Bob, ​a legbátrabb (Ivan, az egyetlen 2.) 25 csillagozás

Katherine Applegate: Bob, a legbátrabb

Bob veszedelmes útra indul, hogy két jó barátja, Ivan és Ruby segítségével megkeresse régóta elveszett nővérét. Ám közeledik a hurrikán, egyre kevesebb ideje marad, közben azonban Bob rájön, hogy sokkal bátrabb, mint amilyennek valaha is tartotta magát, egyúttal arra is ráébred, hogy milyen az igazi barátság, és az igazi család.
Bob, Ivan és Ruby sokmillió olvasó szívét hatotta meg, ám a történetüknek még nincs vége!

Kiadói ajánlás: 12 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Delfin könyvek Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2020
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634992424 · Fordította: Abrudán Katalin

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Carl Sagan


Kedvencelte 4

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

kellyolvas P>!
Katherine Applegate: Bob, a legbátrabb

A történet önálló regényként is olvasható, de már a borítóról is szembeötlik, hogy itt bizony ismerős karakterekkel találkozhat az olvasó, hiszen Ivan, a gorilla és Ruby, a kiselefánt is ott mosolyognak Bob mellett. Mint ahogy a fülszövegben is olvasható, Bob immár spoiler
Egy nap végre újra az állatparkba tartanak látogatóba, de sietniük kell, mert vihar közeleg. Alig váltanak pár szót a barátok, mikor sokkal rosszabb történik egy viharnál, tornádó csap le, ami komoly károkat okoz. Bobot is felkapja a szél, épphogy megmenekül, de nagyon sok állat megsérül, és azonnali mentőakcióra van szükség.
Elsőre az jutott eszembe, mennyire szerettem kiskoromban az ilyen tagoltabb könyveket. Bőven vannak rövidebb fejezetek, rengeteg kép, nagy sortávolság, szellős oldalak, könnyen félbehagyható az olvasás, ha muszáj. Emlékszem kisiskolásként a szüneteket is felhasználtam az órák között, hogy haladjak a könyvben. Nagyon örültem volna akkoriban, imádtam az állatos történeteket. Ebben pedig bőven találkozhatunk velük, közelebbről is megismerhetünk a már ismert gorillán és elefánton kívül sok-sok állatot. Farkas, lajhár, zsiráf, nehéz felsorolni, és később az állatmenhely megmentése során cica, nyuszi és további kutyusok is képbe kerülnek.
Izgalmas a történet, több szempontból is, hiszen meg kell menteni az állatokat, ami emberléptekkel is nehéz feladat, pláne egy kiskutyusnak. De felbukkan egy másik szál is, mégpedig Bob és a spoiler itt bőven kap a kis olvasó gondolkodnivalót. Ez jellemző az egész regényre, hiszen annyi kérdést vet fel a történet, az ember és az állatok kapcsolatáról, de nagyon is sok gondolatot ad, hogy jobban megértsük a viselkedésüket.
A történetet Bob meséli el, és kell annyit mondanom, hogy az elején hozzá kellett szoknom a szókimondásához, ami nagyon fog tetszeni a fiatal olvasóknak. Bob aztán igazán kimondja amit gondol, abszolút kutyaszemmel nézi az őt körülvevő világot. Ez roppant vicces, amellett, hogy rengeteg komoly gondolat is foglalkoztatja. Később hirtelen minden megváltozik és már az állatok megmentése a cél, és bizony vannak szívszorító részek is, sok izgulnivaló.
Összességében csodálatos olvasmány, imádni fogják a gyerekek, és remélhetőleg levonják majd a tanulságokat, amiben bővelkedik a regény.

kratas P>!
Katherine Applegate: Bob, a legbátrabb

Bob, Ivan és Ruby az egyik legszokatlanabb, de ugyanakkor az egyik legaranyosabb csapat :)
És ez megint egy tündéri mese volt.

2 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Katherine Applegate: Bob, a legbátrabb

Bob, te bátor, csodálatos kutyus! Ivan után és persze Ruby mellett te is teljesen beloptad magad a szívembe.
Az írónő megint nagyszerűt alkotott. Gyerekeknek és felnőtteknek is bátran ajánlom!

Ibanez P>!
Katherine Applegate: Bob, a legbátrabb

Sajnos nem adhatok rá öt csillagot, mert szerintem azért ez messze van Ivan történetétől. Ami a legjobban hiányzott itt, az az, hogy nem ment le olyan mélyre, hogy nagyon megrázzon, pedig a menhely vagy Főnök sorsával lehetett volna játszani. Az Ivan olyan mellbevágós volt, könnycsorgatós is persze és valahogy én azt vártam, hogy majd ez is ilyen lesz (sokkal jobban megrázott például az idén tavasszal olvasott könyv, az Abbiaiare stanca, amelynek a menhelyes leírása, mikor a harmadik (utolsó!) napon elviszik a főhőst és ahogy visszanéz az ottmaradt (halálra ítélt) társaira és tudják, hogy mi vár rájuk aznap este…brrr..). Szóval emiatt kap csak négy csillagot, illetve most itt jobban éreztem a szövegrész széthúzását is, ennyire szerintem nem kellett volna széttagolni. Amúgy Bob jó fej, örültem, hogy nem a teljes hősies bátor kutyus, hanem elismerten néha elgyávul, a másik kedvencem a farkas volt a sztoriban. Kár, hogy Ivanék csak amolyan „kötelező” jelleggel említődtek meg a történetben. Persze ha folytatódik a sorozat (Stella sorsa szerintem méltán megérdemelne egy részt, huh, az biztos durva lenne), akkor folytatni fogom!

ap358 P>!
Katherine Applegate: Bob, a legbátrabb

Az öt csillagot csak azért nem kapja meg, mert hosszúnak éreztem a felvezetést, és későn jött elő a cselekmény, amit a fülszöveg beígért. Bob eddig is egy imádnivaló karakter volt, és az írónő ezúttal sem csinált belőle igazi hőst, Bob néha gyenge, ellágyul vagy fél, megmutatkoznak az érzelmei, és ettől volt ő igazán szerethető. Remélem, a baráti társaság kalandjai folytatódni fognak.

Reni07>!
Katherine Applegate: Bob, a legbátrabb

Történet főhőse Bob, alias Robert (ha olyat tesz, amit nem kellene) a legbátrabb, legcukibb, legbarátibb kis kutya(korcs).
Szerettem Bobot. De lehet, hogy nem. (Hogy lehet ilyen hülyeséget írni? Naná, hogy IGEN. Bob, ne mássz bele a gondolataimba!☺️
Megismerjük Bob életét, gyerekkorát, emberi és állati kapcsolatait, kalandjait, jó és rossz élményeit. Kiderül, hogy Snickers nemcsak egy csoki.
Rengeteget tanulhatunk a kutyáktól, kutyákról.
Naná, hogy megint szeretnék egy kutyust!
Valamit az első részből hiányoltam, valahogy nem ért el a szívemig. Magam sem értem, hogy mit. Ez a rész viszont ♥♥♥♥♥
Kutyásoknak kötelező olvasmány!

Éva_Bátka P>!
Katherine Applegate: Bob, a legbátrabb

Kedves, édes, kutyusos és nagyon szerettem. Ami sokszor megmosolyogtat, vagy elszomorít, de végig azt éreztem, hogy hiányzik a történetből Ivan. Még több Ivan. :-)
Ettől persze ez egy 5*-os könyv. Csak az a csipetnyi wow érzés hiányzik most egy kicsit nekem.

buzavirág>!
Katherine Applegate: Bob, a legbátrabb

Ha Ivánt szerettétek, Bobot egyenesen imádni fogjátok, annyira aranyos, ami annak is köszönhető, hogy rengeteg emberi tulajdonsággal ruházta fel az író, persze többnyire pozitívval, vicces beszólásokkal, elképesztő bátorsággal.
Egy igazán szerethető történet felnőttnek, gyereknek egyaránt.

Szabcsiika P>!
Katherine Applegate: Bob, a legbátrabb

Ivan, a gorilla legjobb barátja, most egy önálló kötetben mutathatja meg, hogy a barátság és a szeretet mennyire erős. :) Nagyon szerettem ezt a történetet is, ahol Bob egy kis kóbor kutyából, “engedelmes” lesz és egy természeti katasztrófa után elkezdi keresni a barátait és a rég elveszettnek hitt testvérét.
Nagyon mellőzött kötet, úgy ahogy az előző rész is pedig nagyon szép történetek, rengeteg mondanivalóval! Mindenképp ajánlom! :)


Népszerű idézetek

Chöpp >!

Utálom, mikor az eszem nem ért egyet saját magával.

168. oldal

Chöpp >!

          "Az olyan apró lényeknek, mint mi,
a végtelen egyedül a szeretet által viselhető el."
                        Carl Sagan

7. oldal Mottó

Kapcsolódó szócikkek: Carl Sagan · szeretet
Chöpp >!

Van abban valami felszabadító, ha az ember legalább beismeri a gyengeségeit.

231. oldal

Chöpp >!

És akkor a legnagyobb meglepetésemre

Megszólal valami bolond:

– Majd én megkeresem.

És úgy tűnik, hogy a bolond az én hangomon beszél.

279. oldal

2 hozzászólás
Chöpp >!

A szél üvöltött, mint egy sérült kutya.

174. oldal

Chöpp >!

Megérezzük a rohamok, a rák és a migrénes fejfájás szagát. Na, erre tanítsd meg a tengeri malacot!

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kutya
Chöpp >!

A kutyák, mint minden más értelmes lény, az eget figyelik. Az ég azt mondja, hajnalodik? Ideje enni valamit! Dél van? Ideje enni valamit! Délután? Ideje enni valamit! Éjfél van? Ideje enni valamit!

Az a lényeg, hogy mindig itt az ideje enni valamit.

80. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kutya
Chöpp >!

Közönség nélkül pisilni egyet, olyan, mintha magunkban beszélnénk.

82. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kutya
Chöpp >!

– Én nem vagyok puhány – mormoltam magamban, és megszaglásztam kidudorodó pocakomat.

59. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Webb: Mazsi elszökik
Lázár Ervin: Lovak, kutyák, madarak
Kate DiCamillo: Penny miatt
Lucy Daniels: A kihívás
Timo Parvela: Miú és Vau nagy kalandja
Palásthy Ágnes: Mi lesz veled, cica?
Lukáts János: A négylábú kapitány
Gill Lewis: Szimat és a kolbásztolvaj
Király Levente: Van egy kutyánk
Phyllis Reynolds Naylor: Tappancs megmentése