb volt, és megmutatta, hogy a valóságban is helyre lehet hozni a hasonló helyzeteket. Csak egy icipici hiányérzetem van spoiler, de szemet tudok hunyni felette. spoiler

Az illusztrációk fantasztikusak, sajnáltam is, hogy viszonylag kevés van belőlük. Természetesen a szárnyas macikat nem lehet felülmúlni, de a végén annyira gyönyörű a partmenti fűzfákat ábrázoló rajz, hogy nem győztem csodálni.

Nem hittem volna, hogy ilyen nagy hatással lesz rám, de imádtam. A világ sokkal jobb hely lenne, ha mindenki olyan lenne, mint Fűzfanni.

wzsuzsanna P>!
Katherine Applegate: Fűzfanni

(…) A leginkább azért tetszett ez a regény, mert nem didaktikus és szájbarágós módon, mégis rengeteg mindent tanít az élet több fontos területéről. Egyrészt ott van az a szemlélet, miszerint mindennek megvan a maga helye a természetben, és nem szabad egy állatot (vagy akár embert) csupán az alapján elutasítanunk, hogy számunkra nem annyira vonzó tulajdonságokkal rendelkezik. Aztán ott van az is, hogy lehet valaki akármilyen fiatal, igenis van lehetősége arra, hogy hallassa a hangját, és kiálljon azok mellett az értékek mellett, amikben hisz. Nagyon fontos téma a történetben a gyász, a bizalom újraépítése és a barátság is. Fűzfannit óriási veszteség érte, ráadásul sok szempontból magának való és furcsa kislány, és mivel sokan bántották, nagyon nehezen bízik meg valakiben azokon kívül, akik felnevelték. Konráddal való kapcsolata apró lépésekben, fokozatosan épül, mint ha ő maga is egy szelídítésre váró, riadt kis állat lenne. Nagyon megszerettem a két gyerek karakterét, és végig drukkoltam nekik, hogy sikerüljön felnyitniuk a felnőttek szemét. Nagyon tetszett az is, hogy az írónő egy képzeletbeli világba helyezte a cselekményt, varázslatos lényekkel benépesítve, így megvolt a meseszerű jelleg, mégis átjött a környezetvédelemmel kapcsolatos mondanivaló is.

Katherine Applegate engem megint teljesen elvarázsolt, imádtam Fűzfanni történetét a sajátos hangulatával és törékeny, sebezhető kis hőseivel. Nagyon érzékeny és szép történet, amiben kulcsszerepe van annak az értéknek, hogy a természetben minden és mindenki fontos, és hogy az ennek megfelelő tisztelettel és szeretettel kellene viszonyulnunk a környezetünkhöz. Charles Santoso néhány rajza remekül kiegészíti a szöveget, ami egyébként nagyon szép, köszönhetően Ladányi-Turóczi Csilla fordításának is. Szerintem 8-9 éves kortól már nyugodtan lehet próbálkozni vele, felső korhatár pedig nincsen, én legalábbis teljesen a hatása alá kerültem és alig várom, hogy újra olvashassam majd valamelyik gyerkőcnek a családban.
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2023/03/fuzfanni-erteke…

csak_olvass>!
Katherine Applegate: Fűzfanni

A Fűzfanni című gyerekeknek szóló regény egy igazán kedves és szerethető olvasmány. A mese nagyon szerethető, én imádtam az olvasás minden egyes másodpercét. Az első pillanattól kezdve sejtettem, hogy mi lesz az összefüggés a bűzrikkancsok és a szárnyas macik között, de egy másodpercig sem untam az olvasást.

Egy igazi hiánypótló kötet, melynek legfőbb erőssége a környezetvédelemmel kapcsolatos mondanivalója. Az, akinek fontos, hogy megóvja a környezetét biztosan nem újdonság, de vitathatatlan tény, hogy a földünk és tulajdonképpen a teljes élővilágunk óriási veszélyben van. Az emberek néha azt gondolják, hogy nem probléma, ha egy-egy műanyagzacskó a kuka mellett landol, vagy a partról a vízbe esik. Nem tisztelik az állatokat, pusztítják az élőhelyüket. Egyre több és több állatot fenyeget a kihalás veszélye, ez pedig a mi közös felelősségünk. Azt szokták mondani, hogy a földet nem nagyszüleinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Mégsem vagyunk képesek arra, hogy vigyázzunk a természetre és a jó öreg bolygónkra. Sokan csak legyintenek a különböző környezetvédelmi problémákra, nem baj, ha nem használunk vászontáskát és az sem árt senkinek, ha néhanapján egy-egy cigi csikk a földre esik. Nem baj, ha kihal az adott állat, úgysincs semmi haszna. Az ember egy igazán érdekes faj. Képes arra, hogy csodát alkosson, de a pusztítás és a rombolás sem áll tőle messze. Napjainkban rengeteg káros anyaggal szennyezzük környezetünket ez pedig hatással van a bolygónkra. A változáshoz rengeteg egyszerű, átlagember, átlagos cselekedetére lenne szükség. Ha csak néhány ember hordana magánál rendszeresen vászontáskát a bevásárláshoz, vagy zsákokat a zöldség/gyümölcs leméréséhez, már több tonnányi szeméttől óvnánk meg a bolygónkat. Kötelességünk megóvni, hiszen ha nem lesz több fa, nem lesznek tiszta vizeink, mi lesz velünk emberekkel? Ha nem lesz többet élelem, vagy kihalnak a legcukibbnak gondolt állatok, akkor mit teszünk? Katherine Applegate regényében pedig pontosan erre a problémára hívja fel a fiatal könyvmolyok figyelmét.

Bővebben itt olvashattok a kötetről:
https://csakolvassblog.blogspot.com/2023/03/katherine-a…

Juca P>!
Katherine Applegate: Fűzfanni

Repülő macik és bűzrikkancsok. Egészen különleges világot varázsol elénk a szerző. Miközben a bűzrikkancsokat sokan ki nem állhatják, addig a repülő macikat szeretik. Olvasmányos könyv. Emellett a gyerekeknek azt próbálja megtanítani, hogy a természetben minden mindennel összefügg, mégha ezt elsőre nem is veszik észre. A főszereplő, Fűzfanni pedig barátra talál.

Varga_Edit_2>!
Katherine Applegate: Fűzfanni

Nagyon szép ifjúsági kötet, családról, barátságról, a természet szeretetéről és megóvásának fontosságáról. A kiindulúpont szomorú, és a történetben több rossz esemény is megtörténik a főszereplővel, Fűzfannival. A történet közben kialakul egy szál, ami végül a jó irányba tereli a történetet, és végül pozitívan zárul.
Nagyon fontos téma benne, hogy mennyire vesszük komolyan a gyerekeket, a barátság, hogy mennyire fontos, ha csak pár ember bízik bennünk és kitart mellettünk.
Nagyon fontos szerepet tölt be természet és állatvédelem is, megmutatja mennyire függ az életünk a környezetünktől és miért kell megóvni azt.
Ajánlom ezt a kötetet minden fiatalnak, azoknak kifejezetten, akik átéltek valamilyen formában veszteséget.


Népszerű idézetek

Maxim_Kiadó KU>!

– Kicsim, ha arra vársz, hogy értelmet találj abban, amit az emberek művelnek – mondta –, akkor készülj fel arra, hogy sokáig kell várnod.

Maxim_Kiadó KU>!

Csak egy pillanata van ezen az öreg, bölcs földön, ezen a földön, amely mindig bölcsebb lesz, mint a lakói. És boldog, amiért részese lehet a varázslatnak.

Maxim_Kiadó KU>!

– Ez a sok aggódás. Szerintem a felnőttkorban ez a legrosszabb.

Maxim_Kiadó KU>!

A Föld vénséges vén, de mi pedig nem vagyunk azok: ez minden, amit észben kell tartanunk.

Gabriella_Szaszkó IP>!

Azt hiszem, életem végéig gyógyulófélben leszek. Úgy tűnik, így megy ez, ha elveszítünk valakit, akit szeretünk.

Maxim_Kiadó KU>!

Azt hiszem, mindig is szerettem a furcsa szörnyeket. Már gyerekkoromban is vonzódtam hozzájuk. Minél ijesztőbbek, minél büdösebbek, minél csúnyábbak voltak, annál jobban tetszettek. De a nem szerethetőeket szerettem csak igazán. Azokat, akiket az emberek kártékonynak tartanak. Akiket féregnek, sőt, szörnyetegnek neveznek.

Kapcsolódó szócikkek: szörny
Maxim_Kiadó KU>!

Sokkal bölcsebbnek kellene lennem ahhoz, hogy meg tudjam mondani, miért pont azt szeretjük, amit szeretünk.

Gabriella_Szaszkó IP>!

– Szeretek történeteket és verseket írni. Néhanéha. És rajzolni.
– Költő és képzőművész! – kiáltott fel Csipi. – A világnak pont ilyen emberekre van szüksége!


Hasonló könyvek címkék alapján

Kemény Gabi: A konkrét hiúz
Brandon Mull: A mesés menedék
W. Bruce Cameron: Egy kutya négy élete – Max története
Jessica Townsend: Csudamíves
Charlie Mackesy: A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló
Veronica Cossanteli: A csibukok varázslatos földjén
John Flanagan: A Tölgylevelesek
Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok
Jeff Kinney: A nagy dobás
Mary Pope Osborne: Kenguruk földjén